A keresett kulcsszó: Eddy Merckx


2019.03.19. - Nizzából rajtol a 2020-as Tour de France A Párizs-Nizza szakaszversenyének lezárását követő nap délelőttjén az ASO bejelentette, hogy a 2020-as Tour de France rajtjának Nizza adhat otthont, mégpedig két mezőnyszakasszal, melyek rendhagyó módon városból rajtolnak és ott is érnek véget. Az első etap a sprinterek számára nyújt lehetőséget, vélhetően hatalmas csatát kreálva a sárga trikóért, míg a második szakasz az Alpok felé veszi az irányt érintve a Col de la Colmiane, a Col de Turini, a Col d'Èze és a Col des Quatre Chemins emelkedőit. Az első nap távja 170 kilométer lesz, két nagy kört leírva a város körül, míg a második 190 kilométetres etap lényegében az idei Párizs-Nizza utolsó két szakaszának összeolvasztása. „Azok a természeti adottságok, melyek körülveszik Nizza városát, tökéletes lehetőséget biztosítanak egy szenzációs kerékpárverseny megrendezéséhez – szól az ASO sajtóközleménye. – Már most hatalmas a felhajtás a 2020-as Grand Depart körül, az első két szakasz minden idők egyik legizgalmasabb Tour rajtját hozhatja.” Nizza 1981 után második ízben adhat otthont a Francia Körverseny rajtjának, akkor prológgal kezdődött a Tour, amit Bernard Hinault nyert.
2018.10.28. - Immáron hivatalossá vált, hogy a francia AG2R La Mondiale csapata 2019-ben Eddy Merckx kerékpárokkal versenyzik. Oliver Naesen és Romain Bardet sora a Factor bringáit cseréli a belga manufaktúra modelljeire.
2018.09.10. - A SalzburgerLand turisztikai iroda meghívására, szeptember első hétvégéjén az Ausztria egyik legszebb részén megrendezésre kerülő országúti kerékpáros maratonra látogathattam. Az esemény névadója nem más, mint Eddy Merckx, a valaha élt legsikeresebb országúti kerékpáros. Nekem már volt alkalmam korábban Belgiumban, saját kerékpárgyárában (mielőtt még eladta volna a céget) és az Osztrák Körverseny egy podersdorfi szakaszának VIP eseményén is találkozni vele, de nem minden nap tekerhetünk a 73 esztendős "Eddy-bá" mellett, így minimum ezért is szívesen vállalkoztam erre a kiruccanásra. Mint kiderült, nem csak a legenda és a versenyzés miatt térek majd ide vissza, a hétvége során több új lieblinget is találtam a régióban!
2017.11.26. - Wout Van Aert nyerte a zeveni cyclo-cross világkupa futamot A németországi Zevenben került sor a 2017/2018-as cyclo-cross világkupa-sorozat ötödik fordulójára. A sáros talaj tökéletes terepet biztosított a regnáló világbajnok Wout Van Aert (Crelan-Charles) számára. Legnagyobb riválisa az idei első négy viadalt nyerő Mathieu Van der Poel (Beobank-Corendon) lánca már az első körben leesett, Van Aert pedig ezt kihasználva igyekezett végig megtartani előnyét. Van der Poel hiába küzdött hatalmasat, amikor szinte mindenki kerékpárt cserélt, ő még akkor sem ment ki a depóba, ennek ellenére fél percnél közelebb nem tudott kerülni vetélytársához. Van Aert végül magabiztos győzelmet aratott Van der Poel és Toon Aerts (Telenet-Fidea) előtt. „Mindig nagy boldogság győzni – mondta Van Aert a célba érkezést követően – Tökéletes volt számomra ez a pálya, így igyekeztem kihasználni az előttem adódó lehetőségeket. Az utolsó körökben nem várt módon nőni kezdett az előnyöm, én pedig megpróbáltam lezárni a versenyt.” Összetettben Mathieu Van der Poel még így is kilencven pontos előnnyel vezet Van Aert előtt. A hölgyeknél Sanne Cant (IKO Enertherm-Beobank) diadalmaskodott, aki összetettben is őrzi vezető pozícióját, az U23-as fiúknál pedig Eli Iserbyt (Marlux-Napoleon Games) volt a legjobb. A világkupa-sorozat következő fordulójára december 17-én Namurban kerül sor.
2017.11.16. - Lezárták a Bradley Wiggins és a Sky csapata ellen folytatott vizsgálatot Mint ismert hosszú idő óta lázban tartotta a kerékpáros közvéleményt, hogy vajon milyen gyógyszer lehetett az, amit a Sky csapata egy titokzatos csomagban kapott a 2011-es Criterium du Dauphine szakaszversenye során. Az ügy tisztázása végett a csapat vezetőjét Sir Dave Brailsfordot egy külön létrehozott parlamenti bizottság idézte maga elé, melynek keretében a Brit Egészségügyi Hivatal folytatott vizsgálatot Bradley Wiggins ellen is. 2016 szeptemberének végén ütötte fel a nemzetközi sportsajtóban a fejét az orosz Fancy Bear nevezetű hekkercsoport által kiszivárogtatott dokumentum, melynek alapján a brit kerékpársport élő legendája Sir Bradley Wiggins több külön engedélyezett kúrán is átesett, miközben korábban megjelent önéletrajzi könyvében azt írta, hogy sohasem kapott ilyen kezeléseket. Az egykori csapatorvos Dr. Richard Freeman tájékoztatása szerint a csomagban a Fluimucil nevű készítmény volt, melyet Bradley Wiggins kapott. A minap lezárult a vizsgálat, melynek eredményeképpen bejelentették, hogy nem találtak doppingolásra utaló nyomokat. A bejelentést követően az érintett is megszólalt. „A doppingvádak a legnegatívabb befolyású dolgok egy sportoló életében, pláne úgy, hogy nincsenek alátámasztott, szilárd bizonyítékok – mondta Wiggins. – Mindenben a segítségére voltam a nyomozó hatóságoknak, mindezek ellenére többen is furcsálkodva néztek rám, anélkül, hogy bármi kézzelfoghatót is tudtak volna az ügyről. Ez az időszak nem volt könnyű, sem számomra, sem pedig a családom számára. Időnként olyan volt az egész, mintha egy boszorkányüldözés alanya lennék.”
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések