Il Lombardia (UCI WorldTour)

2014. október 05.
Külföld / Országúti

Diavetítéshez kattints a képre

 

Dan Martin (Garmin) győzelmét hozta az áttervezett útvonalon rendezett Lombardiai Körverseny. Martin kiváló pillanatban, 500 méterrel a cél előtt lőtt ki a 10 fős élbolyból. Az Alejandro Valverde (Movistar), Philippe Gilbert (BMC), Joaquim Rodriguez (Katyusa) nevével fémjelzett csoport későn reagált az ír támadására és már csak a második helyért hajrázhattak. Végül Valverde bejött másodiknak, míg a harmadik Rui Costa (Lampre-Merida) lett.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A 254km-es Lombardiai Körversenyt idén Como és Bergamo között rendezték. Az első óra végén egy 11 fős szökés formálódott, melynek a legnagyobb előnye átlépte a 10 percet. A főmezőny élén a Katyusa, a BMC, illetve a Movistar dolgozott és az utolsó 80km-re érve már csak öten maradtak az élen.

 

A dimbes-dombos pályán Amets Txurruka (Caja Rural - Seguros RGA) volt az egyik legaktívabb, melynek következtében a nap eleji szökés tagjait viszonylag hamar megfogták. 40 km-rel a cél előtt pedig újabb 6 fős boly formálódott, melyben Txurruka mellett Ben Hermans (BMC Racing), Pieter Weening (OricaGreenEdge), Mickael Cherel (AG2R La Mondiale), Bauke Mollema (Team Belkin) és Jérémy Roy (FDJ.fr) tekert.

 

Az élen haladók közül Hermans és Weening maradt legtovább elől, míg hozzájuk egy rövid időre Leopold König (NetApp-Endura) kapaszkodott fel. A szökevények Bergamo határába minimális, fél perces előnnyel érkeztek. Az utolsó emelkedőn, a helyenként 12%-os kockaköves húzódáson Bergamo óvárosában előbb Barguill, majd Tim Wellens lendült támadásba. Az esélyesek sorát Fabio Aru (Astana) és Gilbert hozta. A mezőnyben megszakadt a sor és mindössze 10-en maradtak elől, Contador és Kwiatkowski kivételével a legnagyobb favoritnak tartott nevek.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A célig vezető lejtmenetben az élbolyból már senki nem tudott ellépni, az utolsó 500 méterre együtt érkeztek Bergamo belvárosába. Az esélyesek egymást figyelték és hátulról ekkor indította meg a döntő támadását Martin. A második helyért a hajrának a WorldTour pontok szempontjából is nagy jelentősége volt. Valverde végül lehajrázta Costát és ezzel 80 pontot szerzett. Mivel a második bolyban a célegyenesre fordulva egy kisebb bukás történt, melyben Contador is a földön találta magát, így nem volt esélye pontot szerezni. A szezonzáró Pekingi Körversenyt Valverde 66 pontos előnnyel várhatja Contador előtt.

 

A Lombardiai Körversenyen világbajnoki trikóban bemutatkozott Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep). A lengyel versenyző 10km-rel a cél előtt szakadt le az élről. Combja görcsölt és már nem tudott felzárkózni. 

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Végeredmény

1 Daniel Martin (Irl) Garmin Sharp        	6:25:33	 
2 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team	0:00:01	 
3 Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Lampre-Merida	 	 
4 Tim Wellens (Bel) Lotto Belisol	 	 
5 Samuel Sanchez (Spa) BMC Racing Team	 	 
6 Michael Albasini (Swi) Orica Greenedge	 	 
7 Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team	 	 
8 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katusha	 	 
9 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team	 	 
10 Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale     	0:00:14	

 Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések