A keresett kulcsszó: Julian Alaphilippe


2018.06.08. - Julian Alaphilippe nyerte a Critérium du Dauphiné első hegyi befutóját, Gianni Moscon vette át összetettben a vezetést A Critérium du Dauphiné az első hegyi befutós szakaszával folytatódott. Chazey sur Ain és Lans en Vercors között 181 kilométer várt a mezőnyre, három kategorizált emelkedővel. Nagyon nehezen alakult ki a nap szökése, mintegy nyolcvan kilométer megtétele után Dario Cataldo (Astana), Lukas Postlberger (Bora-hansgrohe), Jens Keukeleire (Lotto-Soudal), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Christian Odd Eiking (Wanty-Groupe Gobert), Arnaud Courteille (Vital Concept), Simon Clarke (EF Education First-Drapac) és Bryan Coquard (Vital Concept) nyolcasa lépett el. Túl nagy egység azonban nem volt az elmenés tagjai között, így Dario Cataldo (Astana) gondolva egy merészet egyedül ment tovább. Az utolsó húsz kilométerhez érve hatalmas zápor kapta el a pelotont. A mindent eldöntő hegy lábánál a főmezőny megfogta az üldözősort, de Cataldo előnye még mindig szűk három perc környékén mozgott. A mezőny élén a Sky és az AG2R La Mondiale csapatai diktálták a tempót. [[https://www.youtube.com/v/pOVFpPa99Xw?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] Háromszáz méterre a céltól Daniel Martin (UAE Team Emirates) akciózott, ez megpecsételte Cataldo sorsát, akit pillanatok alatt megfogtak. A négy fős sprintet végül Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) nyerte Daniel Martin (UAE Team Emirates) és Geraint Thomas (Sky) előtt. Mivel az eddigi éllovas Michal Kwiatkowski (Sky) tizenhét másodpercet kapott, így összetettben csapattársa Gianni Moscon (Sky) vette át a sárga trikót. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a fiatalok összevetésében szintén Moscon, a hegyi összetettben Dario Cataldo (Astana), míg a csapatversenyben a Sky sora az első. A Critérium du Dauphiné Grenoble és Valmorel között egy mindössze 130 és fél kilométeres penzummal folytatódik. Két második kategóriás emelkedőt követően hegyi befutóként a Valmorel kiemelt kategóriás hegye hivatott szétrázni a mezőnyt.
2018.04.21. - Mark Padun nyerte az Alpok Körversenyének utolsó szakaszát, Thibaut Pinot győzött összetettben Rattenberg és Innsbruck között egy 164,2 kilométeres szakasszal zárult a kiemelt kategóriás Alpok Körversenye. Az utolsó penzum a szeptemberi világbajnokság pályáját is érintette, melyből egyértelművé vált, hogy kiváló versenyre van kilátás az év végén. Mintegy negyven kilométer megtételét követően egy tíz fős sor lépett el, akik mintegy tíz perces előnyt építettek fel. A világbajnokság körpályájára beérve azonban megfogták őket, majd Miguel Angel Lopez (Astana), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) és Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) triója lépett el. A hármast az utolsó öt kilométerhez érve fogta meg az esélyesek csoportja, majd innen ment tovább az ukrán Mark Padun (Bahrain-Merida), akit már nem is tudtak utolérni, így minimális előnnyel hazaérve megnyerte a szakaszt George Bennett (LottoNL-Jumbo) és Jan Hirt (CCC Sprandi Polkowice) előtt. [[https://www.youtube.com/v/ZhHzNJMD84w?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] Összetettben Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) diadalmaskodott, a dobogó másik két fokára Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) és Miguel Angel Lopez (Astana) állhatott fel. A fiatalok versenyében Ben O’Connor (Dimension Data), a hegyi összetettben Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias), míg a csapatversenyben a kazah Astana zárt az élen. „Pályafutásom egyik legfontosabb győzelmeként könyvelem el az Alpok Körversenyén aratott sikerem – mondta Pinot a díjátadót követően. – Boldog vagyok, hogy a közelgő Giro d’Italia egyik esélyeseként tekintenek rám. Kiváló versenyen vagyunk túl, remek időjárás és kedvező útvonal várt ránk. Elvárások nélkül versenyeztem, ráadásul erős vetélytársakkal szemben diadalmaskodtam. A világbajnokság nagyon nehéz lesz, volt lehetőségünk egy kis ízelítőt kapni a pályából, és még csak nem is a legnehezebb részekkel találkoztunk.”
2018.04.19. - Julian Alaphilippe nagyon szerette volna már megnyerni a La Fleche Wallone klasszikusát, Valverde egyáltalán nem csalódott, visszavágásra készül Négy év után Julian Alaphilippe volt az, akinek sikerült letaszítania a trónjáról Alejandro Valverdét a Le Fleche Wallonne klasszikusán. A második ardenneki egynaposon a Quick-Step Floors kerekese mögött Valverde és Jelle Vanendert zárt a dobogó másik két fokán. „Nagyon szerettem volna már megnyerni ezt a versenyt – mondta Alaphilippe a célba érkezést követően. – Kétszer voltam második Alejandro mögött, ami egyrészt nagyszerű eredmény, másrészt viszont nagyon frusztráló. Jó erőben éreztem magam, bár Nibali csoportja veszélyes volt. A taktikánk egyszerűnek bizonyult, a csapatom elvitt a Mur lábáig onnantól pedig csak rajtam múlott. Egy kissé hosszút nyitottam, de senki sem jött velem, így sikerült végül nyernem. Különleges számomra ez a győzelem.” [[https://www.youtube.com/v/_0H-VRfyFMM?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] A verseny ötszörös győztese Alejandro Valverde sem volt túlságosan szomorú. A versenyt követően, úgy fogalmazott, hogy jövőre visszatér, és harcolni fog a hatodik győzelméért. „Mindenki keményen harcolt ellenem, hisz egyértelmű volt, hogy én vagyok az a versenyző, akit le kell győzniük – így Valverde a versenyt követő hivatalos sajtótájékoztatón. – Nem mondanám, hogy csalódott vagyok, hisz minden tőlem telhetőt megtettem. Persze furcsák az érzések, hogy most nem én győztem, de ötödik lettem az Amstelen most pedig másodikként zártam, nem mondhatom, hogy rossz eredményeket érek el. A Muron vesztettem. Nibali csoportja nagyon erős volt, így a csapatom elfogyott az üldözésben. Alaphilippe megérdemelten nyert, hosszút nyitott, én pedig nem tudtam már közelíteni hozzá. A Liege-Bastogne-Liege során is hasonló forgatókönyvre számítok.”
2018.04.18. - A Quick-Step Floors francia kiválósága hosszút nyitott a Muur du Huy emelkedőjén, ami győzelmet ért számára, így megszakadt Alejandro Valverde (Movistar) négy éve tartó uralkodása.
2018.04.04. - Julian Alaphilippe duplázott, a Baszk Körverseny második szakaszát is megnyerte Zarautz és Bermeo között egy 166,7 kilométeres szakasszal folytatódott a Baszk Körverseny. A penzum első fele viszonylag sík volt, a befutóhoz közeledve ellenben két nehezebb emelkedő került a versenyzők útjába. A nap szökését Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Alessandro De Marchi (BMC), Damiano Caruso (BMC), Dani Navarro (Cofidis), Tao Geoghegan Hart (Sky), David Lopez (Sky), Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo), Ruben Guerreiro (Trek–Segafredo), Michael Woods (EF Education First–Drapac), Carlos Verona (Mitchelton–Scott) és Mark Padun (Bahrai –Merida) alkotta. A főmezőnyt a Quick-Step Floors, a LottoNL-Jumbo és a Movistar csapatai kontrollálták. A végjátékhoz közeledve David Lopez (Sky) hagyta magára szökevénytársait, ám az utolsó tizenöt kilométerre fordulva őt is utolérték. A San Pelaio emelkedőjén Enric Mas (Quick-Step Floors) tempóváltását követően a sárga trikós Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), az összetett másodikja Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), Mikel Landa (Movistar) és Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) kvartettje lépett el, akiket már nem is tudott az üldözősor megfogni. A hajrát a várakozásoknak megfelelően Alaphilippe nyerte, aki ezzel már a második szakaszgyőzelmét aratta az idei Itzulián. A második ezúttal is Roglic lett, míg harmadikként Izagirre haladt át a célvonalon. Összetettben Alaphilippe nyolc másodperc előnnyel vezet Roglic előtt. A Baszk Körverseny Bermeo és Valdegovía között egy 185 kilométeres etappal folytatódik. „Őrület, ami történik – mondta Alaphilippe a célba érkezést követően. – Megnyertem az első szakaszt, majd a sárga trikóban nyertem még egy napot. El sem nagyon hiszem ezt. A csapat fantasztikus formát mutat, szinte mindegy is, hogy hol állunk rajthoz, számolni kell velünk.”
2018.04.03. - Julian Alaphilippe nyerte a Baszk Körverseny nyitányát Nem sokat pihent a 2018-as WorldTour sorozat, amely a Flandriai Körversenyt követően a Baszk Körrel folytatódott. Az ötvennyolcadik Itzulia hat szakaszt tartogat, melyek között helyet kap egy 19,4 kilométeres egyenkénti időfutam valamint zárásként az Arrate hegyi befutója. Kezdésként Zarautz környékén tekergett a karaván 162 kilométer hosszan nem kevesebb, mint öt kategorizált emelkedőt leküzdve. A nap szökését a 2017-es Magyar Körverseny hegyi királya Amanuel Ghebreigzabhier Werkilu (Dimension Data), Ibai Salas Zorrozua (Burgos BH), Jonathan Lastra Martinez (Caja Rural-Seguros RGA) és Aitor Gonzalez (Euskadi Basque Country-Murias) alkották, ám két percnél messzebb nem jutottak mivel a Movistar és a Sky sorai által vezetett főmezőny végig kontroll alatt tartotta őket. Az emelkedők megtették a hatásukat az utolsó ötven kilométerhez közelítve Salas visszamaradt a főmezőnyhöz, ahonnan Dario Cataldo (Astana) ugrott fel hozzájuk. Túl sokáig azonban már így sem húzták, az utolsó mindent eldöntő hegy az Aian előtt megfogták őket, majd Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Nairo Quintana (Movistar) és Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) hármasa lépett el. Lejtmenetben Quintana nem tudta tartani a tempót társaival, a szakaszt végül Alaphilippe nyerte, aki ezzel összetettben is megszerezte a vezetést, nem mellékesen csapata a Quick-Step Floors idei huszonkettedik győzelmét aratta. A második Roglic, míg a harmadik az összezáró üldözősorokból Pello Bilbao (Astana) lett. A Baszk Körverseny Zarautz és Bermeo között egy 166,7 kilométeres szakasszal folytatódik, mely útvonal négy kategorizált emelkedőt tartogat. „Nagyon keményen készültem a Baszk Körversenyt megelőzően, így mindenféleképpen szerettem volna tesztelni az erőállapotom – így Alaphilippe a célba érkezést követően. – Ez nem egy egyszerű verseny, így mindenféleképpen fontos számomra. Mondtam is a csapattársaimnak, hogy kettőzött erővel fogok küzdeni.”
2017.10.19. - Julian Alaphilippe a Guangxi Körverseny favoritja? A kínai média úgy véli, hogy a francia Julian Alaphilippe az október 19. és 24. között zajló Guangxi Körverseny legnagyobb favoritja. A World Tour naptárba újonnan bekerülő évadzáró viadalon nem lesz hiány sztárokból az ázsiai lapok a sprinter Caleb Ewan (Orica-Scott) és a helyi sztár Mieyin Wang (Bahrain-Merida) mellett Alaphilippe esélyeit firtatják. „Örülök, hogy ezen a versenyen zárhatom a szezont és természetesen az is jól esik, hogy esélyesként tekintenek rám, de elsősorban a sprintereknek kedvező szakaszokra készülünk, ahol csapattársam Fernando Gaviria lehet esélyes – mondta a verseny hivatalos sajtótájékoztatóján a Quick-Step Floors francia kerékpárosa. – Tudom, hogy két olyan etap is lesz, ami kedvez nekem, de sok minden függ attól, hogy milyen formában vagyok. Természetesen próbálkozom majd, szeretnék jó eredményt elérni. Szeretek utazni és új helyeket megismerni, ez a kínai verseny pedig egy remek lehetőséget ad erre.”
2017.08.27. - Julian Alaphilippe: nyolc nap alatt a harmadik szakaszgyőzelmünket szereztük, de még nem fejeztük be Julian Alaphilippe úgy vélte, hogy talán a Vuelta kilencedik szakasza lehet az, ahol esélye lehet egy etapgyőzelemre. A Quick-Step Floors kerekese végül egy nappal korábban a nyolcadik etapon szerezte meg csapata harmadik sikerét az idei Vueltán. „Hihetetlen érzés győzni a Vueltán, nem számítottam arra, hogy megnyerhetem ezt a szakaszt – így Alaphilippe a célba érkezést követően. – Sajnos a második nap óta nem érzem valami jól magam, így azt hittem, hogy ezúttal sem lesz bennem annyi erő, hogy a győzelemért harcoljak. Szerencsére a csapat remekül szerepel, nagyszerűen kezdtünk a Spanyol Körversenyen. Igyekszünk minden szakaszon ott lenni elől. Előzetesen úgy gondoltam, hogy talán a kilencedik szakasz lehet az, ahol lehet némi esélyem, de azzal, hogy egy ekkor szökés alakult ki, kissé másképp alakultak az erőviszonyok. Nagyon hosszú napon vagyunk túl, szerencsére sikerült nyernem. Nyolc nap alatt a harmadik szakaszgyőzelmünket szereztük, de még nem fejeztük be.”
2017.08.26. - Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) nyerte a Xorret de Cati emelkedőjét követően záródó szakaszt, Christopher Froome (Sky) tovább növelte összetettbeli előnyét.
2017.04.12. - Michele Scarponi lesz az Astana kapitánya a Girón Egy nappal azt követően, hogy megerősítést nyert Fabio Aru térdsérülése, az Astana csapata hivatalosan is kimondta, hogy az olasz kerekes nem lesz ott a jubileumi századik Giro d’Italián. Aru kapitányi szerepkörét Michele Scarponi igyekszik átvenni. Aru sérülése a csapat Tour elképzeléseit nem befolyásola, a Francia Körversenyen Jakob Fuglsang lesz a kazah sor első számú embere. „Meghoztuk a döntést, melynek értelmében Michele Scarponi lesz a csapat kapitánya a jubileumi Giro d’Italián – mondta Alexandre Vinokourov. – Mint azt már a minap is lenyilatkoztuk, Fabio teljes felépülése körülbelül tíz hetet vesz igénybe, így nem lehet ott hazája körversenyén. A teljes felépülési idő nagyban függ a sérülés makacsságától, a versenyprogramjában lévő változásokról pedig a visszatérését követő formája dönt majd. A Giróra már összeállt az Astana sora, mintahogyan a Francia Körversenyre is kész tervvel rendelkezünk, ott Jakob Fuglsang lesz az első számú emberünk.”
2017.03.19. - Michal Kwiatkowski: próbáltunk végig nyomást helyezni Saganra Fantasztikus versenyt hozott a 108. Milánó-SanRemó, melynek végén 291 kilométer megtételét követően is hatalmas volt a küzdelem a dicsőségért, azaz év első nagy monumentumának megnyeréséért. Végül Michal Kwiatkowski (Sky) diadalmaskodott centikkel lesprintelve a regnáló világbajnok Peter Sagan (Bora-hansgrohe) és Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) kettősét. „Minden klasszikus másképp zajlik, igyekeztem kijátszani a kártyáim – mondta a Sky lengyel versenyzője a díjátadót követően. – A Cipressa emelkedőjén még viszonylag sokan voltunk elől, így szinte teljesen biztos voltam abban, hogy mezőnyhajrá dönthet. A Poggio kaptatóján Sagan újra váratlant húzott, csapattársam Elia Viviani pedig mondta, hogyha van bennem annyi, akkor menjek utána. A mezőny nagy része azt hiszi, hogy Peter legyőzhetetlen, én viszont nagyon régről ismerem, hisz junior korunkban is viszonylag sokszor versenyeztünk egymás ellen, így nagyon is jól tudom, hogy ő is csak egy ember, aki igenis megverhető. Alaphilippe és jómagam próbáltunk végig nyomást helyezni rá. A hajrá előtt hagytam egy kis helyet, bíztam magamban. Talán életem sprintje volt, melynek végén szerencsére nyertem.”
2017.03.09. - Julian Alaphilippe volt a leggyorsabb a Párizs-Nizza kronóján Beaujeu és a Mount Brouilly csúcsa között egy viszonylag rövid, tizennégy és fél kilométeres egyenkénti időfutam várta a Párizs-Nizza résztvevőit a World Tour viadal negyedik szakaszán. A penzum végén egy nehéznek mondható emelkedő tornyosult a kerekesek előtt. Az összetettért csatázóknak a szombati királyetap előtt talán ez volt a legjobb lehetőség az előrelépésre. A legjobb időt a remek formában lévő Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) repesztette, aki mindössze 21 perc és 39 másodperc alatt abszolválta a távot. A második tizenkilenc másodperces hátránnyal Alberto Contador (Trek-Segafredo), míg a harmadik Tony Gallopin (Lotto-Soudal) lett. Összetettben Alaphilippe vette át a sárga trikót, előnye harminchárom másodperc Gallopin előtt. „Jó erőben álltam rajthoz ezen a verseny, így bíztam benne, hogy lehet esélyem – mondta a Quick-Step Floors csapatának francia kiválósága Alaphilippe. – Tipikusan egy olyan időfutam volt ez, amit nekem találtak ki. A gyors kezdést, a végén egy viszonylag nehéz emelkedő követett. Volt rajtam egy kevés nyomás, hisz nagyon jól ismertem a pályát. Sikerült győznöm, és a sárga trikót is megszereztem, amiben nem tudok majd elbújni. Sok van még hátra, de szeretném megnyerni a versenyt.”
2016.09.19. - Peter Sagan: az Európa-bajnoki trikó egy biztosítás arra az esetre, ha nem sikerülne megvédenem a világbajnoki címem A regnáló világbajnok Peter Sagan könnyed magabiztossággal nyerte a franciaországi Plumelecben zajló Európa-bajnokság férfi elit mezőnyversenyét. A szlovák kiválóság ezzel egy újabb nagy győzelmet írhatott fel eddig sem rövid dicsőséglistájára. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy a kerékpárport történelmének első elit Európa-bajnoka lehetek, és, hogy ezzel a szlovák nemzeti színeket képviselhettem a dobogó legfelső fokán – mondta a jövőre már a Bora-Hansgrohe csapatának színeit viselő kerekes. – Végig jó erőben éreztem magam, a megfelelő pillanatban támadtam. A győzelmem nem sikerülhetett volna a szlovák csapat erőfeszítései nélkül, így elsődlegesen nekik ajánlom ezt a sikert. Az Európa-bajnoki trikó egy biztosítás arra az esetre, ha nem sikerülne megvédenem a világbajnoki címem.”
2016.07.07. - Greg Van Avermaet: egy álmom vált valóra Egy álma válhatott valóra Greg Van Avermaet-nak, aki az ötödik szakasz szökésébe belekerülve mindent beleadott, végül megnyerte a szakaszt és ezzel a sárga trikót is elhódította. A BMC versenyzője jelen pillanatban tetemes, több mint ötperces előnnyel vezet. „Nagyszerű érzés felvenni a sárga trikót – kezdte mondandóját fülig érő mosollyal a kiváló klasszikus menő. – Nem gondoltam volna, hogy megszerezhetem ezt a mezt, de azzal, hogy most az én vállaimon feszül egy álmom vált valóra. Tavaly már nyertem szakaszt ezen a versenyen, de a sárga trikó megszerzése egy egészen más történet. Szeretném kiélvezni minden pillanatát ennek a meznek. Érdekes volt az elmenés, sokan nem voltak hajlandóak dolgozni épp ezért mentünk tovább Thomas De Gendttel. Thomas nagyszerű munkát végzett, megérdemelten szerezte meg a pöttyös trikót. Nem volt egy könnyű szakasz, de kitartottam és ez eredményre vezetett.”
2016.06.10. - Edvald Boasson Hagen: a célom, hogy a Tour de France során is nyerhessek egy szakaszt Egy remek sprintet követően Edvald Boasson Hagen nyerte a Criterium du Dauphiné negyedik szakaszát, mely a nehéz emelkedőket megelőzően talán az utolsó lehetőség volt a sprinterek számára. „A csapatom az egész nap folyamán remekül védett. Az olyan kaliberű versenyzők számára, mint amilyen én vagyok ez volt az utolsó lehetőség ezen a versenyen. Szeretem ezt a viadalt, de nagyon nehéz itt részsikereket aratni. Remek formában vagyok, a Tour de France közeledtével napról-napra erősebbnek érzem magam. A célom, hogy a Francia Körverseny során is nyerhessek egy szakaszt, még akkor is, ha Mark Cavendish segítőjeként állok rajthoz. Úgy vélem, hogy az emelkedősebb befutók alkalmával igenis lehet majd esélyem. Nagyszerű győzelem ez a csapatom a Dimension Data számára, egyúttal ezennel is szeretnék gyors felépülést kívánni Keagan Gridlestone-nak” – nyilatkozta a regnáló norvég bajnok a befutót követően.
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések