Giro d’Italia hírek: Richard Carapaz Ecuador új nemzeti hőse, Simon Yates és Tom Dumoulin is elégedett az eddig történtekkel, Chris Froome már másodszor került földre (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 13.
  |   Szerző: m.norbi

Richard Carapaz: ez nem csak az én győzelmem, hanem egész Ecuador sikere

 

Diavetítéshez kattints a képre


Richard Carapaz (Movistar) történelmet írva hazája első versenyzőjeként nyert szakaszt a Giro d’Italián, ezzel harmincnegyedik nemzetként iratkozott fel a dél-amerikai ország a győztesek palettájára.

 


„Az eső miatt kissé idegessé vált a mezőny – mondta a célba érkezést követően Carapaz. – Nem volt könnyű az utolsó hegy, de mindenféleképpen kedvezett nekem. Jó erőben éreztem magam, így megindultam. Óvatosnak kellett lennem, nehogy a nedves úton elessek. Nagyon sok munkám van abban, hogy egyáltalán itt lehessek a Giro d’Italián. Ez nem csak az én győzelmem, hanem egész Ecuador sikere. Sajnos a hazámban eléggé mostohacipőben jár ez a sportág, de bízom benne, hogy ez a diadal lehetőséget teremthet a fiatalok számára. Rengeteg érzelmet váltott ki bennem az, amikor áthaladtam a célvonalon. Hihetetlen, nem is nagyon tudom szavakba önteni. Örülök, hogy rajtam van a fehér trikó is, melyet próbálok őrizni Rómáig. Az egy igazi dicsőség lenne, ha rajtam maradhatna.”
 

Simon Yates őrzi a rózsaszín trikót, miközben Tom Dumoulin halálosan nyugodt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Simon Yates (Mitchelton-Scott) magabiztosan őrizte meg a rózsaszín trikót, bár az eső kissé megrémisztette, Tom Dumoulin (Team Sunweb) tartja második helyét.


„Egy sokkal nehezebb szakaszon vagyunk túl, mint azt előzetesen vártuk – így Yates a díjátadót követően. – Az eső azért megnehezítette a dolgunk. Remek tempóban haladtunk, óvatosak voltunk. A következő etap azért várhatóan jóval nagyobb szelekciót hoz majd. Egyáltalán nem volt az eszemben, hogy támadjak, a körülmények miatt úgy véltem, hogy néhány másodpercért nincs értelme kockáztatni. Jó erőben érzem magam, bár az időfutam egyáltalán nem nekem fog kedvezni, így muszáj lesz még időelőnyért harcolnom.”


A címvédő Tom Dumoulin elégedett volt teljesítményével, minek következtében tartja összetettbeli második helyét. Az eső áztatta szakaszon egyszer sem érezte magát gondban, végül tizenegyedikként haladt át a célvonalon.


„Nem mondom, hogy ez volt a legjobb napom az idei Girón – nyilatkozta a Sunweb holland kapitánya a szakaszt követően. – Igyekszem nyugodt maradni, és végig koncentrálni. Ezúttal nem történt érdemi változás az összetettben. Froome pont előttem bukott, de szerencsére megúszta az esetet. Várakozásokkal tekintek a jövőbe.”


Chris Froome már másodszor került földre az idei Olasz Körversenyen

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Sky kapitánya Chris Froome a Montevrgine di Mercogliano emelkedőjét sem úszta meg bukás nélkül, a vizes aszfalton elcsúszott, így az izraeli időfutam pályabejárását követően már másodszor esett. Szerencsére megúszta az esetet, de lelkének biztos, hogy nem tett jót az újbóli földre kerülés.


„Szerencsére nagyon gyorsan vissza tudott zárkózni az élcsoportra – így Matteo Tosatto a Sky szakmai stábjából. – Tudtuk, hogy ez egy gyors emelkedő, így fontos volt, hogy együtt maradjon az első sorral. A rádión hallottuk, hogy Froome elesett, de ő nem szólt be a csapatautóba, nem kért segítséget. A csapattársai gyorsan felvitték. Szerencsére problémamentesen megúszta a bukást.”


Giro d’Italia 9. szakasz: Pesco Sannita-Gran Sasso d’Italia, 225 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


A kilencedik szakasz során egy jóval nehezebb etap vár a kerekesekre Pesco Sannita és Gran Sasso d’Italia között. A 225 kilométeres táv során az utolsó negyvenöt kilométer lényegében végig emelkedik, előbb az első kategóriás Calascio, majd hegyi befutóként a 2135 méteres magasságával tornyosuló Gran Sasso vár a mezőnyre. Az igazán meredek az emelkedő utolsó része, mely helyenként 7 és 13 százalékkal bír. Ami az esélyeket illeti a szakértők véleménye szerint Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) és Miguel Angel Lopez (Astana) hármasa közül kerülhet ki a győztes személye, de természetesen az összetettért küzdő többi kerekes is eséllyel pályázik az etapsikerre.


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések