Cyclo-cross vb Valkenburg: Sanne Cant címvédése az elit hölgyeknél, brit dominancia az utánpótlás kategóriákban

E-mail  Nyomtatás
2018. február 03. szombat
  |   Szerző: m.norbi

Február 3-án és 4-en rendezik Hollandiában a 2018-as cyclo-cross világbajnokságot. Az elit hölgyeknél egy remek csatát követően címvédésre került sor, miközben az utánpótlás kategóriákban a britek domináltak.

Diavetítéshez kattints a képre

 

A junior fiúk versenyével vette kezdetét a 2018-as hollandiai cyclo-cross világbajnokság, ahol Vas Balázs személyében az egyetlen magyar indulónak szoríthattunk. A valkenburgi 2,9 kilométeres pálya nehézségei hamar bizonyítottá váltak, a saras, technikás elemekkel bőven tarkított nyomvonal végig komoly koncentrációt igényelt. A rajtot követően a 2017/2018-as világkupa-sorozat győztese a svájci Loris Rouiller ugrott az élre, akivel kezdetben csak a legnagyobb favoritnak kikiáltott cseh Thomas Kopecky tudott menni. A második körben azonban Rouiller hirtelenjében elkészült az erejével, ekkor újra egy nagyobb létszámú csoport került az élre. Idővel innen próbált továbbmenni a brit Ben Tulett, akihez a harmadik kör közepén újfent csak Kopecky zárkózott fel. A mindent eldöntő utolsó körre fordulván a cseh kerekes húzta meg a tempót, majd nem sokra rá nem várt módon a brit fiú újított, aki végül bő húsz másodperces előnnyel nyerte meg a világbajnokságot. A második Kopecky, míg a harmadik a hatalmasat hajrázó holland Ryan Kamp lett.


Vas Balázs sajnos rögtön az első körben defektet kapott, mindezek ellenére nem adta fel a harcot, küzdött, s végül öt és fél perces hátránnyal a 47. helyen zárta a világbajnokságot.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az U23-as lányokra három kör várt az első nap délutánján. A startpisztoly eldördülését követően a holland Ceylin Del Carmen Alvarado ragadta magához a kezdeményezését, akit aztán a papírformának megfelelően a brit Evie Richards ért utol. A 2016-as év U23-as világbajnoka Richards, aki tavaly bronzérmet szerzett, annak ellenére is hatalmas fölénnyel nyerte meg pályafutása második szivárványszínű trikóját, hogy kétszer bukott, a harmadik kör kezdetén pedig tönkrement a váltója, így viszonylag sok idejébe került mire elevickélt a depóig. Az ezüstérem Del Carmen Alvarado, míg a bronz az osztrák Nadja Heigl nyakába került.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az elit hölgyek a junior fiúkhoz hasonlóan szintén négy kört tettek meg. A belgák már az első métereken igyekeztek átvenni az irányítást, a címvédő Sanne Cant igyekezett az élre kerülni. A második körben az amerikai Katherine Compton zárkózott fel Cant mögé, majd szakadt is el riválisától. A két hölgy remek csatát vívott, Compton közel tíz másodperces előnyre szert téve az utolsó kör kezdetére. Itt azonban még nem volt vége a csatának Cant ugyanis bemutatta a tökéletes kerékpárcserét, majd megelőzte a teljesen elfáradó amerikait, ezzel megvédve címét. Compton lett a második, míg a holland Lucinda Brand szerezte meg a bronzérmet.


A világbajnokság az U23-as fiúk és az elit férfiak számaival folytatódik.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések