Külföldi hírek

« első ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 ... utolsó »
2018.03.30. - Vincenzo Nibali vezeti a Bahrain-Merida csapatát a Flandriai Körversenyen A Flandriai Körverseny közeledtével érthető módon szinte már minden a Ronde körül forog. A Bahrain-Merida csapata Vincenzo Nibalira épül, érthető módon, hisz szeretnék kiaknázni Milánó-Sanremo sikerüket. Érdekes módon a csapatvezetés nem nagyon rejtegeti a taktikát, az első száz kilométeren Luka Pibernik, Borut Božic és Ivan Cortina fog tempót menni, a legfőbb feladatuk Nibali védése valamint a szökés kontroll alatt tartása lesz. Ezt követően Kristijan Koren és Sonny Corbrelli teszi majd a kereket az esetleges próbálkozásokra, míg az utolsó ötven kilométeren Vincenzo Nibali igyekszik minél jobb helyzetbe kerülni Heinrich Haussler hathatós támogatását élvezve. „A csapat nagyon motivált, nagy tervekkel állunk rajthoz a Flandriai Körversenyen – szól a Bahrain-Merida hivatalos sajtóközleménye. – Nem fogunk megpróbálni bekerülni a nap szökésébe, a legfőbb célunk Vincenzo védése és minél jobb helyzetbe hozása. A legfontosabb, hogy 210 kilométer megtételét követően Nibali minél előkelőbb helyről kezdhesse meg az Oude Kwaremont emelkedőjének második mászását.”

2018.03.29. - Yves Lampaert megvédte címét a Dwars Door Vlaanderen klasszikusán A közelgő Flandriai Körverseny egyik legfontosabb felkészülési viadalát rendezték Belgiumban, a WorldTour naptár részét képező Dwars Door Vlaanderen személyében. Roeselare és Waregem között pontosan 180 kilométer várt a kerékpárosokra tizenegy fallal. Érdekes módon az első komolyabb szökési kísérletre mintegy kilencven kilométert kellett várni, ekkor Luke Rowe (Sky) igyekezett eltávolodni a főmezőnytől, ám a BMC és a Quick-Step Floors által vezetett karaván végig kontroll alatt tartotta, így nem sokkal később utol is érték. Ezt követően Tony Martin (Katusha-Alpecin) majd Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) próbálkoztak. Az utolsó ötven kilométerre fordulva a mezőny több kisebb darabra szakadt, a döntő elmenés Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Yves Lampaert (Quick-Step Floors), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Mike Teunissien (Team Sunweb) és Sep Vanmarcke (EF Education First-Drapac) nevéhez fűződött. Ez a csoport végül bő fél perces előnnyel haza is ért, Yves Lampaert (Quick-Step Floors) a lehető legjobbkor ment tovább az egy kilométeres kapuhoz közeledve, így a belga kerekes 2017 után megvédve címét 2018-ban is megnyerte a viadalt. A második Teunissien, míg a harmadik Vanmarcke lett. [[https://www.youtube.com/v/Zc7aTewgwH0?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „Nagyon jó erőben érzem magam, ami remek előjel a Flandriai Körverseny előtt – nyilatkozta a célba érkezést követően Lampaert. – Négy nagyon erős kerekes állhat rajthoz a vasárnapi versenyen Terpstra, Stybar, Gilbert és én. Az időjárás nem volt túl kedvező a Dwars Door Vlaanderen során, úgy indultunk el, hogy majd a nap közben eldöntjük, hogy ki legyen az első számú emberünk. Amikor Vanmarcke megindult Niki kiabált, hogy menjek, én pedig tettem a kereket. Örülök, hogy sikerült megvédeni a címem, de most már minden gondolatunk a Flandriai Körverseny körül jár. Nem mondom, hogy esélyes vagyok, de a csapatunk nagyon erős, lényegében mindegy, hogy ki nyer, csak győzzünk!”

2018.03.28. - Lance Armstrong személyes okok miatt lemondta a Flandriai Körversenyen való részvételét Mint arról korábban már beszámoltunk a nívós tavaszi klasszikus a Flandriai Körverseny egyik díszvendége lett volna Lance Armstrong, aki két nappal a viadal előtt egy üzleti konferencián tartott volna előadást. 2012 októberében Lance Armstrong mind a hét Tour de France győzelmét elvették valamint élete végéig eltiltották miután bebizonyosodott, hogy pályafutása során tiltott teljesítményfokozó szereket használt. Az USADA, azaz az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége határozatában megtiltotta, hogy Armstrongot meghívják bármely nagy esemény kapcsán, amit a Colorado Classic szerevezősége a tavalyi szezonban azzal játszott ki, hogy Armstrong napi podcastekben szerepelt. A Flandriai Körverseny szerevezőségének feje Wouter Vandenhaute ellenben szembe ment ezekkel az elvárásokkal. Armstrong végül az egyik közösségi oldalon jelentette be, hogy személyes okok miatt mégsem lesz ott a konferencián, helyét a belga labdarúgó válogatott edzője Roberto Martinez veszi át. „Nagyon vártam már, hogy Belgiumba utazhassak a Flandriai Körverseny szervezőségének meghívására – írta Armstrong. – Egy személyes családi ok ellenben meggátol abban, hogy részese lehessek ennek a nagyszerű eseménynek. Egyértelmű, hogy a család az első, de itthonról is követni fogom ezt a tradicionális, akciódús versenyt. Szeretnék köszönetet mondani Wouter Vandenhautnak, aki meghívott, bízom benne, hogy a jövőben lesz még lehetőségem ellátogatni a viadalra. Köszönöm Roberto Martineznek is, aki átveszi a helyem a konferencián.”

2018.03.27. - Alejandro Valverde vette át a vezetést a WorldTour egyéni ranglistán Elég sűrű időszakon van túl a WorldTour sorozat, hisz rövid időn belül zajlott az E3 Harelbeke, a Katalán Körverseny és Gent-Wevelgem is. A Katalán Kör összetettjének győztese Alejandro Valverde (Movistar) ugrott az élre 1039 ponttal, míg a sprinterek klasszikusát harmadszor megnyerő Peter Sagan (Bora-hansgrohe) jött fel a második pozícióba 951 egységgel. A harmadik helyre az eddigi éllovas dél-afrikai Daryl Impey (Mitchelton-Scott) csúszott vissza a maga 862 pontjával. A listán Elia Viviani (Quick-Step Floors) a negyedik, míg Arnaud Demare (Groupama-FDJ) az ötödik. A csapatok összevetésében a győzelemhalmozó belga Quick-Step Floors áll az élen megelőzve az ausztrál Mitchelton-Scott és a spanyol Movistar kettősét. A hátsó régiót a Dimension Data és a Katusha-Alpecin sorai bérlik. A hölgyeknél a belga Jolien d’Hoore (Mitchelton-Scott) nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt az elmúlt időszakban, ezzel az első helyre lépve 380 ponttal. A Trofeo Alfredo Binda győztese a lengyel Katarzyna Niewiadoma (Canyon-SRAM) sikerét követően nem nagyon versenyzett, így visszacsúszott a második pozícióba, míg a Gent-Wevelgem első helyezettje az olasz Marta Bastianelli (Ale Cipollini) jött fel a harmadik helyre. Mindkét hölgy 350 ponttal követi az éllovast. A csapatok tekintetében a holland Boels-Dolmans minimálisan megőrizte előnyét 982 pontjával, a második az amerikai Canyon-SRAM 933 ponttal, míg a harmadik az olasz Ale Cipollini 729 ponttal.

2018.03.26. - Peter Sagan: talán ez volt az eddigi legkönnyebb győzelmem itt A regnáló világbajnok Peter Sagan pályafutása során immáron harmadjára nyerte meg a Gent-Wevelgem klasszikusát. A Bora-hansgrohe kerekesét sokan leírták az E3 Harelbeke versenyén mutatott produkciója kapcsán, de a zsolnai kiválóság ezúttal is megmutatta, hogy bármikor, bárhol képes győzni. „Nagyon boldog vagyok, hogy ismét sikerült megnyernem ezt a versenyt – mondta Sagan a célba érkezést követően. – A csapat remek munkát végzett, a végén ketten maradtunk elől Daniel Oss-al. Egy sprint mindig bonyolult, sokszor csak a szerencsén múlnak a helyezések. Kissé túlságosan is sokan maradtunk a hajrára, ráadásul nagyon korán indítottam, de kibírtam. Az időjárás ezúttal nem sok vizet zavart, ha úgy vesszük, akkor talán ez volt a legkönnyebb győzelmem itt.” A másodikként célba érő Elia Viviani percekig zokogott a befutót követően, az olasz kerékpáros úgy vélte, hogy karrierje egyik nagy lehetősége állt előtte. „Nagyon szomorú vagyok, mert ez lehetett volna az én nagy lehetőségem – nyilatkozta a Quick-Step Floors versenyzője. – Demare kerekére tettem, azt hittem jól választok, de közben Sagan elszáguldott a másik oldalon. Kerülnöm kellett és már nem is értem utol. Csalódott vagyok mivel egyértelműen én voltam a leggyorsabb, de mégsem győztem.” A harmadik helyen záró Arnaud Demare sem volt túlságosan boldog, győzni érkezett, ráadásul csapata a Groupama-FDJ is végig remek munkát végzett. „Sajnos a végén senki sem akarta felvállalni a vezetést – így Demare. – Csalódott vagyok, nem úgy ment a sprint, ahogyan szerettem volna. A FDJ csapatának kapitányaként egyértelműen a győzelemért érkeztem. Nem éreztem magam rossz erőben, és a srácok is rengeteget dolgoztak.”

2018.03.25. - 2013 és 2016 után pályafutása során immáron harmadszor nyerte meg a regnáló világbajnok Peter Sagan a Gent-Wevelgem klasszikusát.

2018.03.25. - Az olasz válogatott volt az első, aki feltérképezte a szeptemberi innsbrucki országúti világbajnokság pályáját. A Vincenzo Nibali vezette sor nagyon nehéznek titulálta az útvonalat.

2018.03.25. - Hazaért a szökés a Katalán Kör hatodik szakaszán, Maximilan Schachmann ünnepelhetett A havazás ezúttal is főszerepet vállalt a Katalán Körverseny hatodik szakaszának alakulásában. A viadal szervezősége végül módosításokat hajtott végre, a táv 117 kilométerre csökkent. A rajtot követően Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors) és Diego Rubio (Burgos-BH) kettőse lépett el. A duó legnagyobb előnye mindössze négy perc környékén tetőzött, de mivel a főmezőny későn kezdte meg az üldözésüket, így hazaértek. A sprintet Schachmann nyerte Rubio előtt, míg a mezőnyhajrában Sam Bennett (Bora-hansgrohe) bizonyult a leggyorsabbnak. Összetettben az utolsó szakaszt megelőzően Alejandro Valverde (Movistar) előnye továbbra is tizenhat másodperc Egen Bernal (Sky) ellenében. Az utolsó napon a szokásos barcelonai körözés vár a karavánra a Montjuic emelkedőjének többszöri megmászásával.

2018.03.24. - Quick-Step Floors fölény Niki Terpstra sikerével az E3 Harelbeke klasszikusán Az E3 Harelbeke klasszikusával folytatódott a 2018-as WorldTour sorozat, melynek keretében 206,5 kilométer várta a mezőnyt. A penzum könnyűnek semmiféleképpen sem volt nevezhető, tizenöt fal nehezítette az előrehaladást. A rajtot követően szinte azonnal kialakult a nap szökése, melybe Truls Korsaeth (Astana), Nelson Oliveira (Movistar), Simone Consonni (UAE Team Emirates), Lukas Spengler (WB Aqua Protect Veranclassic), Damien Gaudin (Direct Energie), Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij), Jeremy Lecroq (Vital Concept) és Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) keveredett bele. A legtovább Gaudin és Ligthart bírta elől, azonban a Quick-Step Floors által vezetett főmezőny idővel utolérte őket. Ahogyan tavaly úgy ebben az évben is a Taainberg emelkedője döntött. Mintegy hetvenöt kilométerre a céltól Yves Lampaert (Quick-Step Floors) és Niki Terpstra (Quick-Step Floors) kettőse iramodott meg. Lampaert huszonöt kilométerrel a vége előtt adta meg magát innentől Terpstra egyedül próbált hazaérni. Közben a főmezőny több részre szakadt, érdekességképpen Peter Sagan (Bora-hansgrohe) is egy hátsóbb csoportban ragadt. Terpstra előnye a célhoz közeledve folyamatosan csökkent, azonban húsz másodperc előnnyel hazaérve megnyerte a versenyt csapattársa Philipp Gilbert (Quick-Step Floors) és Greg Van Avermaet (BMC) előtt.

2018.03.23. - Alejandro Valverde nyerte a Katalán Körverseny királyszakaszát, összetettben is visszavette a vezetést A harmadik szakasz távjának lerövidítése miatt a Llanares és a La Molina csúcsa közötti 170,8 kilométer lépett elő a Katalán Körverseny királyszakaszává. A negyedik etap rajtját követően folyamatosak voltak a szökési kísérletek, ám a hatalmas tempó miatt viszonylag későn alakult ki a nap elmenése, melybe név szerint Joey Rosskopf (BMC), Toms Skujinš (Trek-Segafredo), Stephane Rossetto (Cofidis) és Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) keveredtek bele, ám utóbbi az utolsó előtti hegyen egyedül ment tovább. Viszonylag nagy időhátránya miatt nem volt veszélyes az élmezőnyre, így elengedték. Közben az összetett éllovasa Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) is egyre hátrébb csúszott, egyértelmű volt, hogy ezen a napon elveszíti vezető pozícióját. Mintegy negyven kilométerrel a vége előtt lejtmenetben Matej Mohoric (Baharain-Merida) indult meg pillanatok alatt utolérve Chavest. A döntő támadások ellenben a La Molina emelkedőjén kezdődtek. A rendesen megfogyatkozó élcsoport előbb megfogta a szlovén versenyzőt, majd Marc Soler (Movistar) és Pierre Latour (AG2R La Mondiale) indított, akikhez nem sokkal később Nairo Quintana (Movistar), Alejandro Valverde (Movistar) és Egan Bernal (Sky) csatlakoztak. A Movistar tanítanivaló módon játszotta ki kártyáit, a végén Alejandro Valverde (Movistar) magabiztosan nyerte a szakaszt Bernal és Quintana előtt. Összetettben Valverde előnye tizenkilenc másodperc Bernal ellenében. A Katalán Körverseny Llívia és Vielha Val d’Aran között egy 212 kilométeres hegyekkel tarkított szakasszal folytatódik. „Nagyon nehéz napon vagyunk túl, a hideg időjárási körülmények miatt fontos volt, hogy jól zárjunk – mondta Valverde a célba érkezést követően. – Legfőbbképp a lejtmenetekben fáztam. Tökéletesen alakult minden Marc és Nairo segítségével magabiztosan nyertem a szakaszt.”

2018.03.22. - A szökések nagymestere Thomas De Gendt nyerte a Katalán Körverseny harmadik szakaszát A hatalmas széllökések és a hó miatt a Katalán Körverseny szervezői végül úgy döntöttek, hogy nem viszik fel a mezőnyt a Valter 2000 csúcsára a WorldTour viadal harmadik etapján. A szakaszt Sant Cugat és Camprodón között rendezték meg mindössze 153 kilométeren. Ennek okán a penzum karakterisztikája nagyban hasonlított a második szakaszéra. A rajtot követően egy öt fős szökés alakult, melybe Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Clement Chevrier (AG2R La Mondiale), Lluis Mas (Caja Rural Seguros-RGA), Mikel Bizkarra (Euskadi Basque Country-Murias) és Pablo Torres (Burgos BH) keveredett bele. Az elmenés legnagyobb előnye három percnél nem nőtt nagyobbra. A Bracons emelkedőjén Bizkarra, De Gendt és Mas ment tovább, majd a szökések nagymestere De Gendt hagyta magára társait, miközben azokat utolérték. A végjátékhoz közeledve a főmezőnyben is megindultak a próbálkozások Simon Yates (Mitchelton-Scott), Nairo Quintana (Movistar), Mathias Frank (AG2R La Mondiale) és Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) négyese iramodott De Gendt után, s bár egyre inkább megközelítették De Gendt végül hazaért megnyerve ezzel a szakaszt és átvéve az összetett első helyét is. A második Simon Yates (Mitchelton-Scott), míg a harmadik Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) lett. A negyedik szakasz során a La Molina emelkedője vár a mezőnyre mintegy 170 kilométer megtételét követően. „Amikor úgy döntöttem, hogy megpróbálom egyedül alig volt két perc az előnyöm – mondta De Gendt a célba érkezést követően. – Hatalmas szembeszél volt, nagyon nehéz dolgom volt. Az utolsó harminc kilométeren szinte mindent kiadtam magamból. Több olyan pillanat is volt, amikor azt vártam, hogy mikor fog már meg a főmezőny, de végül csak sikerült hazaérnem.”

2018.03.21. - Alejandro Valverde nyerte a Katalán Kör második szakaszát, mellyel máris élre állt összetettben Mataró és Valls között egy 175,6 kilométeres szakasszal folytatódott a Katalán Körverseny. A penzum során egy kategorizálatlan valamint két kategorizált emelkedő nehezítette a mezőny dolgát. A nap szökését Igor Merino (Burgos-BH), Antonio Molina (Caja Rural-Seguros RGA) és Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias) triója alkotta miközben a főmezőny élén a Quick-Step Floors csapata tempózott. Az elmenés legnagyobb előnye három perc környékén tetőzött. A hatalmas széllökések okán a versenybírók egy alkalommal kénytelenek voltak megállítani a viadalt. A szökés utolérését követően több egyéni próbálkozás volt, melyeket az ekkorra már a mezőny élére álló Movistar sora rendre hárított. Az utolsó kategorizált emelkedőn a verseny éllovasa Alvaro Hodeg (Quick-Step Floors) valamint a sprinterek nagy része megrogyott. A szakasz végkimeneteléről végül mezőnyhajrá döntött, melyet Alejandro Valverde (Movistar) nyert meg Daryl Impey (Mitchelton-Scott) és Jay McCarthy (Bora-hansgrohe) előtt. Győzelmével összetettben is Valverde állt az élre, előnye mindössze négy másodperc McCarthy ellenében. „A befutó pimaszul emelkedett, de mivel nagyon jól ismerem ezt a környéket, így tisztában voltam azzal is, hogy lehet esélyem – nyilatkozta a célba érkezést követően Valverde. – Jose Joaquin Rojas rengeteget segített a végén, remek helyen engedett el. Mindig megpróbálok győzni itt Vallsban. A sikert természetesen ezúttal is Xavier Tondo emlékének ajánlom, akiről mindig megemlékezem, ha ezen a településen járok.”

2018.03.20. - Alvaro Hodeg egy hét alatt vált az új kolumbiai sprinter-szenzációvá Nagyon úgy tűnik, hogy akit Patrick Lefevere leigazol, az hamarosan a sportág egyik kiemelt személyiségévé válik. Talán egy évvel ezelőtt még Kolumbiában sem nagyon tudták, hogy ki is az az Alvaro Hodeg, aki most rövid időn belül már a második győzelmét szerezte. A kiemelt kategóriás Handzame Classic megnyerését követően ugyanis az ifjú tehetség nem talált legyőzőre a Katalán Körverseny első szakaszán sem, így megvan az első WorldTour sikere is. Calella környékén egy 152 kilométeres dimbes-dombos penzummal kezdődött a viadal. A nap szökése mintegy negyven kilométer megtételét követően alakult ki, név szerint Tom Bohli (BMC), Jesus Ezquerra (Burgos BH), Daniel Turek (Israel Cycling Academy), Andriy Grivko (Astana), Antonio Molina (Caja Rural-Seguros RGA) és Markel Irizar (Trek-Segafredo) keveredett bele. A sprinterek csapatai azonban végig rövid pórázon tartották őket, és amikor kellett utol is érték az elmenést. Az utolsó kilométereken a Movistar csapata diktálta a tempót, majd a Quick-Step Floors és a Bora-hansgrohe sorai jöttek előre. Előbbi egy fantasztikus felvezetést követően segítette győzelemhez Hodeget, aki Sam Bennett (Bora-hansgrohe) és Jay McCarthy (Bora-hansgrohe) kettőse előtt ért célba. Természetesen az első szakaszt követően összetettben is ugyanez a sorrend. A katalán Kör Mataró és Valls között egy 175 kilométeres etappal folytatódik. „Fantasztikus napot zártunk, a csapat végig mellettem volt – mondta hitetlenkedve a célba érkezést követően a még mindig csak huszonegy esztendős Hodeg. – Az utolsó kilométeren Bob Jungels és Michal Morkov végzett elképesztő munkát. A múlt héten megszereztem az első profi győzelmem, most pedig a WorldTourban is diadalmaskodtam. Őrület! Köszönöm a csapatnak, hogy bíznak bennem, remélem, hogy még számos szép eredményt érhetünk el együtt.”

2018.03.19. - Az idei hollandiai pályakerékpáros világbajnokság az új amerikai üdvöske Chloe Dygert világrekordjaitól volt hangos. A női egyéni üldözőversenyben két új csúcs is született. Dygert már az előfutamban megdöntötte honfitársa Sarah Hammer rekordját, majd a döntőben erre még egy lapáttal rátéve 3:20.060-ra javította a valaha elért legjobb eredményt. A riválisai a közelébe sem tudtak kerülni az ezüstérmes holland Annamiek Van Vlautent példának okán a döntőben utolérte.

2018.03.19. - Kasia Niewiadoma lemásolta Vincenzo Nibali sikerét a Trofeo Alfredo Binda egynaposán, Kenny DeHaes nyerte a GP de Denain viadalát A női WorldTour sorozat a Trofeo Alfredo Binda egynaposával folytatódott, melynek során Taino és Cittiglio között 131,3 kilométer várt a hölgyekre. A kerekesek szörnyű időjárási körülmények között vágtak neki a távnak, a szakadó eső rendesen megnehezítette a dolgukat. A lengyel Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM) lemásolva Vincenzo Nibali Milánó-San Remo sikerét az utolsó emelkedőn az Orina kaptatóján támadott, mintegy tíz kilométerre a céltól. A bátor akciót senki sem követte, így Niewiadoma szűk fél perces előnnyel hazaérve nyerte a viadalt a regnáló világbajnok Chantal Blaak (Boels-Dolmans) valamint Marianne Vos (WaowDeals) előtt. A verseny egyetlen magyar résztvevője Király Mónika (S.C. Michela Fanini Rox) sajnos nem ért célba. „A mai győzelmem egy fantasztikus eredmény a csapat számára – mondta a lengyel kiválóság a célba érkezést követően. – Nagyon nehéz napon vagyunk túl, az időjárási körülmények szörnyűek voltak. Az utolsó lejtmenet extra koncentrációt igényelt, hisz a vizes úton könnyű volt elcsúszni. Végig kontrolláltuk a történteket, és tökéletesen végrehajtottuk a kijelölt taktikát.” Közben Franciaországban a férfiak a kiemelt kategóriás GP de Denain egynaposán versengtek. A közel kétszáz kilométeres penzum végén egy huszonöt fős sor sprintelhetett a győzelemért, akik közül a belga Kenny DeHaes (WB Aqua Protect Veranclassic) bizonyult a legjobbnak megelőzve Hugo Hofstetter (Cofidis) és Julian Duval (AG2R La Mondiale) kettősét.

2018.03.18. - Vincenzo Nibali: meglepő volt, hogy nem jött velem senki Fantasztikus versenyt hozott a 109. Milánó-San Remó. A Poggio elején Marcus Burghardt (Bora-hansgrohe) és Jean-Pierre Drucker (BMC) kettőse indult, majd a regnáló lett bajnok Krists Neilands (Israel Cycling Academy) robbantott, akire Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) tette a kereket. Nibali pillanatok alatt lerázott magáról mindenkit, szűk tíz másodperces előnnyel kezdhette meg a lejtmenetet. Lefelé is tartotta magát bár előbb Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) majd pedig leérve, a sprinterek csapatai vették üldözőbe. Az utolsó kilométerhez közeledve egyre csökkent az előnye, de végül egy hajszállal hazaért megnyerve így a La Primaverát. Laurent Jalabert 1995-ös sikere óta Nibali az első nagy körverseny győztes, aki Milánó-San Remót nyert. [[https://www.youtube.com/v/ITjkeTWFgw0?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „Váratlanul történt minden, amikor a lett bajnok megindult tettem rá a kereket – mondta Nibali a célba érkezést követően. – A Cipressa emelkedőjén már éreztem, hogy jó erőben vagyok, de csak álmodtam egy ilyen győzelemről. Meglepő volt, hogy nem jött velem senki. Végig attól tartottam, hogy utolér a mezőny mivel az utolsó egy kilométer borzasztóan nehéz volt, szembeszél fújt. Nem győzelmi reményekkel indultam, igyekeztem segíteni csapattársam Sonny Colbrellit. Vártam, hogy majd indul Peter Sagan vagy Michal Kwiatkowski, de egyikőjük sem próbálkozott. A Tirreno-Adriatico során remek formába kerültem, és a tavalyi lombardiai győzelmem is önbizalmat adott. Nagyon különlegesek számomra ezek az egynaposok, de nehéz helyzetbe hoznak a Tourra való felkészülésemet tekintve. Nyertem, de igazából még most sem nagyon tudom felfogni a történteket.”

2018.03.17. - Immáron 109. alkalommal vágott neki a mezőny az év első monumentumának a La Primavera klasszikusának, azaz a Milánó-San Remo egynaposának. A 294 kilométeres táv ezúttal is egy túlélőversenyre hasonlított, a penzumban a Turchino-hágóval, majd a befutóhoz közeledve a Cipressa és a Poggio dombocskáival.

2018.03.17. - Milánó-San Remo avagy háromszáz kilométernyi kín Március 17-én, szombaton immáron a 109. Milánó-San Remo kerül megrendezésre. Akárhogy is alakul a táv,– ami a leghosszabb a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség WorldTour naptárában- a maga 294 kilométerével szedni fogja az áldozatait. A mezőny, ahogy kiér Milánóból különösebb emelkedő nélkül kanyaroghat 113 kilométeren keresztül, egészen Ovada településéig. A legbátrabbak és az igazán elszántak természetesen már itt is szökésben lesznek, de egy ilyen hosszú és rangos versenyen a korai elmenés rendkívül kiszolgáltatja magát az időjárási tényezőknek, és a mezőny kollektív erejének. Ovadat követően aztán lágyan, alig észrevehetően emelkedni kezd az út egészen a Turchino hágó tetejéig. A Milánó-San Remo legmagasabb pontja után még mindig 150 kilométer van hátra a versenyből. Olyannak is tűnhet ez a táv, mint két egymás utáni rövidebb szakasz egy nagy körversenyen. Az első „capik” (dombocskák) a verseny vége előtt körülbelül hatvan kilométerrel kezdődnek, ekkora a mezőny már szeretné látótávolságban tudni a szökevényeket. Az esélyesek küzdelme, a papírforma szerint az utolsó negyven kilométeren ölt majd formát. Rengeteget fog számítani, hogy kinek a csapata tudta megőrizni létszámát és erejét. Ahogy nő a tempó a rajtvonaltól 266 kilométerre fekvő Cipressa felé úgy fognak lemaradozni a segítők és azok, akik elmérték a formaidőzítést. Itt már egy-egy műszaki hiba, kisebb bukás is végzetes lehet a győzelem szempontjából, hiszen a felzárkózás sok erőt vesz ki a versenyzőből, ami hiányozni fog, legkorábban már a Poggio emelkedőjén, legkésőbb pedig a célban. A Poggio lábát elérve, 285 kilométernél, már a verseny állása szerint lépnie kell az esélyeseknek. Amennyiben egy erős sprinter is ott van a mezőnyben ez az utolsó lehetőség leszakítani, amellett, hogy innentől akár már egyedül is befejezhető a viadal egy sikeres támadással. A sprintereknek és megmaradt csapattársaiknak pedig létkérdés, hogy a megfogyatkozott mezőny elején kezdjék meg az utolsó emelkedőt, hogy egy esetleges kisebb hátrányt még le tudjanak dolgozni az utolsó kilométereken. A lejtmenet után még három, és akárhogy is alakul a verseny a legkeményebb három kilométer várja a túlélőket. Hiába sík már a Poggio lejmenetétől a pálya, az állóképesség, az erő és a taktikai érzék szinte triplán számít a megtett táv ismeretében. Megpróbálni elmenni a csoporttól, vagy várni a sprintre, esetleg olyan tempót diktálni, amivel már nem érnek utol? A jó választás itt az örökkévalóságba és a történelemkönyvek lapjaira vezet a kerékpársport nagyjai és a Milánó-San Remo halhatatlanjai között. Ami az esélyeket illeti a szakértők egybehangzó véleménye szerint a tavalyi dobogósok azaz Michal Kwiatkowski (Sky), Peter Sagan (Bora-hansgrohe) és Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) harcolhatnak a győzelemért. Mellettük azért könnyen labdába rúghatnak a sprinterek úgy, mint Elia Viviani (Quick-Step Floors), Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) és Arnaud Demare (Groupama-FDJ), de nem leírandó Greg Van Avermaet (BMC) sem. A viadalon a tizennyolc WorldTour csapat mellett a Bardiani-CSF, a Gazprom-RusVelo, a Cofidis, az Israel Cycling Academy, a Nippo-Vini Fantini, a Team Novo Nordisk és a Wilier Triestina-Selle Italia sorai lesznek ott.

2018.03.16. - Rövidhírek a közelgő Milánó-San Remo kapcsán Március harmadik hétvégéjének közeledtével már a La Primavera, azaz a Milánó-San Remo tartja lázban a kerékpársport szerelmeseit. Sajnos biztossá vált, hogy egy korábbi győztes John Degenkolb nem lesz ott az idei rajtnál betegség miatt. A Trek-Segafredo kerékpárosa a Párizs-Nizza szakaszversenyét is kénytelen volt feladni. További hír a csapattal kapcsolatban, hogy Giacomo Nizzolo sem tud rajthoz állni, az olasz sprinter térdfájdalmak miatt került oldalvonalra. Az EF Education First-Drapac sora továbbra is bizalommal épít Sacha Modolóra, aki megkapta a kapitányi szerepkört az olasz monumentumra. Daniel McLay, Taylor Phinney és Mitch Docker támogatásával akár még meglepetést is okozhat. Nem sokat kesergett Fernando Gaviria kiesését követően a belga Quick-Step Floors sora, Elia Viviani, Julian Alaphilippe és Philippe Gilbert hármasára építve egy igencsak ütőképes sorral készülnek a 291 kilométeres erőpróbára. Mark Cavendish idei szezonja eddig leginkább a bukásokról marad emlékezetes. Alig egy hete a Tirreno-Adriatico nyitányán esett immáron sokadjára, végül pedig időlimiten kívül feldagadt jobb szemmel érkezett célba. Mivel a brit sprinter egyik legfőbb célja az idei San Remo volt, így összekapva magát ő is ott lesz a rajtnál.

2018.03.15. - Május 26-án és 27-en az Aosta-völgy látja vendégül a kerékpársport szerelmeseit, hisz előbb a 101. Olasz Körverseny egyik legnehezebb szakaszára kerül sor, majd másnap a Gran Fondo Giro d’Italia amatőr mezőnye teljesíti szinte ugyanazt a penzumot.

« első ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 ... utolsó »
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések