2016-os FOX teleszkóp újdonságok

E-mail  Nyomtatás
2015. november 07. szombat
  |   Szerző: VELO.hu
Címkék:


FOX FIT4


Diavetítéshez kattints a képreA vadiúj, negyedik generációs FOX FIT4 (FOX Isolated Technology) zárt olajpatronos csillapítás a 34-es sorozatban debütált. Akárcsak a CTD (Climb/Trail/Descend), a FIT4 csillapítás is 3 fokozatban állítható - Nyitott/Közepes/Zárt állásban, míg a második, belső – fekete – szabályzóval, Open üzemmódban 22 fokozatban állíthatjuk be a kompressziót. Ez a megoldás kiküszöböli a CTD rendszer hátrányait és sokkal érzékenyebbre lehet belőni a vele teleszkóprendszereket az eddigieknél.

 

A változtatás egyik legfőbb oka az volt, hogy a FOX által használt nyílt olajfürdős csillapításnál az olaj és a levegő keveredése a villák teljesítményromlásához vezetett, amit a FIT4 zárt olajpatronja kiküszöböl. Így tehát 2016-ban a FOX 32-34-36 sorozatokat már kizárólag az új FIT 4 csillapítással szerelik, amivel további 100 grammot spórolnak. Az új rendszer legnagyobb eredménye, hogy javul a csillapítás karakterisztikája, még jobb lett az érzékenysége a kis bukkanókon, és javult az úttartás is.

 

VIDEÓ:

 


FOX 32-34

 

Diavetítéshez kattints a képre


A FOX 32 sorozat csak a belbecsben változik, a külcsín marad. A 32-esből továbbra is elérhető lesz 26”-os változat és ez lesz az egyetlen villa, amelyet hagyományos 1 1/8”-os villanyakkal gyártanak. A többi szimpla vállas modell tapered nyakkal érkezik és 650B-s, vagy nagyobb kerékméretet fogad. Feljebb lépve a FOX 34 kívül-belül is igencsak sokat változik jövőre. Újratervezték a dizájnt – az új alsószár könnyebb és merevebb az eddigieknél - és a megszokott matt fekete szín mellé bejön egy matt ezüst változat is, ami bitang jól néz ki. 140 és 150 milliméteres úttal lesz elérhető 15 milliméteres tengellyel, az új FIT4 csillapításrendszerrel, FLOAT légrugózással, tapered nyakkal – 25,5-27,5 plus és 29”-es kerékméretekhez. Amellett, hogy tovább javult a villa teljesítménye, csökkent a súlya, ami tovább növeli a trailményfaktort. A 27,5 PLUS – közepesen duci gumis – változat fogadja akár a 3,25”-os külsőket is (!), ám emiatt több mint 10 milliméterrel növelni kellett a villalábak távolságát, amihez az új, hosszabb, 15x110 milliméteres Kabolt tengelyt alkalmazzák. Az új szabvány fogadja a normál 15 milliméteres első agyakat, a plusz 5-5 millimétert ugyanis a villapapucsok módosításával kompenzálják.


FOX 36

 

Diavetítéshez kattints a képre


Bár az agresszív stílus etalonja - a FOX 36 - 2015-re megújult, 2016-ra még több változtatáson esik át. Így tehát jövőre számtalan variáció közül választhatunk a FOX 36 milliméteres becsúszószárú villáiból, annak függvényében, hogy az enduro, a freeride vagy éppen a dirt jump a kedvencünk. Az új FOX 36 831 leváltja a FOX 34 831 DJ villákat és kizárólag 26”-os kerékmérethez lesz kapható, 100 milliméteres úttal. A 36 FIT4 modell 140-150-160 milliméteres változatokban lesz elérhető, 27,5-29” kerékméretekhez. Az RC2 modellek – a szeleprendszernek köszönhetően nőtt a villa érzékenysége a kis bukkanókon, csökkent a súrlódás, és több állítási lehetőséget kapott - 150-160-170-180 milliméteres úttal lesznek elérhetők. Az 36RC2 használható 15-20 milliméteres tengelyekkel is, míg a 36 FIT4 csak 15 milliméteres tengelyt fogad.


FOX Float DPS


Trail/All-mountain felhasználásra szánja új, 3 üzemmódban használható (Open/Medium/Firm) Float DPS rugóstagját a FOX. Első pillantásra is szembeötlő a nagyobb, tagolt légkamra, amely két külön kamrát rejt magában. A főkamra kezeli a nyitott és középső állásokat – a nyitott álláson belül a kompresszió további 3 fokozatban hangolható finomra, míg a Lockout kamra - az aktív kamrától elkülönülve - felel a zárt állásért. Ez az elkülönítés finomabb teleszkóp-teljesítményt nyújt és egyidejűleg merevebb lett a Lockout (Firm) állás is, ami javítja a gép mászó képességét. A magas nyomáson funkcionáló EVOL légrugózás gyakorlatilag bármilyen testsúlyhoz beállítható, mozgása finomodott és a karakterisztikája is lineárisabb lett, mint a korábbi modelleké.

 

FOX Float X2

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Az új levegős – EVOL légrugós - Float X2 az előző generációs Float X-et váltja fel,immár két állítható, sebességérzékeny RVS szeleppel, amiken keresztül elkülönítve szabályozhatjuk a kis- és nagysebességű kompressziót, a valamint a kis- és nagysebességű visszaút csillapítást. Az EVOL légrugózás gyakorlatilag bármilyen testsúlyhoz beállítható, mozgása finomodott és a karakterisztikája is lineárisabb lett az elődökhöz képest. Összességében a Fox Float X2 rendszere – mind a rugózás, mind pedig a csillapítás - olyan finomra hangolható, mint egy Stradivari hegedű!

 

FOX DHX2

 

Diavetítéshez kattints a képre


A DHX-et váltja az új FOX DHX2 – akárcsak a Float X2-nél – már két állítható, sebességérzékeny RVS szeleppel, amiken keresztül elkülönítve szabályozhatjuk a kis- és nagysebességű kompressziót és visszaút csillapítást és természetesen a szabályozhatjuk a szuperkönnyű SLS tekercsrugók előfeszítését is, amik ráadásul könnyebbek, mint azonos titán társaik!

 

A FOX teleszkópok és rugóstagok hazai forgalmazója a Paul-Lange Hungary Kft.
Elérhetőségük: www.paul-lange.hu

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések