Giro d’Italia hírek: Vincenzo Nibali az első olasz szakaszgyőztes, Tom Dumoulin csalódott, Nairo Quintana elégedett, a Dolomitokban folytatódik a verseny

E-mail  Nyomtatás
2017. május 24. szerda
  |   Szerző: velo.hu

Vincenzo Nibali az első olasz, aki idén szakaszt nyert a Girón

 

Diavetítéshez kattints a képre


Bő harminc kilométerre a céltól Vincenzo Nibali volt az, aki bevitte a döntő csapást szétszakítva az esélyesek csoportját. Lejtmenetben csak Mikel Landa tudta tartani a lépést a szicíliaival, aki egy hajszállal, de megszerezte a jubileumi, századik Giro első olasz szakaszgyőzelmét.


„Nem nagyon gondoltam arra, hogy én lehetek az első olasz, aki szakaszt nyer a századik Girón – így a Bahrain-Merida kapitánya a díjátadót követően. – A csapatom végig nagyon keményen dolgozott, én pedig pontot tudtam tenni az i-re. Milánóig még sok van hátra, boldog vagyok, hogy sikerült közelebb kerülnöm Dumoulinhez az összetettben, de az utolsó egyenkénti időfutam egyértelműen neki kedvez. Igazából nem tudtuk, hogy mi történt Dumoulinnel, hezitáltunk, hogy várjunk-e rá, de közben a szökés előnye folyamatosan nőtt. Idővel már nem volt mire várnunk, így újra megindultak a próbálkozások. Az első támadásom nem volt túl meggyőző, de a második próbálkozásnál először csak Quintana tudott jönni velem. Lejtmenetben utolértem Mikel Landát, a hajrához közeledve tudtam, hogy az nyer, aki az utolsó kanyarban elől lesz. Nem volt egyszerű, de próbáltam bebújni Landa mellé. Végül egy hajszállal, de sikerült győznöm.”
 

Tom Dumoulin: nagyon csalódott vagyok

 

Diavetítéshez kattints a képre


A rózsaszín trikós Tom Dumoulin egészségügyi probléma miatt volt kénytelen félreállni a Giro d’Italia egyik legfontosabb szakaszán. A Mortirolo és a Stelvio emelkedőjét is magába foglaló nap végére Dumoulin mindössze harmincegy másodpercet őrzött meg több mint két és fél perces előnyéből. Érthető módon csalódottan nyilatkozott a célba érkezést követően.


„Gondjaim voltak már a nap elején is, de ennek ellenére jó erőben éreztem magam, könnyedén tartottam a tempót a többiekkel – nyilatkozta Dumoulin a célban. – A Stelvióról lefelé már éreztem, hogy gond lesz, hasmenés jött rám és nem tudtam tovább tartani. Küzdöttem, s annak ellenére, hogy sikerült megtartanom a rózsaszín trikót kimondhatatlanul csalódott vagyok. Csak azért vesztettem időt, mert problémáim voltak. Ez pedig nagyon rossz érzés. A versenynek azonban még nincs vége. Küzdeni fogok. Remélem, hogy csak ugyanaz a probléma lépett fel, mint a tavalyi Tour során azaz, hogy túlságosan sok zselét fogyasztottam. Elkeserítő lenne, ha lebetegednék.”


Nairo Quintana pozitívan értékelte a napot

 

Diavetítéshez kattints a képre


Tom Dumoulin egészségügyi problémái nyomán Nairo Quintana hátránya bő fél percre csökkent a Giro d’Italia tizenhatodik szakaszát követően.


„Lejtmenetben próbáltam a lehető legóvatosabb lenni, Nibali viszont káprázatosan haladt – mondta Quintana a Movistar csapatbuszánál. – Összességében elégedett vagyok a mai nappal. Nyilván szerettem volna többet adni a rózsaszín trikósnak, de a realitások talaján kell maradni. Amikor Tomnak problémája akadt, megálltunk elől, idővel viszont más csapatok már nem akartak tovább várni, így megindultak a próbálkozások. A csapatom rettentő jó munkát végzett elégedettek lehetünk.”


Tizenhetedik szakasz: utazás a Dolomitokba

 

Diavetítéshez kattints a képre


Tirano és Canazei között egy 219 kilométeres szakasszal folytatódik a Giro. A nap elején rögtön a második kategóriás Aprica, majd a szintén második kategóriás Passo del Tonale vár a kerekesekre. Innen leereszkedve következik a harmadik kategóriás Giovo, majd Canazei városa felé az utolsó kilencven kilométer lényegében végig emelkedik. A befutó sík, kérdés azonban, hogy kik maradnak addigra az élen?

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések