Giro 2017: Quintana kiosztotta a perceket, miközben egy rendőrmotoros tizedelte meg a Giro mezőnyét

E-mail  Nyomtatás
2017. május 14.
  |   Szerző: velo.hu

Nairo Quintana (Movistar) nagy fölénnyel nyerte a Giro egyik legnehezebb hegyi szakaszát a Blockhouse befutóját. Egy rendőrmotoros okozta bukásban Geraint Thomas (Sky), Mikel Nieve (Sky), Adam Yates (Orica-Scott) és Wilco Kelderman (Team Sunweb) is érintett volt.

Montenero Di Bisaccia és a Blockhous csúcsa között 149 kilométer várta a mezőnyt a Giro d’Italia kilencedik szakaszán. A rajtot követően szinte rögtön jött a nap első gyorsasági részhajrája Vastoban, majd egészen kilencven kilométernyi nyugalmat követően ért be a karaván Chietibe. A második részhajrát követően a Lettomanopello-i kategorizálatlan huplit követően jött a Blockhouse a maga 7,3, 6 és 9,4 százalékos részeivel. Az emelkedő legmeredekebb része a tizennégy százalékot közelítette.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A rajtot követően nem kellett túlontúl sokat várni a nap szökésére, melybe név szerint Alexey Tstatevich (Gazprom-RusVelo), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Marco Marcato (UAE Team Emirates), Omar Fraile (Dimension Data), Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Luis Leon Sanchez (Astana), Matteo Busato (Wilier-Triestina) és Iljo Keisse (Quick-Step Floors) kilencese keveredett bele.


A vastoi gyorsasági hajráért nem volt túlságosan nagy harc a szökevények között, ahogy voltak úgy haladták a vonalon, Luis Leon Sanchez (Astana) szerezte a legtöbb pontot. Mivel a Bardiani-CSF csapata nem képviseltette magát a szökésben, így egy jó darabig diktálták a tempót a főmezőny élén, majd Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal) és Sacha Modolo (UAE Team Emirates) triója indult az elmenés után, akik idővel fel is értek az elől tekerőkhöz.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A szökés legnagyobb előnye három percnél tetőzött, a főmezőny nem engedte el túlságosan messzire a csoportot. A Chieti dombtetőn elhelyezett második gyorsasági részhajrát Fraile nyerte, közben a mezőnyben a Movistar csapata vette át az irányítást. A spanyol sor hatalmas tempót diktált, így harminc kilométerrel a vége előtt már bőven egy percen belül volt a szökevénycsoport.


A Blockhous lábához közeledve megfogták az elmenést, így a grupettot leszámítva a mezőny együtt kezdhetett neki az emelkedőnek.


Tizenöt kilométerrel a vége előtt egy rendőrmotoros indokolatlan helyen állt meg hatalmas bukást okozva, melybe a Sky csapata szinte egy az egyben belekeveredett, mind Mikel Landa, mind Geraint Thomas a földre került, de Adam Yates (Orica-Scott) is bukott.


Thomas idővel kezdett erőre kapni, de Landa nagyon megüthette magát, lényegében egy helyben járt, és Yates sem tudott már visszazárkózni. Nyolc kilométerrel a cél előtt a rózsaszín trikós Bob Jungels (Quick-Step Floors) is elvesztette a kontaktot az esélyesek csoportjával, melyet továbbra is a Movistar csapata kontrollált.


Tejay Van Garderen (BMC) sem bírta túl sokáig, de Ilnur Zakarinnak (Katusha-Alpecin) is adódtak problémái. A Movistar darabjaira szedte a mezőnyt, hét kilométerrel a vége előtt Nairo Quintana (Movistar) mellett, csak Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Thibaut Pinot (FDJ), Tom Dumoulin (Team Sunweb), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) és Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) maradt.


Quintana nem sokat habozott meghúzta a tempót, csak Nibali és Pinot tudott vele menni. A kolumbiai folyamatosan lószolta vetélytársait, egészen addig míg el nem tudott szakadni. Nem sokkal később Pinot is otthagyta Nibalit üldözőbe véve Quintanat, miközben Dumoulin és Mollema utolérték az olaszt, sőt ott is hagyták és felértek Pinot-ra.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Nairo Quintana (Movistar) végül nagy magabiztossággal nyerte meg a szakaszt Thibaut Pinot (FDJ) és Tom Dumoulin (Team Sunweb) előtt.


Eredmények:


1. Nairo Quintana (Col) Movistar Team 3:44:51
2. Thibaut Pinot (Fra) FDJ + 24 mp
3. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb + 24 mp
4. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo + 41 mp
5. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida + 1:00
6. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale + 1:18
7. Tanel Kangert (Est) Astana Pro Team + 2:02
8. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin + 2:14
9. Sébastien Reichenbach (Swi) FDJ + 2:28
10. Davide Formolo (Ita) Cannondale-Drapac + 2:35


Természetesen az összetett is jelentősen átalakult Nairo Quintana (Movistar) vette át az első helyet, előnye huszonnyolc másodperc Thibaut Pinot (FDJ) előtt. Tejay Van Garderen (BMC) 3:46 hátránnyal érkezett, Adam Yates (Orica-Scott) 4:39-et kapott, Geraint Thomas pedig végül 5:08 differenciával ért célba. Mikel Landa (Sky) több mint huszonhat perces lemaradással haladt át a célvonalon. A pontversenyben továbbra is Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) áll az élen, a hegyi összetettben Jan Polanc (UAE Team Emirates) vezet, a fiatalok versenyében azonban Davide Formolo (Cannondale-Drapac) vette át a fehér trikót.


Összetett:


1. Nairo Quintana (Col) Movistar Team 42:06:09
2. Thibaut Pinot (Fra) FDJ + 28 mp
3. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb + 30 mp
4. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo + 51 mp
5. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida + 1:10
6. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale + 1:28
7. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin + 2:28
8. Davide Formolo (Ita) Cannondale-Drapac + 2:45
9. Andrey Amador (CRc) Movistar Team + 2:53
10. Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNl-Jumbo + 3:06


A második pihenőnapot követően a verseny Foligno és Montefalco között egy 39,8 kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódik.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések