Cyclo-cross VB 2017: Van Aert újra világbajnok, Van der Poel második

E-mail  Nyomtatás
2017. január 29.
  |   Szerző: Szilasi László

 A luxembourgi cyclo-cross világbajnokság szombati nyitónapjának futamai még kemény, jeges pályán zajlottak, a vasárnapi férfi U23-as és elit versenyekre az éjszakai esőzések miatt egy teljesen "új" pályát láhattunk, óriási tócsákkal, rengeteg sárral, ezáltal több futással és még több eséssel. 

 

Az elit futamban nem volt kérdés a verseny előtt sem, hogy az elmúlt két év világbajnokai, a belga Van Aert és a holland Van der Poel vívhatja a nagy csatát az aranyért. Ez így is nézett ki egészen a táv feléig, ahol a holland defektet kapott, innen pedig egy nem túl izgalmas második részben lett a női elit után a férifaknál is belga a világbajnok.

 

A rajt után rögtön Van der Poel került az élre, aki az első körben a szuperrutinos Pauwels-el a sarkában tette meg a kört. Van Aert az első körben még végig a 10. hely körül ragadt, majd a másodikban már egyre jobban előrejött. Pauwels defektelt, Van Aert a második kör végére már látótávolságon belül volt Poel mögött. A holland a következő két körben kétszer is kerékpárt cserélt, míg a belga egyszer sem, így a második depókiállás után összeért a két nagy. Van Aert különleges, zöld gumikkal állt rajthoz, talán ennek a kis "titoknak" is köszönhette, hogy nem kellett gyakran látogatnia a depót.

 

KÉPMESE a VB első napjáról ITT

 

 

 

 

 A két favorit egymást kerülgette az élen a következő körben, mögöttük a harmadiktól tizedik helyen folyamatosan változott a sorrend, szinte mindenkit hátráltatott defekt vagy bukás. A negyedik kör végén Van der Poel is defektet kapott, pont akkor, amikor elkezdődhettek volna az igazi izgalmak és remélhettük volna, hogy a tegnapi női elit versenyhez hasonló óriás gyilkolást láthatunk a fináléban. Ez most elmaradt, a holland fél kört defektes kerékkel tett meg a depóig, ezalatt 20 mp hátrányt szedett össze.

 

Van Aert innen még növelni tudta előnyét, a hátralévő két körben nem hibázott és a tavalyi év után fölényesen nyerte meg az újabb VB aranyát. Van der Poel, akinek apja jelölte a pályát, könnyeivel küszködve érkezett meg másodiknak közel egy perc hátrányban. A harmadik helyért még az utolsó körben is nagy csata volt, a bronz végül Pauwelsé lett, aki a nap során kétszer vagy háromszor is a tizedik helyig esett vissza a dobogós pozícióból különböző technikai problémák miatt, de valahogy mindig visszajött.

 

A brutális sár nagyon leharcolta a mezőnyt, az ötödik és tizedik hely között ketten defektes kerékkel, ketten pedig futva érkeztek a célba. A tizedik helyezett versenyző már 4 és fél percet kapott, így a 71 fős mezőnyből, az egyetlen magyar indulónak, Búr Zsoltnak az utolsó pozícióból rajtolva nem volt ma esélye körhátrány nélkül befejezni a versenyt.

 

Ami az U23-as futamot illeti, a holland Nieuwenhuis rajt-cél győzelmet aratott, nagyon stabil köridőkkel senkit sem engedett magához közel az egész futamon. Óriásit küzdött a táv második felében a spanyol Lloret, aki az utolsó körben megelőzve két belgát feljött a második helyre. A belgák további fiaskója volt, hogy az utolsó körben még a harmadik helyet sem tudták megtartani, amit a szintén holland Wouters zsebelt be. 

 

Férfi elit - top 10:

 

1 Wout Van Aert (Belgium) 1:02:08
2 Mathieu van der Poel (Hollandia) 0:00:44
3 Kevin Pauwels (Belgium) 0:02:08
4 Lars van der Haar (Hollandia) 0:02:51
5 Corne van Kessel (Hollandia) 0:03:08
6 Laurens Sweek (Belgium) 0:03:28
7 Michael Boros (Csehorszég) 0:03:46
8 Gianni Vermeersch (Belgium) 0:04:01
9 Simon Zahner (Svájc) 0:04:08
10 Sascha Weber (Németország) 0:04:28

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések