Giro d’Italia hírek: a Mitchelton-Scott tökéletes napja szakaszgyőzelmet és trikókat ért, Rohan Dennis továbbra is harcban a Top 10-ért, Chris Froome a harmadik hétre készül (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 11. péntek
  |   Szerző: m.norbi

A Mitchelton-Scott csapatának tökéletes napja szakaszgyőzelmet és trikókat ért

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az első igazán nehéz hegyi etappal folytatódott a 2018-as Giro d’Italia. A mezőnyre az Etna emelkedője várt. A szakasz a Mitchelton-Scott csapatának kettős győzelmével ért véget, Esteban Chaves ért át elsőként a célvonalon, míg a másodikként felérő Simon Yates összetettben vette át a vezetést. Chaves a 2016-os Olasz Körversenyen már nyert szakaszt, akkor a Corvara Alta Badia hegyi befutóját orozta el. Simon Yates pedig David Millar, Mark Cavendish és Bradley Wiggins után a negyedik brit, aki viselheti a rózsaszín trikót.

 


„Nagyszerű formában érkeztem a Giro d’Italiára, de szükségem volt erre a győzelemre már csak az önbizalmam miatt is – így Esteban Chaves a díjátadóra várva. – Nagyon nehéz szakaszon vagyunk túl. Bekerültünk Jack Haiggel a nap szökésébe, Jack pedig nagyon sokat dolgozott azért, hogy a végén esélyem lehessen. Az utolsó kilométereken felugrott rám Simon, aki megszerezte a rózsaszín trikót, miközben én a hegyi összetettben kerültem az élre. Kiválóan kezdtük a versenyt, bizakodóak vagyunk a folytatást illetően is. Igyekszünk nem túl sokat gondolni ebből a szituációból, a verseny még hosszú, ráadásul számos nehéz emelkedő tornyosul előttünk. Remekül sikerült a felkészülésem, bár ez nem minden esetben párosul eredményességgel.


„Örült egy szakasz volt ez a mai, szinte mindenki szökésbe szeretett volna kerülni a rajtot követően – mondta Simon Yates a célba érkezés után. – Sokáig nem is tudtam, hogy Esteban elől van. Chaves és Haig remekül dolgoztak az elmenésben, így mi a mezőnyben egy kicsit megpihenhettünk, készülve a szakasz végére. Próbáltam a lehető legjobb lenni az emelkedőn, tettem a kereket, igyekeztem energiát spórolni. Tökéletesen alakult a szakasz vége. Jól éreztem magam, a támadásomnál a többiek egymást figyelték, megnyílt a lehetőség az akcióra. Tudtam, hogyha elég időt szerzek az üldözőkkel szemben, akkor megszerezhetem a rózsaszín trikót. Chaves fantasztikus volt, egész nap szökésben tekert, megérdemelte a győzelmet. Azzal a céllal álltam rajthoz a Girón, hogy megpróbáljak győzni. Erős csapattal érkeztünk, ezt már Izraelben is hangsúlyoztuk, az elmúlt napokban pedig azt hiszem, hogy sikerült is bebizonyítanunk. Arra fogunk törekedni, hogy őrizzük a trikót.”
 

Rohan Dennis elvesztette a Maglia Rosa-t, de továbbra is harcolni fog egy jó összetettbeli helyért

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Olasz Körverseny összetettjének eddigi éllovas Rohan Dennis gondba került az Etna emelkedőjén, melynek hozadékaként elvesztette a rózsaszín trikót is. A BMC kerékpárosa végül egy perces hátránnyal huszonegyedikként ért célba, ezzel megőrizve Top 10-es helyét az összetettben. Dennis optimizmusát ellenben nem vesztette el.


„Igyekszem továbbra is optimista maradni – így Dennis, aki az összetett ötödik helyéről várja a folytatást. – Összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel, többször is sikerült visszazárkóznom ahhoz a sorhoz, melyből végül az új rózsaszín trikós kikerült. Nem fogom feladni az álmaimat, szeretném minél jobb helyen zárni a Giro d’Italiát. Fantasztikus élmény volt az összetettet vezetni, pláne úgy, hogy pályafutásom során már mindhárom nagy körversenyen lehetőségem adódott erre. Amikor elment a közel harminc fős szökés, kénytelenek voltunk elengedni őket, hisz nem dolgozhattunk teljes erőbedobással végig a szakaszon. Próbáltam nyugodt maradni és minimalizálni a veszteségeim.”


Chris Froome elégedett, hogy tartani tudta a tempót az esélyesek csoportjával

 

Diavetítéshez kattints a képre


A zsinórban harmadik nagy körversenyének megnyerésére készülő Chris Froome a tizedik helyen zárta az Etna befutóját, mellyel összetettben a nyolcadik helyre lépett előre, hátránya 1 perc 10 másodperc Simon Yates mögött. A Sky brit versenyzője bizakodva tekint a jövőbe, reményei szerint a harmadik hétre kerülhet igazán jó formába.


„Elégedett vagyok, hogy az első csoporttal értem célba – ecsetelte a történteket Froome a szakaszt követően. – A legfőbb célom, hogy a harmadik hétre formába kerülhessek, addig igyekszem tapadni a riválisaimra. A csapat ezúttal is remek munkát végzett, Sergio Henao szökésben volt, engem pedig végig jó pozícióban tartottak a többiek. A Mitchelton-Scott versenyzői remek munkát végeztek, egészen a célig nyomás alatt tartva a többi csapatot, gratulálok a szakaszgyőzelemhez és a rózsaszín trikó megszerzéséhez is.”


Giro d’Italia hetedik szakasz: Pizzo-Praiai a Mare, 159 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


Egy szinte teljesen sík szakasszal folytatódik a verseny, melynek során csupán két gyorsasági részhajrá várja a mezőnyt. Egy-két kisebb dombocska ugyan a kerekesek útjába kerül, ennek ellenére a vége egy kisebb lejtmenetet követően sík, így a sprinterek következhetnek. Természetesen a legfőbb favorit a ciklámen trikó birtokosa, a már két szakaszgyőzelemmel büszkélkedő Elia Viviani (Quick-Step Floors), akinek kihívói Sam Bennett (Bora-hansgrohe), Jakub Mareczko (Wilier Triestina-Selle Italia) és Sacha Modolo (EF Education First-Drapac) lehetnek.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések