A keresett kulcsszó: Romain Bardet


« 1 | 2 »
2019.02.20. - Sonny Colbrelli volt a leggyorsabb az Ománi Körverseny negyedik szakaszán Yiti és az Oman Convention Center között egy 131 kilométeres etappal folytatódott a kiemelt kategóriás Ománi Körverseny. A penzum négy komolyabbnak mondható emelkedőt tartogatott, melyek egy-két sprintert – Nacer Bouhanni (Cofidis), Andre Greipel (Arkea-Samsic) – ugyan megtréfáltak, de végül mezőnyhajrá döntött az etapgyőztes személyéről. A nap szökését Nathan van Hooydonck (CCC Team), Ian Boswell (Katusha-Alpecin), Darwin Atapuma (Cofidis), Damian Gaudin (Direct Energie) és Jeremy Leveau (Delko Marseille Provence) ötöse alkotta. Az elmenés legnagyobb előnye négy percnél tetőzött, az utolsó huszonöt kilométeren belül azonban rákapcsolt a létszámában igencsak megfogyatkozó főmezőny és könnyű szerrel utolérték az elől tempózókat. A mezőnyhajrát Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) bírta a legjobban megnyerve így a szakaszt Greg van Avermaet (CCC Team) és Clement Venturini (AG2R La Mondiale) előtt. Összetettben továbbra is a már két szakaszgyőzelemmel rendelkező kazah Alexey Lutsenko (Astana) vezet, előnye tizennégy másodperc a jóváírásoknak köszönhetően a második helyre előrelépő Greg van Avermaet ellenében. „Talán ebben az idényben először volt egy problémamentes napom – így Colbrelli a célba érkezést követően. – Morálisan ez a győzelem rengeteg erőt ad a folytatáshoz. A tavaszi klasszikusokra készülök, az első hétvége nagyon fontos lesz számomra. Próbálok a lehető legjobb formában nekivágni a Milánó-Sanremo és a Flandriai Körverseny kettősének. A célom, hogy idén egy nagy klasszikust megnyerhessek.” Az Ománi Körverseny a királyszakaszával folytatódik, Samayil és a Green Mountain csúcsa között 152 kilométer vár a mezőnyre.
2018.11.28. - Romain Bardet a Tour de France köré építi szezonját, kimarad a Giro d’Italia Az AG2R la Mondiale sztárja Romain Bardet néhány napja megkezdte a felkészülést a 2019-es szezonra, melynek kapcsán a L’Equipe faggatta hosszasan. Bardet megerősítette, hogy nagy valószínűséggel megpróbálkozik a Giro-Tour duplával, ami sokaknak meglepetést okozott, hisz a jövő évi Tour de France útvonala nagyon kedvező számára. Nos, ez az elképzelés elég rövid ideig tartotta fenn magát, hisz megerősítésre került, hogy az Olasz Körön való debütálására jövőre sem kerül sor, továbbra is a Francia Körverseny marad a középpontban. „Amikor tüzetesen áttanulmányoztam a versenyek útvonalát, akkor merültek fel bennem először kétségek – mondta Bardet. – A Giro-Tour dupla nagy kihívás elé állítja az embert, végül úgy döntöttünk, hogy ezúttal is csak a Francia Körversenyre összpontosítunk. A Giro egy kissé lutri lett volna számomra. A hegyi időfutamok ugyan kedveztek volna nekem, de rengeteg olyan szakasz van, amelyről semmit sem tudok. Ellenben a Tour szinte minden emelkedőjét nagyon jól ismerem, így tökéletesen felkészülhetek majd az előttem álló feladatra.”
2018.11.22. - Neil Stephens és Allan Peiper is az UAE Team Emirates szakmai stábjában folytatja Nem csak az olyan minőségi igazolásokkal próbálja erősíteni keretét az UAE Team Emirates, mint a sprinter Fernando Gaviria, hanem a szakmai stábban is jelentős változásokat eszközöltek, érkezik ugyanis az ausztrál Allan Peiper és Neil Stephens kettőse. Előbbi a BMC, míg utóbbi a Mitchelton-Scott soránál húzott le éveket. Az már biztos, hogy a francia Philippe Mauduit a Groupama-FDJ-höz távozott, ám az egyelőre nem ismert, hogy milyen további változások várhatók, hisz Giuseppe Saronni, Carlo Saronni, Joxean Matxin és Mauro Gianetti kvartettje felel a szakmai stáb munkájáért. Az UAE Team Emirates kerekesei mindössze tizenkét győzelmet szereztek a mögöttünk hagyott idényben, a vezetőség pedig úgy döntött, hogy az eddigieknél is nemzetközibbé teszik a sort a sikeresség érdekében. „Az UAE Team Emirates egy nagyon profi közeg, ahol a határ a csillagos ég – mondta Peiper. – Nagyon örülök, hogy olyan kerékpárosokkal dolgozhatok majd együtt, mint Dan Martin vagy éppen Fernando Gaviria.”
2018.11.02. - Romain Bardet: támogatom azokat az ötleteket, amelyek felráznák a Tour de France-t Az AG2R La Mondiale kapitánya Romain Bardet nem volt ott a jövő évi Francia Körverseny útvonal prezentációján, így nem meglepő, hogy több kerékpáros szakportál is megkereste a jelenkor egyik legjobb gall kerékpárosát. Bardet-nak tetszik az útvonal, melynek kilencedik szakasza szülővárosába Brioude-ba érkezik éppen Bastille-napján. Bardet nagy tervekkel készül a jövő évi viadalra, sőt támogatja azokat az elképzeléseket is, melyek megváltoztathatnák a verseny dinamikáját. „Sokszor nagyon unalmas, hogy ugyanazok a csapatok kontrollálják a mezőnyt, és ez valószínűleg nem az a kerékpársport, amelyet hosszú távon szeretnének az emberek nézni – nyilatkozta Bardet. – Támogatom azokat az ötleteket, amelyek felráznák a Tour de France-t, és lehetőséget biztosítanának a bátor versenyzők előtt. Kiváló Tour vár ránk 2019-ben, tetszik az útvonal, amely könnyűnek semmiféleképpen sem nevezhető. A sok második kategóriás emelkedő is megnehezíti majd a dolgunkat, számos közülük bonyolultnak tűnik és akkor még nem szóltam az Izoard, a Tourmalet, a Galibier és az Iseran négyeséről. A 2018-as verseny nem sikerült éppen a legjobban számomra, de nem akarok magyarázkodni, a számok azok számok, a helyezések pedig helyezések. Nem csak az eredmények határozzák azt meg, hogy mennyire is volt sikeres a mögöttünk hagyott év. Kezdve azzal, hogy milyenek voltak az edzéseid, hogyan készültél fel a különböző kihívásokra, és, hogy miként segítetted a csapatod. A múlt az a múlt, azon változtatni már nem tudok. Nehéz tökéletesen felkészülni a Francia Körre, hiába vagy időnként bombaformában, Párizsba csak egyetlen ember tekerhet be sárga trikóban.”
2018.10.01. - Alejandro Valverde hat dobogós hely után végre megszerezte a világbajnoki címet A spanyol Alejandro Valverde tizenöt éve harcol a világbajnoki címért, először 2003-ban állhatott dobogóra, a kanadai Hamiltonban lett ezüstérmes. 2005-ben Madridban volt még egy második helye, amit négy bronz követett (2006, 2012, 2013, 2014). A harmincnyolc esztendős kerékpáros a francia Romain Bardet és a kanadai Michael Woods előtt diadalmaskodott, akikkel a Höll emelkedőjén lépett meg, s bár lejtmenetben a holland Tom Dumoulin is felért rájuk, az érmek sorrendjébe ő már nem tudott beleszólni. [[https://www.youtube.com/v/toDqX2_KFDc?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „A világbajnokság és a Tour de France azok a versenyek, melyeknek a megnyeréséről mindig is álmodtam – mondta Valverde a versenyt követően elcsukló hangon, szemlátomást teljesen elérzékenyülve. – A Francia Körversenyen nem nagyon van már esélyem, de most végre világbajnok lettem. Nem ez az első olyan sikerem, amit megkönnyezek, de az biztos, hogy a legemocionálisabb. Tartottam tőle, hogy sohasem sikerül már megszereznem a szivárványszínű trikót. Az időjárás, a csapatom és a verseny alakulása mind-mind kedvezett nekem. Egy álom vált ezzel valóra, köszönöm a szurkolók buzdítását, ők is nagyon sokat hozzátettek. Amikor Tom Dumoulin felért megváltozott a szituáció, hisz ez azt jelentette, hogy az egyikünk érem nélkül marad. Nem akart senki sem elém jönni, így be kellett azt vállalnom, hogy az élről indítom meg a sprintet. Olyan 350 méterrel a vége előtt álltam ki a nyeregből és bebizonyítottam, hogy az idősebb versenyzők is tudnak még nagy dolgokat véghez vinni. A Lombard Kör lesz az első versenyem a világbajnoki trikóban.”
2018.09.30. - Egy egészen kiváló verseny végén a spanyol Alejandro Valverde nyerte az innsbrucki kerékpáros világbajnokság férfi elit mezőnyversenyét a francia Romain Bardet és a kanadai Michael Woods előtt.
2018.09.22. - Richie Porte nem áll rajthoz az innsbrucki kerékpáros világbajnokságon Tovább folytatódik Richie Porte idei kálváriája, a Tour de France-on történt bukása, majd egy gyenge Vuelta szereplést követően felső légúti megbetegedéssel küzd, így kihagyja a közelgő világbajnokságot. A hírek szerint az ausztrál kerekes már a Spanyol Körverseny utolsó szakaszain is beteg volt. „Nagyon csalódott vagyok, mivel szerettem volna ott lenni a világbajnokság mezőnyversenyén – mondta a BMC kerekese, aki jövőre már a Trek-Segafredo csapatát erősíti. – Kiemelt célom volt Innsbruck, reménykedtem benne, hogy legalább ott elérhetek egy elfogadható eredményt. Sajnos az elmúlt időszakban problémák és betegségek egész sora hátráltatott, a világbajnoki pálya ismeretében pedig tökéletes formára és felkészülésre van szükség ahhoz, hogy Ausztriában kiemelkedő teljesítményt nyújts.”
2018.07.20. - Geraint Thomas: Froome a csapatunk kapitánya, érte versenyzem Egy brutális hegyi szakasszal folytatódott a 105. Francia Körverseny. A legendás Alpe d’Huez emelkedőjét a sárga trikós Geraint Thomas (Sky) nyerte, ezzel megerősítve összetettbeli vezetését csapattársa Chris Froome (Sky) előtt. A nap elején a hegyi összetettért dúlt hatalmas harc, majd Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) szökéséről marad emlékezetese az etap. Thomas, Tom Dumoulin (Team Sunweb) és Romain Bardet (AG2R La Mondiale) előtt ért célba. „Nincsenek szavaim, nem igazán tudom, hogy mit mondhatnék – hitetlenkedett Thomas a szakasz után. – Esélyt sem láttam arra, hogy ma nyerhetek. Próbáltam követni Dumoulint és Bardet miközben Froome támadott. Vincenzo Nibali balszerencsésen bukott, majdnem én is elestem, éppen, hogy ki tudtam kerülni. El sem nagyon hiszem, hogy megnyertem ezt a legendás emelkedőt. Nagyon elégedett lehetek az eredményemmel. A trikót a következő pár napig még biztos, hogy megőrizhetem, de ez egy nagyon nehéz verseny, fogalmam sincs, hogy miként fog reagálni az igénybevételre a szervezetem. Ahogy korábban is mondtam, Froome a csapatunk kapitánya, érte versenyzem. Tudja, hogy kell egy háromhetest megnyerni, ő a legjobb ebben, igyekszem élvezni a sárga trikóban eltöltött pillanatokat.”
2018.07.19. - Geraint Thomas (Sky) már második szakaszgyőzelmét szerezte az idei Francia Körversenyen, az Alpe d’Huez megnyerésével összetettben is tovább növelve előnyét.
2018.07.05. - A farmakokinetikai vizsgálat magas hibaszázalékára támaszkodva menthették fel Froome-ot Egy nappal azt követően, hogy az ASO bejelentette, hogy minden követ megmozgat azért, hogy Chris Froome ne lehessen ott az idei Francia Körversenyen, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség ejtette az ellene felhozott vádakat. Egy brit napilap cikke igyekezett megválaszolni a miért kérdését, bár az időpontbeli egybeesés továbbra is rengeteg találgatást vet fel. Chris Froome 2017. szeptember 7-én levett mintájában 1920 nanogramm/milliliter szalbutamolt mutattak ki. Ezt követően a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szabályai szerint a minta értékét kompenzálták, mégpedig a kiszáradás miatt – mivel a szalbutamol ilyen esetben nagyobb koncentrációban jelenik meg a vizeletben -, így a tényleges érték 1429 nanogramm/milliliter lett, ami a megengedett 1200 nanogramm/milliliternél még mindig több, tehát a Sky kerekese tizenkilenc százalékkal lépte túl a határt. Ellenben ezt követően Chris Froome-on nem végezték el a farmakokinetikai vizsgálatot, melyen anno Diego Ulissi is megbukott, ám pont a vizsgálat eredményei miatt kapott csak kilenc hónapot a lehetséges két év helyett. Froome ügyvédje Mike Morgan arra építette fel a védelmet, hogy nem megbízható a WADA szalbutamol-tesztje, hiszen rendeltetésszerű adagolás mellett is az esetek 15,4 %-ban hibás, pozitív eredményt hoz. A WADA ebbe a csatározásba pedig már nem akart belemenni, mivel számukra eléggé kínossá vállhatott volna a helyzet, ha Morgan a Vuelta során a védencétől levett többi, negatív eredmény vizsgálatát is kéri.
2018.04.22. - Bob Jungels (Quick-Step Floors) támadását nem vették túlságosan komolyan, így a regnáló luxemburgi bajnok megnyerte a 2018-as év utolsó nagy tavaszi klasszikusát.
2018.02.25. - Rohan Dennis nyerte az Abu Dhabi Körverseny egyenkéntijét, a regnáló kronó világbajnok Tom Dumoulin mechanikai problémákkal küszködött Al Maryah Island környékén egy 12,6 kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódott az Abu Dhabi Körverseny. A szinte teljesen sík penzum a várakozásoknak megfelelően alakította át az összetett sorrendjét. A brit Alex Dowsett (Katusha-Alpecin) majd a német Nikias Arndt (Team Sunweb) voltak az elsők, akik kiemelkedő eredményt értek el. A kronót ellenben végül Rohan Dennis (BMC) nyerte 14 perc 21 másodperces idővel, ezzel összetettben is átvéve a vezetést. A második helyet Jonathan Castroviejo (Sky), míg a harmadikat Miles Scotson (BMC) szerezte meg. A regnáló világbajnok Tom Dumoulin (Team Sunweb) mechanikai problémákkal küzdött a váltója mondta fel a szolgálatot, így csak a számára csalódást keltő tizenkettedik helyen zárta a szakaszt. A verseny a Jabel Hafeet hegyi befutós etapjával zárul. [[https://www.youtube.com/v/7EaBH62RiXI?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „Természetesen nagyon örülök a győzelmemnek, de az utolsó szakasz nehéz lesz – így Dennis a díjátadót követően. – Egy olyan emelkedő vár ránk, ami nem nevezhető könnyűnek, de igazán nehéznek sem titulálnám. Alejandro Valverde remek formában van, de Tom Dumoulint sem írnám még le.”
2018.02.06. - Christopher Froome az Andalúz Körversenyen kezdi a 2018-as évet Megtörtént az, amit sokan szerettek volna elkerülni, Chris Froome és a Sky csapata egy hivatalos sajtóközleményben jelentette be, hogy a szalbutamol ügye miatt eljárás alatt álló kerékpáros a február 14-én rajtoló Andalúz Körversenyen kezdi a 2018-as idényt. Mint ismeretes Chris Froome a Vuelta a Espana tizennyolcadik szakaszán akadt fenn 2000 nanogramm/milliliter szalbutamollal, ami a megengedett mennyiség kétszerese. Mivel hivatalosan ez nem doppingeset, így nem is hozták volna nyilvánosságra az ügyet azonban egy élelmes újságíró megszellőztette azt. Az elsődleges hírek még arról szóltak, hogy a védelem arra hivatkozhat, hogy egyfajta kiszáradás miatt emelkedett abnormális szintre az érték, ám a legfrissebbek szerint Froome veséjének elégtelen működése okozta a problémát. A L’Equipe szerint egy urológiai szakvéleményt állítottak fel, melyet a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség valamint a WADA illetékesei igyekeznek megcáfolni. „Januárban egy nagyon kemény felkészülési programot teljesítettem Dél-Afrikában – mondta Froome a sajtóanyagban. – Jól éreztem magam a nyeregben, már várom, hogy éles körülmények között versenyezhessek. Az Andalúz Kör tipikusan egy olyan megmérettetés, amely mindig is közel állt a szívemhez, így örülök, hogy ott kezdhetem a 2018-as idényt. Biztos vagyok abban is, hogy hamarosan pont kerül a szalbutamol ügyem végére. Nyilvánvalóan megértem a kétkedők helyzetét, hisz a történet sokakban bizonytalanságot teremtett. Sajnos rengeteg spekuláció látott napvilágot, melyek nem fedik a valóságot.”
2017.11.16. - Lezárták a Bradley Wiggins és a Sky csapata ellen folytatott vizsgálatot Mint ismert hosszú idő óta lázban tartotta a kerékpáros közvéleményt, hogy vajon milyen gyógyszer lehetett az, amit a Sky csapata egy titokzatos csomagban kapott a 2011-es Criterium du Dauphine szakaszversenye során. Az ügy tisztázása végett a csapat vezetőjét Sir Dave Brailsfordot egy külön létrehozott parlamenti bizottság idézte maga elé, melynek keretében a Brit Egészségügyi Hivatal folytatott vizsgálatot Bradley Wiggins ellen is. 2016 szeptemberének végén ütötte fel a nemzetközi sportsajtóban a fejét az orosz Fancy Bear nevezetű hekkercsoport által kiszivárogtatott dokumentum, melynek alapján a brit kerékpársport élő legendája Sir Bradley Wiggins több külön engedélyezett kúrán is átesett, miközben korábban megjelent önéletrajzi könyvében azt írta, hogy sohasem kapott ilyen kezeléseket. Az egykori csapatorvos Dr. Richard Freeman tájékoztatása szerint a csomagban a Fluimucil nevű készítmény volt, melyet Bradley Wiggins kapott. A minap lezárult a vizsgálat, melynek eredményeképpen bejelentették, hogy nem találtak doppingolásra utaló nyomokat. A bejelentést követően az érintett is megszólalt. „A doppingvádak a legnegatívabb befolyású dolgok egy sportoló életében, pláne úgy, hogy nincsenek alátámasztott, szilárd bizonyítékok – mondta Wiggins. – Mindenben a segítségére voltam a nyomozó hatóságoknak, mindezek ellenére többen is furcsálkodva néztek rám, anélkül, hogy bármi kézzelfoghatót is tudtak volna az ügyről. Ez az időszak nem volt könnyű, sem számomra, sem pedig a családom számára. Időnként olyan volt az egész, mintha egy boszorkányüldözés alanya lennék.”
2017.08.04. - Jack Haig nyerte a Lengyel Körverseny hatodik szakaszát, Sagan elvesztette összetettbeli vezetését Sokan várták már a Lengyel Körverseny hatodik szakaszát, amikor is Zakopanéba érkezett a karaván. A táv 189 kilométer volt, számos kisebb emelkedővel. A nap szökését Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo), Moreno Moser (Astana) és Adam Stachowiak (Lengyelország) alkotta, túlságosan messzire azonban nem jutottak. A táv utolsó harmadában az öt első kategóriás emelkedő pillanatok alatt darabjaira szedte a mezőnyt, mindössze tizenketten maradtak az élen, idővel innen ment tovább az ausztrál Jack Haig (Orica-Scott). Haig kiválóan versenyezve megnyerte a szakaszt Wout Poels (Sky) és Bob Jungels (Quick-Step Floors) előtt. Az összetett éllovasa Peter Sagan (Bora-hansgrohe) közel tizenhat perces hátránnyal zárt, s mivel Dylan Teuns (BMC) bejött az első csoporttal, így a kiváló formában lévő belga vette át a sárga trikót. Teuns előnye jelen pillanatban hat másodperc Rafal Majka (Bora-hansgrohe) előtt. „Egy nagyon nehéz és hosszú szakaszon vagyunk túl – mondta a célba érkezést követően Teuns. – Egy kicsit fáradtan vágtam neki a napnak, de úgy láttam mindenki más is így volt ezzel. A csapat káprázatos munkát végzett, minden a terveknek megfelelően alakult. Igyekeztük diktálni a tempót, sikerült is leszakítanunk Peter Sagant. Örülök, hogy megszereztem a trikót, de Rafal Majka nagyon közel van hozzám, épp ezért észnél kell lennem az utolsó szakasz során is.”
2017.07.23. - Montgeronból indulva 103 kilométer várta a kerekeseket a párizsi célvonalig a Tour utolsó, záró szakaszán. Párizsba beérve természetesen a szokásos körpályán igyekeztek dönteni a szakaszgyőzelemről a sprinterek.
2017.07.23. - Maciej Bodnar: pályafutásom legcsodálatosabb napja ez Szorosabban nem is alakulhatott volna a Tour de France Marseille-i egyenkéntije. Maciej Bodnar mindössze egyetlen másodperccel előzte meg honfitársát Michal Kwiatkowskit a huszonkét és fél kilométeres táv végén. A Francia Körverseny történetében így először fordult az elő, hogy két lengyel kerékpáros zárjon ugyanazon szakasz első két pozíciójában. Ráadásul Bodnar karrierje első Tour-szakaszgyőzelmét szerezte. „Pályafutásom legcsodálatosabb napja ez – nyilatkozta a szakaszt követően a Bora-Hansgrohe kerekese. – Évek óta hajkurászom ezt a sikert, igencsak sokat vártam rá. Egyetlen dolog fáj, hogy az édesapám már nem élhette meg ezt a pillanatot. Köszönettel tartozom édesanyámnak és a barátnőmnek, akik minden pillanatban mellettem állnak. Persze köszönöm a Bora csapatának, Peter Sagannak és Rafal Majkának, ez a győzelem benneteket is megillet. Nagyon szoros volt a vége, lényegében órákig vártam arra, hogy megelőzzön valaki. Nyugodt voltam, nagyon jó hangulatban telt a várakozás, boldog vagyok a győzelmem nyomán.”
2017.07.22. - Marseille környékén egy huszonkét és fél kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódott a Francia Körverseny. A penzum nagy része sík volt, ellenben egy rövid egy kilométer körüli, de átlag 9,5 százalékos emelkedő is nehezítette az útvonalat.
2017.07.20. - A hegyi összetett éllovasa Warren Barguil (Team Sunweb) nyerte a Francia Körverseny tizennyolcadik szakaszát, Christopher Froome (Sky) magabiztosan őrzi összetettbeli vezetését.
2017.07.18. - Dave Brailsford nem volt hajlandó szóba állni a Cyclingnews újságírójával Viszonylag eseménytelenül telt a Tour de France második pihenőnapja. A legnagyobb visszhangot kiváltó eset Dave Brailsfordhoz a Sky csapatvezetőjéhez kapcsolódik, aki nemes egyszerűséggel odasétált az egyik legnagyobb kerékpáros szakportál a Cyclingnews riporteréhez Barry Ryan-hez, akivel közölte, - hogy őt nem hívták meg, a sajtótájékoztatón csak olyanok vehetnek részt, akikkel szeretnének is beszélni, Ryan pedig általában csak sz..ságokat ír a csapatról. - Brailsford a múlt hét folyamán visszautasította Daniel Benson főszerkesztő megkeresését, aki szeretett volna interjút készíteni a sportvezetővel, elsősorban a Brailsford ellen Nagy-Britanniában folyó vizsgálat ügyében. A Sky nem volt hajlandó a későbbiekben sem kommentálni a történteket.
« 1 | 2 »
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések