Forradalom a pályán: Elektromos derny motor debütált Londonban a világkupán + VIDEÓ

E-mail  Nyomtatás
2014. december 08. hétfő
  |   Szerző: Szilasi László
Címkék:

Diavetítéshez kattints a képre

 

 A december 5-7. között lezajlott londoni pályakerékpáros világkupa során egy új,  elektromos derny motort mutatott be a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség a motorvezetéses versenyszámokban. A pálya kerékpársport kezdetei óta szerepeltek felvezetőként a motorok, elsősorban a keirin versenyeken. A versenyzőket a futamok első köreiben a motoros vezeti fel, ő diktálja az alaptempót, majd az utolsó 3 körre kiállva már a versenyzők egymás ellen sprintelnek. 

 

A derny motorokat a pályakerékpárosok az edzések során is sokszor használják. Az eddigi masinák bizony benzingőzösek voltak és nehezebben kommunikálhatott a zaj miatt a versenyző és a sofőr, de a német ELMOTO HR-2 Evo derny motorja megváltoztathatja mindezt következő években.

 

Első ránézésre olyan, mintha egy DH bringát ötvöztek volna egy krosszmotorral. A 195 kg-os masina maximum 45 km/h-ás sebességre képes és 6 óra alatt tölthető fel és 65 km-t lehet vele így megtenni. A váza alumíniumból készült, és 170 mm-es tárcsafékeket szereltek fel rá. 

 

 Az elmoto bemutatkozó videója:

 

 

 

És akkor lássuk, hogyan is viselkedett a motor, a londoni világkupa férfi keirin futamában:

 

 

Beszámoló és eredmények a londoni világkupáról ITT

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2014.12.16. 20:16
Semmi hang es meg csak nem is teker... Ez nem derni.
Legalabb pedalt es hangszorokat tehettek volna ra, hogy a feeling hasonlo legyen. A fust tenyleg nem hianyzik senkinek.

2014.12.11. 11:35
A gyártó hivatalos oldalán lévő információk alapján 45 km/h a végsebessége

2014.12.11. 10:10
Férfiaknál Keirinben 50 km/h-ig vezeti fel a derny a mezőnyt (nőknél 45 km/h), tehát ha a végsebessége ennek az izének valóban 45 km/h lenne, akkor nem lehetne használni keirin felvezetőként.

2014.12.09. 12:05
Nem értem miért kellett erre eddig várni, hiszen a technika elérhető volt, és (főleg zárt pályán) szívás, na nem a benzingőz, hanem a kipufogógáz, még a nézőknek is, a versenyzőnek meg nemcsak nem egészséges, de nyilván nem javítja a teljesítményét...
Viszont nem értem miért kellett "feltalálni" a spanyolviaszt, évek óta lehet kapni elektromos robogókat, motorokat, ennél komolyabb hatótávval (bár az még elégnek tűnik), és jóval magasabb végsebességgel (a 45 km/h mire elég?), és tekintettel arra, hogy sorozatban gyártják őket még valószínűleg olcsóbban is.
Én kötöttem volna egy szerződést a BMW-vel, a kerékpársportnak egy új szponzor, nekik meg jó reklám a meglévő motorjukat kicsit módosítani nem lenne nagy meló (futóversenyeket, pl. Berlin maraton már rég támogatják, most az elektromos kisautójuk a felvezető ott).

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések