A Jumbo-Visma edzőtáborában nagy hangsúlyt kap a teljesítménydiagnosztika is

E-mail  Nyomtatás
2019. január 01. kedd
  |   Szerző: velo.hu
Címkék:

A mai kerékpársportban kifejezetten fontos a teljesítménydiagnosztika, a csapatok szakmai vezetői ugyanis szeretnék tudni, hogy milyen állapotban vannak a versenyzőik? Nincs ez másképp a Jumbo-Visma soránál sem, ahol első gironai edzőtáboruk utolsó napját, éppen erre szánták.

A teljesítménydiagnosztika nem más, mint az aktuális teljesítőképesség felmérése, melynek eredményeiből következtetve optimalizálható a személyre szabott edzésmunka.

 

Diavetítéshez kattints a képre


„Minden év elején megcsináljuk ezt a felmérést – így Mathieu Heijboer a versenyzők teljesítményéért felelős stáb vezetője. – A St. Feliu de Guixols-i edzőtáborunk utolsó napján hat tréner segítségével vágtunk neki az adatok összegyűjtésének. A jelenlévő huszonkét kerékpáros mindegyikéről átfogó képet készítettünk. A versenyzők négy alkalommal teljesítették a St. Garu emelkedőjét, mi pedig minden alkalommal levettük a mintáinkat. Az INSCYD szoftver segítségével szinte azonnal képet kapunk a sportolóinkról, ennek tudatában pedig az edzőink megtervezik a következő időszak személyre szabott edzésprogramjait, melynek végén újabb tesztek következnek.”


„Az első edzőtábor során mindig nagy figyelmet fordítunk a teljesítménydiagnosztikára – folytatta Heijboer. – Ez az első visszajelzés, hisz azon versenyzők, akik az előző szezont is nálunk töltötték összehasonlítási alappal rendelkeznek, így azonnal tudjuk, hogy hol tartanak az előző év azonos időszakához képest. Persze mindemellett az újonnan érkezők adatai is lényegesek, róluk ugyanis nem rendelkezünk információkkal. A teszt épp ezért nyújt egy tökéletes kiindulási alapot.”

 

Diavetítéshez kattints a képre


„Az első dolog, amit reggel csinálunk, hogy elosztjuk a feladatokat – részletezi a nap történéseit Heijboer. – Három különböző csoportot jelölünk ki, mivel fontos, hogy megfelelő idő álljon a rendelkezésünkre a minták levételéhez. Értelemszerűen nem akarjuk, hogy sorban álljanak a versenyzők, hisz az az eredményeket is befolyásolja nem beszélve arról, hogy nem túl jó érzés a hidegben ácsorogni. Egy mászás körülbelül egy és egy negyedórát vesz igénybe. A hegy tetején és lent a buszoknál is veszünk egy-egy mintát, amelyeket később összevetünk a digitálisan is mérhető adatokkal. A nap végén visszatérünk a szállodába és feltöltjük az adatokat az INSCYD szoftverbe. A versenyzők megkapják az eredményeiket, majd egyénileg átbeszélik a következő időszak edzéstervét az erre kijelölt trénerükkel.”


A Jumbo-Visma (ex LottoNL-Jumbo) csapat a 2018-as idényben harminchárom győzelemmel zárt, a cél a 2019-es szezonban is legalább harminc sikerig eljutni, elsősorban Primoz Roglic, Steven Kruisjwijk, Dylan Groenewegen és Wout van Aert révén. Jelen állás szerint Roglic kaphatja a Girót, Kruijswijk a Tour de France-t, miközben van Aert a klasszikusokon villoghat. Az eredmények elérését segítheti a Lotto helyére érkező új szponzor a norvég informatikai óriás a Visma.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések