A keresett kulcsszó: David Lappartient


Országútis hírek külföldről: Elia Viviani nyerte a Tour Down Under harmadik etapját, Steve Morabito maga tette vissza kiugrott vállát, végre David Lappartient is megszólalt a Froome-ügyben2018.01.18. - Elia Viviani nyerte a Tour Down Under harmadik szakaszát Glenelg és Victor Harbor között mindössze 120 és fél kilométer várt a kerekesekre a Santos Tour Down Under harmadik szakaszán, ugyanis a hatalmas forróság miatt a szervezők a penzum lerövidítése mellett döntöttek. A nap szökését már két jól ismert név a hegyi összetett éllovasa Nicholas Dlamini (Dimension Data) és Scott Bowden (UniSA-Australia) alkották. A duó a verseny eddigi minden szakaszán elmenésben volt. Az elől lévők legnagyobb előnye öt és fél perc körül tetőzött miközben a főmezőnyt a Mitchelton-Scott csapata irányította. A nap egyetlen hegyi hajráján Bowden megpróbálta leszakítani Dlaminit, de terve pont ellenkezőleg sült el a dél-afrikai fiú hozta el a pontokat miközben Bowden közel húsz másodperces hátrányba került. Később újra összezártak, majd mintegy ötven kilométerrel a vége előtt Bowden iramodott meg. Miután megfogták a fiatal ausztrált is Tiago Machado (Katusha-Alpecin) akciózott a mezőnyből, azonban túlságosan messzire nem jutott, így jöhetett a mezőnyhajrá melyet Elia Viviani (Quick-Step Floors) nyert meg Phil Bauhaus (Team Sunweb) és Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) előtt. Ewan remek pozícióból indult, azonban túl sokat hezitált, így csak a dobogó legalsó fokára állhatott fel. Összetettben továbbra is ő vezet, előnye tíz másodperc a második helyre felzárkózó Viviani előtt. A nagy melegre való tekintettel a Norwood és Uraidla közötti negyedik szakasz rajtját egy órával előrébb hozták.
Országútis hírek külföldről: bemutatkozott a Vital Concept csapata, közösségi adományok által talált magának új csapatot Romain La Roux, Anna Scarponi köszönőlevele 2017.12.24. - Bemutatta mezét és végleges keretét a Vital Concept csapata Lehullt a lepel az újonnan alakult francia pro-kontinentális Vital Concept csapatának szereléséről. A Bretagne-i csapat mezéért a Noret felel, egyidejűleg bemutatták a végleges keretet valamint a kerékpárszállítót is, amely a spanyol Orbea lesz. A csapatot az egykori profi Jerome Pineau alapította, nem kisebb célokkal, minthogy 2018-ban már a Tour de France-on szerepelhessenek, három év múlva pedig szintet lépve World Tour licencet kérelmezzenek. A főszponzor a Vital Concept, amely a Fortuneo csapatát hagyta ott, legnagyobb nevük pedig a sprinter Bryan Coquard, aki szintén viharos körülmények között távozott a Direct Energie sorától. A Vital Concept kerete: Yoann Bagot (francia), Kris Boeckmans (belga), Bryan Coquard (francia), Erwann Corbel (francia), Arnaud Courteille (francia), Bert de Backer (belga), Corentin Ermenault (francia), Marc Fournier (francia), Adrien Garel (francia), Steven Lammertink (holland), Johan Le Bon (francia), Jérémy Lecroq (francia), Lorrenzo Manzin (francia), Julien Morice (francia), Justin Mottier (francia), Patrick Müller (svájci), Quentin Pacher (francia), Kévin Réza (francia), Tanguy Turgis (francia) és Jonas van Genechten (belga).
Országútis hírek külföldről: bemutatta 2018-as szerelését a Katusha-Alpecin csapata, Ilnur Zakarin a Francia Körversenyt helyezi a középpontba, Lappartient kritikusan nyilatkozott Gianni Mosconról2017.12.10. - Bemutatta 2018-as szerelését a Katusha-Alpecin csapata A spanyolországi Calpe adott otthont a Katusha-Alpecin hivatalos csapatbemutatójának, ahol lehullt a lepel a sor égszínkék-vörös összeállítású szereléséről is. A hírek elsősorban nem is erről szóltak, hanem, hogy Marcel Kittel felrúgva a szabályokat nem megvárva január 1-jét pózolt új csapata mezében. A Katusha valamiért nem tartotta be a szabályokat, hisz Nathan Haas (Dimension Data), Ian Boswell (Team Sky) és Alex Dowsett (Movistar) is a svájci-orosz csapat szerelésében mutatkozott. A keret létszámát huszonhat főben véglegesítették. A Katusha-Alpecin 2018-as kerete: Maxim Belkov (orosz), Jenthe Biermans (belga), Ian Boswell (amerikai), Steff Cras (belga), Alex Dowsett (brit), Matteo Fabbro (olasz), José Gonçalves (portugál), Nathan Haas (ausztrál), Marco Haller (osztrák), Reto Hollenstein (svájci), Robert Kiąerlovski (horvát), Marcel Kittel (német), Pavel Kochetkov (orosz), Viacheslav Kuznetsov (orosz), Maurits Lammertink (holland), Tiago Machado (portugál), Tony Martin (német), Marco Mathis (német), Baptiste Planckaert (belga), Nils Politt (német), Jhonatan Restrepo (kolumbiai), Simon ©pilak (szlovén), Mads Würtz Schmidt (dán), Willie Smit (dél-afrikai), Rick Zabel (német) és Ilnur Zakarin (orosz).
Országútis hírek külföldről: Lappartient idővel bevezetné a fizetési sapkát, CERA-val bukott meg a regnáló U23-as kolumbiai bajnok, Veneto régiója nem mond le a 2020-as világbajnokságról2017.11.24. - Lappartient szeretné bevezetni a fizetési sapkát a kerékpársportban A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség nemrégiben megválasztott elnöke David Lappartient a minap a francia Le Telegramme riporterével beszélgetett, mégpedig a kerékpársportban esetlegesen bevezetendő fizetési sapkáról. A fizetési sapka elsősorban a tengerentúli sportligáknál népszerű, a sapka határozza meg, hogy a csapat az adott évben mennyit költhet játékosainak a fizetésére. Ezt a határt nem lehet átlépni. Lappartient elmondása szerint az UCI egyre közelebb kerül ennek a módszernek a bevezetéséhez. „A csapatoknak továbbra is szabadon kell dönteniük arról, hogy mennyit költenek a versenyzőikre, de kontrollálnunk kell azt, hogy ne rendelkezzenek kimeríthetetlen pénzforrással – mondta Lappartient. – A cél természetesen a csapatok minél közelebb hozása egymáshoz, egyfajta egyensúly megteremtése. Az eddigieknél is sokkal vonzóbbá kell tennünk a versenyeinket, ne az legyen, hogy már előre tudjuk, hogy csak a legjobb csapatok kapitányainak versengéséről szól az adott viadal. Egyelőre még csak az előzetes egyeztetések fázisánál tartunk. Nem könnyű a szituáció, de igyekszünk a lehető legjobbat kihozni belőle.”
Országútis hírek külföldről: Gaimon kiáll az állítása mellett, Lappartient elűzné a sportág mellől a doppingolókat, Chavanel az utolsó Tourjára készül, megszűnhet az Armée de Terre csapata2017.11.15. - Phil Gaimon továbbra is kiáll állítása mellett Tovább gyűrűzik Phil Gaimon és Fabian Cancellara ellentéte. Mint arról már beszámoltunk az egykori profi Phil Gaimon második könyvében előhozakodott azzal a történettel miszerint 2010-ben Fabian Cancellara a Flandriai Körversenyen és a Párizs-Roubaix során is mechanikus doppinggal csalhatott. Legalábbis ezt állítja Gaimon. David Lappartient a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség frissen megválasztott elnöke kapva a lehetőségen azonnal bejelentette, hogy az UCI vizsgálatot indít a hét évvel ezelőtti ügyben. A belga Het Nieuwsbald információi szerint Cancellara ügyvédei azonnali hatállyal leállíttatnák a könyv forgalmazását, ehhez pedig készek meg is tenni a szükséges lépéseket. A könyv szerzőjét Phil Gaimont pedig nyilvános bocsánatkérésre köteleznék. „A könyvben levezettem egy sok éves pletykát, melyet nem csak én, hanem többen is állítanak – reagált Gaimon. – Kiállok az állításaim mellett, de azelőtt mielőtt rögtön mindenki engem támad, el kellene azt olvasni, mivel elég messze állnak a leírtak a tényleges vádaskodástól. Ma már sajnálom, hogy beletettük ezt a részt, nem azért csináltam, hogy publicitást kapjon a könyv, nem ért annyit amennyi fejfájást most okoz.”
Országútis hírek külföldről: Froome lett az év kerékpárosa a flandriai díjátadón, Lappartient szeretne minden eddiginél komolyabban fellépni a rejtett motorok ellen, a jövő évi vb pályáját is érinti az Alpok Körversenye 2017.11.08. - Chris Froome diadalmaskodott a Het Nieuwsblad év végi díjátadóján A neves Het Nieuwsblad napilap díjátadóját tartották a minap a belga Oostende városában. A legjobb nemzetközi férfi kerékpáros díját a brit Chris Froome kapta, aki a Tour de France mellett 2017-ben a Vuelta a Espana során sem talált legyőzőre. A Sky kapitánya videó-üzenetben köszönte meg az elismerést. „Köszönöm szépen ezt a csodálatos díjat, amit pályafutásom során már második alkalommal nyertem el – nyilatkozta Froome, aki a szavazáson a zsinórban harmadik világbajnoki címét megszerző Peter Sagant előzte meg. – Ez egy nagyon különleges elismerés számomra, nagy megtiszteltetés megnyerni. Különösen köszönöm a belga emberek bíztatását, hisz Tielt-Wiengéből indult a karrierem, ma pedig már négyszeres Tour de France győztes vagyok.” A legjobb belga férfi kerékpáros díját immáron zsinórban ötödik alkalommal kapta meg Greg Van Avermaet (BMC). A legjobb női versenyző a cyclo-cross szakágból ismert Sanne Cant lett. A fiatalok különversenyében a jövőre már a Lotto-Soudal sorait erősítő Björn Lambrecht győzedelmeskedett, de díjat kapott többek között Julien Vermote (Quick-Step Floors) és Wout Van Aert (Crelan-Charles) is.
Országútis hírek külföldről: Mareczko triplázott Hainanban, Dér Zsolt Top 10-ben, Lappartient hat főre csökkentené a csapatonként rajthoz állók létszámát a Touron, Kelderman a Giro összetettjére fókuszál2017.11.01. - Jakub Mareczko immáron a harmadik szakaszgyőzelmét szerezte Hainanban, Dér Zsolt a Top 10-ben! Chengmai és Danzhou között egy 192,3 kilométeres szakasszal folytatódott az év utolsó kiemelt kategóriás versenye a kínai Hainani Kör. Ezúttal kisebb emelkedők is nehezítették a mezőny dolgát, de végül az előző etapokhoz hasonlóan sprint döntött. A nap szökését Sven Van Luijk (Monkey Town), Alfredo Castillo (Jelly Belly), Travis Samuel (H&R Block) és Oleksandr Prevar (Kolss) alkották, ám az elmenés legnagyobb előnye három percnél nem nőtt nagyobbra, így amikor kellett könnyűszerrel utol is érték őket. A mezőnyhajrát ezúttal is az olasz Jakub Mareczko (Wilier Triestina-Selle Italia) nyerte, aki ezzel a sikerével már zsinórban a harmadik győzelmét szerezte. A második az észt Martin Laas (Delko Marseille Provence KTM), míg a harmadik az ausztrál Anthony Giacoppo (IsoWhey Sports-SwissWellness) lett. Az osztrák Team Vorarlberg csapata is remekül helyezkedett, a verseny egyetlen magyar résztvevője Dér Zsolt az előkelő kilencedik helyen zárt. Összetettben Mareczko előnye húsz másodperc Laas előtt, Dér Zsolt a tizenegyedik. „A csapattársaim fantasztikus munkát végeztek – mondta Mareczko az Eurosport riporterének. – Eugert Zhupa ötszáz méterrel a vége előtt engedett el az élen. Örülök az újabb sikernek és annak, hogy ezzel tovább növeltem az előnyöm összetettben is.”
Országútis hírek külföldről: Pasqualon nyerte a Coppa Sabatini egynaposát, Lappartient világbajnokságot ígért az afrikai kontinensnek, Geschke és Craven is felháborodott a szakállmizérián 2017.09.29. - Andrea Pasqualon nyerte a Coppa Sabatini egynaposát, Colbrelli dühöng Hatvanötödik alkalommal került lebonyolításra a Coppa Sabatini egynaposa, melynek során 195,9 kilométer várta a kerekeseket. Olasz mintára, emelkedőkkel teletűzdelt körpályák nehezítették a penzumot, ám a végén mezőnyhajrá döntött. A hajrát Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) nyerte lesprintelve honfitársait Sonny Colbrellit (Bahrain-Merida) és Francesco Gavazzit (Androni-Sidermac). A befutót követően a második helyen záró Colbrelli kifakadt, szerinte ugyanis Pasqualon ráhúzta a kormányt, így zavarta a sprintben, ki kellett volna zárni. A zsűri az eset megvizsgálását követően helyben hagyta a befutó eredményét. „Colbrelli vezette fel a sprintet, a szélárnyékából léptem ki a lehető legjobb pillanatban – nyilatkozta Pasqualon a célba érkezést követően. – Azt állítja, hogy akadályoztam a sprintben. Azt elismerem, hogy megugrott a láncom, ami megdobta a kerékpárom, de nem akadályoztam őt. Megérdemelten nyertem meg a versenyt.” „A zsűri úgy határozott, hogy rendben volt Pasqualon sprintje – mondta frusztráltan Colbrelli. – Rendben, elfogadom. Ő azonban tudja, hogy nem volt tiszta a verseny. Nem kért bocsánatot a célba érkezést követően, egyszerűen csak lehajtotta a fejét, ami sok mindent elárul.”
Országútis hírek külföldről: David Lappartient lett az UCI új elnöke, 2020-tól már nem lesz csapatidőfutam világbajnoki futam, nyilvános a 2018-as World Tour naptár, a legfrissebb átigazolások 2017.09.22. - David Lappartient lett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség új elnöke Az előzetes várakozások szoros csatát ígértek, ennek ellenére David Lappartient hatalmas fölénnyel 37-8-as szavazati aránnyal szerezte meg a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöki posztját. Brian Cookson négy év után kénytelen távozni. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy megválasztottak a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnökének – mondta beszédében az Európai Kerékpáros Szövetség korábbi vezetője a francia nemzetiségű Lappartient. – Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki támogatásáról biztosított. Nagy felelőséget vettem a nyakamba. Az elkövetkezendő négy év során arra törekszem majd, hogy méltó módon megálljam a helyem, megfelelően éljek azzal a bizalommal, amelyről biztosítottak. Örömmel látom, hogy minden kontinens mellettem áll. A felvázolt projektjeim reményt keltenek a kerékpársport felvirágoztatásáért.”
Országútis hírek külföldről: Dumoulin második világbajnoki aranyát is begyűjtötte, Froome elégedett a bronzzal, szoros csata várható Cookson és Lappartient között, bemutatták a jövő évi vb pályáját2017.09.21. - Tom Dumoulin: csodálatos érzés, hogy már a második világbajnoki aranyamat szereztem Tom Dumoulin ugyanabban a naptári évben nyert meg egy nagy körversenyt és az időfutam világbajnoki címet, ami utoljára Jan Ullrichnak sikerült pontosan tizennyolc esztendővel ezelőtt. A holland kerékpáros magabiztosan győzte le Primoz Roglic és Chris Froome kettősét. „El sem hiszem a történteket, csodálatos napom volt – így Dumoulin a versenyt követő interjúban. – Nagyon jó erőben éreztem magam, bár miután elkezdett esni, kissé óvatosabban kellett venni a kanyarokat, nagyon csúszott helyenként az út, különösen az emelkedő előtti utolsó kanyarban kellett észnél lenni. Először úgy voltunk vele, hogy egyértelműen kerékpárt fogunk cserélni a hegyet megelőzően, aztán viszont az utolsó pillanatban úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatunk, így nem cseréltünk. Tudtam, hogy azok közzé a versenyzők közzé tartozom, akik időfutam kerékpárral is jó időt érhetnek el a hegyen. Csodálatos érzés, hogy már a második világbajnoki aranyamat szereztem. Kissé meglepett, hogy nyertünk a csapatidőfutam során. Ez a mai siker ellenben nem volt annyira meglepő, hisz végig az esélyesek között tartottak számon, de talán pont ezért volt jóval nehezebb nyugodtnak maradni és koncentrálni a feladatra. A vb itt azonban nem ér véget számomra, egy kisebb pihenőt követően minden erőmmel a vasárnapi mezőnyversenyre fókuszálok.”
Országútis hírek külföldről: David Lappartient lesz Brian Cookson kihívója az UCI elnöki székéért, Peter Sagan apa szerepben, az első komolyabb átigazolási pletykák2017.06.21. - David Lappartient lesz Brian Cookson kihívója az UCI elnöki székéért Alig egy héttel azt követően, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség regnáló elnöke Brian Cookson lenyilatkozta, hogy nagy valószínűséggel kihívó nélkül marad a következő elnökválasztásnál, David Lappartient bejelentette, hogy harcba száll az elnöki címért. A negyvennégy esztendős francia sportvezető 2005 óta dolgozik a kerékpársport vonzásában, többek között volt a Profi Kerékpáros Tanács, a Francia Kerékpáros Szövetség és az Európai Kerékpáros Szövetség elnöke is. „Szeptember 21-én az országúti világbajnokság helyszínén a norvégiai Bergenben öt kontinens negyvenöt delegáltja hivatott dönteni a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnökének személyéről – szól Lappartient sajtóközleménye. – Tekintettel a sportág jövőjére, fontos döntés előtt állunk. Az Európai Kerékpáros Szövetségnél és a Francia Kerékpáros Szövetségben szerzett tapasztalataimra építve úgy döntöttem, hogy harcba szállok az elnöki székért. Olyan szilárd reformokkal készülök, amelyek leküzdik a sportág nehézségeit és válasszal szolgálnak az előttünk adódó kihívásokra.”
Országútis hírek külföldről: Colbrelli nyerte a Párizs-Nizza második szakaszát, Porte álmai szertefoszlottak, a versenyzői Brailsford lemondását követelik, hatalmas siker volt a Strade Bianche maraton2017.03.07. - Sonny Colbrelli nyerte a Párizs-Nizza második szakaszát Újfent szörnyű időjárási körülmények fogadták a Párizs-Nizza mezőnyét, a Rochefort-en-Yvelines és Amilly közötti 195 kilométeres penzum során az első naphoz hasonlóan ezúttal is nagy szerepet játszott a szél, ráadásul az eső is szakadt. A szinte teljesen sík táv elsősorban a sprintereknek kedvezett. A rajtot követően Sven Erik Bystrøm (Katusha-Alpecin), Tony Gallopin (Lotto-FIXALL), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Marc Sarreau (FDJ), Edvaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM) és Phillipe Gilbert (Quick-Step Floors) menekült előre. A főmezőny végig kontroll alatt tartotta az elmenést, ahonnan mintegy húsz kilométerrel a vége előtt a regnáló belga bajnok Gilbert ment tovább. Nyolc kilométerre a célvonaltól azonban ő is belátta, hogy nincs esélye hazaérni. Az utolsó kilométereken egy-egy kósza próbálkozás még történt, végül azonban mezőnyhajrá döntött, amit a szembeszélben az olasz Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) nyert meg John Degenkolb (Trek-Segafredo) és Arnaud Demare (FDJ) előtt. Összetettben a jóváírásoknak köszönhetően Demare hat másodpercre növelte előnyét Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) ellenében. „Hihetetlen, ami történt – így Colbrelli a befutót követően. – Pályafutásom legnagyobb sikerét arattam, még most sem hiszem el, hogy szakaszt nyertem a Párizs-Nizzán. Olyan ellenfeleket utasítottam magam mögé, mint John Degenkolb vagy Marcel Kittel. Nagyon készülök a Milánó-Sanremora, bizonyítani szeretnék, ez a verseny tökéletes felkészülés a La Primavera előtt.”
Nizza városa visszalépett az országúti Európa-bajnokság megrendezésétől2016.08.06. - Alig több mint egy hónap múlva rendezték volna Nizzában, az idén már nagy presztízst kapó országúti Európa-bajnokságot, ahol első alkalommal a korosztályos küzdelmek mellett az elit kategória is rajthoz állt volna. Előzetesen már több nagy név, mint például az olasz Vincenzo Nibali és Fabio Aru valamint a belga Philippe Gilbert is jelezte részvételét. Nizza városa azonban a terrorfenyegetettség okán visszalépett.
Görög-szigettúra 2016. Görög-szigettúra 2016.
Távolság: 960 km
Szintkülönbség: 10200 m
Nehézségi fok: 7
Célpont: SVÁJC 2015. Célpont: SVÁJC 2015.
Távolság: 960 km
Szintkülönbség: 13500 m
Nehézségi fok: 9
Déli-Kárpátok 2015. Déli-Kárpátok 2015.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések