Giro d’Italia hírek: Gaviria megállíthatatlan, a kolumbiai 72,8 kilométer/órával sprintelt, Dumoulin nagy csatát vár az Oropa emelkedőjén, a Bardiani kirúgta doppinggal megbukó versenyzőit

E-mail  Nyomtatás
2017. május 20. szombat
  |   Szerző: velo.hu

Fernando Gaviria megállíthatatlan, negyedik szakaszgyőzelmét is megszerezte az ide Girón

 

Diavetítéshez kattints a képre


Kimondható, hogy a kolumbiai Fernando Gaviria az idei Giro d’Italia legjobb sprintere. A Quick-Step Floors még mindig csak huszonkét éves kerekese a veteránokat megszégyenítő magabiztossággal versenyez, őrizve a ciklámenszínű trikót is. A neheze azonban csak most jön, valahogyan át kellene küzdenie magát a hegyeken, hogy eljuthasson Milánóig.


„Ezúttal kissé máshogy alakult a vége, mint az előző három sikerem alkalmával – mondta Gaviria a befutót követően. – Szerencsére sikerült előre jönnöm és megnyerni ezt a napot is. Első háromhetes körversenyemen megdöntöttem egy rekordot, én vagyok a legtöbb szakaszt nyerő kolumbiai kerekes a Girón. A célom egyértelmű, el akarok jutni Milánóig.”
 

Huszonegy másodperces sprint 64,8 kilométer/órás átlaggal

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Velon adatainak köszönhetően a verseny közben folyamatosan nyomon követhetjük a kerekesek adatait. A mezőnyhajrá a győztes Fernando Gaviria számára huszonegy másodpercet vett igénybe, melynek során 64,8 kilométer/órás átlagot produkált. Leggyorsabb pillanatában 72,8 kilométer/órás sebességgel repesztett, miközben átlagosan 1098 Wattnyi teljesítményt adott le. Mivel végig ezer Watt felett tudott maradni, így győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben.


Tom Dumoulin: folyamatosan támadni fognak

 

Diavetítéshez kattints a képre


A rózsaszín trikót védő Tom Dumoulin tisztában van azzal, hogy mi vár rá. A Sunweb kerékpárosa tudja, hogy az Oropa emelkedője tökéletes terepet ad a támadásokhoz, így riválisai az első pillanattól kezdve megpróbálják majd csökkenteni időhátrányukat vele szemben.


„Érdekes nap vár ránk, mivel a szakasz első fele nagyon könnyűnek ígérkezik, az utolsó fél óra ellenben hegymenet lesz, mely megteremti a folyamatos támadások lehetőségét. Az emelkedő második fele a nehezebb, de már az elején azt várom, hogy akciózzanak az összetett esélyesei. Reálisan szemlélem a dolgokat, a Movistar a Giro legerősebb csapata, és Nairo Quintana a legjobb hegyimenő. A legnagyobb meglepetés az lenen, ha semmilyen akció sem bontakozna ki, aminek lényegében nulla az esélye. Készen állok arra, hogy küzdhessek a trikó megtartásáért.”


A Bardiani-CSF csapata kirúgta Stefano Pirazzi és Nicola Ruffoni kettősét

 

Diavetítéshez kattints a képre


Két héttel azt követően, hogy a Giro d’Italia csapatbemutatója után bombaként robbant a hír miszerint az olasz pro-kontinentális Bardiani-CSF csapatának két kerekese is fennakadt egy versenyen kívüli doppingellenőrzésen, a talján sor a B-próba eredményének kézhezvétele után kirúgta érintett versenyzőit. A hegyimenő Stefano Pirazzi és a sprinter Nicola Ruffoni is növekedési hormonnal akadt fenn.


„A Bardiani-CSF csapata élve a versenyzői szerződéseiben rögzített jogaival elbocsájtotta a pozitív doppingmintát produkáló Stefano Pirazzi és Nicola Ruffoni kettősét – szól a csapat sajtóközleménye. – Mindezek mellett legális úton is eljárást kezdeményezünk egykori versenyzőinkkel szemben a csapat jó hírnevének valamint a szponzoraink imidzsének megtartása véget.”


Nairo Quintana az Oropa favoritja

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az összetett elsőségért folyó harc az Oropa emelkedőjén folytatódik a Giro tizennegyedik szakaszán. Castellania és az Oropa csúcsa között mindössze 131 kilométer várja a mezőnyt. A penzum nagy része sík, az első kategóriás emelkedő az utolsó 11,7 kilométeren tornyosul. Meredeksége átlag 5,7 százalék, de helyenként a 13 százalékot is eléri. A meredekebb része az emelkedő második fele lesz. A verseny harmadik hegyi befutója az eddigi legkönnyebb hegynek ígérkezik, mégis nagy harc várható. 2014-ben Nairo Quintana győzött itt, értelemszerűen ezúttal is a Movistar kolumbiai versenyzője a szakasz legnagyobb esélyese. 1999-ben nyert ide befutót Marco Pantani, így az emelkedő igyekszik a kalóznak is emléket állítani.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések