Giro d’Italia Ride Green: öko-fenntarthatóvá válhat egy komplex sportesemény

E-mail  Nyomtatás
2018. június 24.
  |   Szerző: velo.hu

A kiváló 2017-es kampányt követően – amikor is az önkéntesek közel nyolcvanöt tonnányi szemetet gyűjtöttek az Olasz Körverseny során - a Giro szervezői igyekeztek még zöldebbé varázsolni a 2018-as viadalt.

A Giro d’Italia főszervezője az RCS Sport együttműködve az E.R.I.C.A néven futó, leginkább kooperatív szakértők által alkotott, környezetvédelmi tanácsadással foglalkozó csoporttal, 2016-ban létrehozta az úgynevezett „Ride Green” projektet, melynek a célja a környezettudatosság. A 2016-os Olasz Körverseny tizennyolc Itáliában zajló szakasza során a rajt és célterületen kijelölésre került egy-egy terület, ahol a papír, karton, műanyag, fém, üveg és szerves hulladékot gyűjtöttek és szelektáltak abból a célból, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen a verseny folyamán.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Természetesen egy évvel később a jubileumi századik Olasz Körverseny során is igyekeztek még inkább előtérbe helyezni a környezettudatosságot. A hatalmas sikerre való tekintettel 2018-ban még magasabbra helyezték az elvárásokat. A Giro d’Italia évek óta fontosnak tartja a különböző közösségi projektek támogatását.


„A környezettudatosság már a kezdetektől fogva sikerre volt ítélve – mondta Roberto Salamini a versenyt rendező RCS Sport marketing igazgatója. – Az elmúlt évek eredményei önmagukért beszélnek, a Giro karavánja, a csapatok és a szurkolók is arra törekedtek, hogy minél szelektáltabban dobják el a hulladékaikat, így az önkéntesek munkáját is nagyban megkönnyítve. A Giro számára nagyon fontos a közösségi szerepvállalás, így mind a Ride Green projekt, mind pedig a Biciscuola – vagyis az iskolai kresz-oktatás – előtérbe kerül.”

 

Diavetítéshez kattints a képre


Természetesen a környezetvédelemre és az újrahasznosításra kiélezett öko-fenntarthatósági projekt nagyszerű eredményeket hozott 2018-ban is. A tizennyolc olaszországi szakaszon hetvenöt tonnányi hulladék gyűlt össze, melynek közel kilencven százaléka újrahasznosítható.


„Az Európai Unió új környezetgazdálkodási szabályait figyelembe véve, az olasz Környezetvédelmi Minisztérium állásfoglalása alapján alakítottuk ki a 2018-as Giro d’Italia Ride Green projektet, mely bebizonyította, hogy igenis öko-fenntrathatóvá válhat egy komplex sportesemény – nyilatkozta Roberto Cavallo az E.R.I.C.A vezérigazgatója. – A siker kulcsa abban a kommunikációban áll, mellyel bevontuk a partnereket, a versenyzőket és magukat a nézőket is ebbe a projektbe. Aktív részvétel nélkül esélyünk sem lehetett volna. A tapasztalatainkra építve a jövőbe még inkább ambiciózusan tekintünk.”

 

Diavetítéshez kattints a képre


A projekt főszponzora a Red Bull az újrafelhasznált alumíniumból üdítős dobozokat előállítva, egy bio-üdítőitalt dob piacra, mely négy ízben lesz elérhető.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések