A keresett kulcsszó: Critérium du Dauphiné


2018.06.11. - Adam Yates nyerte a Critérium du Dauphiné utolsó szakaszát, Geraint Thomas győzött összetettben A Critérium du Dauphiné Moutiers és Saint Gervais Mont Blanc között egy 129 kilométeres etappal zárult. A penzum négy első és egy harmadik kategóriás emelkedőt tartogatott, természetesen hegyi befutóval. A rajtot követően mindössze hat kilométerre volt szükség a nap szökésének kialakulásához, melybe Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Daniel Navarro (Cofidis), David Gaudu (Groupama-FDJ), Edward Ravasi (UAE Team Emirates), Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo) és Pierre Rolland (EF Education First-Drapac) került be. Az elmenés legnagyobb előnye három perc húsz másodpercnél tetőzött, a főmezőnyt a sárga trikót védő Sky sora vezette. Az utolsó előtti emelkedő lejtmenetében az összetett éllovasa Geraint Thomas (Sky) kapott defektet, az AG2R La Mondiale csapata ellenben nem várta be, bár túlontúl nagy tempót sem diktált. Thomas a csapata segítségével még időben visszazárkózott. [[https://www.youtube.com/v/H_9enhZILDU?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] Az utolsó hegyen Romain Bardet (AG2R La Mondiale) volt az első, aki akciózott, vele Adam Yates (Mitchelton-Scott) és Geraint Thomas (Sky) tudott menni, miközben a szökevénysorból Daniel Navarro (Cofidis) indított. Az utolsó kilométeren Yates hagyta magára társait, mintegy ötven méterre a célvonaltól utolérve Navarrót és megnyerve a szakaszt. A második Navarro, míg a harmadik Bardet lett. Összetettben Geraint Thomas (Sky) diadalmaskodott Adam Yates (Mitchelton-Scott) és Romain Bardet (AG2R La Mondiale) előtt. A pontversenyt Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a hegyi összetettet Dario Cataldo (Astana), a fiatalok összevetését Pierre Latour (AG2R La Mondiale), míg a csapatversenyt a brit Sky nyerte. „Pályafutásom legfontosabb győzelmét arattam országúton – mondta Thomas a díjátadót követően. – Egy ilyen nagy presztízsű versenyen győzni nem mindennapos dolog. Sohasem az összetettet néztem, csak a következő szakaszt, esetenként a következő emelkedőt. Nem volt könnyű viadal. Anno, amikor profi lettem a Barloworld csapatában nem álmodtam ilyen sikerekről. A pályafutásom kiváló mederben halad.”
2018.06.10. - Pello Bilbao bizonyult a legjobbnak a Critérium du Dauphiné hatodik szakaszán, Geraint Thomas tovább növelte összetettbeli előnyét A Critérium du Dauphiné Frontenex és La Rosiére Espace San Bernardo között egy 110 kilométeres etappal folytatódott. A penzum két kiemelt, egy második és hegyi befutóként egy első kategóriás emelkedőt tartogatott. A rajtot követően szinte azonnal kialakult a nap szökése, melyben olyan nevek vállaltak főszerepet, mint a hegyi összetett elsőségért küzdő Dario Cataldo (Astana), Pello Bilbao (Astana), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) vagy éppen Warren Barguil (Fortuneo-Samsic). Cataldo igyekezett begyűjteni a hegyi pontokat, így a szakasz végén megőrizhette a kék-fehér pöttyös trikót. Az utolsó előtti emelkedő lábához közelítve már csak hat-hét kerekes alkotta az elmenést, de a főmezőny létszáma is rendesen megfogyatkozott. Utóbbi sorban az AG2R La Mondiale csapata diktálta a tempót, sőt Pierre Latour a szökevények után eredt, bár felérnie nem sikerült. A La Rosiére kaptatóján Pelleo Bilbao (Astana) hagyta magára szökevénytársait, akiket nem sokkal később az üldözők utol is értek. Az esélyesek csoportjától ezt követően a sárga trikós Geraint Thomas (Sky), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Adam Yates (Mitchelton-Scott) és Daniel Martin (UAE Team Emirates) kvartettje szakadt el. [[https://www.youtube.com/v/nlE4grpyfP8?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] A győzelmet végül Pello Bilbao (Astana) szerezte meg Geraint Thomas (Sky) és Daniel Martin (UAE Team Emirates) előtt. Összetettben Thomas 1 perc 29 másodpercre növelte előnyét a második helyre előrelépő Adam Yates (Mitchelton-Scott) ellenében. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a hegyi összetettben Dario Cataldo (Astana), a fiatalok összevetésében Marc Soler (Movistar), míg a csapatversenyben a brit Sky vezet. „Azért a Giro d’Italia nehéz volt, kivette az energiáimat, amit az előző szakaszon rendesen megéreztem, lényegében teljesen elszálltam, egy ponton azt hittem, hogy vége a versenyemnek – mondta Bilbao a célba érkezést követően. – Ezúttal viszont sokkal jobban éreztem magam, próbálkozni akartam. Kiválóan dolgozott együtt a szökevénysor, az utolsó emelkedőn pedig egyszer csak egyedül maradtam. Nagyon nehéz volt az Olasz Körverseny, így még az utolsó öt kilométeren sem nagyon hittem abban, hogy hazaérhetek. Hihetetlen, hogy végül sikerült.” A Critérium du Dauphiné Moutiers és Saint Gervais Mont Blanc között egy 129 kilométeres etappal zárul. A penzum négy első és egy harmadik kategóriás emelkedőt tartogat, természetesen hegyi befutóval.
2018.06.09. - Daniel Martin nyerte a Critérium du Dauphiné ötödik szakaszát, Geraint Thomas vette át a sárga trikót A Critérium du Dauphiné Grenoble és Valmorel között egy mindössze 130 és fél kilométeres penzummal folytatódott. Két második kategóriás emelkedőt követően hegyi befutóként a Valmorel kiemelt kategóriás kaptatója hivatott szétrázni a mezőnyt. A rajtot követően egy nyolc fős szökés alakult, melybe név szerint Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Laurens de Plus (Quick-Step Floors), Edward Ravasi (UAE Team Emirates), Nicolas Edet (Cofidis), Matteo Fabbro (Katusha-Alpecin), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Carlos Verona (Mitchelton-Scott) és Thomas De Gendt (Lotto Soudal) keveredett bele. Az elmenés legnagyobb előnye nem lépte át a három percet, a főmezőnyt a sárga trikót védő Sky csapata mozgatta. A Valmorel lábához közeledve kezdett rohamtempóban csökkeni a szökés előnye, melyben az emelkedő alján bomlott meg az egység, utolsóként Nicolas Edet (Cofidis) került megfogásra. Daniel Martin (UAE Team Emirates) bő három kilométerrel a vége előtt akciózott miközben a mezőny apró darabjaira hullott. A sárga trikós Gianni Moscon (Sky) is szinte azonnal gondba került, borítékolható volt, hogy elveszti összetettbeli vezetését. [[https://www.youtube.com/v/fetCrttnw6g?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] Daniel Martin (UAE Team Emirates) magabiztosan nyerte a szakaszt, az őt majdnem utolérő Geraint Thomas (Sky) előtt. Harmadikként Adam Yates (Mitchelton-Scott) ért célba. Összetettben Thomas vette át a sárga trikót, előnye 1 perc 9 másodperc Damiano Caruso (BMC) ellenében. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a hegyi összetettben Dario Cataldo (Astana), a fiatalok összevetésében Gianni Moscon (Sky), míg a csapatversenyben a brit Sky vezet. „A gyengébb csapatidőfutam szereplésünknek köszönhetően tudtam, hogyha támadok, lehet esélyem – így Daniel Martin a célba érkezést követően. – Úgy láttam, hogy már többen is a határon tekernek, indítottam. Nincs könnyű évem, többször is kiváló formában éreztem magam, mégsem sikerült kiemelkedő eredményeket elérnem. Szerencsére ezúttal minden klappolt, örülök a győzelmemnek, de egy kissé meglepett, hogy már ilyen korán ennyire jó erőben vagyok.” A Critérium du Dauphiné Frontenex és La Rosiére Espace San Bernardo között egy 110 kilométeres etappal folytatódik. A penzum két kiemelt, egy második és hegyi befutóként egy első kategóriás emelkedőt tartogat.
2018.06.08. - Julian Alaphilippe nyerte a Critérium du Dauphiné első hegyi befutóját, Gianni Moscon vette át összetettben a vezetést A Critérium du Dauphiné az első hegyi befutós szakaszával folytatódott. Chazey sur Ain és Lans en Vercors között 181 kilométer várt a mezőnyre, három kategorizált emelkedővel. Nagyon nehezen alakult ki a nap szökése, mintegy nyolcvan kilométer megtétele után Dario Cataldo (Astana), Lukas Postlberger (Bora-hansgrohe), Jens Keukeleire (Lotto-Soudal), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Christian Odd Eiking (Wanty-Groupe Gobert), Arnaud Courteille (Vital Concept), Simon Clarke (EF Education First-Drapac) és Bryan Coquard (Vital Concept) nyolcasa lépett el. Túl nagy egység azonban nem volt az elmenés tagjai között, így Dario Cataldo (Astana) gondolva egy merészet egyedül ment tovább. Az utolsó húsz kilométerhez érve hatalmas zápor kapta el a pelotont. A mindent eldöntő hegy lábánál a főmezőny megfogta az üldözősort, de Cataldo előnye még mindig szűk három perc környékén mozgott. A mezőny élén a Sky és az AG2R La Mondiale csapatai diktálták a tempót. [[https://www.youtube.com/v/pOVFpPa99Xw?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] Háromszáz méterre a céltól Daniel Martin (UAE Team Emirates) akciózott, ez megpecsételte Cataldo sorsát, akit pillanatok alatt megfogtak. A négy fős sprintet végül Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) nyerte Daniel Martin (UAE Team Emirates) és Geraint Thomas (Sky) előtt. Mivel az eddigi éllovas Michal Kwiatkowski (Sky) tizenhét másodpercet kapott, így összetettben csapattársa Gianni Moscon (Sky) vette át a sárga trikót. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a fiatalok összevetésében szintén Moscon, a hegyi összetettben Dario Cataldo (Astana), míg a csapatversenyben a Sky sora az első. A Critérium du Dauphiné Grenoble és Valmorel között egy mindössze 130 és fél kilométeres penzummal folytatódik. Két második kategóriás emelkedőt követően hegyi befutóként a Valmorel kiemelt kategóriás hegye hivatott szétrázni a mezőnyt.
2018.06.05. - Daryl Impey nyerte a Critérium du Dauphiné első mezőnyszakaszát A prológot követően Valence és Saint Just Saint Rambert között egy 179 kilométeres szakasszal folytatódott a Critérium du Dauphiné. A penzum hét kategorizált emelkedőt tartogatott, de mivel a legtöbb csupán negyedik besorolású volt, így előzetesen még a sprinterek is reménykedhettek. A nap szökését Nicolas Edet (Cofidis), Brice Feillu (Fortuneo-Samsic) és Lawson Craddock (EF-Education First-Drapac) triója alkotta, akik közül Feillu gyűjtötte a legtöbb pontot a hegyeken, így a szakaszt követően ő ölthette magára a hegyi összetett éllovasának járó megkülönböztető trikót. Az elmenés előnye hat percnél tetőzött, a főmezőnyt nagy részt a sárga trikót védő Sky sora vezette, majd a Quick-Step Floors és a Vital Concept csapatai álltak az élre, akik szemlátomást mezőnyhajrát szerettek volna. A körpályára beérve kissé hektikussá vált a szituáció, több kisebb bukás is történt. [[https://www.youtube.com/v/jJHwK4dgntI?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] A szökevények megfogását követően az utolsó emelkedőn többen is akcióztak, ami a vérbeli sprinterek leszakadását eredményezte. Végül egy bő hatvan fős sor sprintelt a győzelemért, akik közül a regnáló dél-afrikai bajnok Daryl Impey (Mitchelton-Scott) bizonyult a leggyorsabbnak Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) és Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) előtt. Összetettben továbbra is Michal Kwiatkowski (Sky) az els, előnye mindössze két másodperc a második helyre előrelépő Impey ellenében. A pontversenyt szintén Kwiatkowski, míg a fiatalok összevetését csapattársa Gianni Moscon (Sky) vezeti. A Critérium du Dauphiné Montbrison és Belleville en Beaujolais között egy 180 és fél kilométeres, az első mezőnyszakaszhoz kísértetiesen hasonlító etappal folytatódik.
2018.06.03. - Rajtol a Tour de France egyik legfontosabb főpróbája a Crirérium du Dauphiné Június 3. és 10. között kerül sor a közelgő Francia Körverseny egyik legfontosabb felkészülési viadalára a Critérium du Dauphiné egyhetesére. A viadal egy prológot, egy csapatidőfutamot és hat mezőnyszakaszt tartogat, elmondható, hogy a kijelölt penzum nem éppen a sprintereknek kedvez. A 6,6 kilométeres prológot követően máris egy hegyekkel teletűzdelt mezőnyszakasz következik, bár Valence és Saint Just Saint Rambert között még nem a nagy hegyek kapják a főszerepet. A második etap is öt kategorizált emelkedőt tartogat, de még mindig nem hegyi befutó dönt a nap végkimeneteléről. A harmadik szakasz ellenben egy teljesen sík harmincöt kilométeres csapatidőfutam lesz, mely könnyedén beleszólhat az összetett végkimenetelébe. A negyedik etap a kiemelt kategóriás Mont Noir hegyével rémisztget közvetlenül a második kategóriás hegyi befutó előtt. Az ötödik szakasz a Valmorel szintén kiemelt kategóriás emelkedőjével zárul, míg egy nappal később lényegében a Tour, La Rosiere szakaszának klónozására kerül sor. A penzum mindössze 110 kilométer, de az biztosra vehető, hogy egy nagyon dinamikus napnak lehetünk szemtanúi. Zárásként Saint-Gervais-be érkezik a karaván, ahol a 2016-os Dauphinén Romain Bardet diadalmaskodott. Ami az esélyeket illeti, természetesen a hegyi menők kerülnek előtérbe, úgy, mint Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) és Geriant Thomas (Sky). Szakaszok: 1. szakasz, június 3., vasárnap : Valence – Valence (ITT, 6,6 km) 2. szakasz, június 4., hétfő : Valence – Saint-Just-Saint-Rambert (179 km) 3. szakasz, június 5., kedd: Montbrison – Belleville (180,5 km) 4. szakasz, június 6., szerda : Pont-de-Vaux – Louhans Châteaurenaud (TTT, 35 km) 5. szakasz, június 7., csütörtök : Chazey-sur-Ain – Lans-en-Vercors (181 km) 6. szakasz, június 8., péntek : Grenoble – Valmorel (130,5 km) 7. szakasz, június 9., szombat : Frontenex – La Rosière (110 km) 8. szakasz, június 10., vasárnap : Moûtiers – Saint-Gervais (129 km)
2014.06.16. - Valószínűleg a Tour előtti utolsó nagy tesztet hajtotta végre a Trek ezzel a nagy eséllyel a Madone utódjának szánt ultrakönnyű vázzal. Három versenyző kapta meg a lehetőséget a tesztelésre, és semmilyen matrica nem árulkodik a váz nevéről!
2014.06.15. - A spanyol Mikel Nieve (Team Sky) nyerte a 2014-es Dauphine Libere körverseny utolsó szakaszát, ahol a 131 km-es távon egy második és három első kategóriás emelkedő megmászása után a szinte hihetetlen, 39.35 km/h-ás átlaggal ért be elsőként a francia Bardet (Ag2R) és a 21 éves brit, Yates (Orica) előtt. A Sky-nak ez lett ma az egyetlen vígasza, sztárjuk, a Tour címvédő Froome iszonyatosan megrogyott és 5 perc hátrányban jött meg, mely legnagyobb valószínűséggel a két nappal korábbi bukásnak volt köszönhető. De nem csak ő veszített ma nagyot, hanem az etapot még sárga trikóban kezdő Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) is, aki az utolsó 25 km-en a szívét kitette, hogy utolérje az élbolyt, de későn kapcsolt és elbukta a körverseny elsőségét. Az új "Isten" neve pedig Andrew Talansky (Garmin-Sharp), aki 39 másodperccel volt lemaradva a szakasz előtt Contadortól, de egy zseniális húzással, mindent egy lapra feltéve belekerült a szakasz elején a szökésbe és kibírta az élen! A courcheveli célba ő majd 1 perccel ért Contador előtt, így megnyerte a Dauphinét. A célvonalon átérve bőgött, de nem bánatában. A fiatal amerikai fantasztikus nap után átvehette a sárga trikót és karrierje eddigi legfontosabb győzelmét könyvelhette be. A nagy nevek pedig elgondolkozhatnak, mikor és kit érdemes hagyni megszökni. A gyenge csapattal érkező Contador nyilván a Sky erejében bízott ma, de Froome leszakadt, így a spanyol egyedül üldözhette az élbolyt. Az összetett rendesen fejreállt az utolsó napon, harmadik helyre a belga Van den Broeck (Lotto-Belisol) jött fel, negyedik lett a holland Keldermann (Belkin) és ötödik Bardet (Ag2R).
2014.06.14. - Lieuwe Westra (Astana) nyerte a Criterium du Dauphine szombati hegyi szakaszát, mely során két második, egy első és két kiemelt kategóriás emelkedőt kellett megmásznia a mezőnynek. A befutóra egy 10.2 km hosszú, átlagban 8%-os hegyen került sor. A mezőny már a nap elején elengedett egy 14 fős szökést, mely az utolsó előtti emelkedőig 6 perces előnyt alakított ki. A szökésben a gap-i győztes Yuri Trofimov (Katyusa) támadása bontotta meg az egységet, akivel csapattársa Siliin, illetve Hesjedal, Westra és Gallopin bírta. A két orosz összedolgozott és elszakadtak a riválisaiktól, az utolsó emelkedőn szinte végig vezettek. Westra 1km-rel a cél előtt érte utol őket és végül meg is nyerte az etapot.
2014.06.13. - Pénteken egy tipikus átvezető szakasszal folytatódott a 2014-es Criterium du Dauphine. A mezőny a Grenoble és Posiy között kijelölt 178km-es etapon egy 16 fős szökést engedett el, melyből végül Jan Bakelants (Omega Pharma – QuickStep) szerezte meg a győzelmet.
2014.06.12. - Simon Spilak nyerte a Critérium du Dauphine ötödik szakaszát. Ezzel a Katyusa egymás után második sikerét ünnepelhette a versenyen. Spilak tagja volt a nap folyamán kialakult 16 fős szökésnek. A három harmadik és három első kategóriás hegyet tartalmazó 189km-es szakaszon Spilak az utolsó emelkedőn szakadt el a riválisaitól és végül 12-14 másodperces előnnyel ért haza az üldözőcsoport előtt.
2014.06.11. - Yury Trofimov (Katyusa) nyerte a Criterium du Dauphine negyedik szakaszát. Trofimov tagja volt a nap folyamán kialakult 13 fős szökésnek és az etap utolsó emelkedőjén 13km-rel a cél előtt szakadt el a társaitól. Ezt követően a veszélyes lejtmenetben fél perces előnyét megőrizte. Az esélyesek között nem változtak a különbségek.
2014.06.10. - Mezőnyhajrát követően Nikias Arndt (Giant-Shimano) nyerte a Criterium du Dauphine harmadik szakaszát. A német sprinter egy végtelenül szoros hajrában Kris Boeckmans (Lotto Belisol) és csapattársa Reinardt Janse Van Rensburg előtt szerezte meg a győzelmet. Az összetettben a favoritok között nem változtak a különbségek. Chris Froome (Sky) továbbra is 12 másodperccel vezet Alberto Contador (Tinkoff Saxo) előtt.
2014.06.03. - Alig ért véget a 2014-es Giro d'Italia, de pár nap és minden a Tour de France-ról fog szólni. Vasárnap kezdődik a Critérium du Dauphiné, melyen Chris Froome, Alberto Contador és Vincenzo Nibali tart főpróbát.
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések