A keresett kulcsszó: Tirreno-Adriatico


« 1 | 2 »
2019.03.14. - Egy felelőtlen járókelő okozott bukást a Tirreno-Adriatico nyitányán Lido di Camaiore környékén egy huszonegy és fél kilométeres csapatidőfutammal rajtolt el az idei Tirreno-Adriatico. Sajnos az első nap nem a Mitchelton-Scott sikeréről marad emlékezetese, hanem egy felelőtlen járókelőről. Hűvös, esős időjárási körülmények fogadták a kerekeseket, így rendesen csúszott a városban kijelölt pálya. A Bora-hansgrohe csapata közel hatvan kilométer/órás sebességgel tekert, amikor egy úriember mit sem törődve a versennyel, átsétált előttük. A bringások próbálták kikerülni az illetőt, ám Oscar Gatto és Rafal Majka kettőse telibe találta. Gatto megúszta karcolásokkal, ám Majka sérülései komolyabbnak tűntek. A felelőtlen járókelőt kórházba szállították. A dolog pikantériája, hogy egy szervező és két a biztosításért felelős rendőr az út mellett éppen jót beszélgettek, amikor az eset történt. „Láttam az úriembert, ahogyan teljesen nyugodtan sétál át előttünk – mondta a célba érkezést követően Daniel Oss. – Próbáltam kitalálni, hogy miként kerülhetnénk el az ütközést. Nekem sikerült, de a csapattársaim hátul nem is láthatták a veszélyt. Sajnálom a történteket, remélem, komolyabb sérülések nélkül úsztuk meg a bukást.” Sajnos nem ez volt az egyetlen veszélyes szituáció a kronó során, a Mitchelton-Scott csapata is csak centiméterekkel került el egy hasonló bukást, egy a kutyáját sétáltató hölgy ugyanis a versenyzők elé merészkedett, szerencsére észlelve a veszélyt még idejében hátralépett. [[https://www.youtube.com/v/w-ZkoQQCViU?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „Megnéztem az esetet, nagyon rémisztő – nyilatkozta a Sky kapitánya Geraint Thomas a Bora-hansgrohe bukásáról. – Ahol szervező és rendőr is áll, ott hogyan történhet meg ilyesmi? Emberi mulasztás történt, mit csináltak a pálya biztonságáért felelősök az út mentén? Remélem, hogy mindenki jól van, az elütött ember is, akit szemlátomást rendesen kiütöttek a bringások.”
2019.03.13. - Megtört Dylan Groenewegen dominanciája, Sam Bennett nyerte a Párizs-Nizza harmadik szakaszát Az első két az oldalszél miatt kaotikusra sikerült etapot követően egy sokkal nyugodtabb szakasszal folytatódott a Párizs-Nizza. A harmadik nap során Cepoy és Moulins között 200 kilométer várt a kerekesekre. Az első komolyabb szökés kialakulására azért mintegy negyven kilométert várni kellett, ám a nyolc fős elmenésben ott volt Anthony Turgis (Direct Energie) is, aki összetettben mindössze huszonöt másodpercre volt a sárga trikós Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) mögött, így ezt a sort sem engedték el. Később Ramunas Navardauskas (Delko Marseille Provence) és Alessandro Fedeli (Delko Marseille Provence) kettőse menekült előre. A duó legnagyobb előnye öt és fél perc környékén tetőzött, miközben a főmezőnyt a Jumbo-Visma és a Lotto-Soudal csapatai vezették. Negyven kilométerre a céltól meg is fogták az elől tempózókat. Nem sokkal később egy összeszűkülő résznél egy nagyobb bukás hátráltatta a kerekeseket. Az utolsó részhajrát Michal Kwiatkowski (Sky) nyerte csökkentve ezzel összetettbeli hátrányát. A mezőnyhajra előtt ismét a szél került főszerepbe, a Sky kerekesei próbálkoztak is, ám végül Sam Bennett (Bora-hansgrohe) nyerte a sprintet Caleb Ewan (Lotto-Soudal) és Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step) előtt. Groenewegen a kilencedik helyen zárt, ezzel megőrizve összetettbeli vezetését, ám Kwiatkowski már csak hat másodpercre van tőle. [[https://www.youtube.com/v/3AcGMdGMTVk?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „Nagyon büszke vagyok magamra és a csapatomra is – így Bennett a célba érkezést követően. – Ebben az idényben minden szakaszversenyen nyertem legalább egy etapot, így San Juanban és az UAE Touron is. A Párizs-Nizza egy nagyon nehéz verseny, tele erős riválisokkal. A csapat rengeteget dolgozott azért, hogy egyáltalán esélyem lehessen sprintelni. Groenewegen legyőzhetetlennek tűnt az elmúlt két napban, nekem viszont folyamatosan problémáim voltak, nagy valószínűséggel a miatt, hogy az UAE Tour forróságát követően kicsit mellbevágott az európai időjárás. Most azért jóval könnyebb dolgunk volt, s szerencsére kijött számomra a lépés.” A Párizs-Nizza Vichy és Pélussin között egy 212 kilométeres dimbes-dombos szakasszal folytatódik.
2018.12.14. - A kínaiak máris érdeklődnek a Sky csapata iránt? Az elmúlt időszak egyik legfontosabb híre természetesen az volt, hogy a Sky csapata sajtóközleményben jelentette be, hogy a 2019-es idény végén a sort tíz éve szponzoráló brit médiavállalat a Sky távozik Dave Brailsford csapata mögül, sőt a 21st Century Fox sem marad. A találgatások természetesen már most megindultak, az idei Francia Körverseny győztese Geraint Thomas szerint az esetleges támogatók most egy olyan lehetőséget kapnak, amellyel butaság lenne nem élni. „Kicsit sokkoló és kiábrándító volt a hír, de ez nem jelenti azt, hogy vége a csapatnak – nyilatkozta Thomas. – Rengeteg lehetőségünk van, hisz az egyik legerősebb sora vagyunk a sportágnak. Az esetleges befektetők a Sky távozásával egy olyan lehetőséget kapnak, amit butaság lenne nem kihasználniuk.” Korábban már mi is beszámoltunk az új kínai projektről, akik rövid időn belül szeretnének a sportág elitjébe kerülni, a programot Shane Sutton és Brian Smith vezetné Tim Key pénzügyi tanácsadásait követve. Sutton korábban dolgozott a Sky csapatánál is. „A Sky egy 12,5 milliárd Eurós forgalmú vállalat – így Kay. – Ahhoz, hogy a csapat ugyanezen a színvonalon életben maradhasson, legalább egy olyan tőkeerős befektetőre van szüksége, mint például az Amazon. De miért reklámozna az Amazon egy olyan piacon, amire nincs szüksége? Éppen ezért a kínai piac egy nagyszerű lehetőséget kínál az életben maradásra. Az itteni cégek még szeretnének betörni a nemzetközi piacra, miközben a nyugati vállalatoknak ez már nem az elsődleges céljuk, mivel már jelen vannak ott.”
2018.03.07. - Jonathan Hivert nyerte a Párizs-Nizza harmadik szakaszát, Luis Leon Sanchez állt az élre összetettben Bourges és Chatel-Guyon között egy 210 kilométeres szakasszal folytatódott a Párizs-Nizza. A penzum három kategorizált emelkedővel rémisztgetett, melyek közül egyik sem volt igazán vészes. Az utolsó kaptató okán kérdéses volt, hogy egy késői támadás végén dőlhet el a szakasz sorsa, esetleg a sprinterek csatázhatnak a győzelemért. A rajtot követően Jay Thomson (Dimension Data), Fabien Grellier (Direct Energie) és Przemyslaw Kasperkiewicz (Delko Marseille Provence-KTM) hármasa menekült előre, a trió legnagyobb előnye hét és fél percnél tetőzött. Az utolsó hegy a Cote de Charbonnieres lábáig azonban utolérték őket, ekkor Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) akciózott, akihez Tim Wellens (Lotto-Soudal) és Jakob Fuglsang (Astana) csatlakozott. Ezt a támadást ellenben hamar megfogták, ám ekkor indított Luis Leon Sanchez (Astana), Remi Di Gregorio (Delko Marseille Provence-KTM) és a szezont kiváló formában kezdő Jonathan Hivert (Direct Energie). Sanchez fantasztikusan ment lefelé, a két francia kerekes alig tudta tartani a tempóját. Végül a hármas bő fél perces előnnyel ért haza, a szakaszt Hivert nyerte Sanchez és Di Gregorio előtt. Összetettben Luis Leon Sanchez vette át a sárga trikót, előnye a 18,4 kilométeres egyenkénti időfutam előtt huszonnyolc másodperc Arnaud Demare (Groupama-FDJ) ellenében. [[https://www.youtube.com/v/l0ZY6BpGkPM?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „Nem nagyon voltak terveim – mondta Hivert nem sokkal a célba érkezést követően. – Megpróbáltam követni a támadást, bár nem volt egyszerű Sanchez tempóját tartani. Tudtam, hogy a végén nekem van a legnagyobb esélyem, amit szerencsére sikerült is kihasználnom, bár egy befutónál sohasem tudhatod, hogy mi fog történni. Körülbelül két hónappal ezelőtt mindkét térdem megműtötték, ennek a tudatában nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerül az idénykezdet.”
2018.03.06. - Dylan Groenewegen sikere a Párizs-Nizza második szakaszán Egy mondhatni tükörsima 187 kilométeres penzummal folytatódott a 2018-as Párizs-Nizza, mely a várakozásoknak megfelelően a vérbeli sprinterek csatáját hozta. Orsonville és Vierzon között mindössze két gyorsasági részhajrá bonyolította a kerekesek dolgát. A nap szökését Manuele Boaro (Bahrain-Merida), Tiago Machado (Katusha-Alpecin), Olivier Naesen (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Anthony Delaplace (Fortuneo-Samsic) és Lars Boom (LottoNL-Jumbo) hatosa alkotta, ám ezt a sort a Groupama-FDJ csapata nem engedte el túlságosan messzire, így Boaro és Machado mentek tovább. A duó legnagyobb előnye bő három percnél tetőzött, de egyértelmű volt, hogy ez a nap a sprinterekről fog szólni. Négy kilométerre a céltól utol is érték őket. A mezőnyhajrát a Quick-Step Floors csapata igyekezett felvezetni, a leggyorsabbnak ellenben Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) bizonyult, aki már az ötödik győzelmét szerezte az idei szezonban. A második Elia Viviani (Quick-Step Floors), míg a harmadik Andre Greipel (Lotto-Soudal) lett. Összetettben Arnaud Demare (Groupama-FDJ) megőrizte vezető helyét. A Párizs-Nizza Bourges és Chatel-Guyon között egy 210 kilométeres penzummal folytatódik. [[https://www.youtube.com/v/-1cSZdScGpg?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „Nem volt túlságosan könnyű a sprint – így a befutót követően a szezont fantasztikus formában kezdő Groenewegen. – A vége emelkedett, ami rendesen megnehezítette a dolgom. A csapat fantasztikus munkát végzett az utolsó kanyart követően tökéletes helyen engedtek el. Teljes erővel indultam meg, szerencsére nem tudott senki sem követni. Büszke vagyok arra, hogy olyan vetélytársakat előztem meg, mint Viviani, Demare vagy éppen Greipel.”
2018.01.13. - Michele Scarponi előtt tiszteleg a 2018-as Tirreno-Adriatico útvonala Az idei Tirreno-Adriatico a tavaly elhunyt Michele Scarponi emléke előtt adózik, az egy hetes szakaszverseny ötödik etapja Scarponi szülővárosában Filottranóban zárul. A 2018-as kiírás március 7-én egy huszonegy és fél kilométeres csapatidőfutammal rajtol Lido di Camaiore körül. A második szakasz a Tirrén-tenger partvonalán vezet Follonica irányába vélhetően egy a sprintereknek kedvező befejezéssel. A harmadik szakasz Follonica és Trevi között leginkább csak a 234 kilométeres hosszával rémisztget, ám a negyedik etap már nagyban befolyásolhatja az összetett végkimenetelét, hisz a Sarnano Sassotetto tizennégy kilométeres hegymenete vízválasztó lehet. Az ötödik nap Scarponi előtt tiszteleg, a penzum bővelkedik majd falakban, míg a hatodik szakasz újra a sprinterek győzelmét vetíti elő. Záráskánt San Benedetto del Trontóban egy tíz kilométeres dimbes-dombos időfutam következik. „Szerettünk volna méltóképpen megemlékezni Michele Scarponiról, épp ezért döntöttünk úgy, hogy az idei verseny ellátogat Filottranóba” – mondta Mauro Vegni az RCS Sport részéről. A Tirreno-Adriatico a Párizs-Nizza alternatívájaként jött létre, kiváló felkészülési terepet biztosítva a Milánó-SanRemo előtt. 2017-ben Nairo Quintana (Movistar) nyerte meg a versenyt, melyen az előzetes hírek szerint ott lesz Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Philippe Gilbert, Bob Jungels (Quick-Step Floors), Geraint Thomas (Team Sky), Fabio Aru (UAE Team Emirates), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Miguel Angel Lopez (Astana), Mark Cavendish, Louis Meintjes (Dimension Data), Tom Dumoulin (Team Sunweb) és Greg Van Avermaet (BMC) is. A 2018-as Tirreno-Adriatico útvonala: 1. szakasz, Március 7. Lido Di Camaiore 21,5 km (csapatidőfutam) 2. szakasz, Március 8. Camaiore – Follonica 167 km 3. szakasz, Március 9. Follonica – Trevi 234 km 4. szaaksz, Március 10. Foligno – Sarnano –Sassotetto 219 km 5. szakasz, Március 11. Castelraimondo-Filottrano 178 km 6. szakasz, Március 12. Numana – Fano 153 km 7. szakasz, Március 13. San Benedetto Del Tronto 10 km (egyenkénti időfutam)
2017.03.08. - Sam Bennett nyerte a Párizs-Nizza harmadik szakaszát Chablis és Chalon-sur-Saone között egy 190 kilométeres penzummal folytatódott a jubileumi hetvenötödik Párizs-Nizza. Az egy harmadik és egy második kategóriás emelkedővel nehezített táv még mindig a sprintereknek kínált lehetőséget. A nap szökésének kialakulásához alig szükségeltetett több mint két kilométer, végül Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Ben King (Dimension Data) és Romain Combaud (Delko-Marseille Provence KTM) hármasa lépett el. A trió legnagyobb előnye hét perc környékén tetőzött, miközben a főmezőnyt a sárga trikót védő FDJ csapata vezette. Az utolsó harminc kilométerhez közeledve a Fortuneo-Vital Concept sora is besegített az üldözésbe, miközben a hármas duóvá csökkent, Ben King ugyanis visszamaradt a pelotonhoz. Latour és Combaud kettősét csak az utolsó kilométeres kapunál fogták meg, jöhetett a mezőnyhajrá, melyben a legtöbben Marcel Kittel (Quick-Step Floors) és Andre Greipel (Lotto-Soudal) csatájára számítottak, ellenben az ír Sam Bennett (Bora-hansgrohe) bizonyult a leggyorsabbnak, aki pályafutása első World Tour sikerét aratta. A második Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin), míg a harmadik John Degenkolb (Trek-Segafredo) lett. Összetettben továbbra is Arnaud Demare (FDJ) vezet. [[https://www.youtube.com/v/BjWyLirlXjo?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „Nagyon boldog vagyok az eredmény kapcsán, szavakkal le sem írható, hogy mit jelent ez nekem – mondta Bennett a díjátadóra várva. – Jó formában érkeztem a versenyre, és a csapat is bízott bennem, így mindenféleképpen megpróbáltam kihasználni az előttem adódó lehetőségeket. A srácok fantasztikus munkát végeztek, szeretném megköszönni nekik az egész napos segítést. Úgy véltem, hogy az első öt hely valamelyikét célzom meg, örülök, hogy sikerült nyernem.”
2015.03.17. - A 7 szakaszos Tirreno-Adriatico körverseny végére egy 10 km-es egyenkénti időfutam maradt San Benedetto del Tronto városában. A szakaszt a svájci Fabian Cancellara (Trek) nyerte 11 perc 23 mp-es idővel, miközben az összetett elsőséget a kolumbiai Nairo Quintana (Movistar) meg tudta őrízni. A nap előtt a második helyen álló holland Bauke Mollema (Trek) jobbat ment Quintanánál, 21 másodpercet hozott rajta, de nem tudta ledolgozni teljesen a hátrányát, így a második helyen fejezte be összetettben a versenyt.
2015.03.16. - Nem gyakori, hogy havas utakon látunk országúti kerékpárversenyt, ha pedig ez történik, az általában bekerül a sportág történelemkönyvébe. A Tirreno-Adriatico körverseny királyetapján az 1614 méter magas Terminillo hegyre zavarták fel a mezőnyt, ahol az utolsó három kilométeren hóesésben tekertek a bringások. Volt itt elakadt kísérőkocsi, fagypont alatti hőmérséklet, mindent túlélő szurkolók, emberfeletti versenyzői teljesítmény és rengeteg megrogyott arc a célban. Epic day in the saddle! Luca Betttini fotóival elevenítjük fel ezt a sokáig emlékezetes szakaszt.
2015.03.15. - Sokáig úgy volt, a szakasz is elmaradhat a Terminillo hegyen tomboló hóesés miatt. Végül megtartották és a -1 fokban, a kolumbiai Nairo Quintana ért fel elsőként a havas úton az 1614 méter magason kijelölt célhoz. A kolumbiai epikus szakaszgyőzelme után az összetettben is az élre állt.
2015.03.14. - Egy igazán hosszú, 226 km-es etappal folytatódott szombaton a 2015-ös Tirreno-Adriatico körverseny, a nap végén kétszer is megmászta a mezőny az 538 méter magas Crispiero emelkedőt, mielőtt a trükkös lejtmenetben megérkeztek Castelraimondoba.
2015.03.12. - Hatalmas bukással ért véget a Tirreno-Adriatico körverseny második szakasza. Az utolsó 300 méteren indított sprintnél Mark Cavendish lánca leesett, ami miatt hirtelen lelassult, a mögötte lévő olasz Viviani nekiment a kerekének, hatalmasat bukott, magával sodorva másokat is. A nagy bukás ellenére, szerencsére senki sem sérült meg komolyabban. A szakaszt a belga bajnok, Jens Debusschere (Lotto) nyerte a szlovák Peter Sagan (Tinkoff) előtt. Az összetettben a prológ győzelme után továbbra is az olasz Adriano Malori (Movistar) vezet, Nibali, Contador, Quintana és Cancellara is Debusschere-rel azonos idővel értek célba.
Contador "elwiflizett"2014.04.28. - A Tirrento Adriatico-n bemutatott látványos támadása után Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) megszerezte második szóló győzelmét és hozzá az azúrkék trikót. A 30%-os emelkedőkhöz igazítva, közepes keretméretű RED WiFLi hátsó váltóval és 11-32-es kazettával "El Pistolero" lerázta a vele együtt megszökött társait a Muro di Guardiagrele utolsó, legkeményebb szakaszán.
2014.03.19. - Kedden véget ért a Tirreno – Adriatico, melynek összetettjét meggyőző fölénnyel nyerte Alberto Contador. A Tinkoff Saxo kapitánya a nem túl erősre sikeredett időfutam ellenére is két percet vert Nairo Quintanára. Contador a második hegyi szakaszon emlékezetes versenyzést mutatott be, melyet a viadalt követő sajtótájékoztatón is a felidézett.
2014.03.18. - Kedden lezárult a 2014-es Tirreno-Adriatico. A 9.1km-es időfutamon Alberto Contador a papírformának megfelelően megvédte első helyét és ezzel az összetett élén végzett. A Tinkoff Saxo kapitánya közepes idővel 10 perc 54 másodperc alatt teljesítette a pályát. Nairo Quintana 3 másodpercet ugyan hozott a spanyolon, de így is több mint 2 perces elmaradásban zárt az összetettben. A dobogó harmadik fokára Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) állhatott fel.
2014.03.18. - A Tirreno – Adriatico-n Paolo Bettini is feltűnt a vendégek között. Az egykori olasz kapitány, január óta Fernando Alonso leendő csapatának egyik vezetőjeként dolgozó Bettini nem titkolta, hogy versenyzőkkel is tárgyal. Ami azonban ennél is fontosabb, a nagy klasszikusok előtt bejelenthetik a főtámogatót.
2014.03.17. - Nagy fölénnyel Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) sikerét hozta a Tirreno-Adriatico hatodik szakasza. A bukás miatt megtizedelt hajrában az utolsó kilométerre érve 6 versenyző tekert az élen, melyből négyen az Omega Pharma – Quick Step sorát erősítették. A belga gárda felvezetése tökéletesen sikerült és akkora előnnyel értek célba, hogy Cavendish utolsó embere Alessandro Petacchi meg tudta szerezni a második helyet. A harmadik Peter Sagan (Cannondale) lett.
« 1 | 2 »
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések