Giro d’Italia hírek: Chris Froome egy igazi őrültséggel próbálkozott, Thibaut Pinot szerint sporttörténelmet láthattunk, Simon Yates büszke eredményeire (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 26. szombat
  |   Szerző: m.norbi

Chris Froome: mindenféleképpen meg akartam próbálni valami őrültséget

 

Diavetítéshez kattints a képre


A verseny egyik előzetesen kikiáltott favoritja Chris Froome (Sky) pályafutása során első alkalommal húzhatta magára a rózsaszín trikót, miután egy nyolcvan kilométeres szóló támadás végén nyerte az idei Olasz Körverseny királyszakaszát. Honfitársa az eddigi éllovas Simon Yates (Mitchelton-Scott) már a Colle delle Finestre emelkedőjén leszakadt. Froome előnye az utolsó két szakaszt megelőzően negyven másodperc.

 


„Voltak nagyon nehéz pillanataim az idei Girón, így mindenféleképpen meg akartam próbálni valami őrültséget – mondta a brit kerekes a célba érkezést követően. – A stratégia készen állt, már csak meg kellett valósítanunk. A csapat remek munkát végzett, tökéletes helyzetbe hoztak a Finestre emelkedőjén. Nem akartam az utolsó hegyig várni, hisz akkor már nem lett volna esélyem megszerezni a rózsaszín trikót. Az elmúlt napokban nagyon jó erőben éreztem magam, ezért is indultam meg ilyen korán. Természetesen az akciómmal nagy kockázatot vállaltam, de szeretem, és nagyon jól ismerem ezt a kaptatót, így meg kellett próbálnom. Folyamatosan kaptam az információkat az időkülönbségekről, amikor már csak húsz másodpercre voltam a trikótól tudtam, hogy meg lesz.”
 

Simon Yates: nagyon fáradt vagyok és kimerült

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Olasz Körversenyt ez idáig domináló Simon Yates (Mitchelton-Scott) több mint harmincnyolc perces hátránnyal ért célba a viadal királyszakaszán, ezzel nem csak összetettbeli vezetését elveszítve, de kicsúszva a legjobb tíz közül is.


„Nagyon fáradt vagyok és kimerült – így Yates a szakaszt követően. – Ilyen a kerékpársport, egyszer az egekben jársz, máskor pedig semmi sem sikerül. Próbáltam tartani a tempót a többiekkel, de szinte azonnal problémáim adódtak. Feladni semmiféleképpen sem akartam, igyekeztem minimalizálni a veszteségeimet, ami nem nagyon sikerült. Az időfutamot követően nem sikerült regenerálódnom, persze folyamatosan azt hangoztattam, hogy minden rendben van, de hát muszáj pókerarcot mutatni. Nagyon büszke vagyok az eredményeimre, de persze csalódott a történtek miatt. Előre tekintek, jövőre újra megpróbálom.”


Tom Dumoulin: jó erőben voltam, de Chris bombaerős volt

 

Diavetítéshez kattints a képre


A verseny címvédője Tom Dumoulin (Team Sunweb) szinte végig Simon Yates (Mitchelton-Scott) sarkában loholt, hogy aztán Chris Froome (Sky) hirtelen elorozza előle az első helyet. Dumoulin hátránya az utolsó két szakaszt megelőzően negyven másodperc Froome mögött.


„Ez egy egészen őrült szakasz volt – vélekedett a történtekről Dumoulin. – Gondoltam, hogy a Sky csapata támadni fog a Finestere emelkedőjén, és meg is tették. Jó erőben voltam, de Chris bombaerős volt. Amikor lejtmenetben mehettünk volna utána, úgy döntöttünk, hogy megvárjuk Sebastian Reichenbachot, aki egy kiváló segítő. Talán ez rossz döntés volt. Carapaz és Lopez a saját versenyüket vívják, ami számomra nem kedvez, de teljes mértékben megértem őket. Van még egy nehéz hegyi szakaszunk, nem vagyok túl optimista, de küzdeni fogok, hisz bármi megtörténhet.”


Thibaut Pinot: sporttörténelmet láthattunk

 


Az összetett dobogóra áhítozó Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) lényegében elérte célját, hisz Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) megrogyásával felkapaszkodott a harmadik helyre. A francia kerekes szerint a tizenkilencedik szakaszon Chris Froome sporttörténelmet írt.


„Elégedett vagyok a napommal – nyilatkozta Pinot a csapatbusznál. – Őrült egy szakasz volt, sporttörténelmet láthattunk, és örülök, hogy ennek én is a részese lehettem. Chris lehetetlenre vállalkozott, de megcsinálta. Egy csapattársam elől volt velem, és Tommal is jól dolgoztunk együtt, de Carapaz és Lopez ezúttal sem segített be. Sebastian Reichanbach nélkül nem sikerült volna előrelépnem a dobogóra, nem is tudom, hogy miként köszönjem ezt meg neki.”


Giro d’Italia 20. szakasz: Susa-Cervinia, 214 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


A királyszakaszt követően egy újabb hegyi befutós etappal folytatódik a Giro d’Italia. A táv három kategorizált emelkedőt tartogat a Col Tsecore (16 kilométer, 7,7%), Col de St-Pantaléon (16,5 kilométer, 7.2%) és a Cervinia (19 kilométer, 5%) személyeiben. Az első 135 kilométer várható nyugalma után, gyors egymásutánban esnek neki a kerekesek a hegyeknek. A szakértők továbbra is az összetettért küzdők csatáját várják a szakaszgyőzelemért. 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések