Giro d’Italia hírek: Simon Yates szerint Tom Dumoulin képes arra, hogy az egyenkéntin ledolgozza két perces hátrányát, Pozzovivo tartja életben az olasz reményeket, Aru teljesen elszállt (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 21. hétfő
  |   Szerző: m.norbi

Simon Yates: Tom Dumoulin képes arra, hogy az egyenkéntin ledolgozza hátrányát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Simon Yates az első kerekes, aki három szakaszgyőzelmet szerzett rózsaszín trikóban Gilberto Simoni 2003-as triplája óta. A Mitchelton-Scott brit kerékpárosa a sappadai szakasz utolsó tizenhét kilométerén akciózott, támadását legfőbb riválisai pedig már nem tudták átvenni. Győzelme egyben azt is jelenti, hogy a roveretoi egyenkénti időfutamnak 2 perc 11 másodperces előnnyel vághat neki.

 


„Nem volt igazán tervben ez a támadás, inkább ösztönből indultam. Adódott egy lehetőség, amit próbáltam kihasználni – mondta a célba érkezést követően Yates. – Jó erőben éreztem magam, még a lejtmenetben is sikerült időt szereznem. Szinte mindent kiadtam magamból, nem tartalékoltam az utolsó pihenőnapot megelőzően. Tizenöt évvel azután sikerült rózsaszín trikósként három szakaszt nyernem, hogy Gilberto Simoni véghez vitte ezt a bravúrt. Ezt persze a szakasz előtt még nem tudtam, de így utólag nagyon büszke vagyok a teljesítményemre. Fantasztikus győzelmet arattam, elöntöttek az érzelmek, nem is igazán tudom, hogy mit is mondhatnék. Összetettben két perc fölötti az előnyöm, de Tom Dumoulin képes arra, hogy ezt az egyenkénti időfutamon ledolgozza. Izrael óta azért küzdök, hogy legyen egy megfelelő különbség a kronón, de ha reálisan nézzük az esélyeket, akkor ez egyetlen nap alatt el is tűnhet.”
 

Tom Dumoulin: Simon Yates jelenleg tarthatatlan számomra

 

Diavetítéshez kattints a képre


Tizennyolc kilométerrel a Giro tizenötödik szakaszának vége előtt a verseny címvédője Tom Dumoulin döbbenve figyelte, ahogy a rózsaszín trikós Simon Yates egyre távolodik tőle. A Sunweb kapitánya tudja, hogy az egyenkénti időfutam során ő számít esélyesnek, de a 2 perc 11 másodperces hátránya kissé soknak tűnik a Maglia Rosa-ért folytatott harcban.


„Amikor Simon megindult, tarthatatlannak bizonyult, esélyünk sem volt követni a támadását – így Dumoulin a szakaszt követően. – Pedig minden tőlünk telhetőt megtettünk, keményen küzdöttünk, úgy értem célba, hogy nem sok maradt bennem, így összességében elégedettnek kell lennem a teljesítményemmel. A csoportban sajnos nem volt meg a kellő összhang, csak Pinot dolgozott rajtam kívül, Pozzovivo is rövideket vállalt, a másik két srác viszont csak egymást figyelte. Yates ellenben méterről méterre távolodott. Próbáltam egyedül üldözni, aminek eredményeképpen a végén majdnem leszakadtam, csak hatalmas erőfeszítések árán sikerült visszaérnem a sorhoz. Az egyenkéntin mindent ki fogok adni magamból, meglátjuk, hogy ez mire lehet elég.”


Domenico Pozzovivo tartotta életben az olasz reményeket, Fabio Aru tizenkilenc percet kapott

 

Diavetítéshez kattints a képre


Fabio Aru több mint tizenkilenc perces hátránnyal érkezett a Giro tizenötödik szakaszán, ezzel kihúzva nevét az összetettért küzdők listájáról. A hatalmas szenvedéseiről ismert regnáló olasz bajnok problémái a Passo Sant’Antonio emelkedőjén kezdődtek, végül pedig olyannyira megrogyott, hogy csak a hatvankilencedik helyen zárt. A szakaszt követően nem nagyon akart interjút adni, az UAE Team Emirates sportigazgatója Joxean Matxin Fernandez nyilatkozott.


„Igazából nem tudjuk, hogy mi történt, át kell beszélnünk a dolgokat Fabioval – nyilatkozta Matxin. – Mellette állunk, igyekszünk megtalálni a megoldást a problémáinkra, mentálisan és fizikálisan is fáradtnak tűnik. A csapat hatalmas erőről tett tanúságot, hisz végig kitartottak Fabio mellett és egységet alkotva értek célba Sappadában. Természetesen csalódás számunkra ez a szakasz, de bízunk abban, hogy a pihenőnap a segítségünkre lehet, és egy esetleges szakaszgyőzelemért még harcban lehetünk.”


Miközben Aru szenvedett honfitársa Domenico Pozzovivo sikeresen őrizte meg összetettbeli harmadik pozícióját. A Bahrain-Merida kapitánya nem jeleskedik az egyenkéntik tekintetében, de ettől függetlenül legfőbb célja dobogós helyének megtartása.


„Kőkemény szakasz volt, de ezt előzetesen is tudtuk – ecsetelte a történteket Pozzovivo. – A Tre Croci emelkedője nagyon nehéznek bizonyult, még lejtmenetben is. Elég sok energiámba került az első csoportban maradni, így Yates támadására sem volt már esélyem válaszolni. Elképesztően nagyot ment, tovább növelte előnyét összetettben. Az üldözősorban hasonló erőt képviseltünk, de nem igazán volt meg a kellő összhang ahhoz, hogy közelebb kerülhessünk. Nagyon hiszek a dobogóban, folytatni fogom érte a harcot, mindent meg fogok tenni azért, hogy ez sikerülhessen és esetlegesen egy szakaszgyőzelem is összejöjjön.”


Giro d’Italia 16. szakasz: Trento-Rovereto, 34,2 kilométer, egyenkénti időfutam

 

Diavetítéshez kattints a képre


Egy lényegében teljesen sík egyenkénti időfutammal folytatódik a 2018-as Giro d’Italia. A penzum mindössze egyetlen kisebb huplit tartogat. A legnagyobb favorit természetesen Tom Dumoulin (Team Sunweb), aki igyekszik ledolgozni hátrányát Simon Yates (Mitchelton-Scott) ellenében. Dumoulin mellett Chris Froome (Sky) és Rohan Dennis (BMC) is remek időt érhet el, de Victor Campenaerts (Lotto-Soudal), Vasil Kiryienka (Sky), Jos Van Emden (LottoNL-Jumbo) és Tony Martin (Katusha-Alpecin) is odaérhet az etap dobogójára.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.05.21. 17:15
azért ne felejtsük el, csodák csak a mesében vannak...

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések