A keresett kulcsszó: Pello Bilbao


2019.02.16. - Bob Jungels ellopta a show-t a sprinterek elől, összetettben is átvéve a vezetést a Tour Colombia viadalán Medellin környékén egy 144 kilométeres, az előző napokban már megszokott körpályás etappal folytatódott a 2.1-es besorolású Tour Colombia viadala. A huszonnégy kilométeres pályán a viszonylag rövid, negyedik kategóriás emelkedő nem jelentett túl nagy akadályt a sprinterek számára. A nap szökésében az összetettben is kiválóan álló Miguel Angel Lopez (Astana) is ott volt, aki igyekezett begyűjteni a részhajrák időjóváírásait, melyek segítségével végül két helyet sikerült is előrelépnie. Az elmenésnek ellenben nem volt túl nagy előnye, a Movistar és a Sky csapatai által vezetett főmezőny, amikor kellett, meg is fogta őket. Az utolsó kilométereken számos egyéni akció bontakozott ki, miközben a Deceuninck-Quick-Step sora igyekezett felvezetni a mezőnyhajrát Alvaro Hodeg számára. Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step) az egyik ilyen támadásra reagálva maga is megpróbálta, ami olyan jól sikerült, hogy végül két másodperc előnnyel haza is ért, megnyerve ezzel a szakaszt és átvéve az összetettbeli vezetést is. Az észt Mihkel Raim (Israel Cycling Academy) lett a második, míg Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) a harmadik. „Eddig a csapattársaim sikereiért harcoltam, de ma úgy voltam vele a végén, hogy miért ne próbálnám meg – mondta Jungels röviddel a célba érkezést követően. – Örülök, hogy sikerült összetettben is az élre állnom, bár azzal is tisztában vagyok, hogy a verseny két legnehezebb szakasza még csak most jön, így nem lesz egyszerű dolgom.” A Tour Colombia La Union környékén az első komolyabb hegyekkel tarkított 176,8 kilométeres etapjával folytatódik.
2018.06.10. - Pello Bilbao bizonyult a legjobbnak a Critérium du Dauphiné hatodik szakaszán, Geraint Thomas tovább növelte összetettbeli előnyét A Critérium du Dauphiné Frontenex és La Rosiére Espace San Bernardo között egy 110 kilométeres etappal folytatódott. A penzum két kiemelt, egy második és hegyi befutóként egy első kategóriás emelkedőt tartogatott. A rajtot követően szinte azonnal kialakult a nap szökése, melyben olyan nevek vállaltak főszerepet, mint a hegyi összetett elsőségért küzdő Dario Cataldo (Astana), Pello Bilbao (Astana), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) vagy éppen Warren Barguil (Fortuneo-Samsic). Cataldo igyekezett begyűjteni a hegyi pontokat, így a szakasz végén megőrizhette a kék-fehér pöttyös trikót. Az utolsó előtti emelkedő lábához közelítve már csak hat-hét kerekes alkotta az elmenést, de a főmezőny létszáma is rendesen megfogyatkozott. Utóbbi sorban az AG2R La Mondiale csapata diktálta a tempót, sőt Pierre Latour a szökevények után eredt, bár felérnie nem sikerült. A La Rosiére kaptatóján Pelleo Bilbao (Astana) hagyta magára szökevénytársait, akiket nem sokkal később az üldözők utol is értek. Az esélyesek csoportjától ezt követően a sárga trikós Geraint Thomas (Sky), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Adam Yates (Mitchelton-Scott) és Daniel Martin (UAE Team Emirates) kvartettje szakadt el. [[https://www.youtube.com/v/nlE4grpyfP8?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] A győzelmet végül Pello Bilbao (Astana) szerezte meg Geraint Thomas (Sky) és Daniel Martin (UAE Team Emirates) előtt. Összetettben Thomas 1 perc 29 másodpercre növelte előnyét a második helyre előrelépő Adam Yates (Mitchelton-Scott) ellenében. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a hegyi összetettben Dario Cataldo (Astana), a fiatalok összevetésében Marc Soler (Movistar), míg a csapatversenyben a brit Sky vezet. „Azért a Giro d’Italia nehéz volt, kivette az energiáimat, amit az előző szakaszon rendesen megéreztem, lényegében teljesen elszálltam, egy ponton azt hittem, hogy vége a versenyemnek – mondta Bilbao a célba érkezést követően. – Ezúttal viszont sokkal jobban éreztem magam, próbálkozni akartam. Kiválóan dolgozott együtt a szökevénysor, az utolsó emelkedőn pedig egyszer csak egyedül maradtam. Nagyon nehéz volt az Olasz Körverseny, így még az utolsó öt kilométeren sem nagyon hittem abban, hogy hazaérhetek. Hihetetlen, hogy végül sikerült.” A Critérium du Dauphiné Moutiers és Saint Gervais Mont Blanc között egy 129 kilométeres etappal zárul. A penzum négy első és egy harmadik kategóriás emelkedőt tartogat, természetesen hegyi befutóval.
2018.04.17. - Az Astana csapata dominált az Alpok Körversenyének első szakaszán Alig huszonnégy órával Michael Valgren az Amstel Gold Race klasszikusán aratott sikerét követően a kazah Astana csapata már egy újabb győzelmet ünnepelhetett, mégpedig a közelgő Giro d’Italia egyik legfontosabb felkészülési állomásán, az Alpok Körversenyén. Arco és Folgaria között mindössze 134,6 kilométer várt a mezőnyre két komoly emelkedővel, ráadásként még az utolsó kilométer is emelkedett. A nap elején egy kilenc fős szökés alakult, amely nem tudott túlontúl nagy előnyre szert tenni, így a mindent eldöntő hegy előtt meg is fogták őket. A főmezőnyben ekkor már a Sky sora diktálta a tempót, akik Christopher Froome esetleges sikeréért dolgoztak. A célhoz közeledve rendesen megrostálódott a főmezőny létszáma, a legjobban az Astana csapata tartotta magát, akik öt fővel képviseltették magukat az első csoportban. A legígéretesebb támadás Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) nevéhez fűződött, ám ő sem jutott túlságos messzire. Az utolsó lejtmenetben Pello Bilbao (Astana) lépett el minimális előnnyel, aki a döntő meredeket is kibírta megnyerve ezzel a szakaszt csapattársa Luis Leon Sanchez (Astana) és Ivan Ramiro Sosa (Androni-Sidermac) előtt. Természetesen az első napot követően összetettben is ugyanez a sorrend. [[https://www.youtube.com/v/YZp7xTV4VmI?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „Profi pályafutásom ötödik győzelmét arattam, ami már csak azért is különleges, mivel egy évvel ezelőtt Michele Scarponi nyerte az Alpok Körversenyét – ajánlotta győzelmét egykori csapattársa emlékének a baszk kerékpáros. – Scarpa nagyon fontos helyet foglal el a szívünkben. Rengeteg inspirációt és motivációt ad számunkra. Szeretném ezt a győzelmet neki és a családjának ajánlani.”
2016.12.09. - Franco Pellizotti a Bahrein-Merida csapatában folytatja Az újonnan alakult Bahrein-Merida csapatának utolsó igazolása az olasz Franco Pellizotti lett. A harmincnyolc esztendős kiválóság elsődlegesen Vincenzo Nibali segítőjének érkezik, akivel 2010-ben már versenyzett együtt a Liquigas csapatánál. Pellizotti pályafutása 2010 végén tört derékba, miután biológiai útlevelében anomáliákra bukkantak és két évre eltiltották. Az elmúlt éveket a pro-kontinentális Androni Giocattoli csapatában töltötte. „Több okból is nagyon boldog vagyok, hogy aláírhattam ehhez a sorhoz – nyilatkozta Pellizotti az átigazolás bejelentését követően. – Egyrészt lesz csapatom a 2017-es idényre, másrészt visszatérhetek a World Tourba, amiről az elmúlt években már nem is álmodtam. Örülök, hogy egy újonnan alakult csapatban folytathatom, így együtt küzdhetünk majd azért, hogy minél jobb eredményeket érhessünk el, és, hogy megismertethessük a nevünk a nagyközönséggel. Számos versenyzővel jó kapcsolatban vagyok, Nibalival, Gasparottoval korábban is tekerünk már együtt. Örülök, hogy újra együtt dolgozhatunk. Elképesztő, hogy Vincenzo milyen fejlődésen ment keresztül az elmúlt évek során, készen állok arra, hogy minden erőmmel segítsem öt.”
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések