A keresett kulcsszó: Sanne Cant


2018.02.05. - Wout Van Aert: jöhetnek a tavaszi klasszikusok, akár a Párizs-Roubaix is Nem mondhatni, hogy élete legjobb cross szezonján van túl a belga Wout Van Aert, de a győzelmet sohasem kell megmagyarázni, Wout pedig a valkenburgi világbajnokságon zsinórban harmadszor szerezte meg a szivárványszínű trikót. Van Aert az elmúlt két idény folyamán már egyre nagyobb és nagyobb hangsúlyt fektetett az országúti versenyzésre, ahol ért már el sikereket, kétszer végzett az első tíz között összetettben a kiemelt kategóriás Belga Körversenyen, de nyert GP Pino Cerami, Ronde van Limburg és Bruges Cycling Classic egynaposokat is. Idén nem titkolt céljai a tavaszi klasszikusok, ráadásul csapatát a Veranda’s Willems-Crelan sorát meghívták a Párizs-Roubaix-ra is, így valószínűsíthető, hogy Wouttal is találkozhatunk majd az észak-poklán. „Meglátom, hogy az idei szezonban hogyan sikerülnek a tavaszi klasszikusok, ettől teszem függővé, hogy mennyit versenyzek majd aszfalton – így Van Aert a valkenburgi világbajnokságot követő hivatalos sajtótájékoztatón. – Igyekszem a 2018/2019-es cyclo-cross szezonban egyenletesebb teljesítményt nyújtani. Ebben a trikóban nem szabad elköszönnöm ettől a szakágtól. Mathieu az egész idényben egy más szintet képviselt, így én személy szerint idővel már csak a nemzeti és a világbajnokságra koncentráltam. Tudtam, hogy nem szabad elengednem az elején, és ezt a tervem tökéletesen végre is hajtottam.”
2018.02.03. - Február 3-án és 4-en rendezik Hollandiában a 2018-as cyclo-cross világbajnokságot. Az elit hölgyeknél egy remek csatát követően címvédésre került sor, miközben az utánpótlás kategóriákban a britek domináltak.
2017.11.05. - A csehországi Tabor adott otthont a 2017-es Cyclo-cross Európa-bajnokságnak, ahol szép számmal képviselték hazánkat a szakág legjobbjai.
2017.01.29. - Nikias Arndt nyerte az év második World Tour versenyét Geelong körül pontosan 173,9 kilométer várta a kerekeseket a 2017-es szezon második World Tour viadalán a Cadel Evans Great Ocean Road Race egynaposán. A sorozatba újonnan bekerülő megmérettetésen tizenhárom World Tour csapat képviseltette magát. A rajtot követően azonnal megindultak a próbálkozások, míg végül egy négy fős sornak sikerült ellépni, melyben Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Alex Porter (Kordamentha-Australia), Angel Vicioso (Katusha-Alpecin) és Kirill Sveshnikov (Gazprom-RusVelo) vállalt szerepet. A kvartett viszonylag hamar tíz perc fölé növelte előnyét, a főmezőny csak mintegy hatvan kilométerrel a vége előtt kapcsolt rá. Innentől kezdődően a folyamatos akciók apró darabjaira szedték a mezőnyt. A szökevények utolérését követően mintegy húsz kerekes sprintelhetett a győzelemért, akik közül a német Nikias Arndt (Team Sunweb) bizonyult a legjobbnak Simon Gerrans (Orica-Scott) és Cameron Meyer (Kordamentha-Australia) előtt. „Lényegében mindenki csapattársak nélkül sprintelt a végén – mondta a befutót követően a második helyezett Simon Gerrans. – Nikias viszonylag hosszút nyitott, bennem pedig már nem maradt a végén annyi erő, hogy megelőzhessem.”
2017.01.28. - Szombat délután elsőként a női U23-as futammal folytatódott a luxemburgi cyclo-cross világbajnokság, ahol látványos küzdelemben a holland Worst győzött, miután az utolsó körben el tudott lépni az amerikai Noble-től. A favoritnak tartott tavalyi világbajnok angol Richardson az utolsó előtti körig tudta tartani csak Worsték tempóját, végül harmadik lett. A női elit kategória futama drámai küzdelmet és az év eddigi legizgalmasabb cross versenyét hozta. A rajt után a topfavorit Marianne Vos került előre, az első kör végén csapattársával, Lucinda Branddal és a belga Sanne Canttal hármasban tekertek az élen. Ez a következő körben is így maradt, miközben mögöttük szépen leszakadoztak a versenyzők, csak a cseh Nash maradt viszonylag közel. A harmadik körben Brand elesett, Nash utolérte őt, az élen Cant és Vos maradtak. Innen már sejteni lehetett, hogy a vb arany köztük fog eldőlni. Cant hibázott az utolsó előtti körben egy lefelében, nem esett nagyot, de Vos néhány másodperc előnyhöz jutott, ami az utolsó körre fordulva behozhatatlannak tűnt, ha a holland nem hibázik. De hibázott, vagyis a lánca esett le egy kanyarban, ami pont elég volt arra, hogy Cant megint felérjen rá. Vosnak sikerült beállnia a belga mögé és a kör hátralévő felében gyilkos tempóval fárasztották egymást, folyamatos előzgetések közepette. A pálya legnehezebb lejtőjének aljában Vos nagy fékezésre kényszerült, Cant minden egy lapra feltéve lerongyolt a jeges rézsűn és újra leelőzte Vost. Innen már nem volt hátra sok a célig, a célegyenesbe a belga fordult elől és megindította a sprintet, amit Vos váratlanul, de nem tudott átvenni. Megálltak a lábai, így Cant végül három kerékpárhosszal és nagyon megérdemelten nyerte a végletekig izgazmas futamot. A bronzérmet Nash szerezte meg. Pályafutása során eddig már háromszor állt világbajnokságon a dobogón Cant, de egyszer sem legfelül. Egyben ő lett a belgák első női cross világbajnoka! Vos talán sosem volt még ennyire csalódott dobogón. Aki nem látta a futamot, érdemes majd neten visszanéznie, ez minden idők három legjobb női cross versenyébe tartozik. A két női fuamnak magyar indulója nem volt. Fetter Erik ma délelőtti 29. helye után, vasárnap délután még a férfi elit futamban leszünk érdekeltek Búr Zsolt révén, ahol a fő cél, körön belül befejezni a versenyt.
2015.11.10. - Hollandia adott otthon a 2015-ös cyclo-cross Európa-bajnokságnak, ahol előzetesen szinte mindenki biztosra vette, hogy a fantasztikus formában versenyző Wout Van Aert nyeri a címet. A holland Lars Van der Haar azonban nem adta fel a küzdelmet és végig tapadt riválisára, akit az utolsó körben sikerült is faképnél hagynia. Ennek okán pedig holland aranyérem született Van der Haar révén. A második Van Aert (Belgium), míg a harmadik Kevin Pauwels (Belgium) lett. Az EB legjobb képeiből készült válogatással idézzük fel a verseny futamait, hangulatát
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések