A keresett kulcsszó: Michael Valgren


2018.12.28. - Michael Valgren nagy reményekkel igazolt a Dimension Data csapatához A dán Michael Valgren pályafutása legjobb idényét zárta 2018-ban, megnyerve az Omloop Het Nieuwsblad és az Amstel Gold Race klasszikusait. Épp ezért volt kissé váratlan, hogy az Astana csapatától a dél-afrikai Dimension Data sorához igazolt. „Egyértelmű, hogy karrierem eddigi legjobb idényét zártam – így Valgren az egyik kerékpáros szakportál megkeresésére. – Minden év végén ideges az ember, ha a jövője kerül szóba. Az Astanánál lejárt a szerződésem, én pedig úgy véltem, hogy még elég fiatal vagyok ahhoz, hogy új kihívásokat keressek. A Dimension Data egy remek programot vázolt fel számomra, Rolf Aldag személyesen keresett meg, bizonyították, hogy tényleg komoly terveik vannak velem. Nem mondom, hogy ne éreztem volna jól magam a kazah csapat színeiben, de voltak versenyek, ahol túl sokan kaptak szabadkezet, ami néha az eredményesség rovására ment. A dél-afrikai sor ellenben komplett tervet tett le elém, ami meggyőzött. Jó csapat lesz körülöttem, bár egy kicsit ijesztő, hogy eljutottam arra a szintre, hogy nagy nyomást helyezzenek a vállaimra. Természetesen ezúttal is a tavaszi klasszikusok szerepelnek majd a középpontban, de a Giro d’Italia is nagyon vonzó számomra és a yorkshire-i világbajnokság pályája is kedvez nekem. Szeretnék egy jó idényt abszolválni, ez a célom.”
2018.10.01. - Alejandro Valverde hat dobogós hely után végre megszerezte a világbajnoki címet A spanyol Alejandro Valverde tizenöt éve harcol a világbajnoki címért, először 2003-ban állhatott dobogóra, a kanadai Hamiltonban lett ezüstérmes. 2005-ben Madridban volt még egy második helye, amit négy bronz követett (2006, 2012, 2013, 2014). A harmincnyolc esztendős kerékpáros a francia Romain Bardet és a kanadai Michael Woods előtt diadalmaskodott, akikkel a Höll emelkedőjén lépett meg, s bár lejtmenetben a holland Tom Dumoulin is felért rájuk, az érmek sorrendjébe ő már nem tudott beleszólni. [[https://www.youtube.com/v/toDqX2_KFDc?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „A világbajnokság és a Tour de France azok a versenyek, melyeknek a megnyeréséről mindig is álmodtam – mondta Valverde a versenyt követően elcsukló hangon, szemlátomást teljesen elérzékenyülve. – A Francia Körversenyen nem nagyon van már esélyem, de most végre világbajnok lettem. Nem ez az első olyan sikerem, amit megkönnyezek, de az biztos, hogy a legemocionálisabb. Tartottam tőle, hogy sohasem sikerül már megszereznem a szivárványszínű trikót. Az időjárás, a csapatom és a verseny alakulása mind-mind kedvezett nekem. Egy álom vált ezzel valóra, köszönöm a szurkolók buzdítását, ők is nagyon sokat hozzátettek. Amikor Tom Dumoulin felért megváltozott a szituáció, hisz ez azt jelentette, hogy az egyikünk érem nélkül marad. Nem akart senki sem elém jönni, így be kellett azt vállalnom, hogy az élről indítom meg a sprintet. Olyan 350 méterrel a vége előtt álltam ki a nyeregből és bebizonyítottam, hogy az idősebb versenyzők is tudnak még nagy dolgokat véghez vinni. A Lombard Kör lesz az első versenyem a világbajnoki trikóban.”
2018.08.04. - Pályakerékpáros Európa-bajnokság: hat számban osztottak érmeket a második napon, Lovassy Krisztián 18. scratchben Augusztus 2-án kezdődött a skóciai Glasgow-ban a hagyományteremtő célzattal életre hívott multisport Európa-bajnokság, melynek keretében hét sportág kontinensviadalát rendezik egyszerre az olimpia mintájára. A szigetországi nagyvárosban a kerékpárosok is porondra lépnek (országúti, pálya, hegyi, BMX). Elsőként a pályakerékpárosok vágtak neki a küzdelmeknek, az első nap kvalifikációs futamait követően, a második nap programjában, már hat számban érmeket is osztottak. A hölgyek csapatsprintjében Oroszország (Anastasiia Voinova, Daria Shmeleva) bizonyult a legjobbnak, a döntőben az ukrán kettőst legyőzve, míg a bronzérem Németországhoz került. A férfiak csapatsprintjét a papírformának megfelelően Hollandia (Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Roy Van den Berg, Nils van t’Hoenderdaal) nyerte, Franciaország lett a második, míg Németország zárt a harmadik helyen. A négyezer méteres csapatüldözéses versenyszámban a nőknél Nagy-Britannia (Katie Archibald, Laura Kenny, Elinor Barker, Neah Evans) érvényesítette fölényét, bár az olaszok mindent megpróbáltak, sokáig tartották is a lépést a brit sorral, az utolsó körökre azonban teljesen szétestek. A bronzcsatát ebben a számban is Németország nyerte. A férfiak csapatüldözéses versenyében kisebb meglepetésre a britek nem jutottak be a döntőbe, be kellett érniük a bronzzal. Az Európa-bajnoki címet az olaszok (Francesco Lamon, Filippo Ganna, Elia Viviani, Liam Bertazzo) szerezték meg Svájc kvartettjét legyőzve a döntőben. A női tíz kilométeres scratchben a papírforma érvényesült a holland Kirsten Wild diadalmaskodott a brit Emily Kay és a belga Jolien d’Hoore előtt. A férfiak ugyanezen számában tizenöt kilométer várt a résztvevőkre, ukrán siker született Roman Gladysh révén, a dobogó másik két fokára a francia Adrien Garel és a svájci Tristan Marguet állhatott fel. Lovassy Krisztián az Omniumra hangolódva, 18. lett. Az Európa-bajnokság harmadik napján ugyancsak Lovassy Krisztiánnak szoríthatunk Omniumban.
2018.04.16. - Michael Valgren a csapatmunkának köszönheti sikerét, Saganban ennyi volt, Gasparotto harminchat évesen sem lassít Bjarne Riis 1997-es sikerét követően első dánként nyerte meg az Amstel Gold Race klasszikusát Michael Valgren. Az Astana kerékpárosa Roman Kreuziger társaságában lépett el az utolsó kilométereken, majd sprintelte le ellenlábasát a hajrában. Valgren elsősorban csapata kiváló munkájának köszönheti sikerét, a végjátékban Jakob Fuglsanggal felváltva akcióztak. „Éppen a csapatvezetőnkkel Alexandre Vinokourovval beszéltem, és ő is egyetért abban, hogy a kiváló csapatmunkának köszönhetjük a sikert – mondta a célba érkezést követően Valgren. – Az elején Laurens De Vreese dolgozott rengeteget, majd Omar Fraile és Jakob is fantasztikusat ment. A lehető legjobb pillanatban indítottam, ennek pedig learattuk a gyümölcsét.” [[https://www.youtube.com/v/_CljQpfkIwM?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] A regnáló világbajnok Peter Sagan az Amstelen zárta tavaszi programját, ahol meg kellett elégednie a negyedik hellyel. „Egy nagyon nehéz Amstelen vagyunk túl, ahol már a rajt pillanatától teljes sebességgel haladtunk – így a Bora-hansgrohe kapitánya. – A szökevények erős egységet alkottak, nagy előnyre tettek szert, nem volt könnyű utolérni őket. Amikor Valgren megindult már nem tudtam tenni rá a kereket. A múlt heti Párizs-Roubaix-t követően már az is kisebb csoda, hogy egyáltalán volt bennem ennyi erő. Összességében nem búslakodom, elégedett vagyok a tavaszi klasszikusokon mutatott produkciómmal.” Talán Enrico Gasparotto mutatta be a legaktívabb versenyzést a végjátékban. A 2012-es és a 2016-os Amstel győztese kissé későn indult Valgren és Kreuziger kettőse után, így végül meg kellett elégednie a harmadik hellyel. „Amikor megindultak azt vártam, hogy Sagan vagy Valverde teszik a kereket, de egyikőjük sem tudott már menni – ecsetelte a történteket a Bahrain-Merida kerékpárosa. – Tudtam, hogy szinte esélytelen utolérnem őket, de nem akartam a mezőnyhajrában elbukni. Olyan négyszáz méterre a céltól egy pillanatra megtorpantak, ekkor azt hittem, hogy csak felérek, de sajnos nem sikerült. Boldog vagyok, hogy harminchat évesen még mindig tényező tudok lenni egy ilyen komoly klasszikuson, mint az Amstel.”
2018.04.15. - A dán Michael Valgren (Astana) sikerével zárult az idei Amstel Gold Race. Az első ardenneki klasszikuson Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) lett a második, míg Enrico Gasparotto (Bahrain-Merida) a harmadik.
2018.02.25. - Rohan Dennis nyerte az Abu Dhabi Körverseny egyenkéntijét, a regnáló kronó világbajnok Tom Dumoulin mechanikai problémákkal küszködött Al Maryah Island környékén egy 12,6 kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódott az Abu Dhabi Körverseny. A szinte teljesen sík penzum a várakozásoknak megfelelően alakította át az összetett sorrendjét. A brit Alex Dowsett (Katusha-Alpecin) majd a német Nikias Arndt (Team Sunweb) voltak az elsők, akik kiemelkedő eredményt értek el. A kronót ellenben végül Rohan Dennis (BMC) nyerte 14 perc 21 másodperces idővel, ezzel összetettben is átvéve a vezetést. A második helyet Jonathan Castroviejo (Sky), míg a harmadikat Miles Scotson (BMC) szerezte meg. A regnáló világbajnok Tom Dumoulin (Team Sunweb) mechanikai problémákkal küzdött a váltója mondta fel a szolgálatot, így csak a számára csalódást keltő tizenkettedik helyen zárta a szakaszt. A verseny a Jabel Hafeet hegyi befutós etapjával zárul. [[https://www.youtube.com/v/7EaBH62RiXI?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „Természetesen nagyon örülök a győzelmemnek, de az utolsó szakasz nehéz lesz – így Dennis a díjátadót követően. – Egy olyan emelkedő vár ránk, ami nem nevezhető könnyűnek, de igazán nehéznek sem titulálnám. Alejandro Valverde remek formában van, de Tom Dumoulint sem írnám még le.”
2018.02.24. - A hölgyeknél és a férfiaknál is dán győzelem született a belga szezonnyitón; Michael Valgren (Astana) és Christina Siggaard (Team Virtu Cycling Women) ünnepelhettek.
2016.07.30. - A legfrissebb pletykák a bahreini csapatról Egy brit kerékpáros szakportál értesülése szerint az előzetes pletykáknak megfelelően a jelenleg a Lampre-Merida csapatát dirigáló dél-afrikai Brent Copeland lesz a bahreini kerékpáros projekt vezetője, míg a két legfőbb sportigazgatói posztot Gorazd Stangelj (jelenleg Astana) és Vladimir Miholjevic láthatják el. A gárda a Lampre-Merida licencét veszi át, a Lampre azonban nem szűnik meg, hanem pro-kontinentális besorolással folytatja. A legfőbb igazolásként Vincenzo Nibali mellett vélhetően itt folytatja pályafutását Manuele Boaro, Valerio Agnoli, Sonny Colbrelli, Giovanni Visconti és Salvatore Puccio is. A sor vélhetően Merida kerékpárokat használ majd. A csapathoz érkezik Nibali személyi edzője a legendás Paolo Slongo is. Az olasz kerekeseket leszámítva a legfőbb név a dél-afrikai Louis Meintjes lehet.
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések