Bemutatták a megújult, UCI kategóriás Gemenc Kupát (május 25-27.)

E-mail  Nyomtatás
2017. május 08. hétfő
  |   Szerző: VELO.hu
Címkék:

 Diavetítéshez kattints a képre

 

2017 a megújulás éve, legalábbis a Gemenc Nagydíj életében! Új szervezőkkel, megújult logoval és arculattal, és persze egy modern, friss honlappal jön az idei verseny, de ami a legfontosabb, bekerült az esemény a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárába.

 

Ezzel a Tour de Hongrie mellett megvan hazánk második, többnapos, UCI 2.2-es kategóriás országúti körversenye, melyen világbajnoki és olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjthetnek a résztvevők. A háromnapos megmérettetésre 16 csapat nevezését fogadták el a szervezők, 20 országból érkeznek a profik és hat magyar csapatnak is szurkolhatunk. Az idei versenyt a szekszárdi Kálvária kilátónál tartott sajtótájékoztatón mutatták be május 8-án hétfőn délbe a szervezők, a város polgármestere és a névadó szponzor, az Alisca Bau képviselője. Az eseményen a verseny magyar résztvevői közül a szekszárdi illetőségű Istlstekker Zsolt (Degavi-Tipográfia) és a budapesti Filutás Viktor (Mugenrace) is jelen voltak, némi ízelítőt adva a meghívottaknak a Kálvária meredek, macskaköves részén az országúti kerékpársport lendületességéről. 

Idén a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. és szakmai partnere a Hungaro Fondo Nonprofit Kft. rendezi meg az ország egyik legnagyobb múlttal rendelkező nemzetközi kerékpáros versenyét. Az érdeklődök a tavalyi évhez hasonlóan három napon keresztül szurkolhatnak a versenyzőknek május 25-27 között, a szakaszok útvonalában viszont jelentős változások lesznek.

 

"A szervezés legelejétől mindent úgy csináltunk, ahogyan a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szabályzata megköveteli, pedig nem volt biztos, hogy megkapjuk az UCI státuszt. Az UCI válasza az utolsó pillanatban, két héttel a verseny előtt érkezett meg, bekerültünk a naptárba, de megvan az UCI kategória! Ez óriási fegyvertény sportszakmailag és kiváló felkészüli állomás a magyar csapatoknak a június végi hatnapos Tour de Hongrie előtt. A külföldi csapatok nagyon komoly létszámban jelentkeztek, akár 200 fős mezőny is összejött volna, de ez óriási költséget is jelentene, amit idén még nem bír el az esemény. Biztató jel, hogy rengeteg profi klub szívesen jön hozzánk versenyezni, lesznek többek közt Ausztriából, Olaszországból, Bulgáriából, Kazahsztánból és Németországból is UCI csapatok. A biztonságos szervezésen és lebonyolításon túl az idei év legfontosabb célja, hogy "visszaadjuk" a szekszárdiaknak a Gemenc Kupát és újra sok néző kövesse az utak mentén a szakaszokat. Az útvonal kialakítását is ezzel a szemlélettel raktuk össze, visszakerült a programba a tradicionális Kálvária prológ, sőt péntek este is oda futunk be. A szakaszok időpontjait is ahhoz alakítottuk, hogy a lehető legtöbben ki tudjanak jönni szurkolni munka után." - mondta a szervezés háttere kapcsán Szilasi László versenyigazgató, aki a Tour de Hongrie hasonló státuszában töltött tapasztalatokat a Gemenc Kupán is kamatoztatni fogja.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Új szakaszok, szekszárdi központtal, fókuszban a legendás Kálvária


Május 25-én, csütörtökön 18 órától a szekszárdi Garay térről, 1 perces időközönként indul a közel 100 versenyző az ún. prológra, mely egy mindössze 2 km hosszú egyenkénti hegyi időfutam, ahol a rövid táv során a meredek Kálvária kilátóhoz kell feltekerni, helyenként 15%-os részeken.

 

Május 26-án, pénteken egy 140 km-es országúti szakasszal jön a Gemenc Kupa leghosszabb etapja, melynek fő érdekessége a nézők számára a Bonyhád - Kisdorog - Bonyhádvarasd körpálya, ahol három és fél kört tesz meg a mezőny a tavalyi Országos Bajnokság nyomvonalán, mielőtt a szálkai hegyen keresztül visszaérkezne Szekszárdra, ahol hegyi befutó várja a kerékpárosokat a Kálvárián.

 

Május 27-én, szombaton egy 110 km-es sík szakasszal zárul a Gemenc Kupa, a peloton három kört tesz meg a Szekszárd - Öcsény - Sárpilis - Szekszárd útvonalon, a befutó a rövid macskaköves emelkedő végén, a Béla téren lesz.

 

Szombat délután a gyerekeket és az amatőr kerékpárosokat több korcsoportban is várják a szervezők a Béla tér körüli kritériumversenyekre, ezekre a helyszínen lehet nevezni 12 órától. A résztvevők a rajtszám mellé ajándék belépőt is kapnak a szekszárdi élményfürdőbe, melyet a hétvége során használhatnak fel.

 

Szombat este 20 órától egy látványos, villanyfényes, 60 perces kritérium futammal búcsúznak a profi kerékpárosok a tolna megyei székhelytől, ez a viadal már nem tartozik bele az UCI versenybe.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Gemenci Nagydíj UCI 2.2 - Szakaszok listája, rajt és befutó időpontokkal:

  • - 2017.05.25., Prológ: Szekszárd, Garay tér - Szekszárd, Kálvária kilátó, 2 km. Rajt: 18'00
  • - 2017.05.26., 1. szakasz: Szekszárd, Garay tér - Szekszárd, Kálvária kilátó, 140 km. Rajt: 15'30, Befutó: 18'45
  • - 2017.05.25., 2. szakasz: Szekszárd, Garay tér - Szekszárd, Béla tér, Rajt: 13'00, 110 km, Befutó: 16'00

A verseny hivatalos honlapja: www.gemencgp.hu
A verseny hivatalos facebook oldala: www.facebook.com/gemencnagydij

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések