Enduro Wold Series-csapatok, legendák és esélylatolgatás az első világkupa forduló előtt

E-mail  Nyomtatás
2014. április 19. szombat
  |   Szerző: Thommey

Az Enduro World Series az enduro versenyzés csúcsát jelenti. Volt downhill világbajnokok, legendás is ott állnak a startvonalnál ahol durva lefelék várnak az indulókra. Nézzük hát kik az esélyesek, és egyáltalán kik indulnak az enduro világkupa sorozatban!

Idénre nem kevesebb mint 25 enduro csapat állt össze. Sokan komolytalannak hiszik még ezt a versenysorozatot, így álljon itt egy rövid felsorolás a legnagyobb esélyesek közül:

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

-Jerome Clementz (Cannondale Overmountain): A tavalyi enduro világbajnok, 2012-es Crankworx Whistler enduro bajnok, kétszeres Megavalanche Alpes D' Huez győztes, 2011-es Trans Provance első helyezett, junior DH világbajnoki 10. helyezett. Idén mindenki őt akarja majd levadászni, de kérdés hogy sikerül-e majd bárkinek is? Nagyon erős fölfelé is, és a téli időszakban speciális edzéssel készült az emelkedők leküzdésére, illetve a fizikális megpróbáltatásokra a lejtőkön.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

-Jared Graves (Yeti/FOX Shox Factory Team): 2009 összetett, és 4X világbajnoka, 2010 összetett 4X bajnoka, 2010 4X világbajnokság ezüstérmes, 2013 4X világbajnoki harmadik helyezett. Kanyarokban másodpercekkel gyorsabb bárkinél, és a fékezések utáni tempófelvételben sem nagyon tudják megközelíteni. Tavaly az EWS összetett második helyét szerezte meg Jerome Clementz mögött. Ha valakinek nagy esélye van idén nyerni, az ő lehet. Főleg ha még jobban fejlesztette az állóképességét, ugyanis az EWS nem egy perces futam mint a 4X!

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

-Nicolas Lau (CUBE Action Team): Nem csak a csapat, hanem Nico is tavaly robbant be a profi endurósok világába. Ennek ellenére rögtön a 7. helyet szerezte meg az összetettben. Az utolsó Finale Ligurei futamon már kirobbanó formában volt, és a csapat oldalát követve azt lehet látni hogy rengeteget készült(ek) a téli időszakban.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

-Fabien Barel (Canyon Factory Enduro Team): Ha azt írnánk a downhill legenda, akkor az is bőven elegendő lenne. 6X-os francia nemzeti bajnok, 6x-os downhill világkupa összetett győztes, illetve kétszeres DH világbajnok. Kell-e több indok ennél ahhoz hogy esélyesnek nevezhessük a tavaly összetett 3. helye után idén is a dobogóra? Nem hinném.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

-Adam Craig (Giant Factory Off Road): Volt profi XC és cyclocross versenyző, akinek az erőnléte nem vet fel kérdéseket, de lefelé még van mit tanulnia a lejtőzős arcoktól. Tavaly azért egy 7. helyet dobott összetettben, ami nagyon szép teljesítmény. A felkészülési időszakban nagyon sokat edzett kifejezetten technikás terepeken, bike parkokban, így idén vele is erősen számolni kell!

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

-Dan Atherton (GT Factory Racing): Ő sem ma kezdte a downhill versenyzést. Bár a három tesó (Rachel Atherton, Gee Atherton) nem ő lett a legsikeresebb a világkupákon, ezért ő átnyergelt az enduro, megavalanche világába. Jól tette! A dobogóra is fel tud állni 1-1 versenyen, és rengeteg rajongót hoz a sportágnak az „Athertons” brand miatt.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

-Nicolas Vouilloz (Lapierre Gravity Republic): A Lapierre csapatot nagyon keményen összerakták mivel Sam Blenkinshop, és Emmeline Ragot is nagyon erős versenyző, de a legendák közül kiemelkedik Nico! Nehéz lenne megmondanom hogy őt vagy Barel-t tenném a hall of fame-be. A 76-os születésű profi nem csak rallye autóversenyeken remekelt, hanem a downhill világbajnoki címekben sem kell egyesével menni. 1992-1994-ig junior, 1995-1999-ig és 2001-2002-ig felnőtt világbajnok, 1995, 1996, 1999, és 2000-ben pedig összetett győztes. Nomen est omen. Tavaly 5. helyen végzett, és idén biztosra vesszük a jobb helyezést tőle! Veszélyes lehet bárkire a dobogón!

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

-Cedric Gracia (Santa Cruz Syndicate): Egy újabb legenda, aki nem is annyira eredményeivel mint inkább stílusával, közvetlenségével, és több milliós rajongótáborával volt közismert a DH versenyeken, és most az EWS-ben is. Sokszor töri magát ropira, de mindenből feláll, és visszatér a bringázáshoz. Szinte hihetetlen lelkesedéssel nyomja már tizenéve, és mindenkire van egy fél perce akár a döntő előtt is. A legnagyobb arc a szériában. Tavalyi 11. helyénél jobbat várunk tőle idén, ami nem lesz egyszerű, mert nem fiatal már.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

-Steve Peat (Santa Cruz Syndicate): A két méteres (már elcsépelten hangzana hogy legenda) downhill versenyző immáron az EWS szériában indul, pedig nem kevesebb mint 100 világkupa futamon indult eddig, 52x állt világkupa dobogón, ebből 17x elsőként, kétszer Európa bajnokként, és egyszer világbajnokként! 9X-es angol országos bajnok, és 3x-os világkupa összetett győztes. Nem az emelkedők az erősségei, és vélhetően nem is fog minden futamon elindulni, de szintén rengeteget tesz nevével a sportág népszerűsítéséért.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

-Remy Absalon (Scott SR Suntour Enduro Team): Végül de nem utolsó sorban jöjjön Remy, a tavalyi 4. helyezett. Az ő karrierje már az endurózásban indult. 3X nyert Alpe D' Huez Megavalancheot, 4X ugyanezt a La Reunion-on, 4x-es Enduro Series győztes, és 4x-es DH maraton győztes. Nagyon erős és technikás versenyző. Simán dobogós lehet idén.

 

Az első Enduro World Series versenyt most hétvégén rendezik Chilében. Hamarosan beszámolunk az eredményekről is!

 

Edit: már meg is jelent az első videó!

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2014.04.20. 23:03
Engem nem hoz lázba az enduro, de 40 km/h felett kanyarodni nem semmi! A Megavalache-n sem nagyon használják a versenyzők a fékeiket. Még olvasni is félelmetes

2014.04.19. 17:08
Ettől függetlenül tavaly már megvillant az utolsó futamon, ha jól emlékszem. Brendog oldalán népszerűsítve a márkát és a szakágat

2014.04.19. 16:27
Erre elég nagy esély van, ha megfelelő géppel indul, de ő jelenleg a sokszorosát keresi annak a pénznek amit itt forog, így nem hinném hogy érdekelné :)

2014.04.19. 16:20
Schurter mindet odaverné :D

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések