Elmaradhat a budapest Ironman?!

E-mail  Nyomtatás
2016. július 05. kedd
  |   Szerző: VELO.hu
Címkék:

 A Magyar Triatlon Szövetség az alábbi rendkívüli közleményt adta ki a budapesti Ironman verseny megrendezésével kapcsolatban. Kíváncsian várjuk a fejleményeket...

 A MAGYAR TRIATLON SZÖVETSÉG KÖZLEMÉNYE

 

- A Magyar Triatlon Szövetség közleménye a budapesti IronMan versenyek elmaradása esetén -

 

 

A Magyar Triatlon Szövetség jelen közleményt a Kropkó Promotion, mint sportvállalkozás hibájából elmaradt velencei triatlonverseny okán adja ki. A Kropkó Promotion a mai napig nem adta be az MTSZ-hez a budapesti Ironman triatlonesemények rendezési kérelmét. Ezért az MTSZ tisztelettel tájékoztatja az IRONMAN Budapest 70.3 nevű meghirdetett, de jelenleg engedély nélküli és ehhez kapcsolódóan meghirdetett, de szintén engedély nélküli sportrendezvényeken versenyezni, megjelenni szándékozó nevezőket hogy a magyarországi Sporttörvény alapján

 

67. § (1) Sportrendezvény a szakszövetség, illetve a sportági szövetség által meghatározott előírások,valamint a külön jogszabályban foglaltak szerint szervezhető.

 

A Magyar Triatlon Szövetség Alapszabálya és Versenyszabályzata szerint minden Magyarországon rendezendő triatlon verseny szervezője köteles a Szövetség írásbeli hozzájárulását kérni triatlon sportverseny vagy sportrendezvény megrendezéséhez, melyet a Szövetség nem tagadhat meg, amennyiben a verseny rendezési és biztonsági feltételei megfelelnek a Versenyszabályzatban, Alapszabályban és Sporttörvényben illetve kapcsolódó kormányrendeletekben foglaltaknak.

A Kropkó Promotion Kft., mint a fenti versenyek szervezője és a World Triathlon Corporation, mint jogtulajdonos az MTSZ többszöri kérése, majd felszólítása ellenére sem hajlandó kérelmeztetni, kérelmezni az MTSZ hozzájárulását a 2016. évi IRONMAN BUDAPEST 70.3 verseny és kapcsolódó sportrendezvények megrendezéséhez.

Értelemszerű, hogy versenyrendezési kérelem nélkül semmilyen versenyrendezési hozzájárulás sem adható ki.

 

Sport tv. 66. § (1) A sportrendezvény e törvényben, más jogszabályokban és a szakszövetség, illetve a sportági szövetség szabályzatában meghatározott előírásoknak megfelelő lebonyolításáért a szervező - illetve rendező szerv (rendező) alkalmazása esetén a szervező és a rendező egyetemlegesen - felelős.

Ez történt Velencén is.

 

A Sporttörvény 22.§ (1) szerint a szakszövetség alapvető feladata:

i) a 23. § (1) bekezdés d) pontja szerinti szabályzatában meghatározottak alapján ellenőrizni az adott sportág versenyrendszerébenszervezett, vagy versenynaptárában egyébként szereplő sportrendezvények biztonságos lebonyolítását

 

A Kropkó Promotion Kft. által írásban elfogadott Alapszabály szerint:

 

II. A SZAKSZÖVETSÉG CÉLJA ÉS FELADATAI

 

A Szakszövetség célja

4. § A Szakszövetség a Magyarország területén kizárólagos jelleggel szervezi, irányítja, ellenőrzi és népszerűsíti a triatlon sportágban folyó tevékenységet, mint közhasznú tevékenységet ellát a Sporttörvényben és az egyéb jogszabályokban meghatározott állami sportfeladatokat, képviseli sportágának és tagjainak érdekeit, valamint részt vesz a nemzetközi sportszervezetek tevékenységében.

 

A Szakszövetség feladata és hatásköre

5. § 1) g) meghatározza a sportrendezvények rendezésével kapcsolatos sportági szakmai szabályokat;

 

A Sporttörvény 65.§ (4) bekezdése szerint:

Kizárólag a szakszövetség, vagy az országos sportági szövetség előzetes írásbeli hozzájárulásával tartható olyan sportrendezvény, amelynek résztvevői a versenyzés során fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytatnak (veszélyes üzem). A szakszövetség, vagy az országos sportági szövetség a hozzájárulását nem tagadhatja meg, ha a sportrendezvény lebonyolítása a sportág hazai és nemzetközi versenyszabályzatában, valamint egyéb szabályzataiban meghatározott biztonsági előírásoknak megfelel, és megtartása a sportág versenyrendszerének (bajnokság) működtetését nem veszélyezteti.

 

 

Az MTSZ versenyszabályzata 70. § [Engedélyek]

(1) Az 1. § (1) bekezdés szerinti sportrendezvény vagy sportverseny szervezése engedély-köteles. Az engedélykérelmet az esemény előtt legalább 30 nappal korábban kell eljuttatni írásban az MTSZ felé. Rendes eljárásban történő engedély kiadása azon szervező részére lehetséges, aki az MTSZ versenyszabályzata alapján rendez sportrendezvényt, sportversenyt.

 

 

Tényként kezelhetjük, hogy a Kropkó Promotion Kft. ügyvezetőjével, Csomor Tamással és a sportvállalkozás jogi képviselettel megbízott Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Irodájával folytatott írásos egyeztetések a szervező szempontjából mindeddig nem vezettek el ahhoz az eredményhez, hogy az elmúlt másfél hónapban versenyrendezési kérelmét a Magyar Triatlon Szövetség felé beadja. A fent idézett összes törvényi részlettel, kapcsolódó kormányrendelettel, előírással, szabályzattal a Kropkó Promotion Kft. ügyvezetője Csomor Tamás, a cég jogi képviselője Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda és a World Triathlon Corporation jogtulajdonos is teljes mértékben tisztában van.

 

A Magyar Triatlon Szövetség kijelenti, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy a Kropkó Promotion Kft. és jogtulajdonos World Triathlon Corporation a magyar törvények szerint megengedett és azokhoz alkalmazkodó versenyt tudjon rendezni, de az MTSZ nem küldhet saját magának engedélykérelmet a WTC/Kropkó P. nevében, hogy kiadhasson egy engedélyt egy olyan versenyre, melynek Szervezője az elmúlt két évben már félmilliárd forint állami támogatást kapott, hogy egyáltalában Ironman versenyeket tudjon szervezni Budapesten. Ez a Szervező ma már a versenyrendezési engedélykérelem szükségességének jogszerűségét is vitatja.

 

Vitatja annak ellenére, amit a Sporttörvény megfogalmaz, vitatja a sportrendezvények biztonságáról szóló kormányrendelet ellenére, már vitatja az MTSZ Alapszabályát, vitatja az MTSZ Versenyszabályzatát. Teszi mindezt az MTSZ tagdíjfizető tagjaként, aláírt kötelezettségvállalási nyilatkozattal, teszi ezt felelős és vélhetően törvénytisztelő magyar állampolgárként és regisztrált magyar vállalkozásként.

 

A Magyar Triatlon Szövetség tájékoztatja a nevezőket, hogy a verseny elmaradásáért a szervező, és csak a szervező, egyetemlegesen felelős.

 

 

Budapest, 2016. július 5.

 

A Magyar Triatlon Szövetség elnöksége

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2016.07.10. 15:41
arról nem is beszélve, hogy szövetségből is lehet több (van is erre bőven példa), feltétele csak annyi hogy legalább 10 sportegyesületet, egyesületenként legalább 10 fővel tartson számon, és már alkothatja is a másik szövetséggel ellentétben álló saját szabályait. létre lehetne hozni pl. a Magyar Tereptriatlon Szövetséget, vagy egy Magyar Amatőr Triatlon Szövetséget, vagy bármit ami tetszik. korántsem olyan kötött ez a dolog, mint amilyennek feltüntetik. mondom ezt anélkül hogy kicsit is védeni szeretnék bárkit, pláne ezt a szerintem erősen túldrágított eseményt, de ez már a magánvéleményem...

2016.07.10. 15:35
dehogy marad el. bármely szövetség bármely tagja (is) szervezhet szövetségen kívüli privát versenyt, nincs ezen mit ragozni, és ezzel tisztában van az mtsz képviselete is. szedjék ki a versenynaptárjukból és kész. kerékpár vagy sakkversenyt is szervezhet bárki bárhogyan. nem mondom hogy ez jó így, csak egyszerű tény...

2016.07.07. 13:07
Az örök Nagyatádi IronMan verseny időpontjában végre nem lesz elszívó másik verseny.......ez úgy jó magyaros!


2016.07.05. 21:11
ne maradjon el! Már csak azért se, mert indul rajta Vino!
Ami miatt terveztem, hogy kimegyek a versenyre!

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések