Giro d’Italia 15. szakasz: Simon Yates hatalmas lépést tett az összetett megnyerése felé

E-mail  Nyomtatás
2018. május 20.
  |   Szerző: m.norbi

A rózsaszín trikós Simon Yates (Mitchelton-Scott) immáron a harmadik szakaszgyőzelmét szerezte az idei Giro d’Italián, mellyel hatalmas lépést tett az összetett megnyerése felé.

 

Diavetítéshez kattints a képre

Az Olasz Körverseny Tolmezzo és Sappada között egy újabb hegyekkel teletűzdelt etappal folytatódott. A táv 176 kilométer volt egy harmadik és három második kategóriás emelkedővel. Sorrendben a Passo della Mauria (3. kategória, 8,8 kilométer, 4,4 %), a Passo Tre Croci (2. kategória, 7,9 kilométer, 7,3 %), a Passo di Sant’Antonio (2. kategória, 8,3 kilométer, 7,5 %) és a Costalissoio (2. kategória, 3,8 kilométer, 8,8 %) követték egymást. A befutó is emelkedett, helyenként a tíz százalékot is elérte.


A rajtot követően azonnal megindultak az akciók viszont a főmezőny sokáig nem nagyon akart elengedni senkit sem. A Passo Della Mauria emelkedőjén egy négy fős sor próbálkozott, a hegyet Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) nyerte. Ezt követően egy viszonylag nagy, több mint húsz főt számláló szökevénysor lépett el, az EF Eduation First-Drapac csapata azonban nem engedte két percnél messzebb a csoportot. Az első gyorsasági részhajrát Zdenek Stybar (Quick-Step Floors), a másodikat pedig Davide Ballerini (Androni Giocattoli-Sidermac) húzta be.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Passo Tre Croci emelkedőjén darabjaira szakadt az elmenés, többeket utolértek, Michael Woods (EF Education First-Drapac) pedig a főmezőnyből indított, abból a csoportból, amely rendesen megrostálódott a második kategóriás meredeken.


A Tre Croci hegycsúcsán Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) haladt át elsőként, aki Nico Denz (AG2R La Mondiale), Mikael Cherel (AG2R La Mondiale) és Dayer Quintana (Movistar) társaságában tempózott az élen, tartva a két perc körüli előnyt. Őket egy négy fős sor üldözte, Woods pedig féltávig jutott Antonio Nibali (Bahrain-Merida) és Enrico Barbin (Bardiani-CSF) társaságában, de hamarosan utolérte őket a Mitchelton-Scott által kontrollált főmezőny.


Lejtmenetben Ciccone egy kicsit megúszott, de Giovanni Visconti (Bahrain-Merida) segítségével visszazárkózott, így az utolsó negyven kilométert öten kezdték a spiccen. A Passo di Sant’Antonio emelkedőjén Denz szakította le társait, az esélyesek csoportjában pedig a Sunweb vette át a kezdeményezést.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A tempóváltás megtette a hatását Fabio Aru (UAE Team Emirates) szinte azonnal leszakadt. Nem sokra rá begyűjtötték a szökevényeket, Simon Yates (Mitchelton-Scott) pedig gondolva egy merészet megindult. Az első akcióját még átvették, másodikra viszont állva hagyta riválisait.


A rózsaszín trikós erődemonstrációt tartva nyerte az utolsó kategorizált emelkedőt a Costalissoiót, mögötte Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Miguel Angel Lopez (Astana), Tom Dumoulin (Team Sunweb) és Richard Carapaz (Movistar) sora következett húsz másodperccel lemaradva, míg Chris Froome (Sky) csoportja már ekkor bő egy perccel volt leszakadva.


Yates előnye a sappadai emelkedőn is egyre inkább nőtt mivel az üldözősorban nem nagyon forogtak, legfőbbképp csak Pinot és Dumoulin próbálkozott csökkenteni a differenciát.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Simon Yates (Mitchelton-Scott) végül könnyed magabiztossággal nyerte meg a szakaszt újabb negyven másodpercet verve riválisaira. A második Miguel Angel Lopez (Astana), míg a harmadik Tom Dumoulin (Team Sunweb) lett.


Eredmények:


1. Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 04:37:56
2. Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team + 41 mp
3. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb + 41 mp
4. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida + 41 mp
5. Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team + 41 mp
6. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ + 41 mp
7. Alexandre Geniez (Fra) AG2R La Mondiale + 1:20
8. Davide Formolo (Ita) Bora-hansgrohe + 1:20
9. Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team + 1:20
10. Sam Oomen (Ned) Team Sunweb + 1:20


Összetettben Simon Yates (Mitchelton-Scott) előnye 2 perc 11 másodpercre nőtt Tom Dumoulin (Team Sunweb) előtt, a harmadik továbbra is Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida). A pontversenyben Elia Viviani (Quick-Step Floors), a hegyi összetettben Yates, míg a fiatalok különversenyében Miguel Angel Lopez (Astana) vezet.


Összetett:


1. Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 65:57:37
2. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb + 2:11
3. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida + 2:28
4. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ + 2:37
5. Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team + 4:27
6. Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team + 4:47
7. Chris Froome (GBr) Team Sky + 4:52
8. George Bennett (NZl) LottoNL-Jumbo + 5:34
9. Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team + 5:59
10. Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe + 6:13


A Giro a harmadik pihenőnapot követően Trento és Rovereto között egy 34,2 kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódik, ahol Tom Dumoulin igyekszik majd ledolgozni hátrányát Yates ellenében.


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.05.21. 17:11
Kitűnő szert használ...ami azt jelenti, hogy ismeretlen...

2018.05.20. 21:36
A Croci kemény hegy, bevezető a Tre Cime horrorhoz. Jól csinálja Yates, gyakorlatilag ő megy úgy, ahogy az ellenfeleknek kéne. Csak nehogy túl erős legyen...

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések