A 2019-es Tour de France útvonala

E-mail  Nyomtatás
2018. október 25. csütörtök
  |   Szerző: m.norbi

A szokásoknak megfelelően ezúttal is Párizsban került sor a Tour de France útvonalának prezentációjára. A 2019-es Francia Körverseny a sárga trikó bevezetésének századik valamint Eddy Merckx első összetett sikerének ötvenedik évfordulóját ünnepli.

 

Diavetítéshez kattints a képre

A 2019-es Francia Körverseny július 6-án Brüsszelből rajtól, egy mondhatni sík szakasszal, a Flandria Körverseny bizonyos részeit is érintve. Másnap egy huszonnyolc kilométeres csapatidőfutam következik ugyancsak a belga főváros környékén. Belgiumtól Binche és Epernay között egy 214 kilométeres etappal búcsúzik a karaván. A negyedik etap a sprintereknek kedvez, Nancy-ba érve egy másfél kilométeres egyenes hivatott felvezetni a mezőnyhajrát. Az ötödik szakasz lélegzetelállító településeken vezet keresztül egészen Colmarig, amely szintén legendás helyszíne a Touroknak. A szakaszt több kisebb emelkedő is nehezíti, szinte lehetetlen megjósolni, hogy mely típusú kerékpárosoknak kedvezhet ez az etap.

 

2017-hez hasonlóan ezúttal is a Le Planches des Billes Filles lesz az első hegyi befutó. A Le Planches des Billes Filles tetején háromszor járt eddig a Francia Körverseny mezőnye, 2012-ben Chris Froome, 2014-ben Vincenzo Nibali, míg 2017-ben Fabio Aru nyert itt. A szakaszt úgy nehezítik, hogy az eddigi célvonalat kitolják, ezzel hozzáadva az emelkedőhöz egy huszonnégy százalékos meredekségű murvás részt is. A hetedik szakasz ismét a sprinterek küzdelmét vetíti elő. A Jura hegységben tekeregve érkeznek meg a versenyzők Saint Etienne-be. A nyolcadik etap során öt kategorizált emelkedő és 3750 méternyi szint nehezíti az előrehaladást. Brioude-ba érkezve Romain Bardet-ra szegeződhet a figyelem, a francia kiválóság ugyanis szülővárosában mutathatja meg magát, így fontos lesz számára az egyébként koránt sem egyszerű etap. Az első pihenőnap előtt egy 218 kilométeres szakaszt teljesít a mezőny.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Az Albi pihenőnapot követően Toulouse felé indulnak a részvevők, a penzum akár a szökevények, akár a sprinterek sikerét is hozhatja. A tizenkettedik etap során megérkezik a Pireneusokba a Tour. A célállomás egy fontos, technikás lejtmenetet követően Bagnères-de-Bigorre, melyet megelőzően meg kell mászni a Peyresourde és Beyrède emelkedőit is. Pau-ban egy 27 kilométeres egyenkénti időfutam igyekszik átrendezni az összetett állását, majd egy kiválónak ígérkező szakasz következik Tarbes-ből indulva a Tourmalet tetejére, mely 1958 és 2010 után harmadszor szerepel egy etap célállomásaként. Legutóbb Alberto Contador és Andy Schleck vívott itt vérre menő, máig felejthetetlen csatát. A táv mindössze 117 kilométer. A tizenötödik etap is fontosnak ígérkezik az összetett szempontjából, a Foix Prat d'Albis hegyi befutójával és mintegy 4400 méternyi szinttel.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A második pihenőnapnak Nímes ad otthont, majd az utolsó hét első versenynapján újfent a sprinterek villoghatnak. Gap-ba megérkezve a szökevények utolsó lehetősége következhet az Alpok emelkedői előtt. Három alpesi hegyi szakasz dönthet a verseny végkimeneteléről. A tizennyolcadik szakasz érdekessége, hogy az etap mindhárom emelkedője Col de Vars, a Col d'Izoard és a Col du Galibier is kétezer méter felé viszi a versenyzőkent, bár a szakasz végkimenetele egy tizenöt kilométeres lejtmenetet követően dől el. Másnap Tignes-be vezet az út, majd jön az egyik legfontosabb etap a Val Thorens hegyi befutójával, ami Európa legmagasabban fekvő síközpontja, a maga 2300 méterével. A hegy kifejezetten hosszú, majdnem harmincöt kilométer, nem is csoda, hogy eddig mindössze egyszer, 1994-ben szerepelt a Tour útvonalában. A Thorens előtt még a Cormet de Roselend és a Côte de Longefoy emelkedőit is meg kell másznia a mezőnynek. Az utolsó szakasz ezúttal is Párizsban zárul, Rambouillet-ből rajtolva.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Az ASO célja 2019-ben nem az, hogy az eddigieknél is nehezebbé tegye a versenyt, hanem, hogy minél inkább változatosabbá. A 3460 kilométer, hét sík szakaszt, öt dimbes-dombos etapot, két időfutatomot és hét hegyi szakaszt (öt hegyi befutó) tartogat. A Tour de France jövőre minden eddiginél magasabbra jut, bár az útvonalba kevesebb kiemelt, és első kategóriás kaptató került be, ellenben több második besorolású kap helyet, ami nyíltabbá teheti a viadalt.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Szakaszok:

 

Július 6., 1. szakasz: Brüsszel (Belgium) / Brüsszel – 192 km
Július 7., 2. szakasz: Brüsszel, Királyi palota / Brüsszel, Atomium – 27 km (csapatidőfutam)
Július 8., 3. szakasz: Binche (Belgium) / Épernay (Franciaország) – 214 km
Július 9., 4. szakasz: Reims / Nancy – 215 km
Július 10., 5. szakasz: Saint-Dié-des-Vosges / Colmar – 169 km
Július 11., 6. szakasz: Mulhouse / La Planche des Belles Filles – 157 km
Július 12., 7. szakasz: Belfort / Chalon-sur-Saône – 230 km
Július 13., 8. szakasz: Mâcon / Saint-Étienne – 199 km
Július 14., 9. szakasz: Saint-Étienne / Brioude – 170 km
Július 15., 10. szakasz: Saint-Flour / Albi – 218 km

 

Július 16. – Albi: pihenőnap

 

Július 17., 11. szakasz: Albi / Toulouse – 167 km
Július 18., 12. szakasz: Toulouse / Bagnères-de-Bigorre – 202 km
Július 19., 13. szakasz: Pau / Pau – 27 km (egyenkénti időfutam)
Július 20., 14. szakasz: Tarbes / Tourmalet – 117 km
Július 21., 15. szakasz: Limoux / Foix – 185 km

 

Július 22. – Nímes: pihenőnap

 

Július 23., 16. szakasz: Nîmes / Nîmes – 177 km
Július 24., 17. szakasz: Pont du Gard / Gap – 206 km
Július 25., 18. szakasz: Embrun / Valloire – 207 km
Július 26., 19. szakasz: Saint-Jean-de-Maurienne / Tignes – 123 km
Július 27., 20. szakasz: Albertville / Val Thorens – 131 km
Július 28., 21. szakasz: Rambouillet / Paris Champs-Élysées – 127 km

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések