Giro d’Italia hírek: Chris Froome nyerte a Monte Zoncolan befutóját, Simon Yates tovább növelte összetettbeli előnyét, Tom Dumoulin elégedett teljesítményével (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 20.
  |   Szerző: m.norbi

Chris Froome: nagyon különleges érzés megnyerni a Monte Zoncolan emelkedőjét

 

Diavetítéshez kattints a képre


Chris Froome (Sky) pályafutása első szakaszgyőzelmét szerezte a Giro d’Italián, ezzel immáron mindhárom nagy körversenyen rendelkezik etapsikerrel. Honfitársa Simon Yates (Mitchelton-Scott) végzett a második helyen ezzel a britek méltóan megünnepelték Harry herceg és Meghan Markle frigyét.

 


„Nagyon különleges érzés megnyerni a Monte Zoncolan emelkedőjét – mondta Froome a célba érkezést követően. – Eleve feljönni a hegyre elképesztő. Győzni egy ilyen monumentális kaptatón, ráadásul a Girón, ez minden versenyző számára egyedülálló. Nagyon sokat jelent számomra ez a siker, főleg azok után, ahogy indult ez a verseny. Köszönöm a csapatnak a segítséget, számukra is nagy előrelépés ez a győzelem, rengeteget dolgoztak értem az elmúlt hetekben. A támadásomnál úgy éreztem, hogy többen is a határaikat feszegetik, így indulnom kellett. Az utolsó néhány kilométert nagyon jól ismertem. Wout Poels óriási munkát végzett, a többi már csak rajtam múlott. Egészen a célvonalig a nyomomban volt Simon Yates, nyolc másodperc, tíz másodperc, végig nagyon közel volt. Óriási megkönnyebbülés volt célba érni, de csak az utolsó száz méteren mertem elhinni, hogy meg fogom nyerni ezt a szakaszt.”
 

Simon Yates: Chris Froome igen is veszélyes az összetettben

 

Diavetítéshez kattints a képre


Chris Froome nyerte a Monte Zoncolan emelkedőjét mindössze másodpercekkel a verseny éllovasa Simon Yates előtt. A Sky brit kerékpárosa ezzel az összetett ötödik helyére jött előre, de még mindig több mint három perccel van honfitársa mögött.


„Chris hasonló szituációban van velem szemben, mint Tom Dumoulin, az egyenkénti időfutam során rengeteget hozhat rajtam – nyilatkozta Yates a szakaszt követően. – Froome fantasztikusan versenyzett a Monte Zoncolan emelkedőjén, bármivel is próbálkoztam egyszerűen nem tudtam utol érni. Chris Froome igen is veszélyes az összetettben. Nem voltam ideges a szakasz előtt, nagyon élveztem a mászást. Sokkal inkább foglalkoztat az egyenkénti időfutam, ott kerülhetek leginkább gondba. Elégedett vagyok-e? Ez egy nehéz kérdés, igazából minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy utolérhessem Christ, ha azt nézzük, hogy a szakaszgyőzelemért harcoltam és a legtöbb riválisommal szemben további előnyre tettem szert, akkor nem lehet panaszra okom.”


Tom Dumoulin: sokkal nehezebb volt ez a hegy, mint gondoltam

 

Diavetítéshez kattints a képre


A verseny címvédője Tom Dumoulin (Team Sunweb) megőrizte összetettbeli második helyét, ellenben hátránya 1 perc 24 másodpercre nőtt Simon Yates mögött. Összességében mindezek ellenére elégedett teljesítményével.


„Ez egy egészen brutális hegy – így Dumoulin a levezetés közben. – Sokkal nehezebb volt, mint gondoltam. A szurkolók fantasztikusak buzdításban részesítettek, köszönöm nekik a bíztatást, rengeteg erőt adtak. Összességében elégedett vagyok, minden tőlem telhetőt megtettem, így nem lehet keserű a szám íze. Nem sikerült a legjobbakkal maradnom, vesztettem némi időt összetettben. Figyelnem kell, hogy a további hegyi etapok során minimalizáljam az időkülönbségeket, máskülönben esélytelen lesz megvédeni a címem.”


Giro d’Italia 15. szakasz: Tolmezzo-Sappada, 176 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Olasz Körverseny Tolmezzo és Sappada között egy újabb hegyekkel teletűzdelt etappal folytatódik. A táv 176 kilométer egy harmadik és három második kategóriás emelkedővel. Sorrendben a Passo della Mauria (3. kategória, 8,8 kilométer, 4,4 %), a Passo Tre Croci (2. kategória, 7,9 kilométer, 7,3 %), a Passo di Sant’Antonio (2. kategória, 8,3 kilométer, 7,5 %) és a Costalissoio (2. kategória, 3,8 kilométer, 8,8 %) követik egymást. A befutó is emelkedik, helyenként a tíz százalékot is eléri, így vélhetően ezúttal is a hegyimenők villoghatnak. Simon Yates (Mitchelton-Scott), Chris Froome (Sky) és Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) számára is kedvezhet a nap, kérdés, hogy vajon kiből mennyit vett ki a Zoncolan meredeke?

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések