Giro d’Italia hírek: Simon Yates győzelme az egész Mitchelton-Scott csapatot illeti, Fabio Aru és Chris Froome is kicsúszott az összetett élmezőnyéből (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 14. hétfő
  |   Szerző: m.norbi

Simon Yates: a siker nem csak az enyém, ez a csapattársaim diadala is

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Giro d’Italia kilencedik szakaszán a brit Simon Yates (Mitchelton-Scott) bizonyította, hogy nem véletlenül van rajta a rózsaszín trikó, erődemonstrációt tartva nyerte a Gran Sasso d’Italia hegyét Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) és csapattársa Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) előtt. Sikerével értelemszerűen összetettben is tovább növelte előnyét immáron klubtársával szemben.

 


„Pályafutásom első Giro szakaszgyőzelmét szereztem, ráadásul rózsaszín trikóban, ami egy nem mindennapi tett – mondta a célba érkezést követően Yates. – A siker azonban nem csak az enyém, ez a csapattársaim diadala, akik elképesztő munkát végeztek értünk. Nehéz szakaszok után vagyunk, a Mitchelton-Scott sora pedig rengeteget dolgozott ezeken a napokon, a mezőny élén. Az volt a stratégiánk, hogyha elég közel tartjuk a szökevényeket magunkhoz, akkor talán lehet esélyünk a győzelemre, szerencsére az Astana sora is hasonlón törte a fejét, így a terveknek megfelelően értük utol az elmenést. Sohasem tudhatod, hogy miként alakul a vége, nagyon nehéz nap volt, ahogy nyersz, éppen úgy veszíthetsz is. Nem lepődtem meg a teljesítményemen, hisz már az Etna emelkedőjén is erősnek éreztem magam. Domenico Pozzovivo és Thibaut Pinot is rettenetesen jó formában vannak, tartottam is tőlük, de Tom Dumoulin is végig a nyomunkban tekert. Harmincnyolc másodperc még nem valami sok a közelgő időfutam ismeretében, így van még miért küzdenem.”
 

A Mitchelton-Scott csapata ezúttal is fantasztikus munkát végzett

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Mitchelton-Scott sora fantasztikus munkát végzett az Olasz Kör kilencedik szakaszán, ahol Simon Yates haladt át elsőként a célvonalon, míg Esteban Chaves a harmadik lett. Yates viseli a rózsaszín és most már a kék trikót is. Már a reggeli eligazításon arról beszéltek, hogy a Gran Sasso emelkedőjén időt nyerhetnek a riválisaikkal szemben, amit Sam Bewley, Jack Haig, Christopher Juul-Jensen, Roman Kreuziger, Mikel Nieve és Sven Tuft hathatós munkájának köszönhetően össze is hoztak.


„Ez a szakasz egy olyan lehetőséget kínált, ahol időt nyerhettünk azokkal szemben, akik az egyenkénti időfutam során veszélyesek lehetnek ránk – így Matt White a Mitchelton-Scott sportigazgatója. – Több csapat is hasonlóan gondolkozott, az Astana sora is kiváló munkát végzett, szakaszt akartak nyeretni Lopezzel. Álom, ahogy kezdtük az idei Olasz Körversenyt, s bár most néhány könnyebb szakasz következik, hatalmas csata várható még Rómáig.”


Fabio Aru: mit mondhatnék, én is csak egy egyszerű ember vagyok

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az etap két nagy vesztese Christopher Froome (Sky) és Fabio Aru (UAE Team Emirates) kettőse volt. Froome 1 perc 7 másodpercet, míg a regnáló olasz bajnok Aru 1 perc 14 szekundumot kapott. Ezzel mindketten kicsúsztak az összetett legjobb tíz helyezettje közül. Néhány olasz lap lesújtó szalagcímmel jelentkezett Aru megrogyását követően.


„Nem volt ez egy túl jó szakasz számomra – ecsetelte a történteket Aru. – Máskülönben nem szakadtam volna le. Egyszerűen nem találtam a tökéletes ritmust, nem tudtam tartani a lépést a legjobbakkal. Mindenkinek van egy-két gyengébb napja egy nagy körversenyen, reméljük, hogy az enyém éppen ez a szakasz volt. Mit mondhatnék, én is csak egy egyszerű ember vagyok. Értelemszerűen nem vagyok boldog, de nem akadhatunk fenn ezen, a következő szakaszra kell koncentrálnom.”
„Egy nagyon nehéz nap áll mögöttem – vélekedett a szintén sok időt vesztő Froome. – Problémákkal tele indult számomra az idei Giro d’Italia, már nagyon várom a pihenőnapot. Nem lehet a gyengébb teljesítményt a bukásokra fognom, egyszerűen a múlt gondolatai nélkül kell versenyeznem, morálisan előre tekintve. A mai nap csak egy kis részlete volt a még ránk váró nehézségeknek. Nem szabad feladnunk, küzdenünk kell!”


Giro d’Italia 10. szakasz: Penne-Gualdo Tadino, 239 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


A második pihenőnapot követően az Olasz Körverseny leghosszabb szakaszával folytatódik a verseny. Penne és Gualdo Tadino között pontosan 239 kilométer vár a kerekesekre, akik az Appenninek kanyargós utjain haladnak három kategorizált emelkedőt is leküzdve. Az első kettő közülük rögtön a rajt után következik a Fonte della Creta és a Bruzzolana személyében. Az utolsó az Annifo ellenben mintegy harminc kilométerre található a céltól. A szakasz vége akár a robbanékonyabb versenyzőknek is kedvezhet, úgy, mint Tim Wellens (Lotto-Fix All), Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) vagy éppen Giovanni Visconti (Bahrain-Merida).
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések