Külföldi hírek

« első ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 ... utolsó »
2018.06.23. - Chris Froome edzője a médiát hibáztatja a Sky kerékpárosa körül kialakult helyzet miatt Chris Froome edzője Tim Kerrison szenzációhajhásznak minősítette a Froome elleni eljárás média megjelenéseit, melyek szerinte érzékenyen érinthetik a Tour de France címvédőjét. „Amennyiben a történetet olyan módon tálalják, hogy azzal Chris ellen hangolják a szurkolókat, egyféle népharagot szítva, azt hiszem, hogy azért egyértelműen a média a felelős – mondta Kerrison egy brit lap hasábjain. – Úgy vélem, hogy a méltányos bánásmód Froome-ot is megilletné. Teljesen biztos vagyok benne, hogy ártatlan, és hamarosan tisztázódhat a helyzete. Bernard Hinault megjegyzései felelőtlen kijelentések, hisz Chris hivatalosan nem produkált pozitív mintát, így semmi sem gátolhatja őt meg abban, hogy versenyezhessen. Megdöbbentő, hogy a sportág egy ekkora alakja, mint Hinault ennyire felelőtlen kijelentést tesz. Tartunk a Francia Körversenyen a szurkolóktól, mivel már a múltban is voltak negatív tapasztalataink. Persze a rajongók többsége nem okoz problémát, de az a néhány elvetemült, aki nem tartja be a szabályokat, akár a verseny egészét is tönkreteheti.” Mint már unalomig ismert a Sky csapatának brit versenyzője a 2017-es Vuelta a Espana során produkálta a külön engedéllyel szedhető asztmagyógyszerének többszörös mennyiségét, ami ugyan nem számít pozitív doppingesetnek, de a múltban Alessandro Petacchi és Diego Ulissi sem úszta meg eltiltás nélkül ezt a fajta csorbát. Froome múlt hónapban egy drámai szökés végén a Giro tizenkilencedik szakaszán átvette a rózsaszín trikót, amit meg is tartott a verseny végéig, így megnyerte Girót, ezzel jelenleg egy személyben mindhárom nagy körverseny címvédője.

2018.06.22. - Az UCI új, négyéves-tervében jóváhagyta a tárcsafékek használatát, igyekszik minimalizálni a nemek közötti differenciákat, 2023-tól pedig kerékpáros világjátékokat rendezne A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség irányító testülete a franciaországi Arzonban ülésezett, ahol jóváhagyták a sportág 2022-ig szóló négyéves tervét, melyben számos kulcsfontosságú újítás szerepel. „Nagyon örülünk annak, hogy az irányítótestület jóváhagyta az új négyéves tervet, melyben olyan fontos változások szerepelnek, melyek garantálják férfiak és nők közötti egyenlőséget – mondta David Lappartient a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség regnáló elnöke. – Ez a koncepció egy teljesen új eseményt is említ, egy kombinált UCI-világbajnokságot, mely négyévente a sportág szinte valamennyi szakágát egy helyre vezeti.” Számos változtatást eszközölnek a női kerékpárosok helyzetének javítása érdekében. 2019-től bevezetnek egy szigorú magatartási kódexet, melyet minden csapat versenyzője és alkalmazottja köteles aláírni. Az UCI mindemellett igyekszik lépéseket tenni a női versenyzők bérének felzárkóztatása ügyében is. A díjátadókon ezentúl a segítőknek csak olyan ruhát lehet viselni, melyet a nemzetközi szövetség előzetesen jóváhagy. Elfogadták, hogy a 2018/2019-es cyclo-cross világkupában már egyenlő pénzdíjazásban részesülnek a nők és a férfiak, természetesen a távlati cél idővel minden szakágban elérni ugyanezt. 2023-tól tervben van egy négyévente megrendezendő kombinált világbajnokság, melyen szinte minden szakág képviseltetné magát. A rendre az olimpia éve előtti esztendőben tető alá hozott esemény legfőbb célja a szakágak egymás mellé való felzárkóztatása mellett, a kerékpársport média szerepének megnövelése. Végül, de nem utolsóként pedig a hároméves tesztidőszakot követően végérvényesen engedélyezik a tárcsafékek használatát.

2018.06.21. - Bernard Hinault sztrájkra szólította fel a Tour de France mezőnyét Az ötszörös Tour de France győztes Bernard Hinault egyfajta hadjáratba kezdett Chris Froome ellen. A francia legenda nem szeretné hazája körversenyén látni a brit kerékpárost, így legfrissebb nyilatkozatában sztrájkra szólította fel a Tour mezőnyét. „A szabályok mindenki számára ugyanazok, így továbbra is értetlenül állok Chris Froome ügye előtt – mondta Hinault. – Egyszerűen nem szabad engedni rajthoz állni a Touron. Másokat eltiltanak, őt viszont nem. Sztrájkolnia kellene a Tour mezőnyének, hogy a szervezőség és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség végre észbe kapjon. Chris Froome pozitív mintát produkált. Amennyiben Alberto Contadort eltiltották, akkor Froome miért versenyezhet? Érthetetlen. Arra hivatkoznak, hogy túl komplikált az ügy. A Contadoré nem volt az, dehogynem.” Mint ismeretes Chris Froome a 2017-es Vuelta során akadt fenn egy doppingvizsgálaton, miután szervezetében a megengedettnél jóval nagyobb mennyiséget találtak, az orvosi külön engedéllyel használható szalbutamolból. Ellenben az ellene indított vizsgálatban azóta sincs döntés, felfüggesztésre nem került sor, így szabadon versenyezhet annak tudatában, hogy egy későbbi ítélet, akár visszamenőleg el is veheti győzelmeit. Froome káprázatos feltámadása az Olasz Körverseny harmadik hetében újabb lavinát indított el. A legélesebb kritikákat már akkor is Bernard Hinault fogalmazta meg. „Chris Froome a 2017-es Vuelta a Espana során pozitív doppingmintát produkált, amit a B-próba is megerősített – mondta Hinault. – Froome így nem tekinthető Giró-győztesnek, sőt úgy vélem nagy hiba volt engedni elindulni. Továbbra sem értem, hogy miért kell ennyit várni az ítéletre, miközben korábban két ismert olasz versenyző ugyanezért jóval hamarabb megkapta a büntetését. Nagyon úgy tűnik, mintha a Sky pénzügyi dominanciája felülkerekedne a józan ész dolgain.” Eközben a Vuelta a Espana versenyigazgatója Javier Guillen is megszólalt az ügyben. Guillen szeretné, ha az idei Spanyol Kör rajtjáig tisztázódna a 2017-es győztes személye.

2018.06.20. - Tom Dumoulin a Tour de France győzelemért száll harcba Az ígéreteknek megfelelően az elsők között a Sunweb csapata hirdetett bő keretet az idei Tour de France-ra. A tizenkét fős sorban természetesen a 2017-es Giro d’Italia győztese, az idei Olasz Körverseny összetett ezüstérmese, Tom Dumoulin is helyet kapott. Dumoulin a minap egy holland újság hasábjain azt is megerősítette, hogy az összetett győzelemért kíván harcba szállni Franciaországban. „Az Olasz Körverseny végét követően egy rövid pihenőidőszak következett, bő egy hétig nem is ültem kerékpáron – mondta Dumoulin a De Telegraaf hasábjain. – Ellenben az azóta eltelt időszakot tekintve szinte teljesen frissnek érzem magam. Nem tudhattam, hogy mi marad bennem a Girót követően, de örülök neki, hogy sikerült regenerálódnom. Természetesen egész évben úgy versenyeztem, hogy szeretnék ott lenni a Francia Körversenyen, s mivel sikerült Olaszországban konstans, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanom, így nem is lehetett kérdéses a részvételem. A Tour egy hatalmas kihívás, nagyon nehéz verseny vár ránk, a célom, hogy a tőlem telhető legtöbbet kihozzam magamból, és, így egy remek versenyt fussak, harcba szállva az összetettért.”

2018.06.19. - Három dudással készül a Movistar csapata a Tour de France-ra, a sajtó már Nairo Quintana év végi távozásáról pletykál A legtöbb csapat, egy kiemelt kapitánnyal készül a közelgő Francia Körversenyre, miközben a spanyol Movistar sora három vezérrel indul az év legnagyobb presztízzsel bíró kerékpáros versenyén. Nairo Quintana, Mikel Landa és Alejandro Valverde triója egyaránt remek formában várja a viadal rajtját. A spanyol sor Madridban tartott sajtótájékoztatót, ahol a bő Tour-keretét is prezentálta. Valverde a legmagabiztosabb, szerinte nagyon is működni fog a taktika. „Igyekszünk majd kihasználni azon előnyünket, hogy három ilyen kiváló versenyzővel leszünk ott a Francia Körversenyen – mondta Valverde. – Nem lesz egyszerű a Tour, az első kilenc szakaszt talán még számottevőbb lesz, mint az elmúlt években. A stratégiánk ellenben a csapat erősségének köszönhetően kiemelhet minket a többi sor közül, ami akár egy összetett győzelmet is eredményezhet, de hát ez a célunk.” Sajnos a kerékpársport történelmében már többször bebizonyosodott, hogy a több dudás egy csárdában elv nem igazán működik. 1986-ban Bernard Hinault nem volt hajlandó segíteni Greg LeMondot, majd egy évvel később Stephen Roche lényegében a saját csapattársait vette rá arra, hogy támadják a szintén az ő sorukban tekerő Roberto Visentinit a Girón. A Movistar bő kerete a Tour de France-ra: Nairo Quintana (kolumbiai), Mikel Landa (spanyol), Alejandro Valverde (spanyol), Andrey Amador (costa rica-i), Daniele Bennati (olasz), Imanol Erviti (spanyol), Nelson Oliveira (portugál), José Joaquín Rojas (spanyol), Marc Soler (spanyol) és Jasha Sütterlin (német). Közben már Nairo Quintana év végi távozásáról pletykál a média, a kolumbiai kerékpáros szeretne ugyanis egyedüli kapitánnyá válni, és két millió Eurós fizetésével sem elégedett. Ráadásul a hírek szerint Eusebio Unzue csapatvezetővel sem éppen a legideálisabb a kapcsolata, bár menedzsere Giuseppe Acquadro tagadta a híreket. „A múltban valóban voltak nézeteltérések közöttük, de jelenleg teljesen normális a viszonyuk – nyilatkozta Acquadro. – Nairo büszke arra, hogy az egyik legerősebb csapatban bizonyíthat. Nem tagadom, érkeztek már ajánlatok más soroktól, ellenben élő szerződésünk van a Movistarral, amit tiszteletben tartunk. Ráérünk még gondolkodni a jövőn, de Nairo ebben a csapatban képzeli el a folytatást.”

2018.06.18. - Svájci Körverseny: Stefan Küng nyerte a záró időfutamot, Richie Porte az összetett győztese Bellinzona környékén egy harmincnégy kilométeres egyenkénti időfutammal zárult a Svájci Körverseny. Maciej Bodnar (Bora-hansgrohe) volt az első, aki komolyan gondolta a dolgokat 40 perc 10 másodperces idejével bebetonozta magát az élen. Több mint egy óra elteltével Sören Kragh Andersen (Team Sunweb) vette át tőle az első helyet, majd Tejay Van Garderen (BMC) is bejött elé, bár Andersentől négy másodperccel elmaradt. Tőlük azonban sokkal jobbat ment a verseny elején a sárga trikót sokáig viselő Stefan Küng (BMC). A svájci kerékpáros 39 perc 44 másodperc alatt abszolválva a távot megnyerte a kronót Andersen és Van Garderen előtt. Az összetettért küzdök közül Jakob Fuglsang (Astana) ment hatalmasat, így ő végül a második helyen zárta a végelszámolást. Richie Porte (BMC) megőrizte vezető helyét, megnyerve így a versenyt Fuglsang és a harmadik helyre visszacsúszó Nairo Quintana (Movistar) kettősét megelőzve. A pontversenyt Peter Sagan (Bora-hansgrohe), a hegyi összetettet Mark Christian (Aqua Blue Sport), a fiatalok különversenyét Enric Mas (Quick-Step Floors), míg a csapatversenyt a kazah Astana nyerte. „Kiemelt célom volt jól szerepelni ezen a versenyen, adott esetben nyerni szerettem volna, ami végül is sikerült – így Richie Porte a díjátadót követően. – Ez egy kiemelt viadal a Tour de France előtt, erős mezőnnyel. Természetesen nagyszerű előjelekkel várom a Francia Kör rajtját. Nagy elégtétel a csapatunk számára, hogy Andy Rihs emléke előtt azzal adózhatunk, hogy megnyertük hazája körversenyét.”

2018.06.17. - Nairo Quintana nyerte a Svájci Körverseny utolsó hegyi befutóját, Arnaud Demare volt a leggyorsabb a záró időfutamot megelőzően A Svájci Körverseny Eschenbach és az Arosa csúcsa között egy újabb hegyi szakasszal folytatódott, a cél az Arosa kiemelt kategóriás csúcsa volt. A rajtot követően egy közel harminc fős szökés alakult, benne olyan nevekkel, mint Greg Van Avermaet (BMC), Michael Albasini (Mitchelton-Scott), Tanel Kangert (Astana) vagy éppen Gorka Izagirre (Bahrain-Merida). A brit Mark Christian (Aqua Blue Sport) igyekezett begyűjteni a hegyi pontokat, ezzel lényegében megnyerve a különversenyt. Az elmenés legnagyobb előnye mindössze négy perc környékén tetőzött, a főmezőnyt a sárga trikót védő BMC sora vezette. Az utolsó emelkedő megkezdésekor Nairo Quintana (Movistar) váltott tempót, ám ekkor még könnyűszerrel utolérte őt az esélyesek csoportja. A kolumbiai második megindulása ellenben már tarthatatlan volt. Quintana szép lassan begyűjtötte a szökevényeket, és megnyerte a szakaszt Jakob Fuglsang (Astana) és a hatalmasat küzdő Richie Porte (BMC) előtt. Porte mindössze huszonkét másodpercet kapott, ezzel megőrizve összetettbeli vezetését a második helyre előrelépő Quintana ellenében. Bellinzona környékén egy 123 kilométeres teljesen sík etapra került sor a verseny nyolcadik szakaszán. A táv nagy része egy körpályán vezetett, emelkedők nélkül, így egyértelműen a sprintereknek kedvezett. Eddie Dunbar (Aqua Blue Sport), Willie Smit (Katusha-Alpecin), Paul Ourselin (Direct Énergie) és Nathan Brown (EF Education First-Drapac) alkották a szökést, ám két percnél messzebb egy pillanatra sem jutottak, a sprinterek csapatai ugyanis végig kontroll alatt tartották őket. A mezőnyhajrá során Arnaud Demare (Groupama-FDJ) bizonyult a leggyorsabbnak megelőzve Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) és Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) kettősét. Összetettben az utolsó harmincnégy kilométeres egyenkénti időfutamot megelőzően Richie Porte (BMC) vezet, előnye tizenhét másodperc Nairo Quintana (Movistar) előtt. A pontversenyben Peter Sagan (Bora-hansgrohe), a hegyi összetettben Mark Christian (Aqua Blue Sport), a fiatalok különversenyében Enric Mas (Quick-Step Floors), míg a csapatok összevetésében a kazah Astana az első.

2018.06.15. - Sören Kragh Andersen sikere a Svájci Kör hatodik szakaszán, Richie Porte tovább növelte összetettbeli előnyét A Svájci Kör Fiesch és Gommiswald között egy 186 kilométeres etappal folytatódott. A penzum két kiemelt kategóriás emelkedőt követően egy harmadik kategóriás kaptatón zárult. A startpisztoly eldördülését követően kis túlzással szinte mindenki szeretett volna szökésbe kerülni, végül egy közel húsz fős sor lépett el, benne olyan nevekkel, mint Sep Vanmarke (EF Education First-Drapac), Rein Taaramae (Direct Energie) Perrig Quemeneur (Direct Energie) vagy éppen Sören Kragh Andersen (Team Sunweb). Az emelkedők hatására folyamatosan aprózódott az elmenés létszáma, a hegyi pontokat a brit Mark Christian (Aqua Blue Sport) gyűjtögette a legszorgalmasabban, így a nap végén ő ölthette magára a hegyi különverseny megkülönböztető trikóját. Az utolsó húsz kilométerre fordulván már csak Sören Kragh Andersen (Team Sunweb), Nathan Haas (Katusha-Alpecin), Gorka Izagirre (Bahrain-Merida), Cyril Gautier (AG2R La Mondiale), Michael Gogl (Trek-Segafredo) és Maxime Monfort (Lotto-Soudal) tekert az élen, közel három perces előnnyel. Az utolsó rövid, de annál meredekebb kaptatón Gogl volt az első, aki próbálkozott, ám mintegy másfél kilométerre a céltól Kragh Andersen kínálta vissza, akit már nem is tudtak utolérni, a dán kerekes nyerte a szakaszt Nathan Haas (Katusha-Alpecin) és Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) előtt. Az esélyesek csoportjából a sárga trikós Richie Porte (BMC) indított, tizenkét másodpercet verve riválisaira, így három szakasszal a verseny vége előtt már harminckét szekundum az előnye Wilco Kelderman (Team Sunweb) ellenében. A pontversenyben Peter Sagan (Bora-hansgrohe), a hegyi összetettben a már említett Christian, a fiatalok összevetésében Sam Oomen (Team Sunweb), a csapatversenyben pedig a Movistar az első. „Hihetetlen számomra ez a győzelem – mondta Andersen percekkel a célba érkezést követően. – Nem gondoltam volna, hogy lehet esélyem győzni, hálás vagyok a csapatomnak, hogy esélyt biztosított számomra. Nehéz szakasz volt, kockáztattam, hisz Gogl támadására nem reagáltam, csak tettem a kereket Monfort-ra. Amikor elfogyott csak akkor indultam az osztrák kerekes után. Nem vagyok egy tipikus hegyimenő alkat, de az elmúlt hetek kőkemény edzései ezúttal kifizetődtek.” A Svájci Körverseny Eschenbach és az Arosa csúcsa között egy újabb hegyi szakasszal folytatódik, cél az Arosa kiemelt kategóriás csúcsa.

2018.06.14. - Diego Ulissi sikere a Svájci Kör ötödik szakaszán, Richie Porte az új sárga trikós A Svájci Körverseny Gstaad és Leukerbad között egy 155 kilométeres hegyi befutós penzummal folytatódott. Az ötödik szakasz során két első és egy kiemelt kategóriás emelkedő várt a kerekesekre. A viadal első komolyabbnak mondható hegyi etapja rögtön egy első kategóriás heggyel kezdődött melyre Romain Sicard (Direct Energie) ért fel elsőként. A nap szökése csak ezt követően állt össze, név szerint Daniel Oss (Bora-hansgrohe), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Sylvan Dillier (AG2R La Mondiale), Larry Warbasse (Aqua Blue Sport), Willie Smit (Katusha-Alpecin) és Paul Ourselin (Direct Energie) tekert az élen. Az elmenés legnagyobb előnye három perc környékén tetőzött miközben a főmezőnyt a sárga trikót védő BMC csapata vezette. A második kaptató lábánál Lilian Calmejane, Romain Sicard (mindketten Direct Energie) és Omar Fraile (Astana) triója eredt a szökés után, ahonnan a regnáló amerikai bajnok Warbasse igyekezett továbbmenni. Őt egy ponton már csak Calmejane üldözte, de hét kilométerre a céltól a főmezőny őket is utolérte. Több kisebb támadást követően végül tizenöten érkeztek együtt, akik közül az olasz Diego Ulissi (UAE Team Emirates) volt a leggyorsabb megnyerve a szakaszt a spanyol Enric Mas (Quick-Step Floors) és a holland Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) előtt. Összetettben Stefan Küng (BMC) több mint három percet kapott, így csapattársa Richie Porte (BMC) vette át az első helyet, előnye húsz másodperc a holland Wilco Kelderman (Team Sunweb) ellenében. A pontversenyt Peter Sagan (Bora-hansgrohe), a hegyi összetettet Romain Sicard (Direct Energie), a fiatalok különversenyét Sam Oomen (Team Sunweb), míg a csapatrangsort a spanyol Movistar vezeti. „Mivel a Svájci Körverseny egy kiemelt viadal a csapatunk számára, így egy nagyon fontos győzelmet szereztünk – mondta Diego Ulissi a célba érkezést követően. – A Girót követően sem engedtem ki, a szakasz teljes egészében feküdt nekem, készültem rá, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyernem.” A Svájci Kör Fiesch és Gommiswald között egy 186 kilométeres etappal folytatódik. A penzum két kiemelt kategóriás emelkedőt követően egy harmadik kategóriás kaptatón zárul.

2018.06.13. - Christopher Juul-Jensen sikere a Svájci Körverseny negyedik szakaszán A Svájci Körverseny Gansingen és Gstaad között egy 189 kilométeres etappal folytatódott. A penzum elején egy harmadik, míg nem sokkal a befutó előtt egy második kategóriás emelkedő nehezítette a kerekesek előrehaladását. A zuhogó esőben kezdődő szakaszon hamar megnyugodtak a kedélyek miután egy hat fős szökevénysor lépett el, nevezetesen Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott), Silvan Dillier, Nans Peters (mindketten AG2R La Mondiale), Nathan Brown (EF Education First-Drapac), Mark Christian (Aqua Blue Sport) és Paul Ourselin (Direct Energie). A főmezőnyt a sárga trikót védő BMC sora vezette, ám az elmenés remekül dolgozott együtt, így hiába segített be az utolsó hegyhez közeledve a Quick-Step Floors és a Bora-hansgrohe csapata, nem tudtak minden szökevényt utolérni. A Saanenmöser emelkedőjén Peters és Juul Jensen kettőse maradt az élen, előbbi ellenben hamar megrogyott, így Juul Jensen egyedül ért haza nyolc másodperccel a főmezőny előtt. A második helyet Michael Matthews (Team Sunweb), míg a harmadikat Yves Lampaert (Quick-Step Floors) szerezte meg. Összetettben továbbra is Stefan Küng vezet csapattársa Greg Van Avermaet előtt. A pontversenyben Peter Sagan (Bora-hansgrohe) vette át az első helyet, a hegyi összetettben Filippo Zaccanti (Nippo-Vini Fantini), a fiatalok összevetésében Sam Oomen (Team Sunweb), a csapatversenyben pedig a BMC az első. A Svájci Körverseny Gstaad és Leukerbad között egy 155 kilométeres hegyi befutós penzummal folytatódik. Az ötödik szakasz során két első és egy kiemelt kategóriás emelkedő vár a kerekesekre.

2018.06.12. - Sonny Colbrelli nyerte a Svájci Körverseny harmadik szakaszát A Svájci Körverseny Oberstammheim és Gansingen között egy 182 kilométeres szakasszal folytatódott, az utolsó körpályán ötször is leküzdve a két, harmadik kategóriás emelkedőt. Eső, és az előző napokkal ellentétben viszonylag hűvös időjárás fogadta a kerekeseket a rajtnál. A szökésbe Calvin Watson (Aqua Blue Sort), Filippo Zaccanti (Nippo-Vini Fantini) és Fabien Grellier (Direct Energie) triója keveredett bele. Az elmenés legnagyobb előnye hat percnél tetőzött a főmezőnyt a sárga trikót védő BMC valamint a Bora-hansgrohe csapatai vezették. Az utolsó ötven kilométerre fordulván már csak két perc körüli volt az elől tekerők fórja, ahová nem várt módon Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott) próbált felugrani. Watson mintegy húsz kilométerre a céltól adta meg magát, helyét Juul-Jensen vette át az élbolyban. Az utolsó emelkedő előtt azonban megfogták a szökést. Több kisebb próbálkozás ellenére mezőnyhajrá döntött, amit az olasz Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) nyert meg a kolumbiai Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) és a regnáló világbajnok szlovák Peter Sagan (Bora-hansgrohe) előtt. Összetettben Stefan Küng (BMC) továbbra is három másodperc előnnyel vezet, második csapattársa Greg Van Avermaet (BMC). A pontversenyben Calvin Watson (Aqua Blue Sport), a hegyi összetettben Filippo Zaccanti (Nippo-Vini Fantini), a fiatalok versenyében Sam Oomen (Team Sunweb), míg a csapatversenyben a BMC az első. „Fantasztikus győzelmet arattam – mondta Colbrelli a célba érkezést követően. – Gaviria és Sagan legyőzése felértékeli ezt a sikert. Az előző etapon nem sikerült ott lennem a sprintben, így ezúttal nagyon készültem. Hosszút nyitottam, ami szerencsére bejött. Köszönöm a csapatomnak az egész napos kitartó munkát.” A Svájci Körverseny Gansingen és Gstaad között egy 189 kilométeres etappal folytatódik. A penzum elején egy harmadik, míg nem sokkal a befutó előtt egy második kategóriás emelkedő magasodik.

2018.06.11. - Adam Yates nyerte a Critérium du Dauphiné utolsó szakaszát, Geraint Thomas győzött összetettben A Critérium du Dauphiné Moutiers és Saint Gervais Mont Blanc között egy 129 kilométeres etappal zárult. A penzum négy első és egy harmadik kategóriás emelkedőt tartogatott, természetesen hegyi befutóval. A rajtot követően mindössze hat kilométerre volt szükség a nap szökésének kialakulásához, melybe Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Daniel Navarro (Cofidis), David Gaudu (Groupama-FDJ), Edward Ravasi (UAE Team Emirates), Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo) és Pierre Rolland (EF Education First-Drapac) került be. Az elmenés legnagyobb előnye három perc húsz másodpercnél tetőzött, a főmezőnyt a sárga trikót védő Sky sora vezette. Az utolsó előtti emelkedő lejtmenetében az összetett éllovasa Geraint Thomas (Sky) kapott defektet, az AG2R La Mondiale csapata ellenben nem várta be, bár túlontúl nagy tempót sem diktált. Thomas a csapata segítségével még időben visszazárkózott. [[https://www.youtube.com/v/H_9enhZILDU?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] Az utolsó hegyen Romain Bardet (AG2R La Mondiale) volt az első, aki akciózott, vele Adam Yates (Mitchelton-Scott) és Geraint Thomas (Sky) tudott menni, miközben a szökevénysorból Daniel Navarro (Cofidis) indított. Az utolsó kilométeren Yates hagyta magára társait, mintegy ötven méterre a célvonaltól utolérve Navarrót és megnyerve a szakaszt. A második Navarro, míg a harmadik Bardet lett. Összetettben Geraint Thomas (Sky) diadalmaskodott Adam Yates (Mitchelton-Scott) és Romain Bardet (AG2R La Mondiale) előtt. A pontversenyt Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a hegyi összetettet Dario Cataldo (Astana), a fiatalok összevetését Pierre Latour (AG2R La Mondiale), míg a csapatversenyt a brit Sky nyerte. „Pályafutásom legfontosabb győzelmét arattam országúton – mondta Thomas a díjátadót követően. – Egy ilyen nagy presztízsű versenyen győzni nem mindennapos dolog. Sohasem az összetettet néztem, csak a következő szakaszt, esetenként a következő emelkedőt. Nem volt könnyű viadal. Anno, amikor profi lettem a Barloworld csapatában nem álmodtam ilyen sikerekről. A pályafutásom kiváló mederben halad.”

2018.06.10. - Pello Bilbao bizonyult a legjobbnak a Critérium du Dauphiné hatodik szakaszán, Geraint Thomas tovább növelte összetettbeli előnyét A Critérium du Dauphiné Frontenex és La Rosiére Espace San Bernardo között egy 110 kilométeres etappal folytatódott. A penzum két kiemelt, egy második és hegyi befutóként egy első kategóriás emelkedőt tartogatott. A rajtot követően szinte azonnal kialakult a nap szökése, melyben olyan nevek vállaltak főszerepet, mint a hegyi összetett elsőségért küzdő Dario Cataldo (Astana), Pello Bilbao (Astana), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) vagy éppen Warren Barguil (Fortuneo-Samsic). Cataldo igyekezett begyűjteni a hegyi pontokat, így a szakasz végén megőrizhette a kék-fehér pöttyös trikót. Az utolsó előtti emelkedő lábához közelítve már csak hat-hét kerekes alkotta az elmenést, de a főmezőny létszáma is rendesen megfogyatkozott. Utóbbi sorban az AG2R La Mondiale csapata diktálta a tempót, sőt Pierre Latour a szökevények után eredt, bár felérnie nem sikerült. A La Rosiére kaptatóján Pelleo Bilbao (Astana) hagyta magára szökevénytársait, akiket nem sokkal később az üldözők utol is értek. Az esélyesek csoportjától ezt követően a sárga trikós Geraint Thomas (Sky), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Adam Yates (Mitchelton-Scott) és Daniel Martin (UAE Team Emirates) kvartettje szakadt el. [[https://www.youtube.com/v/nlE4grpyfP8?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] A győzelmet végül Pello Bilbao (Astana) szerezte meg Geraint Thomas (Sky) és Daniel Martin (UAE Team Emirates) előtt. Összetettben Thomas 1 perc 29 másodpercre növelte előnyét a második helyre előrelépő Adam Yates (Mitchelton-Scott) ellenében. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a hegyi összetettben Dario Cataldo (Astana), a fiatalok összevetésében Marc Soler (Movistar), míg a csapatversenyben a brit Sky vezet. „Azért a Giro d’Italia nehéz volt, kivette az energiáimat, amit az előző szakaszon rendesen megéreztem, lényegében teljesen elszálltam, egy ponton azt hittem, hogy vége a versenyemnek – mondta Bilbao a célba érkezést követően. – Ezúttal viszont sokkal jobban éreztem magam, próbálkozni akartam. Kiválóan dolgozott együtt a szökevénysor, az utolsó emelkedőn pedig egyszer csak egyedül maradtam. Nagyon nehéz volt az Olasz Körverseny, így még az utolsó öt kilométeren sem nagyon hittem abban, hogy hazaérhetek. Hihetetlen, hogy végül sikerült.” A Critérium du Dauphiné Moutiers és Saint Gervais Mont Blanc között egy 129 kilométeres etappal zárul. A penzum négy első és egy harmadik kategóriás emelkedőt tartogat, természetesen hegyi befutóval.

2018.06.09. - Daniel Martin nyerte a Critérium du Dauphiné ötödik szakaszát, Geraint Thomas vette át a sárga trikót A Critérium du Dauphiné Grenoble és Valmorel között egy mindössze 130 és fél kilométeres penzummal folytatódott. Két második kategóriás emelkedőt követően hegyi befutóként a Valmorel kiemelt kategóriás kaptatója hivatott szétrázni a mezőnyt. A rajtot követően egy nyolc fős szökés alakult, melybe név szerint Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Laurens de Plus (Quick-Step Floors), Edward Ravasi (UAE Team Emirates), Nicolas Edet (Cofidis), Matteo Fabbro (Katusha-Alpecin), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Carlos Verona (Mitchelton-Scott) és Thomas De Gendt (Lotto Soudal) keveredett bele. Az elmenés legnagyobb előnye nem lépte át a három percet, a főmezőnyt a sárga trikót védő Sky csapata mozgatta. A Valmorel lábához közeledve kezdett rohamtempóban csökkeni a szökés előnye, melyben az emelkedő alján bomlott meg az egység, utolsóként Nicolas Edet (Cofidis) került megfogásra. Daniel Martin (UAE Team Emirates) bő három kilométerrel a vége előtt akciózott miközben a mezőny apró darabjaira hullott. A sárga trikós Gianni Moscon (Sky) is szinte azonnal gondba került, borítékolható volt, hogy elveszti összetettbeli vezetését. [[https://www.youtube.com/v/fetCrttnw6g?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] Daniel Martin (UAE Team Emirates) magabiztosan nyerte a szakaszt, az őt majdnem utolérő Geraint Thomas (Sky) előtt. Harmadikként Adam Yates (Mitchelton-Scott) ért célba. Összetettben Thomas vette át a sárga trikót, előnye 1 perc 9 másodperc Damiano Caruso (BMC) ellenében. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a hegyi összetettben Dario Cataldo (Astana), a fiatalok összevetésében Gianni Moscon (Sky), míg a csapatversenyben a brit Sky vezet. „A gyengébb csapatidőfutam szereplésünknek köszönhetően tudtam, hogyha támadok, lehet esélyem – így Daniel Martin a célba érkezést követően. – Úgy láttam, hogy már többen is a határon tekernek, indítottam. Nincs könnyű évem, többször is kiváló formában éreztem magam, mégsem sikerült kiemelkedő eredményeket elérnem. Szerencsére ezúttal minden klappolt, örülök a győzelmemnek, de egy kissé meglepett, hogy már ilyen korán ennyire jó erőben vagyok.” A Critérium du Dauphiné Frontenex és La Rosiére Espace San Bernardo között egy 110 kilométeres etappal folytatódik. A penzum két kiemelt, egy második és hegyi befutóként egy első kategóriás emelkedőt tartogat.

2018.06.08. - Julian Alaphilippe nyerte a Critérium du Dauphiné első hegyi befutóját, Gianni Moscon vette át összetettben a vezetést A Critérium du Dauphiné az első hegyi befutós szakaszával folytatódott. Chazey sur Ain és Lans en Vercors között 181 kilométer várt a mezőnyre, három kategorizált emelkedővel. Nagyon nehezen alakult ki a nap szökése, mintegy nyolcvan kilométer megtétele után Dario Cataldo (Astana), Lukas Postlberger (Bora-hansgrohe), Jens Keukeleire (Lotto-Soudal), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Christian Odd Eiking (Wanty-Groupe Gobert), Arnaud Courteille (Vital Concept), Simon Clarke (EF Education First-Drapac) és Bryan Coquard (Vital Concept) nyolcasa lépett el. Túl nagy egység azonban nem volt az elmenés tagjai között, így Dario Cataldo (Astana) gondolva egy merészet egyedül ment tovább. Az utolsó húsz kilométerhez érve hatalmas zápor kapta el a pelotont. A mindent eldöntő hegy lábánál a főmezőny megfogta az üldözősort, de Cataldo előnye még mindig szűk három perc környékén mozgott. A mezőny élén a Sky és az AG2R La Mondiale csapatai diktálták a tempót. [[https://www.youtube.com/v/pOVFpPa99Xw?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] Háromszáz méterre a céltól Daniel Martin (UAE Team Emirates) akciózott, ez megpecsételte Cataldo sorsát, akit pillanatok alatt megfogtak. A négy fős sprintet végül Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) nyerte Daniel Martin (UAE Team Emirates) és Geraint Thomas (Sky) előtt. Mivel az eddigi éllovas Michal Kwiatkowski (Sky) tizenhét másodpercet kapott, így összetettben csapattársa Gianni Moscon (Sky) vette át a sárga trikót. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a fiatalok összevetésében szintén Moscon, a hegyi összetettben Dario Cataldo (Astana), míg a csapatversenyben a Sky sora az első. A Critérium du Dauphiné Grenoble és Valmorel között egy mindössze 130 és fél kilométeres penzummal folytatódik. Két második kategóriás emelkedőt követően hegyi befutóként a Valmorel kiemelt kategóriás hegye hivatott szétrázni a mezőnyt.

2018.06.07. - A Sky sora nyerte a Critérium du Dauphiné csapatidőfutamát, Michal Kwiatkowski visszaszerezte a sárga trikót Pont de Vaux és Louhans-Chateaurenaud között egy harmincöt kilométeres csapatidőfutammal folytatódott a Critérium du Dauphiné, amely az idei Tour de France cholet-i kronóját hívatott szimulálni. A penzum szinte teljes egészében sík volt, így az időfutam-specialistákat a soraiban tudó csapatoknak kedvezett. Elsőként a Sunweb vágott neki a távnak, ám elért idejük nem volt valami eget rengető. Az első komolyabb eredmény a LottoNL-Jumbo csapatának nevéhez fűződött, akik 38 perc és 6 másodperc alatt teljesítették a pályát. Tőlük előbb a Trek-Segafredo majd a BMC vette át az első helyet, miközben folyamatosan változott a top 5 sorrendje. A kronót végül toronymagasan nyerte a Sky (Geraint Thomas, Jonathan Castroviejo, Tao Geoghegan Hart, Michal Kwiatkowski, Gianni Moscon, Luke Rowe és Dylan Van Baarle) 36 perc 33 másodperces idővel, bő fél percet verve a második BMC és közel egy perccel megelőzve a harmadik Lotto-Soudal csapatát. [[https://www.youtube.com/v/Kp7ZFNSHxKM?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] Összetettben Michal Kwiatkowski (Sky) visszaszerezte vezető pozícióját, előnye három másodperc csapattársa Gianni Moscon (Sky) előtt. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a fiatalok összevetésében Moscon, a hegyi összetettben Brice Feillu (Fortuneo-Samsic), míg a csapatversenyben a Sky vezet. A Critérium du Dauphiné az első hegyi befutós szakaszával folytatódik, Chazey sur Ain és Lans en Vercors között 181 kilométer vár a mezőnyre, három kategorizált emelkedővel.

2018.06.06. - Michal Kwiatkowski bukott, elvesztette a sárga trikót a Critérium du Dauphiné második szakaszán Az első mezőnyszakaszhoz hasonlóan ezúttal is mezőnyhajrá döntött a közelgő Tour de France egyik fontos felkészülési állomásán a Critérium du Dauphiné viadal második etapján. Montbrison és Belleville en Beaujolais között 180 és fél kilométer várt a karavánra négy harmadik és egy negyedik kategóriás emelkedővel. A nap szökését Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Samsic), Antoine Duchesne (Groupama-FDJ), Nikita Stalnov (Astana Pro Team) és Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) négyese alkotta, legnagyobb előnyük hat perc negyven másodpercnél tetőzött. Az utolsó ötven kilométerre fordulván Backaert leszakadt társaitól és szép lassan visszacsorgott a főmezőnyhöz. Pierre-Luc Perichon igyekezett begyűjteni a hegyi pontokat, ennek köszönhetően csapattársa Brice Feillu (Fortuneo-Samsic) megőrizte a hegyi összetett éllovasának járó megkülönböztető trikót. A célhoz közeledve folyamatosan változott a mezőny élén tempót diktáló csapatok személye, előbb a Lotto-Soudal, majd a Mitchelton-Scott sorai üldözték az elmenést, melynek utolsó tagját Stalnovot is megfogták, mintegy hét kilométerre a célvonaltól. Az igazi dráma ellenben két kilométerrel a vége előtt jött, a sárga trikós Michal Kwiatkowski (Sky) egy körforgalomnál elesett, s bár azonos időt kapott a győztessel, elvesztette összetettbeli vezetését. A mezőnyhajrát a német Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) nyerte Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) és Daryl Impey (Mitchelton-Scott) előtt. [[https://www.youtube.com/v/tUAzxuG8Euk?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] Összetettben a jóváírásnak köszönhetően Impey vette át az első helyet, előnye két másodperc Kwiatkowski előtt. A pontversenyben szintén Impey vezet, míg a fiatalok összevetésében továbbra is Gianni Moscon (Sky) az első. A Critérium du Dauphiné egy harmincöt kilométeres csapatidőfutammal folytatódik Pont de Vaux és Louhans Chateaurenaud között. A penzum igyekszik felkészíteni a versenyzőket a júliusi Francia Körverseny szintén harmincöt kilométeres csapatkronójára.

2018.06.05. - Daryl Impey nyerte a Critérium du Dauphiné első mezőnyszakaszát A prológot követően Valence és Saint Just Saint Rambert között egy 179 kilométeres szakasszal folytatódott a Critérium du Dauphiné. A penzum hét kategorizált emelkedőt tartogatott, de mivel a legtöbb csupán negyedik besorolású volt, így előzetesen még a sprinterek is reménykedhettek. A nap szökését Nicolas Edet (Cofidis), Brice Feillu (Fortuneo-Samsic) és Lawson Craddock (EF-Education First-Drapac) triója alkotta, akik közül Feillu gyűjtötte a legtöbb pontot a hegyeken, így a szakaszt követően ő ölthette magára a hegyi összetett éllovasának járó megkülönböztető trikót. Az elmenés előnye hat percnél tetőzött, a főmezőnyt nagy részt a sárga trikót védő Sky sora vezette, majd a Quick-Step Floors és a Vital Concept csapatai álltak az élre, akik szemlátomást mezőnyhajrát szerettek volna. A körpályára beérve kissé hektikussá vált a szituáció, több kisebb bukás is történt. [[https://www.youtube.com/v/jJHwK4dgntI?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] A szökevények megfogását követően az utolsó emelkedőn többen is akcióztak, ami a vérbeli sprinterek leszakadását eredményezte. Végül egy bő hatvan fős sor sprintelt a győzelemért, akik közül a regnáló dél-afrikai bajnok Daryl Impey (Mitchelton-Scott) bizonyult a leggyorsabbnak Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) és Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) előtt. Összetettben továbbra is Michal Kwiatkowski (Sky) az els, előnye mindössze két másodperc a második helyre előrelépő Impey ellenében. A pontversenyt szintén Kwiatkowski, míg a fiatalok összevetését csapattársa Gianni Moscon (Sky) vezeti. A Critérium du Dauphiné Montbrison és Belleville en Beaujolais között egy 180 és fél kilométeres, az első mezőnyszakaszhoz kísértetiesen hasonlító etappal folytatódik.

2018.06.04. - Michal Kwiatkowski nyerte a Criterium du Dauphiné prológját Valence környékén egy mindössze 6,6 kilométeres prológgal vette kezdetét a közelgő Tour de France egyik legfontosabb felkészülési viadala a Critérium du Dauphiné. A szinte teljesen sík penzum a Sky kerékpárosainak fölényét hozta, bár az első komolyabb eredményt a holland Jos Van Emden (LottoNL-Jumbo) repesztette, hét perc harminc másodperc alá szorítva az időt. Tőle Michal Kwiatkowski (Sky) vette át az első helyet mindössze egyetlen másodperccel megelőzve riválisát, miközben a harmadik pozícióba csapattársa Gianni Moscon (Sky) zárkózott fel. Geraint Thomas (Sky) az ellenőrzőpontnál még náluk is gyorsabb volt, sajnos azonban bukott, így végül csak a negyvenharmadik helyen zárt. Kwiatkowski nyerte a napot, bő húsz másodpercet verve összetettbeli riválisaira, hisz Romain Bardet (AG2R La Mondiale) és Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) is huszonhárom szekundum hátránnyal végzett. „Közel negyven napja nem versenyeztem, de a kemény edzések kifizetődtek, megnyertem a prológot – mondta a díjátadóra várva Kwiatkowski. – A Francia Körversenyre készülök, így máshogy nem is lehet odaállni a rajtvonalhoz, mint a győzelem reményével, egy huszadik hely gondolatával felesleges elindulni. Jelenleg remek helyzetből várom a folytatást, bár a hosszú csapatidőfutam és a négy kőkemény hegyi etap nem biztos, hogy nekem kedvez.” A Critérium du Dauphiné Valence és Saint Just Saint Rambert között egy 179 kilométeres szakasszal folytatódik. A penzum bővelkedik hegyekben, öt negyedik kategóriás, egy harmadik és egy második besorolású emelkedőt is tartogat.

2018.06.03. - 1998-ban mintegy kétszáz résztvevővel indult útjára, mára Ausztria legnagyobb hegyi kerékpáros maratonjává vált a Salzkammergut Trophy. Akkoriban még csak alig húszan, manapság már közel ötezren indulnak a 210, 119, 74, 55, 53, 37 és 22 kilométeres távokon. A magyarok között is ez a legkedveltebb külföldi maraton, évente megközelítőleg kétszázan vesznek részt rajta hazánkból.

« első ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 ... utolsó »
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések