Cyclo-cross vb: Wout Van Aert emberfelettit teljesítve lett világbajnok

E-mail  Nyomtatás
2016. január 31.
  |   Szerző: Mihály Norbert

Január utolsó hétvégéjén került sor a cyclo-cross világbajnokságra a belga Heusden-Zolderban. A méltán híres autóversenypálya tőszomszédságában kialakított, a világkupáról egyébként már jól ismert terepen a második napon az U23-as fiúk versenyére valamint az elit férfiak viadalára került sor.


Az elit férfiak versenyében előzetesen Wout Van Aert (Belgium) illetőleg Mathieu Van der Poel (Hollandia) küzdelmére volt kilátás. A folyamatos esőzések hatására könnyűnek semmiféleképpen sem volt nevezhető a körpálya, ám a rossz – cyclo-cross szempontból tökéletes – időjárás ellenére is mintegy nyolcvan ezren voltak kíváncsiak az elit küzdelmére.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Wout Van Aert nem akart semmit sem a véletlenre bízni, rögtön a rajt után az élre állt és tempót ment. Kezdetben csak Mathieu Van der Poel és Lars Van der Haar (Hollandia) kettőse tudta vele tartani a lépést, így telt az első két kör.

 

A harmadik körben Kevin Pauwels (Belgium) felhúzta rájuk az üldözőket, nevezetesen Sven Nys (Belgium) és Laurens Sweeck (Belgium) kettősét, így négy belga és két holland kerekes haladt az élen.


Öt körrel a vége előtt az utolsó világbajnokságán induló Sven Nys (Belgium) is megpróbálkozott egy támadással, amit a szurkolók hatalmas ovációval fogadtak. Nys végig nagyon küzdött, mindent megtett annak érdekében, hogy esetleg dobogóra állhasson, ez az utolsó előtti körig realitásnak is tűnt.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Nem sokkal később Mathieu Van der Poel és Wout Van Aert összeakadtak, előbbi lába egy esés után egyszerűen beleakadt Van Aert kerekébe. A belga segített kisegíteni a holland cipőjét első kerekének küllői közül, majd ő indult tovább hamarabb. A két legfőbb favorit igencsak tetemes hátrányban találta magát, Van Aert húsz, míg Van der Poel harminhárom másodperccel volt ekkor az élen lévőktől. 


Lasr Van der Haar (Hollandia) ennek tudatában azonnal támadásba lendült, megpróbálva kihasználni ellenfelei botlását. Otthagyta a belgákat és a következő két kört egyedül tette meg az élen. Van Aert folyamatosan közeledett az élre, utolérte és ott is hagyta Nys és Pauwels kettősét, teljes gázzal ment a holland után a hazai szurkolók őrjöngése közepette. Az utolsó körre fordulva Wout Van Aert emberfelettit dolgozva felért Van der Haarra, miközben Van der Poel is már a harmadik helyen haladt.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Van der Haar innen kezdve nem vezetett, hiszen mögöttük jött csapattársa, illetve inkább a sprintre tartalékolt. Az utolsó meredek emelkedőhöz érve még mindig fej-fej mellett haladt a kettős, Van Aert futásban  jobb volt a döntő emelkedőn, meglépett néhány méterre, majd megtartotta ezt az előnyt és hazai pályán megnyerte a világbajnokságot. Mathieu Van der Poel az utolsó körben bukott, így Kevin Pauwels (Belgium) ölébe hullott a bronzérem, az utolsó vb-jén induló Nys lett a negyedik. A tavalyi világbajnoknak ezúttal be kellett érnie az ötödik hellyel. 


Eredmények:


1. Wout Van Aert (Belgium) 1:05:52
2. Lars Van der Haar (Hollandia) + 5 mp
3. Kevin Pauwels (Belgium) + 35 mp
4. Sven Nys (Belgium) + 39 mp
5. Mathieu Van der Poel (Hollandia) + 47 mp
6. David Van der Poel (Hollandia) + 1:03
7. Laurens Sweeck (Belgium) + 1:11
8. Tom Meeusen (Belgium) + 1:23
9. Radomir Simunek (Csehország) + 1:37
10. Marcel Meisen (Németország) + 1:43


Az U23-as fiúk versenyében végig hatalmas csatát vívott Quentin Hermans (Belgium), Ely Iserbyt (Belgium) valamint Adam Toupalik (Csehország) triója, bár egy hatfős boly tapadt rájuk, végül hármójuk közül került ki a 2016-os év világbajnoka.Toupalik már egy körrel a vége előtt kezét feltéve ünnepeltette magát,aztán rájött, hogy nincs még vége a versenynek, amelyet aztán az előzetes papírformának megfelelően a bombabiztos esélyes Iserbyt nyert meg Toupalik és Hermans előtt.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Eredmények:


1. Eli Iserbyt (Belgium) 51 :18
2. Adam Toupalik (Csehország) + 1 mp
3. Quinten Hermans (Belgium) + 5 mp
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések