Bemutatták a Budapest 70.3 Ironman versenyt

E-mail  Nyomtatás
2015. április 28. kedd
  |   Szerző: VELO.hu
Címkék:

Diavetítéshez kattints a képre

 

Sporttörténelmet írt a tavaly augusztusban első alkalommal megrendezett IRONMAN 70.3 Budapest: a többezer nemzetközi induló értékelése alapján a rendezvény 2014-ben világelső lett a legelőször megrendezett versenyek kategóriájában. A magyar IRONMAN nemcsak sportszakmai, hanem kiemelkedő gazdasági siker is: a tavalyi verseny és a hozzá kapcsolódó költések összege meghaladta a 2,5 milliárd forintot. Az IRONMAN 70.3-at 2015 augusztusában másodszor rendezik meg Budapesten. Idén jelentősen bővül a versenyhez tartozó sportesemények és a kapcsolódó szolgáltatások köre, így ebben az évben kétszer annyi versenyzőre, másfélszer annyi kísérőre és harminc százalékkal nagyobb többlet-bevételre számítanak a szervezők.

 Budapest az IRONMAN versenysorozat történetében az első közép-európai helyszín, ahol a márkanév alatt triatlonversenyt szervezhettek. Az IRONMAN 70.3 versenyzői 1.9 kilométert úsznak, 90 kilométert tekernek és 21.1 kilométeres félmaratoni távot futnak le. A 2014-es budapesti rendezvényen több mint 4100 regisztrált sportoló indult és az eseményt komoly civil támogatottság és figyelem kísérte: 700 önkéntes segítette, legalább 50 ezer néző bíztatta a versenyzőket a pálya mentén, a televíziós közvetítéseket pedig több százezer ember követte világszerte.

 

„Minden IRONMAN rendezvényünk után felmérést végzünk a versenyzők körében, visszajelzéseket gyűjtve az élményeikről. Büszkén jelentem be, hogy a világ 56 országából érkező sok ezer résztvevő véleménye alapján a 2014-es budapesti verseny három kiemelkedő elismerést is kapott: első helyet szerzett az először tartott versenyek kategóriájában, a legjobb IRONMAN rendezvény lett Európában, valamint a világ 80 IRONMAN 70.3 versenye közül második helyezést ért el.” – mondta el Uwe Weigert, a World Triathlon Corporation Európai Licenc Események versenyigazgatója. „Ezért szeretnénk külön köszönetet mondani a Kropkó Promotionnek, valamint minden partnerünknek és szponzorunknak, akik támogatták az eseményt.”

 

„Óriási örömünkre és büszkeségünkre a világ 56 országából érkező, több ezer sportoló visszajelzése alapján, a budapesti esemény 95,8 százalékos értékelésével Európa legjobb IRONMAN 70.3 versenye lett! A Magyar Kormány ismét egy arra érdemes és kiváló sporteseményt támogatott.” - mondta el dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára.


A versenyzők között 2015-ben is nemzetközi és hazai világklasszis sportembereket köszönthetünk. Budapesten láthatjuk versenyezni például a globális triatlonsport egyik legeredményesebb sztárját, Paula Newby-Faser nyolcszoros IRONMAN világbajnokot, akit számos egyéb elismerése mellett a ’80-as és ’90-es évek egyik legjobb hivatásos női atlétájaként tartanak számon.

 

A Magyar Triatlon Szövetség, az IRONMAN 70.3 Budapest stratégiai együttműködő partnere képviseletében dr. Bátorfi Béla elnök elmondta: „Az idei versenysorozat egyik újdonsága, hogy 2015-ben az 5i50 Budapest lesz a hivatalos magyar olimpiai távú Országos Bajnokság. Az 5i50 Budapest verseny 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból áll. A Kropkó Promotion a Magyar Triatlon Szövetség pályázatán nyerte el 2015-ben a verseny szervezési jogát.”


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2015.05.01. 18:03
Természetesen nekem nincsen sok tapasztalatom, mivel tavaly ilyenkor még nem tudtam úszni csak szárazon tartott fejjel :-) Az is nyilvánvaló hogy embere válogatja, nincs két egyforma triatlonos. Én például már elúszok gyorsban bármeddig, de a többiekhez képest még mindig lassan, tehát szinte leghátul végzek úszásban, igaz erőt sem viszek bele de az más kérdés, inkább jó hír hogy meg lehet tanulni a technikát. Ellenben utána oly sokakat 'szoktam' visszaelőzni bringán -ahol egyébként is mindent kiadok magamból-, hogy összeszámolni is nehéz, és futásban már kevesebben előznek vissza, pedig abban vagyok leggyengébb, de egyszerűen nincs már olyan sok idő hátra. Meg az utolsó 600 méteren aki leelőz, azt már 'könnyen' visszasprintelem 200-ról a célszalagig - esetemben az is hozzátartozik a dologhoz, hogy 2 méter feletti vagyok, a hosszútávot nem nekem találták ki...

Megjegyzem én bringán sem vagyok már túl acélos, párszor meglepődve néztem hogy a bolyozókat akiket utolérek, egyszerűen azzal a lendülettel ott is hagyom (persze ha kell bele is lószolok amit végképp nem szeretnek), miközben a bringáik nem túlzok ha 10-szer annyiba kerülnek (egyenként) mint az enyém, és saját nevük szerepel a mezükön stb... szóval ott lehet élvezkedni rendesen, jó bringásként, ezért is ajánlom mindenkinek. Persze a mezőny elején nem vitézkednék, az egy másik kávézó, de ti talán igen.

Matematikailag is meg lehet közelíteni, legtöbbet abban a versenyszámban lehet nyilván hozni, ami időben a legtovább tart. Egy rossz úszás mit sem számít egy rossz bringázáshoz képest. Sprint távon meg nyilván a boxban eltöltött idő is irreálisan felértékelődik, azt szokni kell.

A bolyozás engedélyezését versenye válogatja, Délegyházán sprint távon tilos volt, de azért volt 2 duó akiket úgy előztem le... Ott mindössze 26-an voltunk, és pontosan a mezőny felét előztem könyökölve. Egy gyakorlott idősebb híres triatlonos akit lehagytam, még csalással is megvádolt kínjában (szervezők nyugtatgatták, hogy nem hagytam ki fordítót), ennél nagyobb elismerést nem is remélhettem életem első triatlonján :-) Futásban 5 helyett max 1 fő előzött volna vissza, ha nem gyaloglok bele ebbe a szánalmasan rövid távba is, de ennek az okát már nem részletezném...

Ez a Budapest 5i50 szimpatikus.
További sportsikereket!

2015.04.30. 22:28
Sprinttavon bringan mulik a legtobb? Amikor ott bolyozni lehet?? naaa....
A triatlon egy futoverseny, ahol elotte farasztas van vizben es bringan.

2015.04.30. 00:11
MaRabU bíztató szavait megerősíthetem és még egy dolgot ajánlok, amit nem szabad bringásként kihagyni:
Nagy távon be kell szállni váltóba, bringásként! 180-at egyben, időfutam szerűen nyomni, az valami egész csúcs egy őrület, maradandó élmény! Ráadásul az előtted úszónak és utánad jövő futónak is tartozol annyival, hogy kitedd a lelked a csapatért, ami nagy plusz és végig az agyadban van és hajt...
Elképesztően jó "buli"! Másnap komoly feladat felkelni is...

2015.04.29. 23:26
(délegyházán pl. sprint távút is rendeznek minden évben (500m+20km+5km), ráadásul tetszőleges versenyszámot ki lehet hagyni a 3-ból, első felmérőnek kiváló)

2015.04.29. 23:23
javaslom minden bringás sporinak, akik hozzám hasonlóan ódzkodtak(-nak) akár évtizedekig a triatlontól, hogy tanuljanak meg "rendesen" úszni és próbáljanak ki legalább egy rövidtávot, mert rohadt jó :-)
10 alkalom az uszodában, és otthon memorizált youtube videók alapján is el lehet sajátítani egy gyorsúszó technikát amit már megállás nélkül tud tartani az egyébként sem nyápic kerékpáros, ráadásul a bringázáson múlik a legtöbb...

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések