A keresett kulcsszó: Adam Yates


2019.03.28. - Adam Yates nyerte a Katalán Körverseny első komoly hegyi befutóját Az első komoly hegyi befutós szakaszával folytatódott a Katalán Körverseny, melynek során Sant Feliu de Guixols és a Vallter 2000 csúcsa között 179 kilométer várt a kerekesekre. A penzum összesen négy kategorizált emelkedőt tartogatott. Nem sokkal a rajtot követően egy tizenegy fős székes lépett el, akik közül Alvaro Cuadros (Caja Rural-Seguros RGA) gyűjtögette szorgosan a hegyi pontokat, olyannyira, hogy a nap végén fel is jött a különverseny második helyére. A főmezőnyt közben a Jumbo-Visma, a Movistar és a Lotto-Soudal csapatai vezették. Mintegy 145 kilométer megtételét követően a Port de Rocabruna első kategóriás meredekén darabjaira hullott az elmenés, a holland Pieter Weening (Roompot-Charles) bírta a legtovább az élen, ám a tizenkét kilométer hosszú, átlag 7,7%-os Vallter 2000 az ő reményeinek is véget vetett. Az emelkedő elején a Sky sora vette át a kezdeményezést, majd öt kilométerre a hegycsúcstól Egan Bernal (Sky) meg is indult. Eleinte csak Nairo Quintana (Movistar) tudta tartani vele a lépést, ám később Adam Yates (Mitchelton-Scott), Miguel Angel Lopez (Astana) és Dan Martin (UAE Team Emirates) is felzárkózott. Ötőjük „sprintjét” végül Adam Yates (Mitchelton-Scott) nyerte Egan Bernal (Sky) és Dan Martin (UAE Team Emirates) előtt. Összetettben a nagyot küzdő Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) megőrizte vezető pozícióját, előnye huszonhét másodperc a második helyre előrelépő Yates ellenében. „A Tirreno-Adrtiatico során megmutattam, hogy remek formában vagyok, ennek eredményeképpen szerettem volna megnyerni ezt a szakaszt – így Yates a célba érkezést követően. – Bernal és Quintana nagyon erősek voltak, nem volt egyszerű felzárkózni hozzájuk. Mivel Quintana nem nagyon akart dolgozni, így idővel visszább esett a tempó. Kétszáz méterrel a vége előtt indítottam meg a sprintem, s szerencsére sikerült győznöm.” A Katalán Körverseny egy újabb nehéz hegyi szakasszal folytatódik, Llanars és a La Molina csúcsa között 150 kilométer lesz a táv.
2019.03.07. - A címvédő Tiesj Benoot is ott lesz a Strade Bianche egynaposán A Strade Bianche címvédője a belga Tiesj Benoot az Omloop Het Nieuwsblad során bukott hatalmasat, melynek következtében megsérült a bal térde, így sokáig úgy tűnt, hogy a Lotto-Soudal kerékpárosa kihagyja a hétvégi olasz egynapost. Ez persze hatalmas érvágás lehetett volna a sor számára, akik jó néhány tavaszi versenyen számolnak kapitányként Benoot-val. A belga csapat közösségi oldalain tudatta, hogy mindent megtettek a huszonnégy esztendős kerekes összedrótozásáért, amely sikerült, így ott lehet a március 9-i verseny rajtjánál. „Természetes, hogy a verseny címvédője ott akar lenni a rajtvonalnál, ennek érdekében Benoot mindent megtett, hogy stabilizálódjon az állapota – mondta Marc Sergeant csapatvezető. – Szerencsére sikerrel járt, így ott lehet a hétvégi versenyen.”
2019.02.10. - Adam Yates nyerte a Valenciai Körverseny királyszakaszát, Marc Sarreau volt a leggyorsabb az Etoile de Bésseges harmadik etapján Villareal és az Alcala-Alcocebre csúcsa között egy 188 kilométeres etappal folytatódott a Valenciai Körverseny. A viadal leghegyesebb szakaszának befutója az Alcocebre kaptatója 4,2 kilométer hosszan, átlag 8,9%-os meredekségével került a mezőny útjába. A hegyi összetett éllovasa Diego Rubio (Burgos-BH) volt az első próbálkozó, neki mennie is kellett, ha meg akarta őrizni elsőségét a különversenyben. Hozzá Silvan Dillier (AG2R La Mondiale) és João Rodrigues (W52-FC Porto) csatlakozott, miközben a főmezőnyt a Dimension Data sora vezette. Az elmenés legnagyobb előnye négy és fél percnél tetőzött. A mindent eldöntő hegy lábához közeledve Dillier egyedül ment tovább, de nem volt esélye a hazaérésre. Az emelkedő legmeredekebb részén a sárga trikós Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) is megúszott, miközben Jesus Herrada (Cofidis), a regnáló világbajnok Alejandro Valverde (Movistar), Adam Yates (Mitchelton-Scott) és az Astana csapatának több tagja maradt az élen. A szakaszt végül Adam Yates (Mitchelton-Scott) nyerte Alejandro Valverde (Movistar) és Pello Bilbao (Astana) előtt. Összetettben a negyedik helyen célba érő Ion Izagirre (Astana) vette át a vezetést, előnye az utolsó szakasz előtt hét másodperc Valverde ellenében. Eközben Franciaországban egy újabb a sprintereknek kedvező szakasz következett az Etoile de Bésseges szakaszversenyén. A névadó Bésseges körül 158 kilométer várt a mezőnyre. A nap szökése sokáig kitartott, csak az utolsó kilométereken fogták meg őket, de az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, melyet Marc Sarreau (Groupama-FDJ) nyert meg Christophe Laporte (Cofidis) és Mikel Aristi (Euskadi-Murias) kettősét lesprintelve. Összetettben az utolsó egyenkénti időfutamot megelőzően továbbra is Laporte vezet.
2018.08.14. - Fabio Jakobsen nyerte a BinckBank Tour nyitányát A Benelux államokban folytatódik a 2018-as WorldTour sorozat, a tizennegyedik BinckBank Tour nyitányán Quick-Step Floors győzelem született. Heerenven és Bolsward között egy 177,3 kilométeres szakasszal rajtolt el a verseny Hollandiában. A szinte teljes egészében sík penzum elején egy hat fős sor szökött el, akiket a Mitchelton-Scott csapata üldözött. Az elmenés legnagyobb előnye öt percnél tetőzött, tizenhárom kilométerre a céltól azonban utolérték őket. A befutóhoz közeledve több kisebb-nagyobb bukás is nehezítette az előrehaladást, melyben a vizes aszfalt, a rengeteg terelősziget és a mezőny idegessége is szerepet játszott. A mezőnyhajrát végül a holland Fabio Jakobsen (Quick-Step Floors) nyerte, aki csapata a Quick-Step Floors idei 54. sikerét szállította ezzel, nem mellékesen természetesen összetettben is megszerezve a vezetést. A második a német Marcel Kittel (Katusha-Alpecin), míg a harmadik az ausztrál Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) lett. „Eddigi pályafutásom legnagyobb sikerét arattam – mondta Jakobsen a célba érkezést követően. – Büszke vagyok a csapatomra és saját magamra is, hisz tökéletesen hajtottunk végre mindent, amit reggel, a szakmai stábbal átbeszéltünk. Nagyon ideges volt a mezőny, így nem volt egyszerű a szakasz.” A BinckBank Tour Venrey környékén egy 12,7 kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódik.
2018.07.24. - Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) nyerte a Tour de France tizenhatodik szakaszát, összetettben továbbra is Geraint Thomas (Sky) vezet.
2018.07.24. - A Pireneusok hegyei dönthetnek az idei Tour végső győztesének személyéről A Pireneusok 2014 óta első ízben kerül időben az Alpok mögé, ami egy elég nehéz hegyi szakasszal kezdődik a Carcassonne-i második pihenőnap után. Egy nappal később jön az idei verseny egyik legnagyobb látványossága, hisz Bagnères-de-Luchon és Saint-Lary-Soulan/Col-de-Portet között mindössze hatvanöt kilométert kell teljesítenie a versenyzőknek. A királyszakaszra két nappal később kerül sor, 200 kilométernyi pokol Lourdes és Laruns között, a Col d'Aspin, a Col du Tourmalet és a Col d'Aubisque érintésével. Fellélegezni ellenben továbbra sincs idő, hisz a huszadik etap során egy harmincegy kilométeres egyenkénti időfutamra kerül sor Saint-Pée-sur-Nivelle és Espelette között, megannyi mászással. Összetettben Geraint Thomas (Sky) 1 perc 39 másodperc előnnyel rendelkezik csapattársa Chris Froome (Sky) előtt, s bár a Giro-Tour duplára készülő Froome lenyilatkozta, hogy megelégszik a második hellyel, sokan tartanak attól, hogy a brit csapat valamilyen módon szeretné megcserélni két versenyzője pozícióját. Tom Dumoulin (Team Sunweb) a harmadik, de Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) és Romain Bardet (AG2R La Mondiale) is a dobogóról álmodik.
2018.03.12. - David De La Cruz nyerte a Párizs-Nizza utolsó szakaszát, Marc Soler győzött összetettben A szokásoknak megfelelően Nizza környékén zárult a Párizs-Nizza szakaszversenye. A mindössze 110 kilométeres penzumot négy második és két első kategóriás emelkedő nehezítette, ráadásul a szakadó eső és a helyenként erős széllökések sem kedveztek a versenyzőknek. Az első komolyabb szökés Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Jakob Fuglsang (Astana) és Omar Fraile (Astana) nevéhez fűződött. Fuglsang sajnos nem sokkal később bukott, így visszamaradt az üldözőkhöz, majd mintegy bő negyven kilométerrel a vége előtt Fraile szakította le magáról Alaphilippe-et. Ekkor iramodott utánuk Marc Soler (Movistar), Ion Izagirre (Bahrain-Merida) és David De La Cruz (Sky) hármasa. Izagirre azonban meggondolta magát, így hátramaradt, míg Soler és De La Cruz felértek Fraile mögé. A sárga trikós Simon Yates (Mitchelton-Scott) viszont egyre messzebb került attól, hogy megnyerhesse a versenyt. A végjátékhoz közeledve az Izagirre testvérek akadtak össze, minek következtében mindketten a földre kerültek. [[https://www.youtube.com/v/u6TrQPx5L1g?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] A szakaszt a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is David De La Cruz (Sky) nyerte Omar Fraile (Astana) és Marc Soler (Movistar) előtt. Összetettben Soler diadalmaskodott négy másodperccel megelőzve Simon Yates-t. A harmadik Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) lett. A pontversenyben Tim Wellens (Lotto-Soudal), a fiatalok összevetésében Soler, a hegyi összetettben Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), míg a csapatversenyben a Bahrain-Merida sora ünnepelhetett. „Már az első gyorsasági részhajránál nagy tempóban haladtunk, de amikor láttuk, hogy nincs életképes elmenés akkor inkább visszább vettem – mondta Soler a célba érkezést követően. – Később így kellő energiám maradt a támadásra. Egy nagy álmom vált azzal valóra, hogy megnyertem a Párizs-Nizzát. Sokan már most Alberto Contadorhoz hasonlítanak, és hazudnék, ha nem ismerném el, hogy amikor megindultam eszembe jutottak Alberto átütő akciói. Fiatal vagyok még, sokat kell tanulnom, de igyekszem évről-évre előrébb jutni.”
2017.12.16. - Lance Armstrong lesz a 2018-as Flandriai Körverseny szervezőségének egyik díszvendége A nívós tavaszi klasszikus a Flandriai Körverseny egyik díszvendége lesz Lance Armstrong, aki két nappal a viadal előtt egy üzleti konferencián fog előadást tartani. 2012 októberében Lance Armstrong mind a hét Tour de France győzelmét elvették valamint élete végéig eltiltották miután bebizonyosodott, hogy pályafutása során tiltott teljesítményfokozó szereket használt. Az USADA, azaz az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége határozatában megtiltotta, hogy Armstrongot meghívják bármely nagy esemény kapcsán, amit a Colorado Classic szerevezősége az idei szezonban azzal játszott ki, hogy Armstrong napi podcastekben szerepelt. A Flandriai Körverseny szerevezőségének feje Wouter Vandenhaute ellenben szembe megy ezekkel az elvárásokkal. „Akárhogy is nézzük Lance Armstrong továbbra is egy nagy bajnok – nyilatkozta Vandenhaute. – Tavaly októberben találkoztam vele Washingtonban és úgy találtam, mint egy sértett embert, aki végre békét kötött a sorsával. Természetesen továbbra is élen kell járnunk a dopping elleni harcban, de tiszteletet kell mutatnunk az olyan bajnokok előtt, mint Laurent Jalabert, Richard Virenque, Lance Armstrong vagy éppen Jan Ullrich. A Flanders Classic cégcsoport üzleti köre bővül, ugyanis életre hívjuk a Flandriai Üzleti Akadémiát, melynek megnyitójára érkezik Armstrong, aki vélhetően nagy nyilvánosságot kölcsönöz majd az eseménynek.”
2017.05.05. - A Trofeo Senza, avagy a „soha véget nem érő” Milánóban várja gazdáját, hogy 2017. május 28-án felvéshessék rá annak a versenyzőnek a nevét, aki megnyeri a jubileumi, századik Giro d’Italiát.
2017.03.06. - Arnaud Demare nyerte a Párizs-Nizza kaotikus nyitányát Bois d’Arcy környékén egy 148 és fél kilométeres szakasszal rajtolt el a hetvenötödik Párizs-Nizza. Előzetesen mezőnyhajrára volt kilátás, azonban a folyamatos oldalszél hamar kaotikussá tette az eseményeket. A nap szökésére Sylvain Chavanel (Direct Energie), Kristian Koren (Cannondale-Drapac), Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept) és Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM) négyese vállalkozott, akik alig ötven kilométer alatt hat perces előnyre tettek szert. A főmezőnyt közben a FDJ csapata vezette. Az erős széllökések következtében azonban hirtelenjében négy részre szakadt a peloton, melynek okán olyan nevek ragadtak hátul, mint Alberto Contador (Trek-Segafredo), Richie Porte (BMC), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin), Simon Yates (Orica-Scott) vagy éppen Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo). Huszonkilencen maradtak az első sorban, viszonylag jó nevek, hisz ott tempózott Arnaud Demare (FDJ), Dan Martin (Quick-Step Floors), Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), Andre Greipel (Lotto-Soudal) és Marcel Kittel (Quick-Step Floors) is. Az utolsó ötveneshez közeledve megfogták az elmenést, majd tempót diktálva próbálták tartani a közel egy perces előnyüket a második csoporttal szemben. Közben hátul Bardet esett hatalmasat, ám sikerült visszazárkóznia a második sorhoz. Nem sokkal a cél előtt egy kisebb emelkedő nehezítette a kerekesek dolgát, amit már sem Greipel, sem Kittel nem bírt el, ellenben Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) indult, akit csak Arnaud Demare (FDJ) tudott követni. Végül Demare a papírformának megfelelően lesprintelte ellenfelét, így Alaphilippe lett a második, míg Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin) a harmadik. Az esélyesek csoportja közel egy perces hátránnyal érkezett. [[https://www.youtube.com/v/5lZKyV0W7wY?fs=1&hl=hu_HU 560 315]] „Tudtam, hogy nehéz lesz ez a szakasz, de ennyi megpróbáltatásra én sem gondoltam – így Demare a célba érkezést követően. – Amikor a csapatrádión szóltak, hogy Coquard, Kittel és Greipel is leszakadt, az rengeteg erőt adott nekem. Jó formában vagyok és a csapat is sokat tett értem, ott voltak velem, vittek, segítettek, amikor kellett. Szerencsémre rövid volt az utolsó emelkedő, így Alaphilippe után mentem, bíztam abban, hogy kibírom felfelé. Remélem, hogy pályafutásom egyik legjobb élve állhat előttem, ismét szeretnék megnyerni egy nagy klasszikust.”
2016.07.09. - Stephen Cummings: egész nap szörnyen éreztem magam Lassan megszokni, hogyha Stephen Cummings szökésbe kerül, annak általában szakaszgyőzelem a vége. Nem volt ez másképp a Tour de France hetedik etapja során sem, Cummings a legjobbkor támadott, ezzel pedig a Dimension Data csapatának negyedik szakaszgyőzelmét szerezte. „Nagyon édes a győzelem íze, nem éreztem ugyanis túl jó erőben magam, így azt kell, hogy mondjam, hogy pályafutásom legszebb sikerét arattam” - mondta a befutót követően a brit kerékpáros. – A Col d’ Aspin emelkedője tipikusan egy olyan hegy volt, melynek karakterisztikája kedvezett számomra. Az egyetlen esélyem az volt, ha megpróbálok továbbmenni a szökésből, hisz Navarro és Nibali is veszélyes ellenfelek voltak. Köszönöm a csapatomnak azt a bizalmat, amit az irányomba mutattak. Egész nap szörnyen éreztem magam, így még értékesebb ez a siker.”
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések