Egy tragédia felébreszthet egy nemzetet?

E-mail  Nyomtatás
2013. január 08. kedd

Diavetítéshez kattints a képre

 

Dél-Afrikában Burry Stander halálával ismét a figyelem középpontjába került az országban uralkodó rendkívül rossz közlekedési morál. A balesetet okozó taxist egy emberként ítélte el a közvélemény, de vajon egy ilyen tragédia felébreszthet-e egy nemzetet? – tette fel a kérdést a Dél-Afrikai Kerékpáros Szövetség elnöke.

Standert január 3-án gázolta halálra egy 24 éves taxis. A baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják a hatóságok. Az ügyészség hétfőn jelentette be, hogy március 22-én kezdődik a tárgyalás. A vád pedig emberölés vagy közúti baleset gondatlan okozása lehet.


Burry Stander felesége, Cherise hétfőn adott ki egy közleményt, melyben megköszönte azt a sok támogatást, amit az elmúlt napokban kapott. Ebből a közleményből kiderül, hogy Stander a szokottnál jóval később ment edzeni a tragikus napon. Féltávnál járhatott, amikor felhívta a feleségét és mondta, hogy hamarosan otthon lesz, de már nem ért haza. Azt már a másnapi híradásokban lehetett olvasni, hogy Stander édesapja azonnal a baleset helyszínén volt. Ennek az oka, hogy a tragédia pár száz méterre történt attól a bringás bolttól, melyben dolgozott.


Cherise Stander a közleményében azt írta, hogy a férje mindig betartotta a közlekedési szabályokat és nem egyszer figyelmeztette a környezetét is erre. Éppen ezért kizártnak tartja, hogy hibázott. A család vasárnap részt vett azon a bringás felvonuláson, mely a baleset helyszínén egy megemlékezéssel ért véget. Itt Dél-Afrika sportminisztere Fikile Mbalula is megjelent. „Nem lesz még egy Burry Stander. Egy hőst veszítettünk.” – fogalmazott a miniszter.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Dél-Afrikában a tervek szerint létrehoznak egy alapítványt, mely Burry Stander nevét fogja viselni. Ennek a célja, hogy az alapvető közlekedésbiztonsági helyzeten javítson az országban. Az alapítványnál különböző figyelemfelkeltő kampányokba kezdenének, állásfoglalásokat szeretnének megfogalmazni új jogszabályok elfogadására és a balesetekben megsérült kerékpárosokat is támogatnák.


A dél-afrikai közlekedési morált jól jellemzi, hogy a BBC beszámolója szerint csak az ünnepek alatt 1300-an haltak meg az ország útjain. „Sokan egyszerűen félnek az utakra menni.” – mondta a William Nieman a kerékpáros szövetség elnöke, aki szerint az országban hiába egyre népszerűbb a mountain bike szakág – 2000-ben egy, 2012-ben 52 versenyt rendeztek – amíg nem biztonságok az utak, addig az egész kerékpársportra nézve nem várható fejlődés. „A félelem nem tesz jót a sportágnak.”

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:


Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2013.01.08. 14:26
http://www.youtube.com/watch?v=WmqxXbTQOOw

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések