Duna Maraton 2017: Beszámoló + Eredménylista

E-mail  Nyomtatás
2017. július 09.
  |   Szerző: VELO.hu
Címkék:

A hagyományok szerint július első hétvégéjén került megrendezésre Magyarország egyik legnagyobb MTB rendezvénye, a Duna Maraton. Immár 18. alkalommal várta a résztvevőket a Top Maraton második állomása, hogy a Pilis változatos tájain összemérjék erejüket.

 A Duna Maraton kezdetben a Budai vártól indulva a Visegrádi váron keresztül a visegrádi Duna-partig tartott, azonban a budapesti útbiztosítás és a versenyzők, felszerelésük visszaszállítása hatalmas munkát rótt, mind a szervezőkre, mind a versenyzőkre. Így az V. Duna Maraton már Visegrádról indult, hagyományosnak mondható körpályával, ez azonban lehetővé tette a távok jobb szétválasztását (hiszen a két vár közötti versenyen csak közép- és hosszútáv volt). A Fellegvár árnyékában több mint tíz éven át tartotta magát a versenyközpont, ami kiválóan jelzi, hogy mind a szervezés, mind a pálya bevált és jó döntés volt a verseny áthelyezése.


Azonban bármennyire is jó egy rendezvény, néha érdemes megújulni, így 2015-ben már Szent István városából, Esztergomból rajtolhattak a résztvevők. A megújult pálya mellett jobb infrastruktúrával is járt a központ áthelyezése, a Duna-parti befutó pedig, ha lehet, még nagyobb élmény is, mint Visegrádon.


Mindhárom fő táv viszonylag kevés aszfalt után (mely kivezette a mezőnyt a városból) bevetette magát a Pilisi erdőkbe, ahol változatos nyomvonalakon, single-traileken vezetett a jól kijelölt pálya. A nagy meglegre való tekintettel megfelelő számú frissítőállomást is beraktak a szervezők, így kb. 10 kilométerenként tölthettünk kulacsot.

 

A közép- és hosszútáv egyik legnehezebb része a dobogókői sípálya mászása volt, ahol az átlag 18%-os emelkedő mellett a rekkenő hőséggel is meg kellett küzdenünk.  A sípálya beiktatásának kevés értelmét láttuk, mert a mezőny 99%-a nem tudott itt feltekerni, a 20 perces tolás pedig teljesen feleslegesen töri ketté a maraton ritmusát. Talán jobb lenne itt egy tekerhető útvonalon felérni Dobogókőre...


Az emelkedők mellett a lejtők is nagy kihívást jelentettek, hiszen sok helyen a meleg miatt kiszáradt, sodrós kanyarok veszélyessé tették az igazán gyors ereszkedést. Esztergomba beérve több helyen ezért lassítót is beépítettek a szervezők, hogy a verseny végére megfáradt kerékpárosok épségben érjenek be a célig. Előtte azonban a főúton való átkelés (kiváló biztosítás mellett), a várfal lépcsőjén való leereszkedés és a Duna-parti, kanyargós utolsó rész várt arra, hogy végigguruljanak rajta. Beérkezés után hagyományosan Bíró Ádám dobta fel a hangulatot, a vércukorszintet pedig pizza, vagy High5 emelte. 


A hosszú távon Parti András-Szatmáry András-Buruczki Szilárd befutót láthattunk, a hölgyek közül pedig Poór Brigitta-Ringelhann Fanni-Göltl-Zelenij Linda ért be leggyorsabban középtávon. Teljes eredménylista a letölthető fájlok között. 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Letölthető dokumentumok:

Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések