A keresett kulcsszó: Remco Evenepoel


2019.02.27. - Alejandro Valverde megszerezte első győzelmét a világbajnoki trikóban Egy hegyi befutós etappal folytatódott az UAE Tour. Az UAE University és a Jebel Hafeet csúcsa között 179 kilométer volt a táv, papíron nem volt túl bonyolult a harmadik szakasz karakterisztikája, végig síkon haladtak, majd a végén jöhetett az emelkedő. A nap szökését már jól ismert kerekesek alkották Igor Boev (Gazprom-RusVelo), Stepan Kuriyanov (Gazprom-RusVelo) és Charles Planet (Team Novo Nordisk) mellett mindössze Fabio Calabria (Team Novo Nordisk) számított újnak az elmenésben. Meglepetésre viszonylag hamar megfogták őket. A hegyhez közeledve Patrick Bevin (CCC Team) volt az első próbálkozó, majd Diego Ulissi (UAE Team Emirates) és Robert Power (Mitchelton-Scott) is megrántotta a sort. Ezt követően a Jumbo-Visma diktált hatalmas tempót minek következtében Richie Porte (Trek-Segafredo) és Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) is megúszott. Négy kilométerre a céltól az összetett éllovasa Primoz Roglic (Jumbo-Visma) indult meg, akivel csak Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe) és David Gaudu (Groupama-FDJ) tudta tartani a tempót, majd nem sokkal később a regnáló világbajnok Alejandro Valverde (Movistar) is felért rájuk. S, hamár ott volt meg is nyerte a szakaszt, amely az első győzelme volt a szivárványszínű trikóban. A második Primoz Roglic (Jumbo-Visma), míg a harmadik David Gaudu (Groupama-FDJ) lett. Összetettben Roglic tizennégy másodperc előnnyel vezet Valverde előtt. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) csapata legjobbjaként a 70. helyen zárt szűk tíz perces hátránnyal. „Ez az első győzelmem ebben az évben, amelyre már nagyon vágytam – így Valverde a célba érkezést követően. – Nem volt egyszerű dolgom, de úgy vélem, remekül használtam ki a lehetőségeimet. Amikor négy kilométerre a céltól Roglic megindult, nem nagyon tudtam követni, nehéz helyzetet teremtett. Ismertem a hegyet, így azon a ponton indultam meg, ahol tavaly is, ez pedig bejött.” Az UAE Tour Palm Jumeira és a Hatta Dam csúcsa között egy újabb hegyi befutós etappal folytatódik. A táv 205 kilométer.
2019.02.24. - Kusztor Péter az UAE Tour WorldTour versenyén debütál új csapata színeiben Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), a regnáló világbajnok Alejandro Valverde (Movistar), Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) vagy éppen Mark Cavendish (Dimension Data), hogy csak néhány nevet említsünk a bombaerős mezőnyt felvonultató UAE Tour rajtlistájáról, amely viadalon Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) személyében egy magyar kerékpárosnak is szoríthatunk. Kuszti Bodrogi László 2012-es Lengyel Körversenyen való szereplése óta az első magyar, aki részt vehet egy WorldTour viadalon. A Dubai Körverseny és az Abu Dhabi Tour fúziójából hozták tető alá a hétszakaszos UAE Tourt, melyre a WorldTour sorozat részeként február 24. és március 2. között kerül sor. A viadal egy csapatidőfutammal kezdődik, majd három a sprintereknek és három a hegyimenőknek kedvező etap következik. A karaván megmássza a Jebel Hafeet, a Hatta-gát és az útvonalba újonnan bekerülő Jebel Jais húsz kilométeres emelkedőjét is. A viadalon a tizennyolc WorldTour sor mellett két pro-kontinentális csapat – Gazprom-RusVelo, Team Novo Nordisk - is lehetőséget kap. Kusztor Péter számára néhány hónapja vált világossá, hogy egyes típusú cukorbeteg. A magyar versenyző 2019-ben a színtisztán csak cukorbeteg sportolókból álló pro-kontinentális Team Novo Nordisk csapatában folytatja, amely egy hatalmas lehetőség akkor is, ha Peti nem éppen így akart eljutni a profik közzé. A Novo Nordisk sora az UAE Touron: Mehdi Benhamouda (francia), Sam Brand (brit), Fabio Calabria (ausztrál), Declan Irvine (ausztrál), Kusztor Péter (magyar), Andrea Peron (olasz) és Charles Planet (francia).
2019.02.04. - Winner Anacona a San Juani Körverseny győztese San Juan városában egy 141 kilométeres körpályás szakasszal zárult a 2019-es San Juani Körverseny. Az utolsó etap a sprintereknek kedvezett, a dugattyúlábúak pedig nem is puskázták el a lehetőséget. A tizenhat kilométeres pályán viszonylag hamar kialakult egy öt fős szökés, melybe Julen Amezqueta (Caja Rural - Seguros RGA), Carlos Barbero (Movistar), Daniel Díaz (Municipalidad de Pocito), Sergio Aguirre (Municipalidad de Rawson Somos Todos) és Fabio Duarte (Medellin) keveredett bele. Az utolsó két körre fordulva már csak bő húsz másodperc volt az előnyük, majd nem sokkal később meg is fogták őket. Jöhetett a mezőnyhajrá, melyet a Bora-hansgrohe csapata vezetett fel, a legjobban Sam Bennett (Bora-hansgrohe) sprintelt, így ő nyerte a szakaszt Alvaro Hodeg (Deceuninck-Quick-Step) és Erik Baska (Bora-hansgrohe) előtt. Összetettben a királyszakasz győztese a kolumbiai Winner Anacona (Movistar) ünnepelhetett, Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) lett a második, míg a dobogó harmadik fokára az elnyűhetetlen Oscar Sevilla (Medellin) állhatott fel. A hegyi összetettet Daniel Zamora (Agrupacion Virgen de Fatima), a fiatalok versenyét Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step), míg a csapatok összevetését a spanyol Movistar nyerte.
2019.01.30. - Julian Alaphilippe nyerte a San Juani Körverseny egyenkénti időfutamát, ezzel összetettben is átvéve a vezetést Pocito városában egy mindössze tizenkét kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódott a San Juani Körverseny. A pálya nem volt túl bonyolult, lényegében nyílegyenes vezetett a fordítóig, majd ezt követően is mindössze egyetlen nehezebb kanyar nehezítette a kerekesek dolgát, akik közül sokan hagyományos országúti kerékpárral vágtak neki a távnak. A legnagyobb ellenfél talán ezúttal is a hőmérő higanyszála volt, amely harmincnyolc fokig kúszott fel. Az első komolyabb időt a korábbi egyórás világcsúcstartó Mattias Brandle (Israel Cycling Academy) repesztette, akit nem sokkal később Tom Bohli (UAE Team Emirates) taszított le képzeletbeli trónjáról. Később kiváló idővel rukkolt ki Félix Grosscharter (Bora-hansgrohe), Winner Anacona (Movistar) és Peter Sagan (Bora-hansgrohe) is. Ezt követően a fiatal belga tehetség Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step) vette át az első helyet, akit aztán már csak Valerio Conti (UAE Team Emirates) majd Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) tudott megelőzni. Végül a második szakasz győztese Alaphilippe nyerte az egyenkéntit, Conti és Evenepoel előtt. Mivel az összetett eddigi éllovasa Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) csak a hatodik időt érte el, így összetettben is Alaphilippe állt az élre. A San Juani Körverseny Vallé Fertil és Villa San Augustin között egy 185 és fél kilométeres dimbes-dombos szakasszal folytatódik.
2019.01.29. - Julian Alaphilippe nyerte a San Juani Körverseny második szakaszát A harmincnyolc fokos hőség miatt huszonnyolc kilométerrel rövidítették a San Juani Körverseny második szakaszát, így Chimbas és Peri Lago Punta Negra között végül csak 132 és fél kilométert teljesített a mezőny. A nagyrészt körpályán zajló penzum négy kategorizált hegyet is tartogatott, a vége az emelkedőket is jobban bíró sprintereknek kedvezett. A nap szökése sokáig remekül dolgozott össze az új-zélandi Hamish Schreurs (Israel Cycling Academy) bizonyult közülük a legkitartóbbnak, őt csak az utolsó tíz kilométeren belül tudták megfogni. A mindent eldöntő Punta Negra Dam emelkedőjén előbb Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step) próbálkozott, majd Nairo Quintana (Movistar) került az élre, akinek a kerekéről indított Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step), aki meg is nyerte a szakaszt Simone Consonni (UAE Team Emirates) és Peter Sagan (Bora-hansgrohe) előtt. Összetettben továbbra is az első etap győztese Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) vezet, mindössze három másodperccel megelőzve Alaphilippe-et. „Nagyon készültem a mai szakaszra, feküdt nekem a pálya, így nyerni akartam – mondta Alaphilippe a célba érkezést követően. – A csapat is remekül dolgozott; amikor megindultam, nem hittem, hogy hazaérhetek, de túl sokat nem is gondolkoztam azon, hogy mi lesz. Boldog vagyok, hogy nyertem. Egy egyenkénti időfutammal folytatódik a verseny, egy szakaszgyőzelem volt az előzetes célom, de nagyon jól állok összetettben, így napról-napra meg kell próbálnom megvédeni a pozíciómat. Igyekszem nem ráfeszülni a versenyre, inkább szeretnék élni az adódó lehetőséggel.”
2018.12.11. - Nyilvános Peter Sagan versenyprogramja A Bora-hansgrohe mallorca-i edzőtáborában tartott rövid sajtótájékoztatót Peter Sagan. A háromszoros világbajnok ismertette versenyprogramját, amely a Milánó-Sanremót követően egészen a Liege-Bastogne-Liege-ig szinte minden tavaszi egynapost érint. A huszonnyolc esztendős szlovák kiválóság az ausztrál Tour Down Underen kezdi az évet, majd az argentin San Juani Körverseny következik, mely után egy rövid magaslati edzőtábor jöhet. „Nagyon örülök, hogy továbbra is ennek a remek csapatnak lehetek a tagja – mondta Sagan. – Rohan az idő, immáron két éve itt versenyzem, pedig néha úgy érzem, mintha még csak két hét telt volna el. Úgy döntöttünk, hogy Ausztráliában kezdem az évet, majd Argentínába utazom, mielőtt részt vennék egy rövid magaslati edzőtáborban a Sierra Nevadán. Kimaradnak a március eleji belga egynaposok és a Strade Bianche is, de a Tirreno-Adriaticót követően a Liege-Bastogne-Liege-ig szinte valamennyi tavaszi klasszikuson ott leszek.”
2018.11.08. - Peter Sagan a Tour Down Under-Vuelta a San Juan kettőssel kezdené a 2019-es évet A háromszoros világbajnok Peter Sagan az elmúlt két évhez hasonlóan 2019-ben is a Tour Down Under szakaszversenyén kezdené az évet, majd Argentínában a Vuelta a San Juan viadalán folytatná, amely verseny egy héttel későbbre került, így jövőre már nem ütközik az ausztrál WorldTour viadallal. A huszonegyedik Tour Down Underre január 15. és 20. között, míg a dél-amerikai versenyre január 27. és február 3. között kerül sor. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Bora-hansgrohe kerékpárosa nem lesz ott a Cadel Evens Great Ocean Road Race egynaposán. Vélhetően az argentin versenyen kezdi az idényt Mark Cavendish (Dimension Data), Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) és Remco Evenepoel (Quick-Step Floors) is. Sagan számára ezt követően az Ománi Körverseny és az új UAE Tour következhet. „Örömmel jelenthetjük be, hogy hosszú hónapok várakozását követően eldőlt, hogy Peter Sagan rajthoz áll a 2019-es Vuelta a San Juan versenyen – így Jorge Chica, San Juan tartomány sportminisztere. – Ez egy olyan történelmi dolog, ami hatalmas presztízst kölcsönöz a viadalunknak.”
2018.09.28. - Remco Evenepoel: a valódi bajnokok a profik között versenyeznek A belga szupertehetség Remco Evenepoel magabiztosan szerezte meg az egyenkénti időfutam mellett a junior fiúk mezőnyversenyének világbajnoki címét is, nem tudott rajta kifogni az sem, hogy bukásba került, lassan kapott kereket, de még az sem, hogy a tizenhármas számmal állt rajthoz. „Nem nevezném magam nagy bajnoknak, hisz még csak junior szinten tekerek, a valódi bajnokok a profik között versenyeznek – mondta Evenepeol, aki az utánpótlás Kuurne-Brussels-Kuurne versenyhez hasonlóan ezúttal is a feje fölé emelt kerékpárjával haladt át a célvonalon. – A kerékpársport igazi legendái az Eddy Merckx és Alberto Contador szintű kerékpárosok, nekem még sokat kell fejlődnöm ahhoz, hogy az ő általuk elért szint közelébe kerülhessek. Junior világbajnok vagyok, de továbbra se nevezzenek az új Eddy Merckx-nek, nem nyertem még profiként szivárványszínű trikót, de Tour de France győzelmem sincs. Vannak persze elvárásaim a jövőre nézve, első körben ezeket szeretném elérni, ha ez sikerül, akkor elégedett leszek. Még csak másfél éve kerékpározom, sokat kell még fejlődnöm ahhoz, hogy vérbeli versenyzővé válhassak. Meglátjuk, mit hoz a jövő. A Quick-Step Floors egy hatalmas lépés lesz számomra.” [[https://www.youtube.com/v/tjYRBvjrW0U?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] A lányok versenyében a hazai Laura Stigger alig néhány hete szerezett újra junior XCO világbajnoki címét hegyikerékpározásban. Elmondása szerint ebben az évben mindössze második országúti versenyét abszolválta, melynek végén szivárványszínű trikót nyert. [[https://www.youtube.com/v/ASPqW1mGYyM?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „Nem gondoltam arra, hogy nyerhetek, azzal a céllal álltam rajthoz, hogy megpróbálom jól érezni magam a verseny során, hisz mindössze a második országúti versenyem volt ez idén – hitetlenkedett a viadalt követően Stigger. – Hihetetlen. Köszönettel tartozom mindazoknak az embereknek, akik segítettek és azoknak is, akik az út szélén bíztattak. Mountain Bike versenyző vagyok, el sem hiszem, hogy tényleg nyertem.”
2018.09.27. - Az osztrák Laura Stigger nyerte a junior lányok, míg a belga Remco Evenepoel a junior fiúk mezőnyversenyét Innsbruckban.
2018.09.26. - Papírforma eredmények születtek az innsbrucki országúti világbajnokság harmadik versenynapján A holland Annemiek van Vlauten megvédte címét az innsbrucki kerékpáros világbajnokság női elit időfutamában, megelőzve honfitársait Anna van der Breggen és Ellen van Dijk kettősét. „Már tudom, hogy mennyire különleges a szivárványszínű trikóban versenyezni – mondta van Vlauten röviddel a díjátadót megelőzően. – Talán soha nem éreztem még akkora nyomást a vállaimon, mint ma, szerettem volna megvédeni a címem. Nagyon nehéz pálya volt, a lejtmenetekben sem volt idő pihenni, tekerni kellett lefelé is. Már a penzum első felében előnyre tettem szert, de talán egy picit túlságosan is gyorsan kezdtem. Szerencsére a végéig kitartott az erő, így a legjobb idővel zártam. Külön öröm számomra a holland dobogó, néhány évvel ezelőtt együtt készültünk az időfutamokra, ami kifizetődött. Jövőre érdekes lesz a nemzeti csapatkronó, ami így szintén nekünk kedvezhet.” [[https://www.youtube.com/v/lbLLRhHzSTE?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] A junior fiúk egyenkéntijén egy egyszemélyes show döntött, a belga Remco Evenepoel állva hagyta riválisait. Evenepoel 50,17 kilométer/órás átlaggal nyert, ami a korosztály kötött áttételeit elnézve brutális eredmény, közel másfél percet verve a második helyezett ausztrál Luke Plappre. Evenepoel fantasztikus idényt produkált huszonöt nemzetközileg jegyzett versenynapja alatt, mindent idevéve – a megkülönböztető trikókat is - huszonkilenc győzelmet szerzett, megnyerve az Európa-bajnokság mindkét számát, a GP Général Patton szakaszversenyét, a belga bajnokságot, a junior Course de la Paix viadalát, a Gent-Wevelgem vagy éppen Kuurne-Brussel-Kuurne klasszikusait. Evenepoel két évvel ezelőtt még az Anderlecht labdarúgó akadémiáján építette karrierjét, kilencszeres korosztályos belga válogatott volt, ám elvesztette motivációját és inkább kerékpározni kezdett. Jól döntött! „Már három hete itt vagyok Ausztriában, élvezem a kellemes időjárást, a gyönyörű tájat, na és persze napi szinten készültem a versenyeimre – így a szivárványszínű trikó felvételét követően Evenepoel. – Az emelkedők rövidek, de nehezek, ami kedvez nekem. Talán az egyik legjobb időfutampálya volt ez, amin valaha tekerhettem. Nagyon készültem erre a számra, fantasztikus érzés úgy célba érkezni egy időfutamon, hogy a magasba emelheted a kezed. Belgiumban az új Eddy Merckx-ként emlegetnek, de ezt nem szeretem hallani, én nem a következő „Kannibál” akarok lenni, hanem valami új, Remco Evenepoel.” [[https://www.youtube.com/v/PQ_aefxMMPM?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] A világbajnokság a férfi elit időfutamával folytatódik, az 52,5 kilométeres táv könnyűnek semmiféleképpen sem nevezhető, hatalmas csata várható a címvédő holland Tom Dumoulin és az ausztrál Rohan Dennis kettőse között. Talán más nem is nagyon szólhat bele az aranyérem sorsába, a dobogóra jó eséllyel pályázhat a spanyol Jonathan Castroviejo, a svájci Stefan Küng vagy éppen a regnáló Európa-bajnok a belga Victor Campenaerts. Pelikán János sajnos betegség miatt nem lesz ott a versenyen, míg a Román Körverseny győztese Serghei Tvetcov azt követően lesz kénytelen kihagyni a számot, hogy a szövetség lekéste a nevezési határidőt.
2018.09.25. - A belga Remco Evenepoel nyerte a junior fiuk egyenkénti időfutamát, míg az elit hölgyeknél Annemiek van Vlauten megvédte címét.
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések