20. Salzkammergut Trophy - a magyarok kedvenc maratonja: Beszámoló, eredmények

E-mail  Nyomtatás
2017. július 16.
  |   Szerző: VELO.hu

 Diavetítéshez kattints a képre


1998-ban mintegy 200 résztvevővel indult útjára, mára Ausztria legnagyobb MTB maratonjává vált. Akkoriban még csak 20-an, manapság már 800-an teljesítik a Salzkammergut Trophy ikonjának számító 200 km-es és 7.000 méter szintkülönbséget magába foglaló extrém távját, de mellettük még több ezren indulnak a 119, 74, 55, 53.5 és 39 km-es távokon. A magyarok között is ez a legkedveltebb külföldi maraton, évente kb. 300-an vesznek részt rajta hazánkból, a másik 40 náció mellett. Buapesttől egyébként kb. 5 órás autóútra van Bad Goisern, de a lenyűgöző táj megéri a kilómétereket.

 Diavetítéshez kattints a képre

 

A Trophy nem csak egy maraton, hanem három napos fesztivál is a hallstatti tó partján, mely kerékpáros falvakká változtatja erre a hétvégére a tóparti településeket. Minden szállást a bringások foglalnak el, minden étterem különleges menükkel várja őket és a legkisebbektől (egész hétvégén gyerekprogramok és igényes játszóterek) a legextrémebekkig (például a vasárnapi egykerekűs downhill verseny), mindenkit egy halom program is vár. Az idei évben először egyébként a feltörekvő gravel bike kategóriának is kiírtak külön futamot a 74 km-es távon. Az idősebb generációt és a kevésbé sportosokat vezetett Bosch e-bike túrák várták egész hétvégén.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Diavetítéshez kattints a képreA résztvevők három napig találkozhatnak az expo mintegy 80 kiállítójával, ahol nem csak kedvezményesen lehet termékeket vásárolni, de sok standon tesztbringákat (kb. 100 volt összesen) is lehetett kikérni, melyekkel a 4.5 km-es épített tesztpályán róhattuk a köröket. A rajtcsomag mellé kapott kuponfüzettel tényleg jó ajánlatokat lehet kifogni, mint amilyen a 2.5 eurós "mobil" SKS sárvédő, ami nagy szolgálatot tehet, hiszen a versenyen gyakori az esős idő. A gyerekeknek tapsoló kéz, gumilabda és számos egyéb szóróajándék kerül kiosztásra.

 

Péntek délután pasta-party, dirt bike show és filmdélután volt programon, no meg persze a rajtszámátvétel. A rajtcsomagban egy vaskos kupon füzet és sok prospektus szerepelt, az emlékpólót a célba érkezés után vehettük fel. A résztvevők számára talán legfontosabb kupon a Powerbar-os volt, mellyel az ismert táplálékkiegészítős cég pultjánál 5 terméket kaphattunk (zselék, szeletek) mely kb 3.500 Ft értékeben könnyítette a pénztárcánkat.

 

Ami magát a maratont illeti, a távok különböző falvakból indulnak (ahová Bad Goisernből még ingyen vonatokat is intéztek a szervezők), de a befutó mindenkinek ugyanott van. AZ útvonal kijelölés tökéletes, a frissítők pazarok, az útlezárásokat mindenütt jól kivitelezték. Összesen 1.300 önkéntes segíti a sportolókat!

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Amiről a szervezők sem tehettek az az egész heti esőzés volt, mely a maraton napjára sem csendesedett. Az extrém távosok hajnali 5-kor rajtoltak, 5 fokban, esőben, így az indulók kb. fele célba sem tudott érni a 200 km végére limitidőn belül. A győztes így is a hihetetlenne számító 10 és fél órás idővel ért célba! A további távok maratonozói is nagyrészt esőben, de már 10-12 fokban tekertek, ami kevésbé gond, ha az ember komolyan nyomja a pedált, a hatalmas sár viszont rengeteg helyen járhatatlanná tette a pályát. A dagonyában nem csak felfele, de a lefelékben is tolni kellett a kerékpárt, mely jelentősen visszavett az élményfaktorból.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Ez a hétvége nem csak kerékpárverseny, hanem komplett családi program és kikapcsolódás, ahol a záró nap már a gyerekekről szól, 6 és 15 éves kor között a Scott Junior Trophy küzdelmeivel.

 

A szombati maraton eredménylistája elérhető ITT

 

A vasárnapi gyerekversenyek eredményei a cikk születésekor még nem születtek meg, ezeket a nap folyamán frissítjük.

 

Diavetítéshez kattints a képre

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések