Giro d’Italia 6. szakasz: a Mitchelton-Scott csapata meghódította az Etna emelkedőjét

E-mail  Nyomtatás
2018. május 10. csütörtök
  |   Szerző: m.norbi

Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) nyerte az idei Giro d’Italia első hegyi befutóját, míg összetettben csapattársa Simon Yates (Mitchelton-Scott) vette át a rózsaszín trikót.

 

Diavetítéshez kattints a képre

A verseny első hegyi befutója igyekezett megtörni a kerekesek lendületét Caltanissetta és az Etna csúcsa között a Giro d’Italia hatodik szakaszán. Az előző két etaphoz hasonlóan a penzum első fele a már jól megszokott dimbes-dombos terepviszonyokkal rendelkezett, mely két gyorsasági részhajrával kecsegtetett. A mindent eldöntő emelkedő Ragalnából indult, s mintegy tizenöt kilométeren keresztül tekergett. Az első tíz kilométer volt igazán meredek, bizonyos helyeken 16 százalékkal bírt.


A rajtot követően folyamatosak voltak az akciók az első gyorsasági részhajrát Ennában Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) nyerte. Ezt követően alakult ki a nap szökése, melyben közel harminc kerékpáros vállalt szerepet többek között Sam Oomen (Team Sunweb), David De La Cruz (Sky), Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermac), Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Jack Haig (Mitchelton-Scott) és Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) is előre menekült. Kissé meglepő volt, hogy Chavest elengedték az összetett esélyesei.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A szökevények legnagyobb előnye három és fél perc környékén tetőzött, az Astana csapata ellenben nem képviseltette magát az első csoportban, így viszonylag sokat tempóztak a főmezőny élén.


A nap második részhajráját Frapporti nyerte. Az utolsó ötven kilométerre fordulván egyre csökkent a szökevények előnye, ezzel párhuzamosan az Astana sora növelte hátul a tempót.


A szökés Jack Haig (Mitchelton-Scott) vezetésével kezdte meg az Etna emelkedőjét, miközben az első csoport létszáma szép lassan rostálódott. A főmezőny sem sokáig maradt együtt, ráadásul egy kisebb bukás következtében Davide Formolo (Bora-hansgrohe) találta hátul magát.


Az utolsó tíz kilométer kezdetén Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) indított a szökevények közül, akire azonban jó néhányan tapadtak. Öt kilométerrel később Esteban Chaves (Mirchelton-Scott) ugrott fel rá, majd ment is tovább.


Az esélyesek csoportjában a várakozásoknak megfelelően Miguel Angel Lopez (Astana) robbantott, a rózsaszín trikós Rohan Dennis (BMC) valamint a fehér trikós Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors) kettőse már az első ritmusváltásnál gondba került, bár ekkor még visszaküzdötték magukat.


Chavest közben Ciccone, Ben Hermans (Israel Cycling Academy), Sergio Henao (Sky) és Sam Oomen (Team Sunweb) négyese üldözte, akiket nem sokkal később megfogott az esélyesek sora.


Chaves fél percre növelte előnyét, miközben Simon Yates (Mitchelton-Scott), Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) és George Bennett (LottoNL-Jumbo) egymást kóstolgatták. Hozzájuk hol felzárkózott Tom Dumoulin (Team Sunweb) és Chris Froome (Sky) sora, hol pedig néhány méteres hátrányba került.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Amikor már kezdtek fogyni az erőtartalékok Simon Yates (Mitchelton-Scott) indult csapattársa után, akit meg is fogott, így kettős Mitechelton-Scott sikerrel zárult az Etna hegyi befutója, Chaves nyerte a szakaszt csapattársa Simon Yates előtt, aki összetettben vette át a vezetést. A harmadik Thibout Pinot (Groupama-FDJ) lett.


Eredmények:


1. Esteban Chaves (Col) Mitchelton-Scott 4:16:10
2. Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott a.i
3. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ + 26 mp
4. George Bennett (NZl) LottoNL-Jumbo + 26 mp
5. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida + 26 mp
6. Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team + 26 mp
7. Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team + 26 mp
8. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb + 26 mp
9. Fabio Aru (Ita) UAE Team Emirates + 26 mp
10. Chris Froome (GBr) Team Sky + 26 mp


Összetettben Simon Yates (Mitchelton-Scott) állt az élre, előnye tizenhat másodperc Tom Dumoulin (Team Sunweb) előtt, a harmadik helyre a szakaszgyőztes Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) jött fel. A pontversenyben továbbra is Elia Viviani (Quick-Step Floors) vezet, a hegyi összetettben Chaves vette át a kék trikót, míg a fiatalok összevetésében Richard Carapaz (Movistar) szerezte meg a fehér mezt.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Összetett:


1. Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 22:46:03
2. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb + 16 mp
3. Esteban Chaves (Col) Mitchelton-Scott + 26 mp
4. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida + 43 mp
5. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ + 45 mp
6. Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team + 53 mp
7. Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team + 1:03
8. Chris Froome (GBr) Team Sky + 1:10
9. George Bennett (NZl) LottoNL-Jumbo + 1:11
10. Fabio Aru (Ita) UAE Team Emirates + 1:12


A Giro, Pizzo és Praia a Mare között egy 159 kilométeres szakasszal folytatódik, a penzum mindössze két gyorsasági részhajrát tartogat, bár a befutóhoz közelítve néhány kisebb domb is a karaván útjába kerül.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések