Giro d’Italia hírek: Chris Froome egy brutálisan nehéz versenyt nyert meg, Tom Dumoulin büszke teljesítményére, Viviani és Bennett utolsó csatája az ír kerekes sikerét hozta (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 28. hétfő
  |   Szerző: velo.hu

Chris Froome: ez a Giro brutális volt, ha egyszer megzuhantál, súlyos perceket kaptál

 

Diavetítéshez kattints a képre


Chris Froome megcsinálta a lehetetlent, a Sky csapatának brit kerékpárosa zsinórban harmadik nagy körversenyét nyerte, miután a 2017-es Tour és Vuelta győzelmét követően, első britként diadalmaskodott a Giro d’Italián. Froome egy hihetetlen nyolcvan kilométeres szóló szökés végén ragadta magához a vezetést a viadal tizenkilencedik szakasza után. Rómában az etap időeredményeinek neutralizálása után, már csak át kellett haladni a célvonalon. Froome a rózsaszín trikó mellett a hegyi összetettet is megnyerte.

 


„A körpálya megkezdését követően több kerekes is oda jött hozzám mondván, hogy veszélyes az útvonal – mondta Froome a célba érkezés utáni interjújában. – A neutralizálás miatt két verseny alakult, hisz a kilátogató rajongók Elia és Sam csatáját akarták látni. Nagyszerű volt a hangulat, Róma bebizonyította, hogy mennyire is akarta ezt a szakaszt. Ez a Giro brutális volt, ha egyszer megzuhantál súlyos perceket kaptál. Egy héttel ezelőtt még a legmerészebb gondolataimban sem hittem abban, hogy ma rózsaszín trikóban érkezhetem. Három perc fölötti volt a hátrányom, ami szinte lehetetlen helyzetet teremtett. A Colle delle Finestre ellenben kedvezett nekem. Szeretném a győzelmem a kislányomnak és a feleségemnek ajánlani.”
 

Viviani és Bennett utolsó csatáját az ír kerekes nyerte, ellenben Vivianié a ciklámen trikó

 

Diavetítéshez kattints a képre


Sam Bennett (Bora-hansgrohe) nyerte az Olasz Körverseny utolsó szakaszát, ezzel három etapgyőzelemmel zárva a viadalt. A pontverseny győztese Elia Viviani (Quick-Step Floors) talán egy kicsit túl korán indított, így ezúttal be kellett, hogy érje a második hellyel. Összességében azonban nem lehet elégedetlen, hisz négy részsiker mellett a ciklámen trikó is az övé lett.


„Hogyan vertem meg Vivianit? – kérdezett vissza az újságíró kérdésére Bennett. – Őszintén szólva nem tudom. Az utolsó szakaszok során nagyon sokat szenvedetem, nehezek voltak az emelkedők, az első egy hét virgoncságának megittam egy kicsit a levét. Nem tudom eléggé dicsérni a csapatot, a srácok ezúttal is fantasztikusan dolgoztak, megfogták a szökést, majd remek helyzetbe hoztak a hajrát megelőzően. Három szakaszsikerrel zártam a Girót, de ez cseppet sem változtat az egyéniségemen. Máris a következő nagy célkitűzésen agyalok, jó lenne megnyerni a nemzeti bajnoki címet, hogy aztán a nemzeti színű trikóban indulhassak egy nagy három hetes körversenyen.”


„Leginkább azzal kell foglalkoznom, hogy mit nyertem és nem azzal, hogy mely szakaszokat buktam el – így Elia Viviani a versenyt követően. – Az első két sikerem után a ciklámen trikó megszerzése volt a célunk, és nem az újabb szakaszgyőzelmek. Persze szerettem volna Rómában is győzni, de Sam Bennett ezúttal gyorsabb volt nálam. Gratulálok neki, egy fontos etapot nyert meg. A csapatom remek munkát végzett, tökéletes felvezetést kaptam, de sajnos nem volt már bennem annyi, hogy nyerhessek.”


Tom Dumoulin: büszke vagyok a csapatomra, és magamra is

 

Diavetítéshez kattints a képre


A holland Tom Dumoulin azzal a céllal vágott neki az idei Giro d’Italiának, hogy megvédje 2017-es elsőségét. Ennek érdekében szinte mindent meg is tett, még az utolsó hegyi szakaszon is próbálkozott, de végül be kellett érni a második hellyel. Dumoulin egy szakaszgyőzelemmel a tarsolyában negyvenhat másodperc hátránnyal zárt Chris Froome mögött. A Sunweb bringása elégedett teljesítményével.


„Az utolsó hegyi szakaszon minden tartalékomat elhasználtam, nem maradt bennem ennél több – nyilatkozta a római célba érkezést követően Dumoulin. – Froome erősebb volt nálam, gratulálok a győzelméhez. Ugyanakkor büszke vagyok saját magamra és a csapatomra is. A srácok fantasztikus munkát végeztek. Nem bánok semmit, ennyi volt ebben a Giróban, Froome erősebb volt. A huszadik etapon próbálkoznom kellett. Nem akartam úgy Rómába érkezni, hogy mi lett volna ha? Elégedett vagyok a teljesítményemmel, hisz minden tőlem telhetőt megtettem. A Tour de France-ról egyelőre még nem akarok beszélni, korai arra a versenyre gondolni.”


Miguel Angel Lopez lett az összetett harmadikja, övé a fehér trikó is

 

Diavetítéshez kattints a képre


Richard Carapaz (Movistar) és Miguel Angel Lopez (Astana) vérre menő csatája sokak figyelmét felkeltette, hisz teljesítményük előrevetítheti jövőbeli eredményeiket. Végül Angel Lopez került ki győztesen a szituációból, ráadásul az összetett dobogójára is felállhatott. A kolumbiai és az ecuadori kerekes között mindössze negyvenhét másodperc döntött.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések