Giro d’Italia hírek: Elia Viviani foggal-körömmel ragaszkodik a ciklámen trikóhoz, Simon Yates szinte semmit sem tud a Monte Zoncolanról, a Giro egyik legjobban várt szakasza következik (+ videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 19. szombat
  |   Szerző: m.norbi

Elia Viviani: azért küzdök, hogy megőrizhessem ezt a trikót Rómáig

 

Diavetítéshez kattints a képre


Néhány csalódást keltő szakaszt követően Elia Viviani (Quick-Step Floors) ravansot véve szerezte meg harmadik szakaszgyőzelmét a 101. Giro d’Italián. Daniele Bennati 2008-as triplázása óta Viviani az első olasz, aki három szakaszt nyerte ugyanazon a Girón, ráadásul ezzel a verseny fennállásának 1250. talján etapgyőzelmét ünnepelhette.

 


„Néhány nehéz nap után már nagyon nagy szükségem volt erre a győzelemre – mondta Viviani a szakaszt követően. – De nem csak nekem, hanem a csapatnak is kellett már ez a siker, a srácok rengeteget dolgoztak, megérdemlik a győzelmet. Remi Cavagna és Eros Capecchi szinte az egész nap az élen voltak, míg Michael Morkov a végén tett meg mindent a győzelmemért. Két-három rossz napot követően azért küzdök, hogy megőrizhessem ezt a trikót Rómáig. Egy sportoló élete sohasem könnyű, vannak jó és kevésbé jó pillanataim, az álmok időnként beteljesülnek, alkalmanként viszont szertefoszlanak. Egy hét van hátra, a legfontosabb, hogy harcban lehetek a ciklámenszínű trikó megőrzéséért. Talán a legszebb győzelmem mind közül ez volt, idegesen ébredtem, nem tudtam, hogy mire számítsak, vajon mennyit tudok majd kipréselni magamból.”
 

Simon Yates: lényegében semmit sem tudok a Zoncolanról

 

Diavetítéshez kattints a képre


A legtöbb esélyes azért feltérképezte a Monte Zoncolan emelkedőjét, volt, aki többször is nekivágott a kultikus hegynek, az éllovas Simon Yates (Mitchelton-Scott) ellenben nem tette ezt meg, sőt sohasem járt még az emelkedőn.


„Annyit tudok a Monte Zoncolanról, amennyit a televízióban láttam – így Yates, aki összetettben negyvenhét másodperc előnnyel vezet Tom Dumoulin előtt. – Szinte mindenkitől azt hallom, hogy az idei Giro legnehezebb emelkedője következik. Az eddigiek sem voltak könnyűek, bízom magamban, remélem, hogy próbálkozhatok majd valamivel. A Zoncolanon ki lehet osztani az időket, de, hogy igazából mekkora különbségek alakulhatnak ki, azt majd csak a célba érkezést követően láthatjuk. Ráadásul az utolsó hegyet megelőző emelkedők sem ígérkeznek könnyűnek. Nehéz szakasz vár ránk.”


Giro d’Italia 14. szakasz: San Vito al Tagliamento-Monte Zoncolan, 186 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az egyik legjobban várt szakaszával folytatódik a 2018-as Olasz Körverseny. A kerekesekre 186 kilométer vár a rettegett Monte Zoncolan csúcsáig. Az első kategóriás emelkedő előtt azonban még további négy hegyet kell abszolválniuk, sorrendben Monte Di Ragogna (3. kategória, 2,8 kilométer, átlag 10,2 %), Avaglio (3. kategória, 4,8 kilométer, átlag 7 %), Passo Duron (2. kategória, 4,4 kilométer, átlag 9,6 %) és Sella Valcalda Ravascletto (3. kategória, 7,6 kilométer, 5,6 %). Tipikusan az a nap következik, ahol bárki elszállhat.


Monte Zoncolan. A hegy, ahová külön áttételeket tesznek fel a profik a néhol húsz százalékot is meghaladó meredek miatt. A Zoncolan első két kilométere, amolyan bevezetőképp kilenc százalékos, majd egy rövid fennsík következik, ami után elkezdődik a profilokról jól ismert piros zóna. Az átlag! meredekség itt tizenöt százalék felett van és a versenyzők is hamar elérnek a saját vörös zónájukhoz. Itt a tempómenés közben hamar a csúcsterhelés felé kezd el zakatolni a szív. A többség nem is fog a szó szoros értelmében versenyezni, „egyszerűen” a saját tempójukban közelítik majd meg a csúcsot, a következő öt kilométeren. A halszálkázás garantált. De a Zoncolan nem fog engedni meredekségéből és a további három kilométer átlaga sem esik tizenhárom százalék alá. A Giro leglassabb megtett szakasza lesz ez a versenyzőknek. Az utolsó kilométer előtti már-már lankás öt és nyolc százalék felüdülésnek tűnik majd és némi pihenést enged az utolsó kilométer tíz százaléka előtt.


A legnagyobb esélyesként a szakértők a kolumbiai Miguel Angel Lopezt (Astana) tartják már csak az emelkedő hosszúsága és meredeksége miatt is. Rajta kívül Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Simon Yates (Mitchelton-Scott) és Tom Dumoulin (Team Sunweb) neve emelkedik ki minimálisan a mezőnyből.


A Monte Zoncolant mindössze hatodszorra másszák a Girón, elsőként 2003-ban Gilberto Simoni nyert itt, aki 2007-ben másodszor is meghódította az emelkedőt. 2010-ben Ivan Basso, 2011-ben Igor Anton, míg legutóbb 2014-ben Michael Rogers ért fel elsőként.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések