Giro d’Italia hírek: Rohan Dennis szeretne megkapaszkodni az összetett első tíz helyezettje között, Tom Dumoulin csalódott, Simon Yates a várakozásokon felül teljesített (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 23. szerda
  |   Szerző: m.norbi

Rohan Dennis célja megragadni az összetett első tíz helyezettje között

 

Diavetítéshez kattints a képre


Rohan Dennis (BMC) hatalmas csalódásként élte meg a Giro jeruzsálemi egyenkéntijén elszenvedett vereségét. Elégtételként nyerte a Trento és Rovereto közötti hosszú kronót tizennégy másodpercet verve Tony Martinra (Katusha-Alpecin) és huszonkét szekundummal megelőzve a szám regnáló világbajnokát Tom Dumoulint (Team Sunweb).

 


„Előzetesen abban reménykedtem, hogy időt nyerhetek az összetettben vitézkedőkkel szemben – mondta Dennis a szakaszt követően. – Két etapgyőzelemért érkeztem az Olasz Körversenyre, a jeruzsálemi fiaskót a rózsaszín trikó kárpótolta, de annak elvesztését követően már nem tudtam megkapaszkodni a legjobb tíz között, ami egyértelműen csalódás volt számomra. Ezzel a kiváló szerepléssel ellenben újra a legjobbak között vagyok. A célom, hogy megőrizzem a pozícióm, bár nehéz napok várnak még ránk.”
 

Tom Dumoulin csalódott, Simon Yates is úgy gondolta, hogy riválisai közelebb kerülhetnek hozzá

 

Diavetítéshez kattints a képre


Tom Dumoulin 1 perc 15 másodpercet dolgozott le összetettbeli hátrányából, a Sunweb kerékpárosa mindezek ellenére nem elégedett teljesítményével, hisz huszonkét másodpercet kapva a szakaszgyőztes Rohan Dennis mögött csupán a harmadik helyen zárta az egyenkénti időfutamot.


„Nem mentem rossz időt, de ennél többre számítottam – nyilatkozta Dumoulin. – Mindent kiadtam magamból, az eredmény láttán ellenben mégis csalódottságot érzek. Simonnak megint jó napja volt, remek időfutamot teljesített. Kényszerhelyzetbe kerültem, támadnom kell a hegyekben. Yates viszont sokkal erősebbnek tűnik mindannyiunknál, eleddig esélyünk sem volt ellene. Feladni nem fogom, egyet megígérhetek, mégpedig azt, hogy Rómáig küzdeni fogok.”


A rózsaszín trikós Simon Yates ellenben elégedett teljesítményével, hisz előzetesen két perc körüli veszteséggel kalkulált, ami végül bő egy percnél állt meg. Eddigi teljesítményét elnézve kényelmes pozícióból várja a folytatást.


„Azt hittem, hogy ennél azért jóval többet fogok kapni – így Yates a díjátadót követően. – A kronó elején remek erőben éreztem magam, sajnos azonban túlságosan is erősen kezdtem, a vége így borzasztó volt, nagyon fájt. Most már csak Tom van hozzám közel összetettben, bízom magamban, bár nagyon nehéz napok várnak még ránk. Remélem, elkerül a balszerencse és Rómáig megőrizhetem a rózsaszín trikót.”


Fabio Aru húsz másodperces időbüntetést kapott

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az egyenkénti időfutam egyik nagy meglepetése volt Fabio Aru, aki a hegyeken való megrogyását követően egészen kiváló idővel zárt. Öröme azonban nem tartott sokáig mivel a versenybíróság húsz másodperces büntetést szabott ki rá mivel nagyon sokáig haladt egy rendőrmotor szélárnyékában. Aru két csapattársa Diego Ulissi és Valerio Conti két-két perces büntetést kapott, Ulissi utolérte csapattársát, aki ezt követően sokáig előtte haladt, tehát triatlonos nyelven szólva bolyoztak. Rajtuk kívül Ben Hermans (Israel Cycling Academy), Mads Pedersen (Trek-Segafredo) és Remi Cavagna (Quick-Step Floors) is fél perces időhátrányt kapott kisebb szabályszegésért.


„A videóbíró jól vizsgázik – vélekedett Randall Shafer a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség főbírája. – Egy kollégánk egy külön szobában elemzi a felvételeket, melyek döntő bizonyítékként szolgálnak. Ennek megfelelően szabtuk ki a büntetéseket.”


Giro d’Italia 17. szakasz: Riva del Garda-Iseo, 155 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Olasz Körverseny Riva del Garda és Iseo között egy 155 kilométeres etappal folytatódik, a penzum közepén egyetlen harmadik kategóriás emelkedővel a Lodrino kaptatójával, amit a vestone-i gyorsasági részhajrá előz meg. Ezt követően még egy kisebb kategorizálatlan dombocska kerül a versenyzők útjába, majd az erbusco-i részhajrá után egyenes út vezet Iseóba, ahol egy 23,9 kilométeres kört teljesítenek. A szakasz előzetesen a szökevényeknek vagy a sprintereknek feküdhet. Az etap kedvezhet az Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo), Matej Mohoric (Bahrain-Merida) és Diego Ulissi (UAE Team Emirates) stílusú versenyzőknek, de talán ténylegesen is az idei Giro legkiszámíthatatlanabb szakasza következhet.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.05.23. 16:03
Most hallom, hogy Yates 58/11-es áttétellel ment az időfutamon. Az 56 kilós testéhez képest az nem is rossz... :)

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések