Giro d’Italia hírek: Sam Bennett végre szakaszgyőzelmet ünnepelhetett egy nagy körversenyen, Viviani már most a következő lehetőséget várja, Giovanni Visconti még a hatodik etap során ütközött egy kísérőkocsival (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 12. szombat
  |   Szerző: m.norbi

Sam Bennett: az időzítés volt a siker kulcsa

 

Diavetítéshez kattints a képre


Megtört Elia Viviani (Quick-Step Floors) sorozata a Giro d’Italián, az olasz sprinter alulmaradt a hetedik szakasz mezőnyhajrájában, melyet az ír Sam Bennett (Bora-hansgrohe) nyert meg. Bennett évek óta gyűjtögeti a második helyeket, már ami a nagy körversenyeket illeti, most azonban a végsőkig kivárt, így a végén erősebbnek bizonyult olasz riválisánál.

 


„Nagyon sokszor voltam már korábban is közel egy szakaszgyőzelemhez, nagy megkönnyebbülés számomra, hogy nyertem – mondta Bennett a célba érkezést követően. – Az időzítés volt a siker kulcsa, Vivianit nem egyszerű legyőzni, tisztában van azzal, hogy mikor mit kell tennie. Tudtam, hogy egyszer csak eljön az én időm, bár voltak már olyan gondolataim, hogy ez talán sohasem következik be. Tettem rá a kereket, kivártam és csak akkor indítottam, amikor eljött a megfelelő pillanat. Az is mutatja, hogy mennyire is nehéz megnyerni egy szakaszt az Olasz Körversenyen, hogy Stephen Roche 1987-es győzelmét követően első írként sikerült győznöm. Hat hónapja nem nyertem semmit, örülök, hogy végre fordult a szerencsém.”
 

Viviani már most a következő lehetőségen gondolkodik, Yates idegesen vágott neki a napnak immáron rózsaszín trikóban

 

Diavetítéshez kattints a képre


Elia Vivianit (Quick-Step Floors) nagyon messziről hozta vissza a csapata, s bár sokáig úgy tűnt, hogy mindezek ellenére magabiztosan nyerheti a szakaszt, végül csak másodikként zárt. Persze a pontversenyben továbbra is nagy fölénnyel vezet, előnye hetvennyolc pont Bennett előtt.


„Az utolsó öt kilométerre fordulva nagyon hátra kerültünk, sok energiánkba került a visszazárkózás – így Viviani a szakaszt követően. – Amikor előre értünk Bennett az én kerekemet választotta, melyet egy másodpercre sem hagyott figyelmen kívül. Modolo nagyon korán indított, én pedig mentem vele. A szél megviccelt egy kicsit. Bennett tökéletes taktikát választott, nagyon jól csinálta. Az elmúlt néhány szakasz azért rendesen kivette belőlem az energiát, legfőbbképp az Etna emelkedője. Minden hajrá más történetet hordoz. Amikor hátra kerültünk tudtuk, hogy csökkentek az esélyeink, de visszaküzdöttük magunkat és megpróbáltuk. Várom a következő lehetőséget.”


Simon Yates pályafutása első szakaszát teljesítette egy nagy körverseny éllovasaként, ennek megfelelően kicsit idegesen vágott neki a napnak.


„Ez egy nagyon különleges nap volt számomra, első szakaszomat teljesítettem egy nagy körverseny éllovasaként – nyilatkozta a Mitchelton-Scott kapitánya a trikó újbóli átvételét követően. – Kissé ideges voltam, szerencsére azonban a szökés hamar elment, így megnyugodott a mezőny. Az Etna emelkedője kedvezett nekem, de még számos nehéz szakasz van hátra. Jó erőben érzem magam, amennyiben úgy alakul, akkor a Montevergine hegyén is támadni fogok.”


Kalandok az Etnán, Giovanni Viscontit a Groupama-FDJ kísérőautójával ütközött

 

Diavetítéshez kattints a képre


Visszatekintve a verseny első hegyi befutós szakaszára, egy viszonylag érdekes történet látott napvilágot. Azt a televíziós közvetítésben is láttuk, hogy Giovanni Visconti (Bahrain-Merida) bukott, azt viszont nem tudhattuk, hogy a Groupama-FDJ egyik kisérőautójával ütközött. Az olasz versenyző szerencsére súlyos sérülés nélkül úszta meg az esetet, de megütötte a bal vállát, könyökét, csípőjét és a térdét is.


„A frissítőket vittem fel, körülbelül hatvan kilométer/órás sebességgel haladtam az autó mögött, amikor az befékezett – mesélte a történteket Visconti. – Szerencsém volt, hogy nem szálltam be a hátsó ablakon, de így is nagyot estem. A kocsi megállt, azonnal jöttek, bocsánatot kértek, és segítettek. Kicsit beütöttem a fejem is.”


Giro d’Italia nyolcadik szakasz: Praiai a Mare-Montevergine di Mercogliano, 209 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


Egy viszonylag hosszú, de várhatóan szeles szakasszal folytatódik a Giro d’Italia. Praiai a Maréból a Tirrén-tengerparton halad majd a karaván egészen Salernóig. A penzum egyhangúságát csak az Agropoli-i és a Salerno-i gyorsasági részhajrák törik meg. Az etap végkimeneteléről ellenben a második kategóriás Montevergine di Mercogliano emelkedője dönt. A kapatató átlag hat százalékos meredekséggel bír. Mivel második kategóriás emelkedőről van szó, így akár az egynapos klasszikus menők is esélyesek lehetnek, úgy, mint Tim Wellens (Lotto-Fix All) vagy éppen Ben Hermans (Israel Cycling Academy). Rajtuk kívül kedvezhet a terep a Giovanni Visconti (Bahrain-Merida) és Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo) stílusú kerekeseknek is, de az összetett menőket sem szabad leírni.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések