A keresett kulcsszó: Gianni Moscon


2018.04.15. - Április 14-én került sor a római Formula-E futamra, abban a városban, amely a 2018-as Giro d’Itália utolsó szakaszának is helyet ad május 27-én. Ennek apropóján a Sky kerékpárosa Gianni Moscon egy Pinarello Nytro E-bike nyergében mérte össze erejét Giancarlo Fisichellával, aki egy Formula-E autót vezetett.
2018.01.26. - Gianni Moscon akár hat hónap eltiltásra is számíthat Többször írtunk már arról az esetről, amely még a 2017-es Romandiai Körverseny harmadik szakaszán történt, amikor az olasz Gianni Moscon rasszista megjegyzésekkel illette a FDJ színes bőrű kerékpárosát Kevin Rezát. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség vizsgálatának egyik koronatanúja Reza csapattársa Sebastian Reichenbach volt, aki a Tre Valli Varesine egynaposán éppen Moscon mellett esett hatalmasat, véget vetve tavalyi szezonjának. Az ügy érdekes fordulatot vett, miszerint Moscon okozta Reichenbach bukását, méghozzá szándékosan. Az olasz tagad, mondván, hogy a rossz minőségű úton egyszerűen lecsúszott a svájci bringás keze a kormányról. Reichenbach ellenben biztos az igazában, így feljelentést tett az UCI-nál és a rendőrségen is. A vizsgálat megkezdődött, az első hírek szerint az UCI Fegyelmi Bizottsága akár hat hónapos eltiltást is kiszabhat az olasz versenyzőre. A belga Het Nieuwsblad információ szerint a bizottság már több a versenyen résztvevő kerékpárost meghallgatott tanúként. Az UCI 12.1.005-ös cikkelye kimondja, hogy az erőszakosan viselkedő vagy a kerékpársport megítélésének ártó cselekedeteket akár hat hónapig történő eltiltással büntetheti. 2017-ben Andriy Grivko Marcel Kittel fellökéséért negyvenöt napos felfüggesztést kapott.
2017.11.13. - Wout Van Aert nyerte gaverei Superprestige futamot, miután Van der Poel a technika áldozata lett A Superprestige sorozat következő gaverei fordulóján is az újdonsült Európa-bajnok Matheiu Van der Poel (Beobank-Corendon) volt a legfőbb favorit, aki ennek megfelelően hatalmas előnyt alakított ki, azonban az utolsó körben a technika kibabrált vele, így végül csak a harmadik helyen ért célba. A futamot legnagyobb riválisa Wout Van Aert (Crelan-Charles) nyerte Toon Aerts (Telenet-Fidea) előtt. „Először defektet kaptam, majd technikai problémáim akadtak, ezzel pedig elszállt az előnyöm és a győzelmem is – kesergett a célba érkezést követően Van der Poel. – Csináltam egy nagy hibát, melynek következtében elkaptam egy nagyobb gödröt, a kerékpárom pedig tönkrement. Tudtam, hogy itt a vége, de nyugodt maradtam, nem stresszeltem, amikor Van Aert elhúzott mellettem. Igyekeztem célba érkezni a lehető legelőkelőbb pozícióban.” A hölgyeknél Ellen Van Loy (Telenet-Fidea) bizonyult a legjobbnak.
2017.10.26. - A Cofidis menesztette Yvon Sanquer-t, az új csapatvezető Cedric Vasseur lesz Már év közben is bőven voltak problémák a francia Cofidis háza táján, ugyanis a pro-kontinentális csapat versenyzői többször is felszólaltak Yvon Sanquer csapatvezető ellen, aki elsősorban furcsa vezetési politikájával érte el kerekesei ellenszenvét. A Cofidis 1997 óta támogatja a klubot, a vezetőségnél pedig a gyenge eredmények gyanánt betelt a pohár, így menesztették Sanquer-t. Utódja az a Cedric Vasseur lesz, aki korábban, mint versenyző megfordult a klubnál, az elmúlt időszakot pedig televíziós szakkommentátorként töltötte. „Évről-évre egyre versenyképesebbnek kell lennünk, így meg kell találnunk azt a hajtóerőt, ami előre viszi a csapatot – szól a Cofidis sajtóközleménye. – Az európai elitben való helytállás csakis úgy működhet, ha megtartjuk a helyünket a sportág piramisán. A World Tour viadalok körforgásának is részesei lehetünk, de csak úgy, ha szabadkártyákat szerzünk, ehhez pedig elengedhetetlenek a kimagasló eredmények. Sajnos a sikerek nem az elvárt mennyiségben érkeztek, ezért úgy döntöttünk, hogy változásokat eszközölünk. Yvon Sanquer csapatvezető helyét Cedric Vasseur veszi át.”
2017.10.05. - Moscon újra célkeresztben, Reichenbach feljelentést tett ellene Még a Romandiai Körverseny harmadik szakaszán történt, hogy az olasz Gianni Moscon rasszista megjegyzésekkel illette a FDJ színes bőrű kerékpárosát Kevin Rezát. A Sky csapatának sportigazgatója Nicolas Portal elfogadhatatlannak minősítette versenyzője viselkedését, aki folytathatta ugyan a versenyt, de a brit csapat belső kivizsgálást kezdeményezett, melynek során egy rövid időre felfüggesztették a versenyzőt, akivel közölték, hogy eredményeitől függetlenül nincs több dobása. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség vizsgálatának egyik koronatanúja Reza csapattársa Sebastian Reichenbach volt, aki a minap a Tre Valli Varesine egynaposán éppen Moscon mellett esett hatalmasat, véget vetve szezonjának. Az ügy olyannyira érdekes fordulatot vett, miszerint Moscon okozta Reichenbach bukását, méghozzá szándékosan. Az olasz tagad, mondván, hogy a rossz minőségű úton egyszerűen lecsúszott a svájci bringás keze a kormányról. Reichenbach ellenben biztos az igazában, így feljelentést tesz az UCI-nál és a rendőrségen is. „Ez a viselkedés elfogadhatatlan a mezőnyben – nyilatkozta Reichenbach. – Sokan látták a történteket, így készen állok arra, hogy harcoljak az igazamért. A bukás miatt sokkal súlyosabb sérüléseket is szenvedhettem volna, pont ezért nem szeretném hagyni a történteket.”
2017.09.25. - Peter Sagan történelmet írt, zsinórban harmadszor világbajnok A kaotikus finálét követően végül mezőnyhajrá döntött a 2017-es világbajnoki cím sorsáról. A szlovák Peter Sagan pedig hatalmas csatában megszerezte zsinórban a harmadik szivárványszínű trikóját is. „Nem volt könnyű ez a verseny – nyilatkozta a célba érkezést követően Sagan. – Az utolsó öt kilométerhez közeledve azt hittem, hogy elszálltak az esélyeim, folyamatosan változott a helyzet az élen, így én is próbáltam menni. Végül úgy alakult, hogy sprintre került a sor, és nyertem. Hihetetlen. Nagyon sajnálom Alexander Kristoffot, aki hazai pályán versenyzett, de azért persze boldog vagyok, hogy győztem. Különleges érzés zsinórban harmadszorra is megszerezni a világbajnoki trikót, de nem változtat semmin. Nagyon nehéz volt előre megmondani, hogy mire számíthattunk a végén, lehetett látni az emelkedőn, hogy három-négy részre szakadt a mezőny, teljesen kaotikus volt a verseny, aztán összezártak a sorok, de csak úgy történtek a dolgok, semmit nem lehetett megjósolni. Boldog vagyok, nagy köszönettel tartozom a csapattársaknak, a barátaimnak a mezőnyben és a szurkolóimnak. Szeretném ezt a győzelmet Michele Scarponinak ajánlani, akinek holnap lenne a születésnapja. Nagyon szomorú az ő története, szeretnék a családjának minden jót kívánni. Ezen felül természetesen a feleségemnek ajánlom ezt a sikert, akivel gyermeket várunk. Nagyon szép befejezése ez ennek az idénynek.”
2017.09.02. - Matteo Trentin: egyáltalán nem tetszett ez a befutó A Quick-Step Floors csapata folytatja fantasztikus idei szereplését, öt Giro és öt Tour de France szakaszgyőzelmet követően a Vueltán is megszerezték ötödik etapgyőzelmüket, ami Matteo Trentin harmadik egyéni sikere volt. „Egyáltalán nem tetszett ez a befutó, de tudtuk, hogy ez lesz az a szakasz, ahol még lehet esélyem – nyilatkozta a célba érkezést követően a pontversenyt továbbra is vezető, zöld trikós Trentin. – Három kilométernél még nem tűnt ennyire nehéznek, de nagyon technikás volt a vége. Már a nap elején eldöntöttük, hogy mindent beleadunk, ezért szinte végig az élen dolgoztunk. Ez egyértelmű volt számunkra, hisz a Vuelta további szakaszait elnézve, legközelebb talán csak Madridban lesz lehetőségünk. Hihetetlen munkát végzett mindenki a sorban. Ha egy ilyen csapat van mögötted, akkor egyszerűen muszáj nyerned, nem teheted meg azt a többiekkel, hogy ne az első helyen érj célba. Két szakaszt nyertem idén a Touron, hármat a Vueltán, ez valami bámulatos. Magabiztosan álltam rajthoz, de ezt azért nem gondoltam volna. Ráadásul úgy vélem, hogy csapatként még mindig lehet esélyünk további szakaszt vagy szakaszokat nyerni.”
2017.06.20. - Nairo Quintana a Tour de France hegyeit térképezte fel A Movistar kapitánya Nairo Quintana 2014 óta első ízben hagyta ki a Route du Sud viadalát annak érdekében, hogy minél jobban felkészülhessen a közelgő Francia Körversenyre. A Giro-Tour duplával próbálkozó kerekes egy rövid pihenőt követően az Alpokban szállásolta el magát, bejárva a közelgő Tour jó néhány emelkedőjét köztük a legendás Galibiert is. Quintana az elmúlt évben harmadikként zárta a legnagyobb presztízzsel bíró körversenyt Christopher Froome (Sky) és Romain Bardet (AG2R La Mondiale) mögött. A 2017-es Francia Kör hegyi szakaszai innovatív formában kívánnak akadályt állítani a résztvevők elé, rövid távokkal, de annál komolyabb hegyekkel. A Tour de France július 1-jén egy tizenhárom kilométeres egyenkénti időfutammal rajtol a németországi Düsseldorfban.
2017.05.02. - Alexander Kristoff nyerte az Eschborn-Frankfurt egynaposát Pontosan 215 kilométer várta a kerekeseket az ötvenötödik Eschborn-Frankfurt Rund um den Finanzplatz egynaposán. A rajtot követően egy nyolc fős sor lépett el, amely öt és fél perces előnyre tett szert. A hideg, esős időjárási körülmények helyenként csúszóssá változtatták az utakat, ezért mind az elmenés, mind pedig a főmezőny óvatosan versenyzett. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), André Greipel (Lotto-Soudal) és Marcel Kittel (Quick-Step Floors) is viszonylag hamar feladták a versenyt. Mintegy negyvenöt kilométerrel a vége előtt a Katusha-Alpecin által vezetett főmezőny megfogta a szökést, majd egy-két kisebb akció révén az utolsó húsz kilométeren belül már csak egy harminc fős boly tekert az élen. Végül mezőnyhajrá döntött, amit Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin) nyert meg csapattársa Rick Zabel (Katusha-Alpecin) és John Degenkolb (Trek-Segafredo) előtt. Kristoff zsinórban harmadik alkalommal diadalmaskodott az immáron a World Tour sorozatba tartozó viadalon. „Pont azon gondolkoztam a minap, hogy általában ugyanúgy készülök fel erre a versenyre – nyilatkozta Kristoff a célba érkezést követően. – Az emelkedőn mindig gondjaim vannak, de aztán még van arra időm, hogy visszaérjek a mezőnyhöz. Nem vagyok csúcsformában, de ahogyan az elmúlt évek során, úgy idén is kifizetődött a befektetett munka. Rick elképesztően versenyzett ma, megteremtve számomra a győzelem lehetőségét, miközben saját magának egy dobogós helyet szerzett.”
2017.05.01. - Richie Porte nyerte a Romandiai Körversenyt Lausanne környékén egy 18,3 kilométeres egyenkénti időfutammal zárult a Romandiai Körverseny. A táv két kisebb emelkedőt is tartogatott, így sok minden múlott rajta. A leggyorsabban végül a szlovén Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) abszolválta a penzumot mindössze 24 perc 58 másodperc alatt. A második Richie Porte (BMC), míg a harmadik Tejay Van Garderen (BMC) lett. Mivel az eddigi éllovas Simon Yates (Orica-Scott) negyvennyolc másodperces hátránnyal érkezett, így Porte nyerte az összetettet Yates és Roglic előtt. A pontversenyben Stefan Küng (BMC), a hegyi összetettben Sander Armée (Lotto-Soudal), a fiatalok összevetésében Pierre Latour (AG2R La Mondiale), míg a csapatversenyben a spanyol Movistar zárt az élen. „Még engem is meglepett a végeredmény, előzetesen nem gondoltam volna, hogy ledolgozhatom a hátrányom – így Porte a díjátadót követően. – Köszönöm az egész heti munkát a csapattársaimnak, akiknek rengeteggel tartozom, nélkülük nem győzhettem volna. Gratulálok Yatesnek is, aki egy nagyon tehetséges kerékpáros, a királyszakasz során megmutatta, hogy a jövő nagy reménysége.”
2017.04.30. - Simon Yates nyerte a Romandiai Körverseny királyszakaszát Domdidier és Leysin között 163 és fél kilométer várta a kerekeseket a Romandiai Körverseny, negyedik királyszakaszán. A penzum egy második és három első kategóriás emelkedővel rémisztgette a versenyzőket, természetesen a végén hegyibefutóval. A rajtot követően Simon Clarke (Cannondale-Drapac), Pavel Kochetkov (Katusha-Alpecin), Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal), Sander Armee (Lotto-Soudal), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Mickaël Chérel (AG2R La Mondiale), Youcef Reguigui (Dimension Data) és Andrea Pasqualon (Wanty - Groupe Gobert) menekültek előre. Az elmenés legnagyobb előnye szűk négy perc környékén tetőzött. Az emelkedők természetesen darabjaira szedték a szökést, majd az esélyesek be is darálták őket. A főmezőny maradékából Simon Yates (Orica-Scott) támadott az utolsó mindent eldöntő kaptatón, akit nem sokkal később Richie Porte (BMC) követett. A kettős remekül együttdolgozva ért fel, ahol Yates az utolsó métereken lesprintelte riválisát. A harmadik Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) lett. Összetettben az utolsó időfutam előtt Yates előnye mindössze tizenkilenc másodperc Porte ellenében. „Megpróbálok majd mindent kiadni magamból a holnapi egyenkéntin – így Yates a célba érkezést követően. – Nem lesz egy könnyű időfutam, számos technikás rész nehezíti a dolgunkat. Tizenkilenc másodperc nem sok egy olyan specialista ellen, mint Richie Port, így kockázatot kell vállalnom, ha nyerni akarok.”
2017.04.11. - Fabio Aru térdsérülése miatt várhatóan nem lesz ott a Giro d’Italián Az Astana csapatának huszonhat esztendős kiválósága a Sierra Nevada emelkedőin tréningezett, amikor egy első defekt következtében elvesztette az irányítást a kerékpárja felett és bukott. Az esés következtében mindkét térdét csúnyán megütötte, s bár próbált görgőzni, a fájdalom miatt néhány nap kihagyás vár rá. A minap sajnos megerősítést nyert, hogy az előzetes hírekkel ellentétben súlyosabb a kerekes sérülése, bursitis, azaz nyáktömlőgyuladás alakult ki az egyik térdkalácsában, amely csak pihenéssel, rosszabb esetben a csont gipszsínnel való rögzítésével gyógyítható. Az Astana csapatorvosa ennek okán tíz napos pihenőt írt elő a kerekes számára, a sérülés felülvizsgálatára április 20-án kerül sor. „Nagyon sajnálom a történteket, egyben csalódott is vagyok – mondta Aru a csapat hivatalos sajtóközleményében. – Mindig is arról álmodtam, hogy a szülővárosomban tekerhessek a Girón. Erre a versenyre készültünk hónapok óta, de sajnos a sérülés nem teszi azt lehetővé, hogy beteljesítsem az álmaim, így kénytelen vagyok feladni azokat.”
2017.03.09. - Julian Alaphilippe volt a leggyorsabb a Párizs-Nizza kronóján Beaujeu és a Mount Brouilly csúcsa között egy viszonylag rövid, tizennégy és fél kilométeres egyenkénti időfutam várta a Párizs-Nizza résztvevőit a World Tour viadal negyedik szakaszán. A penzum végén egy nehéznek mondható emelkedő tornyosult a kerekesek előtt. Az összetettért csatázóknak a szombati királyetap előtt talán ez volt a legjobb lehetőség az előrelépésre. A legjobb időt a remek formában lévő Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) repesztette, aki mindössze 21 perc és 39 másodperc alatt abszolválta a távot. A második tizenkilenc másodperces hátránnyal Alberto Contador (Trek-Segafredo), míg a harmadik Tony Gallopin (Lotto-Soudal) lett. Összetettben Alaphilippe vette át a sárga trikót, előnye harminchárom másodperc Gallopin előtt. „Jó erőben álltam rajthoz ezen a verseny, így bíztam benne, hogy lehet esélyem – mondta a Quick-Step Floors csapatának francia kiválósága Alaphilippe. – Tipikusan egy olyan időfutam volt ez, amit nekem találtak ki. A gyors kezdést, a végén egy viszonylag nehéz emelkedő követett. Volt rajtam egy kevés nyomás, hisz nagyon jól ismertem a pályát. Sikerült győznöm, és a sárga trikót is megszereztem, amiben nem tudok majd elbújni. Sok van még hátra, de szeretném megnyerni a versenyt.”




Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8






Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések