Cyclo-cross VB: Az év cross versenyét hozta a női elit, Cant lesprintelte Vos-t!

E-mail  Nyomtatás
2017. január 28. szombat
  |   Szerző: Szilasi László

 Diavetítéshez kattints a képreSzombat délután elsőként a női U23-as futammal folytatódott a luxemburgi cyclo-cross világbajnokság, ahol látványos küzdelemben a holland Worst győzött, miután az utolsó körben el tudott lépni az amerikai Noble-től. A favoritnak tartott tavalyi világbajnok angol Richardson az utolsó előtti körig tudta tartani csak Worsték tempóját, végül harmadik lett.

 

A női elit kategória futama drámai küzdelmet és az év eddigi legizgalmasabb cross versenyét hozta. A rajt után a topfavorit Marianne Vos került előre, az első kör végén csapattársával, Lucinda Branddal és a belga Sanne Canttal hármasban tekertek az élen. Ez a következő körben is így maradt, miközben mögöttük szépen leszakadoztak a versenyzők, csak a cseh Nash maradt viszonylag közel. A harmadik körben Brand elesett, Nash utolérte őt, az élen Cant és Vos maradtak. 

 

Innen már sejteni lehetett, hogy a vb arany köztük fog eldőlni. Cant hibázott  az utolsó előtti körben egy lefelében, nem esett nagyot, de Vos néhány másodperc előnyhöz jutott, ami az utolsó körre fordulva behozhatatlannak tűnt, ha a holland nem hibázik. De hibázott, vagyis a lánca esett le egy kanyarban, ami pont elég volt arra, hogy Cant megint felérjen rá. Vosnak sikerült beállnia a belga mögé és a kör hátralévő felében gyilkos tempóval fárasztották egymást, folyamatos előzgetések közepette.  

 

A pálya legnehezebb lejtőjének aljában Vos nagy fékezésre kényszerült, Cant minden egy lapra feltéve lerongyolt a jeges rézsűn és újra leelőzte Vost. Innen már nem volt hátra sok a célig, a célegyenesbe a belga fordult elől és megindította a sprintet, amit Vos váratlanul, de nem tudott átvenni. Megálltak a lábai, így Cant végül három kerékpárhosszal és nagyon megérdemelten nyerte a végletekig izgazmas futamot. A bronzérmet Nash szerezte meg. 

 

Pályafutása során eddig már háromszor állt világbajnokságon a dobogón Cant, de egyszer sem legfelül. Egyben ő lett a belgák első női cross világbajnoka! Vos talán sosem volt még ennyire csalódott dobogón. Aki nem látta a futamot, érdemes majd neten visszanéznie, ez minden idők három legjobb női cross versenyébe tartozik. 

 

A két női fuamnak magyar indulója nem volt. Fetter Erik ma délelőtti 29. helye után, vasárnap délután még a férfi elit futamban leszünk érdekeltek Búr Zsolt révén, ahol a fő cél, körön belül befejezni a versenyt. 

 

 

Női elit - top 10:

 

1 Sanne Cant (Belgium) 0:43:06
2 Marianne Vos (Hollandia) 0:00:01
3 Katerina Nash (Csehország) 0:00:21
4 Lucinda Brand (Hollandia)
5 Maghalie Rochette (Kanada) 0:00:36
6 Eva Lechner (Olaszország) 0:00:53
7 Christine Majerus (Luxembourg) 0:01:21
8 Ellen van Loy (Belgium) 0:01:25
9 Nikki Brammeier (Anglia) 0:01:31
10 Kaitlin Antonneau (USA) 0:01:46

 

 

 

 Női U23 - Top 10:

 

1 Annemarie Worst (Netherlands) 0:43:47
2 Ellen Noble (United States Of America) 0:00:10
3 Evie Richards (Great Britain) 0:00:26
4 Laura Verdonschot (Belgium) 0:01:08
5 Manon Bakker (Netherlands) 0:01:41
6 Nikola Noskova (Czech Republic) 0:01:44
7 Ceylin Del Carmen Alvarado (Netherlands) 0:02:17
8 Emma White (United States Of America) 0:02:37
9 Malene Degn (Denmark) 0:02:45
10 Inge Van Der Heijden (Netherlands) 0:02:57

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések