A keresett kulcsszó: Gianni Moscon


« 1 | 2 »
2018.12.31. - Enric Mas készen áll a Tour de France bemutatkozásra Miután 2018-ban sikerült a dobogón zárnia hazája körversenyét Enric Mas késznek érzi magát, hogy bemutatkozzon a Tour de France-on. Csapata a belga Deceuninck-Quick-Step még nem erősítette meg a hírt, de a spanyol televízió által készített interjúban szinte tényként hangzott el Mas a Francia Körversenyen való debütálása. Na és persze a jelek is erre utalnak, hisz az elmúlt két évben egyaránt a Tour Down Underen kezdte az idényt, ezzel ellentétben 2019-ben a portugál Volta ao Algarve viadalán kezd, amit aztán egy magaslati edzőtábor, majd a Katalán Kör, a Baszk Kör, a Fleche Wallonne, a Liege-bastogne-Liege és talán a Svájci Körverseny követhet. Logikus, hogy ezek után a Tour de France legyen a következő állomás. „Természetesen beszélgettünk erről a csapattal, de még semmit sem véglegesítettünk – mondta Mas az interjú során. – Szeretnék ott lenni a Touron, készen állok arra, hogy bemutatkozzak a legnagyobb körversenyen, de visszavágyom a Vueltára is, a kettő pedig egyfajta nehézséget kreál, hisz egyelőre nem tudom, hogy miként reagálhat egy ilyen igénybevételre a szervezetem. Keményen fogok készülni, de szükségem van némi szerencsére is ahhoz, hogy a legjobbak közzé kerülhessek. A Quick-Step egy olyan csapat, amely folyamatosan lehetővé teszi számomra a fejlődést. Erős csapat nélkül azonban nem lehet Tourt nyerni.”
2018.10.22. - Szalontay Sándor 19. lett a párizsi pályakerékpáros világkupa sprint számában A párizsi pályakerékpáros világkupa zárónapján Szalontay Sándor volt érdekelt sprintben. A magyar kiválóság 9.878-as idővel a 19. helyen jutott a legjobb huszonnyolc közzé. Ott a litván Vailijus Lendellel mérkőzött, és centiméterekkel maradt alul, így végül a 19. helyen zárt. A számot az ausztrál Matthew Glaetzer nyerte a holland Harrie Lavreysent legyőzve a döntőben, míg a bronzcsatában a szintén holland Jeffrey Hoogland bizonyult erősebbnek riválisánál. A férfi Madisont a hölgyekhez hasonlóan a dánok nyerték, nevezetesen Lasse Norman Hansen és Michael Morkov. A lengyel duó lett a második, míg az ausztrál páros a harmadik. A női Keirinben a holland Laurine van Riessen ünnepelhetett, centiméterekkel megelőzve az orosz Daria Shmeleva és a hongkongi Wai Sze Lee kettősét. A hölgyek tíz kilométeres, negyven körös Scratch számában az ausztrál Ashlee Ankudinoff diadalmaskodott, a dobogó másik két fokára a brit Megan Barker és a lengyel Daria Pikulik került. A női Omniumban érvényesült a papírforma a holland Kirsten Wild megállíthatatlan volt, mögötte az olasz Letizia Paternoster végzett a dobogó második, míg a brit Neah Evans a harmadik fokán. A pályakerékpáros világkupa-sorozat október 26-án a kanadai Miltonban folytatódik.
2018.10.20. - Filutás Viktor kiváló teljesítményt nyújtva 17. lett pályafutása első világkupa döntőjén Október 19. és 21. között a franciaországi Saint Quentin en Yvelines velodromja ad otthont a 2018/2019-es pályakerékpáros világkupa-sorozat első versenyének. A magyar színeket Lovassy Krisztián (Omnium), Szalontay Sándor (Keirin, Sprint) és Filutás Viktor (pontverseny, scratch) képviselik. Az első nap során Filutás Viktornak szoríthattunk a pontversenyben. Viktor az előfutamban nyolc pontot gyűjtve az előkelő kilencedik helyen kvalifikált a döntőbe, ahol végül egy pontot szerezve, a véghajrában ötödikként zárva a tizenhetedik helyet csípte el. A számot két kör előnnyel a német Moritz Malcharek nyerte a brit Mark Stewart és a görög Christos Volikakis előtt. A férfi csapatsprint döntőjében a hollandok és a házigazda franciák csaptak össze, végül a hollandok – Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland és Sam Ligtlee – diadalmaskodtak, míg a bronzérmet az oroszok szerezték meg. A 4000 méteres férfi csapatüldözéses számban a dánok – Julius Johansen, Lasse Norman Hansen, Rasmus Pedersen és Casper van Folsach – kvartettje fantasztikus erőben versenyezve hátba csapta a brit sort, ezzel megnyerve a világkupa első állomását. A bronzcsatából Olaszország került ki győztesen. A női pontversenyben heten tudtak körelőnyt csinálni, közülük az olasz Maria Confalonieri diadalmaskodott mindössze egyetlen ponttal az ukrán Ganna Solovei előtt, míg a harmadik a német Charlotte Becker lett. A női csapatsprintben érvényesült a papírforma, az orosz duó Daria Shmeleva és Anastasiia Voinova magabiztosan múlta felül az ausztrál párost, miközben a harmadik helyet az ukránok kaparintották meg. A hölgyek csapatüldözéses versenyszámában az ausztrálok – Kristina Clonan, Ashlee Ankudinoff, Georgia Baker és Macey Stewart – voltak a leggyorsabbak a döntőben az új-zélandi négyest legyőzve. A dobogó harmadik fokára az olasz csapat állhatott fel.
2018.09.20. - Gianni Moscon fantasztikus formában tért vissza A Tour de France tizenötödik szakaszát követően a versenybíróság azt a döntést hozta, hogy sportszerűtlen viselkedésért kizárja az olasz Gianni Moscont a viadal további részéből. A Sky kerékpárosa, aki fontos segítője volt az éllovas Geraint Thomas valamint a Giro-Tour duplára hajtó Chris Froome kettősének nem sokkal a rajtot követően a Fortuneo-Samsic versenyzőjét Elie Gesbert-et ütötte meg. Moscon visszaesőnek számít, hisz 2017-ben hat hétre eltiltották, miután rasszista megjegyzésekkel illette a színesbőrű Kevin Rezát, majd vizsgálat indult ellene Sebastian Reichenbach furcsa körülmények között történt bukását követően. Az előző évi Tourt sem tudta befejezni, miután csapatautója felhúzta a mezőnyre, kizárták. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség döntése értelmében ezúttal öt hétre tiltották el. Az eltiltást követően a világbajnokságra készülő olasz kerékpáros káprázatos formában tért vissza, előbb megnyerte a Coppa Agostini egynaposát, majd a Giro della Toscana viadalán sem talált legyőzőre. Utóbbi versenyen 198,9 kilométer várt a mezőnyre három kőkemény emelkedővel, melyek az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is döntőnek bizonyultak. A végjátékban hárman tudtak ellépni Moscon, Romain Bardet (AG2R La Mondiale) és Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida). Végül Moscon és Bardet csatáztak a győzelemért, melyből a Sky bringása került ki győztesen. Moscon sokak szerint a közelgő innsbrucki kerékpáros világbajnokság mezőnyversenyének is az egyik titkos esélyese lehet.
2018.08.03. - Fegyelmi ügyének lezárásáig nem versenyezhet Gianni Moscon A Tour de France tizenötödik szakaszát követően a versenybíróság azt a döntést hozta, hogy sportszerűtlen viselkedésért kizárja az olasz Gianni Moscont a verseny további részéből. A Sky kerékpárosa, aki fontos segítője volt az éllovas Geraint Thomas valamint a Giro-Tour duplára hajtó Chris Froome kettősének nem sokkal a rajtot követően a Fortuneo-Samsic versenyzőjét Elie Gesbert-et ütötte meg. Moscon visszaesőnek számít, hisz 2017-ben hat hétre eltiltották, miután rasszista megjegyzésekkel illette a színesbőrű Kevin Rezát, majd vizsgálat indult ellene Sebastian Reichenbach furcsa körülmények között történt bukását követően. Az előző évi Tourt sem tudta befejezni, miután csapatautója felhúzta a mezőnyre, kizárták. Moscon a szabályok szerint versenyezhetne, de a Sky vezetősége úgy döntött, hogy addig egyetlen viadalon sem indítják, míg a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség döntést nem hoz az őt érintő fegyelmi eljárásban. Ráadásul az UCI sem szokta elaprózni az ehhez hasonló ügyeket, Lars Boom egy hónapos eltiltást, míg Andrey Grivko negyvenöt napos felfüggesztést kapott hasonló ügyében.
2018.07.23. - Magnus Cort Nielsen: tudtam, hogy ez a nap lehet az én nagy lehetőségem Azt követően, hogy viszonylag eseménytelenül teltek a kazah Astana csapatának napjai a Tour eddigi részében, hirtelenjében két szakaszgyőzelemmel rukkoltak elő, hisz Omar Fraile sikerét követően Magnus Cort Nielsen diadalmaskodott a verseny tizenötödik etapján. A dán kerékpáros szökésből hazaérve nyert. „A csapat a Tour kezdete óta bízik bennem, nekem pedig valahogy meg kellett ezt hálálnom – mondta Cort Nielsen a célba érkezést követően. - Feküdt nekem ez a szakasz, tudtam, hogy ez a nap lehet az én nagy lehetőségem. Lars Michaelsen sportigazgatóval átbeszéltük a penzum legfontosabb részeit. Nem aludtam valami jól, egész éjjel a szakasz járt a fejemben. Azzal a céllal érkeztünk a Tourra, hogy Jakob Fuglsang összetett esélyeiért küzdjünk, de remek döntést hoztunk azzal, hogy az elmúlt két nap során a szökésekben is komoly szerepet vállaltunk. Fraile sikeréből erőt tudtam meríteni. Tartottam attól, hogy a végén valaki túlságosan korán fog próbálkozni és arra rámehet a napom. Bíztam a sprintemben, örülök, hogy az első Touromon sikerült rögtön szakaszt nyernem.”
2018.06.21. - Bernard Hinault sztrájkra szólította fel a Tour de France mezőnyét Az ötszörös Tour de France győztes Bernard Hinault egyfajta hadjáratba kezdett Chris Froome ellen. A francia legenda nem szeretné hazája körversenyén látni a brit kerékpárost, így legfrissebb nyilatkozatában sztrájkra szólította fel a Tour mezőnyét. „A szabályok mindenki számára ugyanazok, így továbbra is értetlenül állok Chris Froome ügye előtt – mondta Hinault. – Egyszerűen nem szabad engedni rajthoz állni a Touron. Másokat eltiltanak, őt viszont nem. Sztrájkolnia kellene a Tour mezőnyének, hogy a szervezőség és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség végre észbe kapjon. Chris Froome pozitív mintát produkált. Amennyiben Alberto Contadort eltiltották, akkor Froome miért versenyezhet? Érthetetlen. Arra hivatkoznak, hogy túl komplikált az ügy. A Contadoré nem volt az, dehogynem.” Mint ismeretes Chris Froome a 2017-es Vuelta során akadt fenn egy doppingvizsgálaton, miután szervezetében a megengedettnél jóval nagyobb mennyiséget találtak, az orvosi külön engedéllyel használható szalbutamolból. Ellenben az ellene indított vizsgálatban azóta sincs döntés, felfüggesztésre nem került sor, így szabadon versenyezhet annak tudatában, hogy egy későbbi ítélet, akár visszamenőleg el is veheti győzelmeit. Froome káprázatos feltámadása az Olasz Körverseny harmadik hetében újabb lavinát indított el. A legélesebb kritikákat már akkor is Bernard Hinault fogalmazta meg. „Chris Froome a 2017-es Vuelta a Espana során pozitív doppingmintát produkált, amit a B-próba is megerősített – mondta Hinault. – Froome így nem tekinthető Giró-győztesnek, sőt úgy vélem nagy hiba volt engedni elindulni. Továbbra sem értem, hogy miért kell ennyit várni az ítéletre, miközben korábban két ismert olasz versenyző ugyanezért jóval hamarabb megkapta a büntetését. Nagyon úgy tűnik, mintha a Sky pénzügyi dominanciája felülkerekedne a józan ész dolgain.” Eközben a Vuelta a Espana versenyigazgatója Javier Guillen is megszólalt az ügyben. Guillen szeretné, ha az idei Spanyol Kör rajtjáig tisztázódna a 2017-es győztes személye.
2018.06.08. - Julian Alaphilippe nyerte a Critérium du Dauphiné első hegyi befutóját, Gianni Moscon vette át összetettben a vezetést A Critérium du Dauphiné az első hegyi befutós szakaszával folytatódott. Chazey sur Ain és Lans en Vercors között 181 kilométer várt a mezőnyre, három kategorizált emelkedővel. Nagyon nehezen alakult ki a nap szökése, mintegy nyolcvan kilométer megtétele után Dario Cataldo (Astana), Lukas Postlberger (Bora-hansgrohe), Jens Keukeleire (Lotto-Soudal), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Christian Odd Eiking (Wanty-Groupe Gobert), Arnaud Courteille (Vital Concept), Simon Clarke (EF Education First-Drapac) és Bryan Coquard (Vital Concept) nyolcasa lépett el. Túl nagy egység azonban nem volt az elmenés tagjai között, így Dario Cataldo (Astana) gondolva egy merészet egyedül ment tovább. Az utolsó húsz kilométerhez érve hatalmas zápor kapta el a pelotont. A mindent eldöntő hegy lábánál a főmezőny megfogta az üldözősort, de Cataldo előnye még mindig szűk három perc környékén mozgott. A mezőny élén a Sky és az AG2R La Mondiale csapatai diktálták a tempót. [[https://www.youtube.com/v/pOVFpPa99Xw?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] Háromszáz méterre a céltól Daniel Martin (UAE Team Emirates) akciózott, ez megpecsételte Cataldo sorsát, akit pillanatok alatt megfogtak. A négy fős sprintet végül Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) nyerte Daniel Martin (UAE Team Emirates) és Geraint Thomas (Sky) előtt. Mivel az eddigi éllovas Michal Kwiatkowski (Sky) tizenhét másodpercet kapott, így összetettben csapattársa Gianni Moscon (Sky) vette át a sárga trikót. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a fiatalok összevetésében szintén Moscon, a hegyi összetettben Dario Cataldo (Astana), míg a csapatversenyben a Sky sora az első. A Critérium du Dauphiné Grenoble és Valmorel között egy mindössze 130 és fél kilométeres penzummal folytatódik. Két második kategóriás emelkedőt követően hegyi befutóként a Valmorel kiemelt kategóriás hegye hivatott szétrázni a mezőnyt.
2018.04.15. - Április 14-én került sor a római Formula-E futamra, abban a városban, amely a 2018-as Giro d’Itália utolsó szakaszának is helyet ad május 27-én. Ennek apropóján a Sky kerékpárosa Gianni Moscon egy Pinarello Nytro E-bike nyergében mérte össze erejét Giancarlo Fisichellával, aki egy Formula-E autót vezetett.
2018.01.26. - Gianni Moscon akár hat hónap eltiltásra is számíthat Többször írtunk már arról az esetről, amely még a 2017-es Romandiai Körverseny harmadik szakaszán történt, amikor az olasz Gianni Moscon rasszista megjegyzésekkel illette a FDJ színes bőrű kerékpárosát Kevin Rezát. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség vizsgálatának egyik koronatanúja Reza csapattársa Sebastian Reichenbach volt, aki a Tre Valli Varesine egynaposán éppen Moscon mellett esett hatalmasat, véget vetve tavalyi szezonjának. Az ügy érdekes fordulatot vett, miszerint Moscon okozta Reichenbach bukását, méghozzá szándékosan. Az olasz tagad, mondván, hogy a rossz minőségű úton egyszerűen lecsúszott a svájci bringás keze a kormányról. Reichenbach ellenben biztos az igazában, így feljelentést tett az UCI-nál és a rendőrségen is. A vizsgálat megkezdődött, az első hírek szerint az UCI Fegyelmi Bizottsága akár hat hónapos eltiltást is kiszabhat az olasz versenyzőre. A belga Het Nieuwsblad információ szerint a bizottság már több a versenyen résztvevő kerékpárost meghallgatott tanúként. Az UCI 12.1.005-ös cikkelye kimondja, hogy az erőszakosan viselkedő vagy a kerékpársport megítélésének ártó cselekedeteket akár hat hónapig történő eltiltással büntetheti. 2017-ben Andriy Grivko Marcel Kittel fellökéséért negyvenöt napos felfüggesztést kapott.
2017.11.13. - Wout Van Aert nyerte gaverei Superprestige futamot, miután Van der Poel a technika áldozata lett A Superprestige sorozat következő gaverei fordulóján is az újdonsült Európa-bajnok Matheiu Van der Poel (Beobank-Corendon) volt a legfőbb favorit, aki ennek megfelelően hatalmas előnyt alakított ki, azonban az utolsó körben a technika kibabrált vele, így végül csak a harmadik helyen ért célba. A futamot legnagyobb riválisa Wout Van Aert (Crelan-Charles) nyerte Toon Aerts (Telenet-Fidea) előtt. „Először defektet kaptam, majd technikai problémáim akadtak, ezzel pedig elszállt az előnyöm és a győzelmem is – kesergett a célba érkezést követően Van der Poel. – Csináltam egy nagy hibát, melynek következtében elkaptam egy nagyobb gödröt, a kerékpárom pedig tönkrement. Tudtam, hogy itt a vége, de nyugodt maradtam, nem stresszeltem, amikor Van Aert elhúzott mellettem. Igyekeztem célba érkezni a lehető legelőkelőbb pozícióban.” A hölgyeknél Ellen Van Loy (Telenet-Fidea) bizonyult a legjobbnak.
2017.10.26. - A Cofidis menesztette Yvon Sanquer-t, az új csapatvezető Cedric Vasseur lesz Már év közben is bőven voltak problémák a francia Cofidis háza táján, ugyanis a pro-kontinentális csapat versenyzői többször is felszólaltak Yvon Sanquer csapatvezető ellen, aki elsősorban furcsa vezetési politikájával érte el kerekesei ellenszenvét. A Cofidis 1997 óta támogatja a klubot, a vezetőségnél pedig a gyenge eredmények gyanánt betelt a pohár, így menesztették Sanquer-t. Utódja az a Cedric Vasseur lesz, aki korábban, mint versenyző megfordult a klubnál, az elmúlt időszakot pedig televíziós szakkommentátorként töltötte. „Évről-évre egyre versenyképesebbnek kell lennünk, így meg kell találnunk azt a hajtóerőt, ami előre viszi a csapatot – szól a Cofidis sajtóközleménye. – Az európai elitben való helytállás csakis úgy működhet, ha megtartjuk a helyünket a sportág piramisán. A World Tour viadalok körforgásának is részesei lehetünk, de csak úgy, ha szabadkártyákat szerzünk, ehhez pedig elengedhetetlenek a kimagasló eredmények. Sajnos a sikerek nem az elvárt mennyiségben érkeztek, ezért úgy döntöttünk, hogy változásokat eszközölünk. Yvon Sanquer csapatvezető helyét Cedric Vasseur veszi át.”
2017.10.05. - Moscon újra célkeresztben, Reichenbach feljelentést tett ellene Még a Romandiai Körverseny harmadik szakaszán történt, hogy az olasz Gianni Moscon rasszista megjegyzésekkel illette a FDJ színes bőrű kerékpárosát Kevin Rezát. A Sky csapatának sportigazgatója Nicolas Portal elfogadhatatlannak minősítette versenyzője viselkedését, aki folytathatta ugyan a versenyt, de a brit csapat belső kivizsgálást kezdeményezett, melynek során egy rövid időre felfüggesztették a versenyzőt, akivel közölték, hogy eredményeitől függetlenül nincs több dobása. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség vizsgálatának egyik koronatanúja Reza csapattársa Sebastian Reichenbach volt, aki a minap a Tre Valli Varesine egynaposán éppen Moscon mellett esett hatalmasat, véget vetve szezonjának. Az ügy olyannyira érdekes fordulatot vett, miszerint Moscon okozta Reichenbach bukását, méghozzá szándékosan. Az olasz tagad, mondván, hogy a rossz minőségű úton egyszerűen lecsúszott a svájci bringás keze a kormányról. Reichenbach ellenben biztos az igazában, így feljelentést tesz az UCI-nál és a rendőrségen is. „Ez a viselkedés elfogadhatatlan a mezőnyben – nyilatkozta Reichenbach. – Sokan látták a történteket, így készen állok arra, hogy harcoljak az igazamért. A bukás miatt sokkal súlyosabb sérüléseket is szenvedhettem volna, pont ezért nem szeretném hagyni a történteket.”
2017.09.25. - Peter Sagan történelmet írt, zsinórban harmadszor világbajnok A kaotikus finálét követően végül mezőnyhajrá döntött a 2017-es világbajnoki cím sorsáról. A szlovák Peter Sagan pedig hatalmas csatában megszerezte zsinórban a harmadik szivárványszínű trikóját is. „Nem volt könnyű ez a verseny – nyilatkozta a célba érkezést követően Sagan. – Az utolsó öt kilométerhez közeledve azt hittem, hogy elszálltak az esélyeim, folyamatosan változott a helyzet az élen, így én is próbáltam menni. Végül úgy alakult, hogy sprintre került a sor, és nyertem. Hihetetlen. Nagyon sajnálom Alexander Kristoffot, aki hazai pályán versenyzett, de azért persze boldog vagyok, hogy győztem. Különleges érzés zsinórban harmadszorra is megszerezni a világbajnoki trikót, de nem változtat semmin. Nagyon nehéz volt előre megmondani, hogy mire számíthattunk a végén, lehetett látni az emelkedőn, hogy három-négy részre szakadt a mezőny, teljesen kaotikus volt a verseny, aztán összezártak a sorok, de csak úgy történtek a dolgok, semmit nem lehetett megjósolni. Boldog vagyok, nagy köszönettel tartozom a csapattársaknak, a barátaimnak a mezőnyben és a szurkolóimnak. Szeretném ezt a győzelmet Michele Scarponinak ajánlani, akinek holnap lenne a születésnapja. Nagyon szomorú az ő története, szeretnék a családjának minden jót kívánni. Ezen felül természetesen a feleségemnek ajánlom ezt a sikert, akivel gyermeket várunk. Nagyon szép befejezése ez ennek az idénynek.”
2017.09.02. - Matteo Trentin: egyáltalán nem tetszett ez a befutó A Quick-Step Floors csapata folytatja fantasztikus idei szereplését, öt Giro és öt Tour de France szakaszgyőzelmet követően a Vueltán is megszerezték ötödik etapgyőzelmüket, ami Matteo Trentin harmadik egyéni sikere volt. „Egyáltalán nem tetszett ez a befutó, de tudtuk, hogy ez lesz az a szakasz, ahol még lehet esélyem – nyilatkozta a célba érkezést követően a pontversenyt továbbra is vezető, zöld trikós Trentin. – Három kilométernél még nem tűnt ennyire nehéznek, de nagyon technikás volt a vége. Már a nap elején eldöntöttük, hogy mindent beleadunk, ezért szinte végig az élen dolgoztunk. Ez egyértelmű volt számunkra, hisz a Vuelta további szakaszait elnézve, legközelebb talán csak Madridban lesz lehetőségünk. Hihetetlen munkát végzett mindenki a sorban. Ha egy ilyen csapat van mögötted, akkor egyszerűen muszáj nyerned, nem teheted meg azt a többiekkel, hogy ne az első helyen érj célba. Két szakaszt nyertem idén a Touron, hármat a Vueltán, ez valami bámulatos. Magabiztosan álltam rajthoz, de ezt azért nem gondoltam volna. Ráadásul úgy vélem, hogy csapatként még mindig lehet esélyünk további szakaszt vagy szakaszokat nyerni.”
2017.06.20. - Nairo Quintana a Tour de France hegyeit térképezte fel A Movistar kapitánya Nairo Quintana 2014 óta első ízben hagyta ki a Route du Sud viadalát annak érdekében, hogy minél jobban felkészülhessen a közelgő Francia Körversenyre. A Giro-Tour duplával próbálkozó kerekes egy rövid pihenőt követően az Alpokban szállásolta el magát, bejárva a közelgő Tour jó néhány emelkedőjét köztük a legendás Galibiert is. Quintana az elmúlt évben harmadikként zárta a legnagyobb presztízzsel bíró körversenyt Christopher Froome (Sky) és Romain Bardet (AG2R La Mondiale) mögött. A 2017-es Francia Kör hegyi szakaszai innovatív formában kívánnak akadályt állítani a résztvevők elé, rövid távokkal, de annál komolyabb hegyekkel. A Tour de France július 1-jén egy tizenhárom kilométeres egyenkénti időfutammal rajtol a németországi Düsseldorfban.
2017.05.02. - Alexander Kristoff nyerte az Eschborn-Frankfurt egynaposát Pontosan 215 kilométer várta a kerekeseket az ötvenötödik Eschborn-Frankfurt Rund um den Finanzplatz egynaposán. A rajtot követően egy nyolc fős sor lépett el, amely öt és fél perces előnyre tett szert. A hideg, esős időjárási körülmények helyenként csúszóssá változtatták az utakat, ezért mind az elmenés, mind pedig a főmezőny óvatosan versenyzett. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), André Greipel (Lotto-Soudal) és Marcel Kittel (Quick-Step Floors) is viszonylag hamar feladták a versenyt. Mintegy negyvenöt kilométerrel a vége előtt a Katusha-Alpecin által vezetett főmezőny megfogta a szökést, majd egy-két kisebb akció révén az utolsó húsz kilométeren belül már csak egy harminc fős boly tekert az élen. Végül mezőnyhajrá döntött, amit Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin) nyert meg csapattársa Rick Zabel (Katusha-Alpecin) és John Degenkolb (Trek-Segafredo) előtt. Kristoff zsinórban harmadik alkalommal diadalmaskodott az immáron a World Tour sorozatba tartozó viadalon. „Pont azon gondolkoztam a minap, hogy általában ugyanúgy készülök fel erre a versenyre – nyilatkozta Kristoff a célba érkezést követően. – Az emelkedőn mindig gondjaim vannak, de aztán még van arra időm, hogy visszaérjek a mezőnyhöz. Nem vagyok csúcsformában, de ahogyan az elmúlt évek során, úgy idén is kifizetődött a befektetett munka. Rick elképesztően versenyzett ma, megteremtve számomra a győzelem lehetőségét, miközben saját magának egy dobogós helyet szerzett.”
2017.05.01. - Richie Porte nyerte a Romandiai Körversenyt Lausanne környékén egy 18,3 kilométeres egyenkénti időfutammal zárult a Romandiai Körverseny. A táv két kisebb emelkedőt is tartogatott, így sok minden múlott rajta. A leggyorsabban végül a szlovén Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) abszolválta a penzumot mindössze 24 perc 58 másodperc alatt. A második Richie Porte (BMC), míg a harmadik Tejay Van Garderen (BMC) lett. Mivel az eddigi éllovas Simon Yates (Orica-Scott) negyvennyolc másodperces hátránnyal érkezett, így Porte nyerte az összetettet Yates és Roglic előtt. A pontversenyben Stefan Küng (BMC), a hegyi összetettben Sander Armée (Lotto-Soudal), a fiatalok összevetésében Pierre Latour (AG2R La Mondiale), míg a csapatversenyben a spanyol Movistar zárt az élen. „Még engem is meglepett a végeredmény, előzetesen nem gondoltam volna, hogy ledolgozhatom a hátrányom – így Porte a díjátadót követően. – Köszönöm az egész heti munkát a csapattársaimnak, akiknek rengeteggel tartozom, nélkülük nem győzhettem volna. Gratulálok Yatesnek is, aki egy nagyon tehetséges kerékpáros, a királyszakasz során megmutatta, hogy a jövő nagy reménysége.”
2017.04.30. - Simon Yates nyerte a Romandiai Körverseny királyszakaszát Domdidier és Leysin között 163 és fél kilométer várta a kerekeseket a Romandiai Körverseny, negyedik királyszakaszán. A penzum egy második és három első kategóriás emelkedővel rémisztgette a versenyzőket, természetesen a végén hegyibefutóval. A rajtot követően Simon Clarke (Cannondale-Drapac), Pavel Kochetkov (Katusha-Alpecin), Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal), Sander Armee (Lotto-Soudal), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Mickaël Chérel (AG2R La Mondiale), Youcef Reguigui (Dimension Data) és Andrea Pasqualon (Wanty - Groupe Gobert) menekültek előre. Az elmenés legnagyobb előnye szűk négy perc környékén tetőzött. Az emelkedők természetesen darabjaira szedték a szökést, majd az esélyesek be is darálták őket. A főmezőny maradékából Simon Yates (Orica-Scott) támadott az utolsó mindent eldöntő kaptatón, akit nem sokkal később Richie Porte (BMC) követett. A kettős remekül együttdolgozva ért fel, ahol Yates az utolsó métereken lesprintelte riválisát. A harmadik Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) lett. Összetettben az utolsó időfutam előtt Yates előnye mindössze tizenkilenc másodperc Porte ellenében. „Megpróbálok majd mindent kiadni magamból a holnapi egyenkéntin – így Yates a célba érkezést követően. – Nem lesz egy könnyű időfutam, számos technikás rész nehezíti a dolgunkat. Tizenkilenc másodperc nem sok egy olyan specialista ellen, mint Richie Port, így kockázatot kell vállalnom, ha nyerni akarok.”
2017.04.11. - Fabio Aru térdsérülése miatt várhatóan nem lesz ott a Giro d’Italián Az Astana csapatának huszonhat esztendős kiválósága a Sierra Nevada emelkedőin tréningezett, amikor egy első defekt következtében elvesztette az irányítást a kerékpárja felett és bukott. Az esés következtében mindkét térdét csúnyán megütötte, s bár próbált görgőzni, a fájdalom miatt néhány nap kihagyás vár rá. A minap sajnos megerősítést nyert, hogy az előzetes hírekkel ellentétben súlyosabb a kerekes sérülése, bursitis, azaz nyáktömlőgyuladás alakult ki az egyik térdkalácsában, amely csak pihenéssel, rosszabb esetben a csont gipszsínnel való rögzítésével gyógyítható. Az Astana csapatorvosa ennek okán tíz napos pihenőt írt elő a kerekes számára, a sérülés felülvizsgálatára április 20-án kerül sor. „Nagyon sajnálom a történteket, egyben csalódott is vagyok – mondta Aru a csapat hivatalos sajtóközleményében. – Mindig is arról álmodtam, hogy a szülővárosomban tekerhessek a Girón. Erre a versenyre készültünk hónapok óta, de sajnos a sérülés nem teszi azt lehetővé, hogy beteljesítsem az álmaim, így kénytelen vagyok feladni azokat.”
« 1 | 2 »
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések