Cyclocross ob: a nagy hideg egyik bajnok számára sem jelentett akadályt

E-mail  Nyomtatás
2017. január 10. kedd
  |   Szerző: velo.hu

Az elitek mezőnyében a tavalyi bajnokok címvédésével zárult a 2017-es cyclocross országos bajnokság: Benkó Barbara és Búr Zsolt is megvédte magyar bajnoki elsőségét a budapesti, egykori Nagyvásártelepen, és annak környékén rendezett ILB Factory – CrossArena Cyclocross Magyar Bajnokságon, január 8-án. Az U23-asok között a szintén a tavalyi győztes Dina Márton lett az első.

Búr Zsolt boldogan nyilatkozott a címvédés után. „Nagyon nehéznek éreztem, szó szerint egy hónapja gondolkoztam a taktikán. Eredetileg úgy gondoltam, hogy hárman-négyen egy pár kört együtt fogunk menni, és megpróbálom „állóképességből” megnyerni a versenyt. A korábbi hazai viadalok alapján azt tapasztaltam, én ebben jobb vagyok, sokkal egyenletesebb körökre vagyok képes, mint a többiek, és könnyebben tudok azokból megújulni. Az első homokos szekcióknál azonban megszakadt a sor, és „lesz, ami lesz” alapon megpróbáltam eltávolodni a többiektől. Nagyon magas tempóban haladtam, kifejezetten rosszul esett. Janiról tudtam, hogy gyorsabb a sík részeken, Marci pedig, ha megmarad mögötte szélárnyékban, nem fog gondot jelenti semmilyen technikás elem a pályán – mondta a bajnok, aki hozzátette: decemberben volt egy csúcspontja a szezonban, amikor megnyert egy osztrák és két hazai versenyt is.

 

Diavetítéshez kattints a képre


- Végig erre a versenyre készültem, bár ma nem éreztem magamat annyira fittnek - folytatta. - A pályával kapcsolatban kezdetben vegyesek voltak az érzelmeim, először nem tetszett, de a sok gyakorlás után megszerettem. Vasárnapra sokat gyorsult a kör; köszönhetően a szilárdra fagyott részek és a sok kijárt nyom miatt a homokos szakaszok sem jelentettek akkora kihívást – szinte autópálya. Örültem, hogy nem volt sok visszafordító, „csiki-csuki” rész, ezek a gyors, lendületes kanyarok azoknak a versenyzőknek fekszenek, akik jobban merik dönteni a biciklit, bátrabbak. De mivel itt lettem bajnok, így ez a helyszín mindig is különleges lesz számomra. Most elmegyek edzőtáborozni meleg égövre, utána pedig irány a világbajnokság, sőt, ha minden a tervek szerint alakul, előtte egy világkupán is rajthoz tudok állni. A világbajnokságon az elsődleges cél a viadal befejezése, száraz időben erre reális esélyt látok; saras, nedves körülmények között óriási csapatmunkát is igényel a feladat, hiszen a segítőknek is rendesen lesz dolga a verseny alatt.”

 

Diavetítéshez kattints a képre


Benkó Barbara
arról számolt be, a hideg végül nem jelentett nagy akadályt számára. „Rosszabbra számítottam, előző nap is kint voltam pályát járni, de már akkor sem éreztem szörnyűnek. Normálisan felöltöztem, így mozgás közben nem sokat érzékeltem a hidegből. Bent, míg vártuk a rajtot a csarnokban, az sokkal nehezebben volt elviselhető. A pálya nagyon tetszett, gyors volt, de a homokdűnék izgalmassá is tették, azok sokaknak gondot is okoztak, és inkább az erő döntött végül, mintsem a technika. Nem készültem a cyclocross versenyeimre, inkább az edzésekből kiugorva indultam az összes idei viadalon. Ez volt az utolsó ilyen versenyem ebben a szezonban. Persze a bajnokság mindig nagyon motivál, pláne címvédőként tartottam fontosnak, hogy itt legyek. Ezen felül ráadásul közel is van, és tényleg különleges volt ez a helyszín. Ez a huszonötödik címem a többi szakágban szerzettekkel együtt. Nagyon szuper szervezés volt, tényleg rengeteg munkát láttam a szervezők részéről, ahogy ezt az egészet megalkották.”


A szervező CoffeeRide SE cyclocross versenyén több kategóriában, közel 170-en álltak rajthoz.

 

Diavetítéshez kattints a képre


„Az extrém hideg ugyan végül otthon marasztalt számos versenyzőt, de így is egy jó hangulatú, sikeres országos bajnokságot tudhatunk a hátunk mögött. Sikeresen alkalmazkodtunk a szabályokhoz, amiket egy országos bajnokság megkövetel, az itt szerzett tapasztalatokat a későbbi versenyeink során is szeretnénk kamatoztatni. A helyszín jól vizsgázott, különleges hangulatának hála olyanokat is sikerült kicsábítani a hidegbe, akikhez amúgy nem áll közel a kerékpározás ezen formája. Már gondolkozunk a folytatáson, reméljük a városligeti versenyünkhöz hasonlóan a Nagyvásártelep is visszatérő helyszín lesz” – nyilatkozta Rokob Jakab főszervező.


Fotók: Bringasport/Vanik Zoltán

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések