A keresett kulcsszó: Lotto-Soudal


2019.03.31. - A regnáló időfutam Európa-bajnok, a belga Victor Campenaerts a 2018-as világbajnokságot követően jelentette be, hogy megpróbálkozik Bradley Wiggins egyórás világcsúcsának megdöntésével.
2019.01.01. - Nairo Quintana hivatalosan is megerősítette, hogy a San Juani Körversenyen kezdi a 2019-es évet Azt követően, hogy a 2018-as idényben nem sikerült dobogóra állnia egyetlen nagy körversenyen sem, Nairo Quintana elhatározta, hogy az elkövetkezendő éveket a Tour de France-nak szenteli. A Movistar kiválósága 2013-ban másodikként zárt a Touron, majd nyert egy Girót és egy Vueltát is, de ezen felül még két alkalommal állhatott dobogóra a Champs-Elysees-n. Ennek fényében már korábban megerősítette, hogy nem lesz ott az Olasz Körversenyen, minden erejével a Tourra fókuszál. A 2019-es idényt az argentin San Juani Körversenyen kezdi. „A 2018-as Tourra jó formában érkeztem, sajnos azonban már a verseny legelején időt vesztettem, végül pedig nem éppen úgy alakult a szituáció, ahogy előzetesen terveztem – mondta Quintana. - Nagyon tetszik a 2019-es útvonal, a magas hegyek kedveznek nekem. A szezont Argentínában kezdem, majd a kolumbiai verseny következik, a program további része még nem teljesen ismert, ezt csak az edzőtáborok során fogjuk véglegesíteni. Az argentin verseny ideális számomra, szeretem az országot és az emberek is szeretnek minket. Az útvonal kiváló felkészülést biztosít, épp ezért választottuk ezt a megmérettetést. Jó verseny várható, a célom, hogy megalapozzam a 2019-es idényem.”
2018.12.29. - Mathieu Van der Poel továbbra is megállíthatatlan, Vas Balázs 37. az Azencrosson Vas Kata Blanka (Merida Team CST) szenzációs harmadik helyét követően az U23-as fiúk versenyében testvérének Vas Balázsnak (YCT Demer & Dijle) szoríthattunk. Az igencsak népes hetvenkilenc fős mezőnyben a magyar versenyző végül bő két perces hátránnyal a 37. helyet szerezte meg, ami idei legjobb eredménye a cyclo-cross szakágban. A futamot mondhatni a papírformának megfelelően a brit Ben Turner nyerte. Az elit férfiak versenyében a holland Mathieu Van der Poel (Corendon-Circus) folytatta domináns szereplését. A rajtot követően rögtön ellépett, majd körről-körre növelve előnyét magabiztos győzelmet aratva legfőbb riválisai Wout van Aert (Cibel-Cebon) és Toon Aerts (Telenet Fidea Lions) előtt. Mivel a szezon első versenyein sem Van der Poel sem van Aert nem állt rajthoz, így a világkupához hasonlóan a DVV Trofee sorozatban is Aerts vezet. Az elit hölgyeknél Lucinda Brand (Team Sunweb) diadalmaskodott, míg a junior fiúknál Ryan Cortjens volt a legjobb. December 30-án a Superprestige Diegem, majd január 1-jén a DVV Trofee GP Sven Nys viadala következik a magyarok számára.
2018.12.06. - Bemutatta 2019-es szerelését a Lotto-Soudal csapata A minap lehullt a lepel a Lotto-Soudal csapatának 2019-es szereléséről. A férfi, női és U23-as utánpótlássorral is rendelkező klub mezét Thomas De Gendt, Puck Moonen és Lotte Kopecky mutatta be. Az új dizájn szakít a vörös szín dominanciájával és az eddigi évekkel ellentétben sokkal világosabb, ami egyfajta frissességet kölcsönöz. A mezt stílusosan a Flandriai Körverseny oudenaarde-i múzeumában prezentálták. [[https://www.youtube.com/v/9OhwA2tIADA?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] A belga csapat keretének legnagyobb változása, hogy hosszú évek után távozott Andre Greipel, a sprinteken ezentúl Caleb Ewan harcol majd a sikerekért. Nyolc új versenyző érkezett a férfiaknál, többek között Adam Blythe és Roger Kluge erősíthetik a felvezetést. A női sor tizennégy fővel vág neki az előttünk álló szezonnak.
2018.11.19. - Keisse és Viviani párosa nyerte a genti hatnapos pályaversenyt Csak az utolsó Madisonban dőlt el a 2018-as genti hatnapos pályaverseny végkimenetele, melyet végül a helyi legenda Iljo Keisse és Elia Viviani párosa nyert meg. Keisse pályafutása során már hetedik alkalommal diadalmaskodott a Kuipkében. A Deceunick-Quick-Step duója Robbe Ghys és Kenny De Ketele (Baloise) kettősével vívott hatalmas csatát, végül Viviani döntött a Madison utolsó sprintjének megnyerésével, így 382 ponttal győzedelmeskedtek. A harmadik Jasper De Buyst és Tosh Van der Sande (Lotto) párosa lett. „A genti hatnapos a legnagyobb presztízzsel bíró pályaverseny – így a díjátadót követően Keisse. – Ezt az itt rajthoz állók mindegyike így gondolja. A közönség és a hangulat magával ragadó. Nagyon motivált voltam, hogy egy olyan társ oldalán, mint Elia Viviani a győzelemért harcolhassak. Napról-napra minden tőlünk telhetőt megtettünk, ami végül kifizetődőt. Nagyon boldog és büszke vagyok a győzelmünk miatt.”
2018.06.22. - Az UCI új, négyéves-tervében jóváhagyta a tárcsafékek használatát, igyekszik minimalizálni a nemek közötti differenciákat, 2023-tól pedig kerékpáros világjátékokat rendezne A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség irányító testülete a franciaországi Arzonban ülésezett, ahol jóváhagyták a sportág 2022-ig szóló négyéves tervét, melyben számos kulcsfontosságú újítás szerepel. „Nagyon örülünk annak, hogy az irányítótestület jóváhagyta az új négyéves tervet, melyben olyan fontos változások szerepelnek, melyek garantálják férfiak és nők közötti egyenlőséget – mondta David Lappartient a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség regnáló elnöke. – Ez a koncepció egy teljesen új eseményt is említ, egy kombinált UCI-világbajnokságot, mely négyévente a sportág szinte valamennyi szakágát egy helyre vezeti.” Számos változtatást eszközölnek a női kerékpárosok helyzetének javítása érdekében. 2019-től bevezetnek egy szigorú magatartási kódexet, melyet minden csapat versenyzője és alkalmazottja köteles aláírni. Az UCI mindemellett igyekszik lépéseket tenni a női versenyzők bérének felzárkóztatása ügyében is. A díjátadókon ezentúl a segítőknek csak olyan ruhát lehet viselni, melyet a nemzetközi szövetség előzetesen jóváhagy. Elfogadták, hogy a 2018/2019-es cyclo-cross világkupában már egyenlő pénzdíjazásban részesülnek a nők és a férfiak, természetesen a távlati cél idővel minden szakágban elérni ugyanezt. 2023-tól tervben van egy négyévente megrendezendő kombinált világbajnokság, melyen szinte minden szakág képviseltetné magát. A rendre az olimpia éve előtti esztendőben tető alá hozott esemény legfőbb célja a szakágak egymás mellé való felzárkóztatása mellett, a kerékpársport média szerepének megnövelése. Végül, de nem utolsóként pedig a hároméves tesztidőszakot követően végérvényesen engedélyezik a tárcsafékek használatát.
2018.06.12. - Sonny Colbrelli nyerte a Svájci Körverseny harmadik szakaszát A Svájci Körverseny Oberstammheim és Gansingen között egy 182 kilométeres szakasszal folytatódott, az utolsó körpályán ötször is leküzdve a két, harmadik kategóriás emelkedőt. Eső, és az előző napokkal ellentétben viszonylag hűvös időjárás fogadta a kerekeseket a rajtnál. A szökésbe Calvin Watson (Aqua Blue Sort), Filippo Zaccanti (Nippo-Vini Fantini) és Fabien Grellier (Direct Energie) triója keveredett bele. Az elmenés legnagyobb előnye hat percnél tetőzött a főmezőnyt a sárga trikót védő BMC valamint a Bora-hansgrohe csapatai vezették. Az utolsó ötven kilométerre fordulván már csak két perc körüli volt az elől tekerők fórja, ahová nem várt módon Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott) próbált felugrani. Watson mintegy húsz kilométerre a céltól adta meg magát, helyét Juul-Jensen vette át az élbolyban. Az utolsó emelkedő előtt azonban megfogták a szökést. Több kisebb próbálkozás ellenére mezőnyhajrá döntött, amit az olasz Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) nyert meg a kolumbiai Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) és a regnáló világbajnok szlovák Peter Sagan (Bora-hansgrohe) előtt. Összetettben Stefan Küng (BMC) továbbra is három másodperc előnnyel vezet, második csapattársa Greg Van Avermaet (BMC). A pontversenyben Calvin Watson (Aqua Blue Sport), a hegyi összetettben Filippo Zaccanti (Nippo-Vini Fantini), a fiatalok versenyében Sam Oomen (Team Sunweb), míg a csapatversenyben a BMC az első. „Fantasztikus győzelmet arattam – mondta Colbrelli a célba érkezést követően. – Gaviria és Sagan legyőzése felértékeli ezt a sikert. Az előző etapon nem sikerült ott lennem a sprintben, így ezúttal nagyon készültem. Hosszút nyitottam, ami szerencsére bejött. Köszönöm a csapatomnak az egész napos kitartó munkát.” A Svájci Körverseny Gansingen és Gstaad között egy 189 kilométeres etappal folytatódik. A penzum elején egy harmadik, míg nem sokkal a befutó előtt egy második kategóriás emelkedő magasodik.
2017.11.10. - A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség vizsgálatot indít Fabian Cancellarával szemben David Lappartient a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség nemrégiben megválasztott elnöke a minap minden eddiginél komolyabb fellépést ígért a rejtett motorok ellen. Az egykori profi Phil Gaimon a napokban jelentette meg második könyvet, melyben ismét előhozakodott azzal a történettel miszerint 2010-ben Fabian Cancellara a Flandriai Körversenyen és a Párizs-Roubaix során is csalhatott. Legalábbis ezt állítja Gaimon. Lappartient kapva a lehetőségen azonnal bejelentette, hogy az UCI vizsgálatot indít a hét évvel ezelőtti ügyben. „Egyelőre megpróbálunk több információhoz jutni az esetet illetően – mondta Lappartient. – Az a feladatunk, hogy az ilyen esetekben lépéseket tegyünk, így kifogjuk azt vizsgálni. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, de remélem, hogy ezek csak feltételezések, hisz egy esetleges beigazolódás beláthatatlan következményekkel lenne a sportágunkra.”
2017.06.25. - Alejandro Valverde: Quintanát fogom segíteni és ennyi! Nairo Quintana legfőbb segítője az idény eddigi része során fantasztikus formát mutató Alejandro Valverde lesz, ami rögtön számos kérdést vet fel a spanyol Movistar csapatát illetően. Valverde egy a minap adott interjújában igyekezett elhessegetni ezeket. „Egyértelmű feladattal állok rajthoz a Francia Körversenyen – mondta Valverde. – Száz százalékosan Nairót fogom segíteni és ennyi. Taktikailag természetesen nagyon fontos lesz az időhátrányom és az összetettben elfoglalt pozícióm, így nem engedhetjük meg magunknak, hogy túl sok időt veszítsek. Szeretnénk, hogy a riválisainknak mindkettőnkre figyelni kelljen, így újabb lehetőséget teremtve Nairo számára. Összességében jó erőben éreztem magam a Dauphinén, de közel sem olyanban, hogy esélyem legyen az összetettért harcolni. A versenyt követően egy rövid időt Andorrában töltöttem, majd bejártam néhány Pireneusokbeli szakaszt. Nairo nagyon koncentrált, igyekszik minden külső körülményt kizárni és csak a Tourra fókuszálni. Előzetesen Richie Porte tűnik a legerősebbnek, de egy háromhetes verseny nagyon hosszú, a kerékpársportban ráadásul bármi megtörténhet. Froome, Contador és Bardet is a győzelemért érkeznek, nyílt versenyt várok, melynek a legnagyobb nyertesi a szurkolók lehetnek.”
2017.04.07. - Primoz Roglic nyerte a Baszk Körverseny negyedik szakaszát Bilbaóba érkezett a Baszk Körverseny, a negyedik szakasz során 174,1 kilométer várt a kerekesekre a végjátékhoz közeledve két második kategóriás emelkedőt abszolválva. Túl sokat nem kellett várni a szökés kialakulására, Toms Skujins (Cannondale-Drapac), Maxim Belkov (Katusha-Alpecin), Jonathan Lastra (Caja Rural) és Amaël Moinard (BMC Racing) négyese lépett el nem sokkal a rajtot követően. Az elmenés legnagyobb előnye négy perc körül tetőzött, miközben a főmezőnyt a Quick-Step Floors csapata kontrollálta. Száz kilométer megtételét követően sajnos egy viszonylag komoly bukás történt, melynek következtében Steve Cummings (Dimension Data), Darwin Atapuma (BMC Racing) és Dani Navarro (Cofidis) hármasa is a verseny feladására kényszerült, de a földre került Alberto Contador (Trek-Segafredo) is. A legtovább Skuijns bírta az elől lévők közül, de a Vivero emelkedőjén őt is megfogták. A kaptató rendesen megrostálta a mezőnyt, mindössze negyven fő maradt együtt a célhoz közeledve. Az utolsó kilométeren belül egy újabb bukás történt, melyben Contador már másodszor került földre. Nem sokkal ezt megelőzően Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) indított, aki remek tempómenő, így végül két másodperc előnnyel, de hazaért megnyerve a szakaszt. A második Michel Matthews (Team Sunweb), míg a harmadik Giovanni Visconti (Bahrain-Merida) lett. Összetettben David De La Cruz (Quick-Step Floors) megőrizte vezető pozícióját. „Viszonylag jól helyezkedtem, így szinte végig az élbolyban voltam – így Roglic a célba érkezést követően. – Rengeteg próbálkozás volt, bíztam benne, hogy az én időm is eljön. Teljes erővel tekertem, nagyon örülök, hogy sikerült győznöm, így kifizetődött az a rengeteg munka, amit ebbe a szakaszba fektettem.”
2016.12.13. - Pozitív jelekről már korábban is beszámoltak a különféle híradások, ám most a Lotto-Soudal csapatának orvosa Servaes Binge hivatalosan is megerősítette, hogy a Belga Körversenyen életveszélyes sérüléseket szenvedő versenyzőjük Stig Broeckx felébredt a kómából.
2016.12.04. - Bemutatta 2017-es szerelését a Katusha-Alpecin csapata A 2017-től már svájci bejegyzéssel működő orosz kézben lévő Katusha-Alpecin csapata a minap hivatalosan is bemutatta jövő évi mezét. A szerelés nagyrészt hasonlít az előző évihez, csupán az új névadószponzor az Alpecin logója került fel annak elülső részére. A Katusha sokkal inkább nemzetközi csapat képében tetszeleg majd 2017-től, olyan igazolásokkal, mint a négyszeres időfutam-világbajnok Tony Martin (Etixx-Quick Step), vagy éppen Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles), Rick Zabel (BMC), Robert Kišerlovski (Tinkoff), Maurits Lammertink (Roompot), Reto Hollenstein (IAM Cycling), José Gonçalves (Caja Rural), és az újoncok Jenthe Biermans, Mads Würtz Schmidt és Marco Mathis. További változás a szakmai stábnál, hogy a csapatvezetői poszton Viacheslav Ekimov helyét a portugál José Azevedo veszi át. „Nagyon izgatott vagyok a csapat új igazolásait illetően – így Azevedo a valenciai sajtótájékoztatón. – Természetesen mindannyiuk más és más céllal érkezett hozzánk. Rengeteg változás történt nálunk a holtszezonban, de azt hiszem, hogy tipikusan ezek azok az újítások, melyek motiválják a versenyzőinket. Egy olyan névvel a keretben, mint Tony Martin, bátrabban tűzhetünk ki célokat magunk elé.”
2016.09.15. - Hivatalosan is bejelentették, Szardíniából indul a jubileumi Giro d’Italia A verseny fennállása során harmadik alkalommal rajtol Szardínia szigetén a Giro d’Italia. Ráadásul 2017-ben a jubileumi századik Olasz Körversenyt rendezik. A milánói bejelentésen elhangzott, hogy három etapra kerül sor a szigeten: Alghero-Olbia (203km), Olbia-Tortolì (208km) és Tortolì-Cagliari (148km). Természetesen hatalmas öröm ez a szigetecske leghíresebb bringása Fabio Aru számára. „Amióta hallottam a pletykákat arról, hogy Szardíniából indulhat a Giro, arra vártam, hogy hivatalosan is bejelentsék ezt – így az Astana kiválósága, Aru a prezentáción. – Nagyon büszke vagyok arra, hogy ez ténylegesen is megvalósul. Biztos vagyok benne, hogy a sziget három fantasztikus szakaszt tartogat, mely egy nagyszerű kezdést biztosít a jubileumi Giro számára.”
2016.06.24. - Megegyezés született az UCI és az ASO között a World Tour reformokat illetően A legfrissebb információk alapján megegyezés született a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség valamint a többek között a Tour de France-t is rendező ASO között, így a 2017-es World Tour naptár az egyik legnagyobb sportszervező cég versenyeit is tartalmazza majd. „A megállapodás által egy újabb fontos lépést tettünk a profi kerékpársport reformjának érdekében. Nagyon örülök, hogy immáron az ASO is támogatásáról biztosít minket, ezúton a lehető legjobb versenyek szerepelnek majd a jövő évi versenynaptárban” – mondta Brian Cookson a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség regnáló elnöke. A versenynaptár részleteit csak a későbbiekben ismertetik.
2016.06.04. - Philippe Gilbert távozik a BMC csapatától A belgák kiváló klasszikus menője Philippe Gilbert hivatalosan is megerősített, hogy a 2016-os szezon végén távozik a BMC csapatától. „Szeretnék továbbra is a legmagasabb szinten versenyezni. Harminchárom éves vagyok, úgy vélem, hogy lehet még esélyem az olyan tavaszi klasszikusokon, mint például a Flandriai Körverseny. Számos csapat érdeklődik irántam, folynak a tárgyalások, Augusztus 1-ig ellenben nem mondhatok semmit” – nyilatkozta Gilbert, aki számos nagy győzelmet aratott mind a klasszikusok, mind pedig a nagy körversenyek során. A pletykák szerint a kazah Astana lehet a legfőbb kérője.
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések