Giro d’Italia hírek: hazaért a Giro első komolyabb szökése, Simon Yates huszonnyolc másodpercet vesztett, Chris Froome szerint a verseny még csak most kezdődik (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 25. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Maximilian Schachmann: tisztában voltunk azzal, hogy ez lehet a szökevények nagy lehetősége

 

Diavetítéshez kattints a képre


A német Maximilian Schachmann révén már az ötödik szakaszgyőzelmét szerezte az idei Girón a belga Quick-Step Floors sora, ezzel megismételve a csapat tavalyi eredményességét, amikor Fernando Gaviria és Bob Jungels szintén öt etapgyőzelemhez segítette hozzá a klubot.

 


„Tisztában voltunk azzal, hogy ez lehet a szökevények nagy lehetősége – mondta a célba érkezést követően Schachmann. – Nem volt túl nagy tempó a főmezőnyben, így viszonylag nagy előnyre tudtunk szert tenni. Hatalmas köszönettel tartozom csapattársamnak Michael Morkovnak, aki szinte egésze nap azért dolgozott, hogy esélyem lehessen a végén. Jó erőben éreztem magam, az utolsó két kilométeren pedig már taktikáztam is. Nem ijedtem meg, amikor Ruben Plaza megindult, bár ő egy nagyon tapasztalt versenyző, de bíztam a kvalitásaimban. Boldog vagyok, hogy sikerült szakaszt nyernem és, hogy ilyen jól alakul számomra az idei Giro d’Italia.”
 

Simon Yates: Dumoulin még mindig huszonnyolc másodperccel van mögöttem és nem huszonnyolc másodperccel előttem

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az összetett éllovasa Simon Yates (Mitchelton-Scott) huszonnyolc másodperc hátránnyal ért célba legfőbb riválisai mögött, ezzel látótávolságon belülre kerülve Tom Dumoulin (Team Sunweb) számára. A brit kerekes nem aggódik, elmondása szerint a királyszakasz emelkedői sokkal inkább kedveznek neki.


„Nagyon intenzíven támadtak az utolsó emelkedőn, ami sajnos nem kedvezett nekem – így Simon Yates a díjátadót követően. – Amikor Tom Dumoulin másodszor is megindult, már nem tudtam tartani vele a lépést. Kicsit fáradtnak éreztem magam, de úgy gondolom, összességében minden rendben van. Túlzás lenne azt állítanom, hogy rosszul éreztem magam, mindössze egyetlen kilométer volt, amikor időre volt szükségem. Dumoulin még mindig huszonnyolc másodperccel van mögöttem és nem huszonnyolc másodperccel előttem, ami azért nem mindegy. A királyszakasz előtt nyugodt vagyok, a hosszú emelkedők sokkal inkább kedveznek nekem, mint a Prato Nevoso. Azt viszont ki kell jelenteni, hogy a verseny még mindig teljesen nyílt.”


Tom Dumoulin: Simon végre a gyengeség jeleit mutatta

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Olasz Körverseny címvédője Tom Dumoulin a viadal tizennyolcadik szakaszán lefelezte időhátrányát az éllovas Simon Yates (Mitchelton-Scott) ellenében. Dumoulin kétszer is támadott, a szakértők utólagos véleménye szerint talán egy kicsit későn, majd Chris Froome akciója bevitte a döntő csapást Yates számára.


„Simon végre a gyengeség jeleit mutatta, első alkalommal az idei versenyen – vélekedett legfőbb riválisáról Dumoulin. – Személy szerint a második megindulásnál én csak a tempót szerettem volna növelni, de Froome visszakontrázott, így mennem kellett vele. Szerencsére tudtam követni őt, Yates viszont hátul maradt. Jó erőben éreztem magam, és a szakasz is kedvezett nekem. Hosszú és nehéz ez a Giro, de ezzel az érzéssel mindenki így van. Két nehéz nap van még hátra, amely eldönti a verseny végkimenetelét. Megpróbálok nyerni, a Giro Rómában ér véget.”


Chris Froome: a verseny még csak most kezdődik

 

Diavetítéshez kattints a képre


Chris Froome (Sky) támadása adta meg a kegyelemdöfést Simon Yates (Mitchelton-Scott) számára, aki már nem tudta követni honfitársa megindulását. Nagyon úgy néz ki, hogy Froome nem tett le az összetett dobogó megszerzéséről.


„Amennyiben nem esek el Jeruzsálemben… – kezdte mondandóját a riporterek kérdéseire reagálva a Sky kapitánya. – Napról-napra egyre jobb erőben érzem magam, az első nehéz hegyi szakasz kipipálva, de még további kettő vár ránk. A támadásnál úgy voltam vele, hogy megpróbálom, megnézzük mire lehetek képes az utolsó kilométereken. Meglepődtem, amikor csak Pozzovivo és Dumoulin jött velem. Nem gondoltam volna, hogy Simon határon teker. Biztos vagyok benne, hogy a tizennyolcadik szakasz fényében a királyszakaszon egy igazi tűzijáték várható.”


Giro d’Italia 19. szakasz: Venaria Reale-Bardonecchia, 184 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


A verseny királyszakaszával folytatódik a 101. Giro d’Italia. A penzum során az első kategóriás hegyi befutón kívül egy harmadik, egy második és a Cima Coppi, azaz a viadal legmagasabb emelkedője is a kerekesek útjába kerül. Sorrendben a Colle del Lys (2. kategória, 13,8 kilométer, 4,3 %), a Colle delle Finestre (Cima Coppi, 18,5 kilométer, 9,5 %), a Sestiére (3. kategória, 16,2 kilométer, 3,8 %) és a Bardonecchia (1. kategória, 7,2 kilométer, 9,1 %) kaptatóit kell leküzdeniük. Az összetett esélyesei között – Miguel Angel Lopez (Astana), Chris Froome (Sky), Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Tom Dumoulin (Team Sunweb) és Simon Yates (Mitchelton-Scott) – hatalmas csatára van kilátás.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések