Giro d’ Italia hírek: Tim Wellens nyerte az első olaszországi szakaszt, Chris Froome rossz helyezkedése miatt szakadt le, Rohan Dennis szeretné még egy-két napig megőrizni a rózsaszín trikót (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 09. szerda
  |   Szerző: m.norbi

Tim Wellens: tudtuk, hogy nem lesz könnyű az első olaszországi szakasz

 

Diavetítéshez kattints a képre


Tim Wellens klasszikus módba kapcsolva nyerte a Giro d’Italia első olaszországi szakaszát Michael Woods (EF Education First-Drapac) és Simon Yates (Mitchelton-Scott) előtt. Összetettben továbbra is Rohan Dennis (BMC) vezet. Wellens pályafutása második szakaszgyőzelmét ünnepelhette az Olasz Körön a 2016-os roccaraso-i diadalát követően.

 


„Tudtuk, hogy nem lesz könnyű az első olaszországi szakasz, már a részhajrá előtt kissé hektikussá vált a szituáció a mezőnyben – mondta Tim Wellens a célba érkezést követően. – Egyértelműen én voltam ma a kapitány, a többiek a sikeremért dolgoztak, méghozzá remek munkát végezve. Adam Hansen szakította meg a sort, majd Tosh Van der Sande tökéletes helyen engedett el körülbelül 500 méterre a céltól. Enrico Battaglint nehéz volt üldözni, igazából csak a befutót követően tudatosult bennem, hogy nyertem. Ez a siker sokkal érzelmesebb számomra, mint a két évvel ezelőtti győzelmem. A szakasz megnyerésével lekerült a nyomás rólunk, bízom benne, hogy a csapattársaim is képesek lesznek még egy-egy etapgyőzelemre. Inkább vagyok egynapos menő, amit az elmúlt időszak eredményei is bizonyítottak, így az összetett nem nagyon foglalkoztat.”
 

Michael Woods győzni akart, Simon Yates kiváló összetettbeli helyről várja a folytatást

 

Diavetítéshez kattints a képre


Michael Woods (EF Education First-Drapac) honfitársa Ryder Hesjedal összetettbeli győzelme óta a legjobb kanadai eredménnyel rukkolt elő, míg Simon Yates (Mitchelton-Scott) negyedik helyével feljött az összetett dobogójára.


„Sohasem nyertem még WorldTour versenyen, így érthető módon szeretnék végre már átesni a tűzkeresztségen – így Woods a szakaszt követően. – Végig nagyon jó erőben éreztem magam, de szörnyen nehéz volt az utolsó emelkedő. Próbáltam mindent kiadni magamból, Wellens ellenben legyőzhetetlennek bizonyult. A szakaszt már jóval korábban kinéztem magamnak, mintahogyan a következő etap befutóját is, mely nagyban hasonló lesz ehhez. Győzni akartam, jó ez az eredmény, de ismétlem, én győzni akartam! Összetettben meg kell várnunk, hogy mit bírok az első komolyabb hegyen, csak ezt követően van értelme a három hét esélyeiről beszélni.”


„Az Etna emelkedőjén vélhetően Tom Dumoulin és Simon lesznek a legelőkelőbb helyen az összetett menők közül – vélekedett a Mitchelton-Scott sportigazgatója Matt White a negyedik szakaszt követően. – Napról-napra gondolkozunk, de ez egy kifejezetten jó kezdés részünkről. Simon erős volt, felugrott az utolsó métereken az első sorra, így időt nyert a riválisaival szemben.”


Chris Froome rossz helyezkedése miatt került időhátrányba

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 2017-es Tour és Vuelta győztes Chris Froome nagy álma, hogy zsinórban harmadik háromhetes körversenyét is megnyerje. A szalbutamol ügye miatt kettős mércével figyelt brit kiválóság az Olasz Körverseny negyedik szakaszán időhátrányt szedett össze, miután elmondása szerint rosszul helyezkedett, hátul ragadt, így nem tudott az élcsoporttal menni. A szakaszgyőztestől huszonegy, míg a rózsaszín trikós Rohan Dennistől tizenhét másodpercet kapott. Összetettben ezzel már ötvenöt szekundum a lemaradása.


„Egy nagyon nehéz szakaszon vagyunk túl, a csapat remek munkát végzett – nyilatkozta Froome a levezetést követően. – Az utolsó kilométeren beragadtam a kordon mellé, így nem volt esélyem az élcsoporttal menni. Kritikus pillanatban vesztettem fontos pozíciókat. Mindezek ellenére optimista vagyok, egyre jobb erőben érzem magam, bár rendesen megütöttem a jobb oldalam az időfutamot megelőző bukásban. Egyelőre nem foglalkoztat az Etna emelkedője, csak a következő szakaszra fókuszálok.”


Rohan Dennis: bízom benne, hogy néhány napig még megőrizhetem a rózsaszín trikót

 

Diavetítéshez kattints a képre


A rózsaszín trikós Rohan Dennis (BMC) remekül tartotta magát az utolsó emelkedőn, ezzel megőrizve összetettbeli vezetését. Az ausztrál kerekes bízik abban, hogy néhány napig még sikerül megtartania vezető pozícióját.


„Az, hogy Izraelben megszereztem a rózsaszín trikót egy dolog, hogy az első olaszországi szakaszon megtartottam az pedig egy másik – ecsetelte az esélyeit az összetett éllovasa Rohan Dennis. – Fantasztikus volt a hangulat az etap során, rengeteg ember buzdított minket az utak mentén. Caltagirone kitett magáért. Bízom benne, hogy néhány napig még őrizhetem a trikót, bár az Etna emelkedője egy igazán komoly kihívás lesz számomra.”


Giro d’Italia 5. szakasz: Agrigento-Santa Ninfa (Valle del Belice), 153 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


A szakasz első része a tengerpart mellett vezet, majd mintegy kilencven kilométer megtételét követően jön az első negyedik kategóriás hegyi hajrá a Santa Margherita di Belice kaptatója. Innen mindössze három kilométerre került kijelölésre az első gyorsasági hajrá. A lejtmenetet követően kezdődnek csak igazán az etap nehézségei négy emelkedővel, melyből kettő kategorizált a 111,8 kilométernél fekvő Partanna és a 132,3 kilométernél található Poggioreale Vecchia. Az utolsó előtti kategorizálatlan kaptató 1200 méter hosszú, de helyenként 12 százalékos meredekségű. A célegyenes is enyhén emelkedik hasonlóan a negyedik szakasz befutójához.


Ami az esélyeket illeti, igencsak benne van a levegőben a duplázás lehetősége, azaz, hogy Tim Wellens (Lotto-Fix All) ezt a napot is megnyeri. Mellette Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo), Michael Woods (EF Education First-Drapac) és Matej Mohoric (UAE Team Emirates) is könnyen odaérhet, mintahogyan az összetettért küzdők is beleszólhatnak az etap végkimenetelének kérdésébe.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések